Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες"
  • [02] Σύνοδος κορυφής για την οικονομία
  • [03] ΟΝΝΕΔ : Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο
  • [04] "Να στηριχθούν τα Ταμεία"
  • [05] "Επενδύσεις αντί εξωπλισμών"
  • [06] Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες

  • [01] "Οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες"

    «Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι εγγυημένη από την ελληνική πολιτεία. Οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για κανένα συνταξιούχο και κανέναν ασφαλισμένο». Τη ρητή αυτή διαβεβαίωση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία πρότεινε να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα ταμεία σήμερα λειτουργούν σε θωρακισμένο πλαίσιο, ότι δεν έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν ή να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κράτος εγγυάται απόλυτα όλες τις συντάξεις».

    «Εάν σπεύδαμε αυτή τη στιγμή σε μια λογιστική αποκατάσταση των ταμείων τι θα κερδίζαμε; Είναι ωφέλιμο να μετατρέπαμε μια λογιστική διαφορά σε πραγματική διαφορά; Είναι ωφέλιμο να βάλουμε αυτή τη στιγμή πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό και να περιορίσουμε τα περιθώρια που έχει για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές; Ασφαλώς όχι. Εάν υιοθετούσαμε την πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα καταφέρναμε τίποτα άλλο παρά μόνο να μεταθέσουμε στους φορολογούμενος ένα κόστος χωρίς κανένα όφελος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για τις εξοπλιστικές δαπάνες

    ''Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας και της ειρήνης'' δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 15% στον προϋπολογισμό του 2009.

    Αποδεικνύουμε στην πράξη τη θέλησή μας για μείωση των δαπανών, είπε ο κ. Καραμανλής καθώς

    -επιλέξαμε τη διαφάνεια, απέναντι στις κρυφές εγγραφές και τα διπλά βιβλία της περιόδου ΠΑΣΟΚ,

    -έχουμε ήδη μειώσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θωρακίζοντας ωστόσο στον πιο υψηλό βαθμό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας,

    -το υπουργείο Άμυνας έχει για το 2009 τη χαμηλότερη αύξηση δαπανών σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, και

    -οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2009 μειώνονται κατά 15% σε σχέση με τις φετινές.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε ότι δεν χωρούν λαϊκισμοί σε τέτοια ζητήματα, είπε -επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης- ότι η κυβέρνηση μετουσιώνει τη βούληση των Ελλήνων για ασφαλή και περήφανη Ελλάδα, σε πολιτική ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Όπως υπογράμμισε, η πολιτική αυτή απαιτεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, και κόστος που εξαρτάται από το γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Θύμισε μάλιστα "σε όσους προσποιούνται άγνοια, ότι γειτονικές μας χώρες διατηρούν ποσοστά αμυντικών δαπανών, που φτάνουν σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Και αυτό δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Δεν είναι επιλογή μας η αντιπαράθεση. Δεν είναι επιλογή μας η εμπλοκή σε αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις αεροσκαφών. Αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την οφειλόμενη επαγρύπνηση απέναντι σε πρακτικές μέσα από τις οποίες επιχειρείται αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποκλειστικών δικαιοδοσιών της πατρίδας μας. Να είναι σαφές αυτό. Στο ζήτημα αυτό, δεύτερη σκέψη δε χωρά. Λαϊκισμοί σε τέτοιας καίριας σημασίας ζητήματα δεν νοούνται".

    Αναφερόμενος στην συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή στρατιωτική αποστολή στη Σομαλία τόνισε ότι "η Ελλάδα, πρωτοπόρος στην παγκόσμια Ναυτιλία, δεν μπορεί να απουσιάζει από διεθνείς αποστολές απέναντι στους διογκούμενους κινδύνους της πειρατείας".

