Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διεξοδική ρύθμιση των αγορών"
  • [02] Ντέρμπι κορυφής

  • [01] "Διεξοδική ρύθμιση των αγορών"

    «Η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές και να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σβ αυτό το σημείο», τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βάλουμε φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας τη ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου».

    Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε χθες το βράδυ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική». Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι οικονομολόγοι και διοργανώθηκε από οργανισμούς, ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο μελέτης και έρευνάς τους την οικονομία, την ασφάλεια και την ειρήνη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπω τη νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση, από πολλές απόψεις, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος συμβολισμός. Είναι μια τρομακτική πρόκληση, μια τεράστια ευθύνη, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για μια νέα σελίδα που θα γραφτεί. Αλλά δεν πρέπει να γραφτεί με βιασύνη, και ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συμπληρωθούν τα κενά στη σελίδα από τη μοίρα ή την τύχη. Αυτή η νέα ελπίδα μεταφράζεται βέβαια σε νέα πρόκληση και, εμείς οι προοδευτικοί σβ όλον τον κόσμο, είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο και πρόθυμοι, έχοντας την ελπίδα μίας νέας συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο και την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια νέα αλλαγή στον πλανήτη μας».

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «Ο ρόλος σας, ως οικονομολόγων, ως προοδευτικών οικονομολόγων, είναι και θα είναι κρίσιμος, και θα είναι κρίσιμος στο γράψιμο αυτών των νέων σελίδων της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας».

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε:

    «Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου, και η οποία δημοκρατικά θέτει νέες προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και νέους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ χρησιμοποιεί τον κοινό μας πλούτο και τους πόρους με αειφόρο τρόπο. Νέοι κανονισμοί πρέπει να προκύψουν από τη νέα κατανόηση της δημοκρατίας, τόσο στην παγκόσμια κατάσταση, όσο και ως φιλοσοφία, η οποία περιλαμβάνει οικονομικούς οργανισμούς, όχι μόνο πολιτικούς οργανισμούς. Αυτή είναι η πρόκληση, αλλά αυτό έχει επίσης υπάρξει ως πρόβλημα: Πώς τα εθνικά κράτη, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί ανταποκρίνονται στην παγκοσμιοποίηση;».

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η γενιά μας και, σίγουρα η επόμενη γενιά, αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα τα οποία αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: κλιματική αλλαγή σε τεράστια κλίμακα, συνδεδεμένη με την κατανάλωση ενέργειας βασισμένης στον άνθρακα, νέες και παλιές πανδημίες, φτώχεια, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, του οποίου τα κέρδη ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο. Θέματα, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αν είχαμε ενωμένες και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες. Αλλά τι βλέπουμε; Αντί για παγκόσμιες λύσεις, τα προβλήματά μας επιδεινώνονται με την οικονομική κρίση, η οποία έχει αποκαλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα, την εκπληκτική συγκέντρωση του χρήματος από τους λίγους, και η οποία παραλληλίζεται βεβαίως μόνο από την συγκέντρωση της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία έχει οδηγήσει με τη σειρά της στην συγκέντρωση πολιτικής δύναμης και, την ίδια στιγμή, στη διαφθορά των δημοκρατικών μας θεσμών, λόγω αυτής της, ανεξέλεγκτης αν θέλετε, δύναμης».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «αυτό είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου. Αυτή είναι η δημοκρατική μας πρόκληση. Οι θεσμοί, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, το κράτος δικαίου έχουν νικηθεί και περιοριστεί, όπως είπε ο Πολ Ντέιβιντσον, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς νόμους, από τα μεγάλα συμφέροντα. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε, κατά μία έννοια, κράτος πρόνοιας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων. Σε αυτό το πνεύμα, ζήτησα από τον Τζο Στίγκλιτς να προεδρεύσει σε μία Επιτροπή που δημιουργήσαμε, για την παγκόσμια κοινωνική δημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση. Έχουμε καταλήξει σε μία προσωρινή έκθεση, την οποία μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο. Τονίσαμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα να συνεργαστούμε, ώστε να εξομαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής αποτυχίας των απορυθμισμένων αγορών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Καθώς οι αγορές παγώνουν, και η ύφεση ξεκινάει, το καθήκον μας δεν είναι να σκεφτόμαστε μόνο την Γουόλ Στριτ, αλλά και τα δισεκατομμύρια των αντρών, γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο. Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία».

