Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνική υπόθεση η οικονομία"

  • [01] "Εθνική υπόθεση η οικονομία"

    «Η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλεί τριγμούς στο παγκόσμιο σύστημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ με θέμα "Διεθνής οικονομική κρίση: Πρόκληση ευθύνης για όλους".

    «Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση. Η πρόκληση είναι για όλους. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως λαμβάνονται μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    «Οσο πιο συντονισμένη είναι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών» επισήμανε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμούς».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  • ** Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών του 2008.

    Ομιλίες - Παρεμβάσεις

    Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Επίσης εισηγήσεις έγιναν από τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ.Χρ. Φώλια.

    Στην κρίση, στις επιπτώσεις της και στην πολιτική της κυβέρνησης για να περιορίσει τις επιπτώσεις της, αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Υπάρχουν δυο σχολές σκέψης είπε: αυτή των εύκολων λύσεων και του λαϊκισμού και η άλλη της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας. Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Ξέρουμε τα προβλήματα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους, αλλά ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αυτές τις παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Και με αυτές τις ανεύθυνες πολιτικές οδήγησαν το δημόσιο χρέος στο εκατό τοις εκατό.

    Η έλλειψη σοβαρότητας και ο λαϊκισμός έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ότι συνεπάγονται τεράστιο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες και ανέφερε ότι απαιτούνται12 δισ. ευρώ ετησίως μόνο για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

    Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και όσοι αντιδρούν απέναντι στις αλήθειες αυτές είτε δεν αντιλαμβάνονται, είτε κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την πραγματικότητα και το κάνουν για μικροπολιτικούς λόγους, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερες για όλα τα μεγέθη από αυτές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει και την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεν εφησυχάζουμε και δεν πάμε σε αλλαγή πολιτικής, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι η θέση του υπουργού Οικονομίας απαιτεί μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας. Ολοι θα θέλαμε περισσότερους πόρους για να στηρίξουμε περισσότερο αυτούς που έχουν ανάγκη. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε αυτούς που έχουμε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, το παρέλαβε η κυβέρνηση το 2004 στο εκατό τοις εκατό του ΑΕΠ και σήμερα μειώθηκε στο 90% του ΑΕΠ.

    Αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης και είπε ότι, μας συκοφαντούν η αντιπολίτευση και κάποιοι εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων ότι χαρίζουμε 28 δισ. στις τράπεζες. Εάν τα χαρίζαμε δεν θα ήταν διστακτικές και θα έρχονταν όλες οι τράπεζες αμέσως. Αυτή είναι η αλήθεια, είπε ο κ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αντανακλά στη θέλησή μας να συζητήσουμε με όλη την κοινωνία και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης.

    Εκανε λόγο για πρωτοφανή οικονομική κρίση που βυθίζει σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και συνταράσσει τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών.

    Επεσήμανε τέλος, ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες από ό,τι για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τόνισε ότι απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους και κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη πυξίδα σιγουριάς και ασφάλειας για το μέλλον του τόπου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας και πρότεινε από την πλευρά του ότι το σχέδιο θα έπρεπε να είναι απλό: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους και όπου δεν υπάρχει επάρκεια οικονομική θα πρέπει να παρέμβει το κράτος και να κρατικοποιήσει μερικώς αυτές τις τράπεζες. Πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες γιατί είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, είπε ο κ. Παναγόπουλος «Τί γίνεται όμως με τους τραπεζίτες, με αυτούς που έριξαν το καράβι στην ξέρα;», συμπλήρωσε και πρότεινε να υποχρεωθούν οι τράπεζες είτε να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης, είτε όχι.

    Υποστήριξε ότι πριν τη διεθνή κρίση προϋπήρχε κρίση στην ελληνική οικονομία η οποία όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενόψει της κρίσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους και αφαιρεί πόρους από διαθέσιμες επενδύσεις.

    Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης και επιτέθηκε στους τραπεζίτες λέγοντας πως «πριν από λίγους μήνες υπερηφανεύονταν για τα υπερκέρδη τους, όταν όμως ήρθε η ώρα της κρίσης κανείς δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα υπερκέρδη για στήριξη των τραπεζών».

    Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίθαλψη, στο συνταξιοδοτικό και στο μισθολογικό και ζήτησε τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου.

    Κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοικονομικός καπιταλισμός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Απαιτείται, είπε, η στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία.

    Είπε ακόμη, ότι χρειάζεται αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης. Κρίση είπε, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

    Ανέφερε ακόμη ότι πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος των συναλλαγών.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης ζήτησε από τις τράπεζες «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις».

    «Το απαιτούμε από την κυβέρνηση, το απαιτούμε και από τη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κασιμάτης και κάλεσε τους τραπεζίτες να συνειδητοποιήσουν ότι το ύψος των κερδών τους δεν το φτάνει κανείς από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κλίμα υγιούς ανταγωνισμού.

    Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είπε, θα εδραιώσει την κοινωνική συνοχή και την κατανάλωση, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος μίλησε για ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 20ετία που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά και την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό.

    Ανέφερε, ότι 130.000 επιχειρήσεις πραγματοποιούν κέρδη κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρότεινε μια σειρά μέτρων για τον ευνοϊκό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη μείωση της φορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη ανάγκη.

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό χώρο, λέγοντας ότι ενώ οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται, ενώ το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε κατά 16%.

    Ζήτησε επιστροφή φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

    O πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης είχε αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά νοσεί, είπε και πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Μίλησαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 November 2008 - 11:30:27 UTC