    Παράλληλα, στηλίτευσε όσους, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, "εμφανίζονται με "πακέτα" υποσχέσεων, ακοστολόγητα και ανεφάρμοστα". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, "κάποιοι προσποιούνται ότι παρέχουν "υπηρεσίες υποδείξεων" και επιδίδονται σε ευχολόγια. Κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν μαγικές λύσεις και ότι τάχα δεν μπορεί να τις βρει η κυβέρνηση. Είναι πρωτίστως (αλλ' όχι μόνον) εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι "η οικονομική κρίση τάχα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ένα άλλοθι της Κυβέρνησης". Είναι εκείνοι που δεν νοιάζονται για λύσεις, αλλά μόνο για τις εντυπώσεις της στιγμής. Είναι οι διαχρονικοί δημαγωγοί, οι εκφραστές της αντίδρασης και της καθήλωσης" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε τέλος, ότι η κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και "διανύει μαζί με τους πολίτες, βήμα-βήμα, τη δύσκολη αυτή περίοδο κρατώντας όμως σταθερά, γερά το τιμόνι της πορείας του τόπου. [...] Προχωρούμε με έναν τρόπο που εγγυάται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς όμως να υποθηκεύεται το αύριο".

    [02] Σύνοδος κορυφής για την οικονομία

    Αρχίζει απόψε στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής της "G20" για την εξεύρεση τρόπων εξόδου από την χρηματοοικονομική κρίση.

    Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και στην τελική διακήρυξη, η «ομάδα των 20» σημειώνει ότι η οικονομική κρίση που απειλεί με ύφεση όλον τον κόσμο ήταν το αποτέλεσμα «υπερβολικού ρίσκου και ελαττωματικών πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου στις οικονομικές αγορές».

    Η ομάδα συμφώνησε ότι όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης των κερδών από το δανεισμό, να κάνουν πιο αυστηρή την επιτήρηση των οικονομικών συστημάτων και να διασφαλίσουν την κατάλληλη επίβλεψη των οικονομικών εταιρειών, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν επικριθεί για το ότι αξιολόγησαν καλά στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν είχαν διασφαλιστεί κανονικά πριν πουληθούν σε όλον τον κόσμο.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι δεν περιμένει θαύματα από τη συνάντηση. Μάλλον θα τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα, είπε.

    "Βεβαίως, ελπίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ) και να ενεργήσουμε έτσι ώστε "οποιοδήποτε σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα να μπορεί να ελέγχεται", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

    Διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη "είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης", ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμά επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν "άμεσα" μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας εργαλειοθήκης, όμοιας με εκείνης που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Οταν ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα η καγκελάριος της Γερμανίας για τις προσδοκίες της από τη G20, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διεξαχθούν "δύσκολες επαφές" αλλά πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις τους προσεχείς μήνες.

    Η «ομάδα των 20», ή G20, σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της Συνόδου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο, θα ανακοινώσει στη διάρκεια της συνόδου την πρόθεση της χώρας του να χορηγήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ανοδος στα διεθνή χρηματιστήρια

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς χρηματοταγορές, μετά και την πολύ μεγάλη άνοδο που σημείωσε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το μεσημέρι, ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 3,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 1,61% και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax 3,09%.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις να επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.029,31 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,50%.

    Με άνοδο 2,72% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Τέλος, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από πολλα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε χθες με πολύ μεγάλη άνοδο, αφού νωρίτερα είχε φτάσει ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα του Οκτωβρίου.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε αυξημένος σε ποσοστό 6,67%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας 6,50% και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αυξημένος κατά 6,92%.

    [03] ΟΝΝΕΔ : Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

    Τις απαντήσεις της νέας γενιάς στα ερωτήματα που άφησε "ανοικτά" η εξέγερση του Πολυτεχνείου, προσπάθησε να ανιχνεύσει η ΟΝΝΕΔ στη συζήτηση που διοργάνωσε χθες βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα του 1973.

    Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Αντώνης Μπεχράκης και η Τόνια Μωροπούλου έκαναν τη δική τους προσέγγιση στο χθες και στο σήμερα συμφωνώντας ωστόσο ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι δυνατόν να μονοπωλείται από καμία πολιτική παράταξη, ότι ήταν ένα εθνικό πατριωτικό κίνημα, ένας αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου, μίλησε για τα αιτήματα του χθες στο σήμερα και αναρωτήθηκε κατά πόσο η δημοκρατία για την οποία αγωνίστηκαν τότε είναι αυτή που ζούμε σήμερα.