    Μεταξύ άλλων, επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες, και να δείξουμε αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα και πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαίτερα την αντίθεσή του σε πολεμικές επιλογές, υποστηρίζοντας ότι «μερικές φορές, σε καιρούς κρίσης, επιστρατεύονται πόροι μέσω πολέμων, και έτσι η πρόκληση για μας είναι να δείξουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ειρηνικά μέσα, και να το κάνουμε δημιουργώντας ένα νέο αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη μας, κινούμενοι προς τη δημοκρατική ενδυνάμωση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την πράσινη ανάπτυξη, ή θα κινηθούμε προς τη βαρβαρότητα στον πλανήτη μας».

    Τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό μόνος του, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς άλλος. Αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, για τρεις λόγους: 1) Έχουν τεράστια, εάν όχι όλη, την ευθύνη για τη δημιουργία μεγάλου μέρους του κυκεώνα, της κρίσης που βλέπουμε σήμερα. 2) Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν την αλληλοεξάρτηση. 3) Υπάρχει νέα κυβέρνηση, η οποία θα εμπνέει μεγάλο σεβασμό, άρα και νομιμότητα σε όλο τον κόσμο. Αλλά, δεν μπορεί να ηγηθεί με τη βία. Δεν μπορεί να ηγηθεί κατβ επιταγή, όπως είπε ο καθηγητής Πινγκ Τσεν, αναφερόμενος στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μπορεί να ηγηθεί, δίνοντας το παράδειγμα: προληπτική διπλωματία, αντί για προληπτικούς πολέμους, παγκοσμιοποίηση για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους, αγορές στην υπηρεσία του λαού και όχι μόνο του κέρδους, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανανεώσιμη ενέργεια και στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αν δεν κινηθούμε προς μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, οι λαοί μας θα πέσουν θύμα όλων των μορφών εξτρεμισμών, απολυταρχισμών, φονταμενταλισμών και λαϊκισμών. Θα βρουν καταφύγιο ή στην παθητικότητα ή στη βία».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά τη σύντομη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, θα μεταβεί αύριο στο Μεξικό, για να προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta.

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Αύριο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε χθες το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Γ.Παπακωνσταντίνου εφ όλης της ύλης

    Για επιλεκτική και παραπλανητική χρήση στοιχείων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος επέκρινε τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η «παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την χώρα είναι η ΝΔ» και επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι σήμερα «πληρώνουμε την ανοησία της απογραφής,την ανικανότητα της κυβέρνησης για σωστή διαχείριση και τις επιλογές της, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό».

    Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για «αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων επί κυβέρνησης ΝΔ»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ξέχασε να μας πει την λέξη «δομημένα ομόλογα» και πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν έφερνε την υπόθεση αυτή στην επιφάνεια,σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν καταρρεύσει».

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού για «κάποιους που εμφανίζονται με πακέτα υποσχέσεων»,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ασθενέστερων σε λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ»,ενώ επέκρινε τον κ. Καραμανλή για αναξιοπιστία,επικαλούμενος τις εξαγγελίες για το Ταμείο κατά της Φτώχειας και λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ».