    Το αγωνιστικό παράδειγμα του Πολυτεχνείου πέφτει στη κοινωνική λήθη, είπε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και μαζί του συμπαρασύρει τις αξίες που το συνόδευαν. Για το κομμάτι εκείνο της νέας γενιάς, πρόσθεσε, που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική το Πολυτεχνείο είναι ζωντανή ιστορική απόδειξη για ιδέες, αρχές και ιδανικά.

    Η Τόνια Μωροπούλου ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο το τιμά κάθε γενιά που ανταποκρίνεται στο μήνυμα της εποχής. "Πήραμε τη ζωή στα χέρια μας τότε, είπε, και ξεπεράσαμε τα εσκαμένα αντιμέτωποι με ένα καθεστώς. Όταν έπεσαν οι πρώτοι νεκροί, όταν ήρθαν τα τανκς, εμείς ήμασταν εκεί. Μείναμε εκεί και βγήκαμε από το Πολυτεχνείο με το κεφάλι ψηλά. Δεν παραδοθήκαμε, αγωνιστήκαμε με γνώμονα την εθνική ενότητα και διεκδικήσαμε ψωμί, παιδεία, αξιοκρατία, λαϊκή κυριαρχία".

    Ο Αντώνης Μπεχράκης, σήμερα πρόεδρος του ΟΛΠ ήταν στο Πολυτεχνείο και αμέσως μετά το 1974 από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ.

    "Πράγματι, αναγνώρισε ο κ. Μπεχράκης, η Αριστερά είχε τον πρώτο λόγο στην εξέγερση αλλά σε καμία περίπτωση το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μονοπωλείται πολιτικά. Είμαστε όλοι εκεί και κανείς δεν ρώτησε τον άλλον που ανήκει. Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα μας η επαναφορά της Δημοκρατίας. Αγαπούσα και αγαπώ όλους όσους αγωνίστηκαν μαζί μας τότε έστω και αν ανήκουν σε διαφορετικό πολιτικό χώρο".

    Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε κατά πόσο δικαιώθηκε η γενιά του Πολυτεχνείου σήμερα. "Τότε, είπε, είχαμε έλλειμμα δημοκρατίας, ξέραμε τί να πολεμήσουμε. Τώρα δεν ξέρω τί να πολεμήσουμε...".

    Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης διευκρίνισε εξ αρχής ότι δεν θα εξωραΐσει τις καταστάσεις. Θυμήθηκε και θύμισε ότι με την Τόνια Μωροπούλου έγραψαν μαζί το κείμενο της συντονιστικής, έστω και αν πήραν μετά διαφορετικούς δρόμους.

    "Είναι φοβερό, είπε, να είσαι παιδί και να σε θαυμάζουν οι γονείς σου, να είσαι βετεράνος σε έναν αγώνα που δεν πρόλαβες να καταλάβεις πότε τον έδωσες και πότε τον κέρδισες γιατί έγιναν όλα τόσο γρήγορα".

    Ο κ. Λαζαρίδης απογοητευμένος, όπως είπε, από την εξέλιξη του εορτασμού του Πολυτεχνείου, πρότεινε να καταργηθεί και να οριστεί μια κοινή γιορτή σε μια άλλη ημερομηνία για όλους τους αγώνες της νεολαίας σε διάφορες φάσεις της ιστορίας μας.

    Μιλώντας για τα επεισόδια που σημειώνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είπε απευθυνόμενος προς τους φοιτητές. Εάν δεν μπορείτε να περιφρουρήσετε μια εκδήλωση μην την κάνετε. Τους νταήδες που κάνουν τα επεισόδια, στην εποχή μας τους είχαμε απομονώσει".

    Ο Χ. Λαζαρίδης πρότεινε επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου "έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα".

    "Το άσυλο έχει νόημα, είπε, μόνο όταν έξω από το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει δημοκρατικό καθεστώς και δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα".

    Με την εκδήλωση αυτή η ΟΝΝΕΔ θέλει να θυμηθεί και να θυμίσει το διαχρονικό μήνυμα των γεγονότων του Νοέμβρη του 1973 τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    "Για τη νεολαία της ΝΔ, είπε ο κ. Παπανικολάου, το Πολυτεχνείο είναι μια αφορμή για το επόμενο βήμα. Νιώθουμε το πραγματικό της νόημα και αρνούμαστε να εγκλωβιστούμε σε πρακτικές που τείνουν να καταστήσουν το εορτασμό απολίθωμα, πρόσθεσε. Η ΟΝΝΕΔ θέλει ένα Πολυτεχνείο που δεν θα βλέπει μόνο τον κόσμο του 1973 αλλά και εκείνον του 2008. Για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τη σύγχρονη μορφή που μπορεί να λάβει ο αγώνας της νεολαίας τόσο στις μέρες μας όσο και στο μέλλον".