    Αναφορικά με την δημοσιευθείσα μείωση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα λιγότερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κυριότερο που σημαίνει αυτό είναι «λιγότερη οικονομική δραστηριότητα και λιγότερες θέσεις απασχόλησης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τίποτα», ενώ, από την άλλη, «μια υπεύθυνη αντιπολίτευση,ήδη από την ΔΕΘ και πριν το «τσουνάμι» της κρίσης,έχει ξεδιπλώσει ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος «έωλο» και «αδιαφανές» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επιπλέον ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έθεσε το ερώτημα «απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες τί έχει να αντιπαραθέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το «αν το ΠΑΣΟΚ καλεί τους τραπεζίτες να δείξουν το καλό τους πρόσωπο,όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ως κόμμα εξουσίας θεωρεί ότι πρέπει να συνομιλεί με τους διοικητές των τραπεζών».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα των δανείων και μείωση των επιτοκίων και είπε ότι οι τραπεζίτες -ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση- ανάφεραν πως «ένα μεγαλύτερο σχέδιο παγώματος δανείων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος».

    «Οι βολές που δεχόμαστε ένθεν κακείθεν αποδεικνύουν την γονιμότητα των συναντήσεων μας»,είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας και επί προσωπικού στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κάλεσε να διαβάσει το άρθρο 4 του νόμου που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για την ρύθμιση των επιτοκίων και να ρωτήσει «όποιον οικονομολόγο θέλει για το αν αυτή η διάταξη δεν έχει νόημα και αν αυτή η πρόταση είναι το ελάχιστο που περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς αν θα σύστηνε μελέτη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και στον βουλευτή του Κινήματος Χ. Βερελή (που είπε ότι «η μείωση των επιτοκίων με νόμο για πάνω από μερικές εβδομάδες θα φέρει στρεβλώσεις στην αγορά και θα απομονώσει την χώρα») ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ποτέ δεν μίλησε για νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων,αλλά έχουμε πει το επιτόκιο να αυξομειώνεται ανάλογα με την κύμανση του επιτοκίου βάσης».

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη,που επικαλείται και σχετική τοποθέτηση του κ. Κ. Σημίτη ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζουν την κρίση με ψηφοθηρικούς όρους»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τελείως αντίθετα την κρίση από την κυβέρνηση,καθώς λέει ότι η κρίση προϋπήρχε στην χώρα μας και σε αυτήν προστέθηκε η διεθνής κρίση και γιβ αυτό απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «δικαιολογημένη την αναπτυσσόμενη τάση για μείωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις καταναγκαστικές αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον σε συνθήκες κρίσης»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, αλλά πρέπει κι αυτές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί».

    Κληθείς να σχολιάσει ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να θίγονται εργασιακά δικαιώματα σε περιόδους κρίσης, εντούτοις ψήφισε στην Ευρωβουλή ρυθμίσεις για το 65ωρο και τον χωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό»,γεγονός που προκάλεσε και αντιδράσεις ευρωβουλευτών του Κινήματος»,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι παραπλανητική η ορολογία του «65ωρου» και πρόσθεσε ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά με τρόπο που να δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενους και όχι να τους αφαιρεί δικαιώματα».

    Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Εθνικής Τράπεζας στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για τις εταιρείες είσπραξης των δανείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο φως την πρακτική της ΕΤΕ και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε ο διοικητής του ΟΕΚ την κυβέρνηση και γιατί δεν έπραξε το ίδιο και ο διοικητής της ΕΤΕ.

    Για την υπόθεση Βατοπεδίου

    «Μαφιόζικη ιστορία»,χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση είχε «κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία,η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει»,ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχω απάντηση» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες και ως που φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Η επίσκεψη στην Κοζάνη

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αφού παρέθεσε στοιχεία για την ανεργία και την μείωση του εισοδήματος στην Δυτική Μακεδονία,κάλεσε τον κ.Καραμανλή να επισκεφθεί και τα εργοστάσια της ΔΕΗ για να «δει πώς έχει διαχειριστεί την επιχείρηση η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια»,καθώς και τα γύρω χωριά για να δει την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν υποστεί.

    Για τις φυλακές

    Χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές τα τελευταία πέντε χρόνια διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    Εξάλλου,ερωτηθείς σχετικά,ο κ.Παπακωνσταντίνου καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από άτομα που επικαλέστηκαν την απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές, στην διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Μ. Βρεττανία.

    «Είναι γνωστή η πολιτική μας διαφωνία με τον κ. Αλογοσκούφη, σε καμία περίπτωση όμως η αντιπαράθεση δεν πρέπει να ξεφεύγει και να πηγαίνει σε αυτό το κλίμα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι σε αυτές «παγιώνεται μια εικόνα ανατροπής» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρές προτάσεις,ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε την θέση του Κινήματος για μη «εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση αν το «ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει θετικά στο αίτημα του ΕΜΠ για την σημαία του Πολυτεχνείου του 1973» είπε ότι «αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι θεματοφύλακας ενός μεγάλου συμβόλου για την χώρα και θα προσθέσω ότι αν δεν υπήρχε η φύλαξη από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα μπορεί η σημαία αυτή να μην υπήρχε»,προσθέτοντας, τέλος, ότι θα ανακοινωθεί η σχετική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΜΠ.

    [02] Ντέρμπι κορυφής

    Δεν ανέδειξε νικητή το παιχνίδι ανάμεσα σε Λάρισα και Παναθηναϊκό, με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 10ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1, με τους γηπεδούχους να προηγούνται στο 51΄ με την κεφαλιά του Ζουράφσκι και τους "πράσινους" να ισοφαρίζουν στο 67΄ με το ψαλίδι του Κλέιτον. Οι "βυσσινί" τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Φωτάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Τα υπόλοιπα παιχνίδια

    Το ντέρμπι κορυφής που θα διεξαχθεί (19:00-ΝΕΤ) την Κυριακή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ερνέστο Βαλβέρδε, θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την έδρα τους και να πάρουν την νίκη, έτσι ώστε να παραμείνουν επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα, ενώ οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, θα παραταχθούν στο φαληρικό γήπεδο, με στόχο να διατηρήσουν το αήττητο που έχουν στην εφετινή διοργάνωση. Ο Ισπανός τεχνικός δεν θα έχει στην διάθεση του τον Στολτίδη που είναι τραυματίας, ενώ αντίθετα αναμένεται να παρατάξει στο αρχικό σχήμα τους Αντζα και Τζόρτζεβιτς. Από την πλευρά του, ο Σάντος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, με μοναδικό «αγκάθι» τον Κονσεϊσάο, η συμμετοχή του οποίου είναι αμφίβολη.

    Παράλληλα, η Ξάνθη που εντυπωσιάζει, δοκιμάζεται στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό σε μία ανοικτή αναμέτρηση, ενώ ο Εργοτέλης θα φιλοξενήσει τον Θρασύβουλο και με νίκη θα παραμείνει στα «υψηλά πατώματα» της βαθμολογίας, ενώ η ΑΕΚ που βρίσκεται εν μέσω εξελίξεων, έχει εύκολο έργο υποδεχόμενη τον Πανσερραϊκό.

    Τέλος, ο Πανιώνιος με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή, με τους δύο αντιπάλους να θέλουν τους βαθμούς για να βελτιώσουν την θέση τους, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης, έχει δύσκολη αποστολή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Αρη και ο Λεβαδειακός υποδέχεται τον ΟΦΗ σ΄έναν αγώνα χωρίς φαβορί.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο 15 Νοεμβρίου

    19:00 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός NOVA

    19:00 Αρης-Αστέρας Τρίπολης ΝΕΤ

    Κυριακή 16 Νοεμβρίου

    15:00 Εργοτέλης-Θρασύβουλος

    15:00 Λεβαδειακός-ΟΦΗ

    16:45 Πανθρακικός-Ξάνθη NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ΝΕΤ

    19:00 Πανιώνιος-Ηρακλής NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 November 2008 - 17:30:27 UTC