    [04] "Να στηριχθούν τα Ταμεία"

    Η κυβέρνηση πρέπει να αγοράσει τις μετοχές που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία, όχι στην τρέχουσα τιμή αλλά στην τιμή της αγοράς τους «στο βαθμό που ισχύει ότι έχουμε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες από την τελευταία οικονομική κρίση», τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοσντας στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν τα ταμεία από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο.

    Εξέφρασε, δε, εκ νέου τη διαφωνία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, το οποίο «εμείς ονομάζουμε τζόγο».

    Την πρόβλεψη ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και ότι ο πρωθυπουργός επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε χθες με ομοσπονδίες γυναικείων οργανώσεων-μέλη τη Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

    "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τελειώσει το έργο της. Τώρα, αν εκλογές θα γίνουν την άνοιξη ή αν θα γίνουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, άνοιξη είναι πάλι, δεν μπορώ ακριβώς να ξέρω. Πιστεύω ότι θα επιφυλάξει κάποια έκπληξη ο πρωθυπουργός ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και τους συμβούλους του" δήλωσε η κα Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση, η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι «μετά την ύφεση που μπήκε επισήμως η Γερμανία, αποδεικνύεται ότι όλοι εκείνοι, κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επικεντρώνουν το ζήτημα αποκλειστικά και μόνο στο τραπεζικό σύστημα, στα επιτόκια και στις πιστωτικές κάρτες, που είναι βεβαίως πρόβλημα, αποπροσανατολίζουν και κοροϊδεύουν το λαό. Διότι η κρίση ξεκινάει από την πραγματική οικονομία, από την κερδοφορία, από την υπερεκμετάλλευση και επομένως η απάντηση πρέπει να είναι μέτρα προστασίας των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων και όχι μόνο η ρύθμιση επιμέρους πλευρών του προβλήματος, και όχι μόνο να μιλάμε για τους δανειολήπτες χωρίς να παίρνουμε υπόψη ότι οι δανειολήπτες είναι εργαζόμενοι, έχουν χαμηλούς μισθούς και έχουν ανάγκη από πιο ολοκληρωμένα μέτρα».

    [05] "Επενδύσεις αντί εξωπλισμών"

    Αντί εξοπλισμών, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναπτύσσοσντας στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

    «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι -σε απόλυτους αριθμούς- τέταρτη χώρα στον κόσμο στους εξοπλισμούς. Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όταν ξέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευρωζώνη σε εξοπλιστικές δαπάνες και όταν ξέρει η υπουργός Απασχόλησης ότι "είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες για κοινωνική προστασία..". Κάθε Έλληνας εισφέρει στην Άμυνα 432,8 ευρώ για αγορές όπλων με βάση το προϋπολογισμό του 2009», επισήμανε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος υπολόγισε ότι με κάθε F-16, κόστους 45 εκ ευρώ, που αγοράζουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε μηνιαίο επίδομα σε 100.000 ανέργους και ΕΚΑΣ σε 200.000 συνταξιούχους. Πρότεινε, δε, τα μισά χρήματα για εξοπλιστικές δαπάνες να δοθούν για τη στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων, της απασχόλησης κοκ.

    Όσο για τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν μπορεί να βλέπουμε την κυβέρνηση να θεωρεί ότι την τελική υπογραφή στο νόμο για τις τράπεζες δεν θα την βάλει τυπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά θα την βάλει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ούτε μπορούμε να βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να βγάλουν τις καλές πλευρές και τις ευαισθησίες τους οι τραπεζίτες, που τους είχε μάθει η οικογένειά τους, όταν τους πήγαινε στο κατηχητικό». Ζητάμε νόμο, και να απαγορευτεί το 22% στις πιστωτικές κάρτες, και να μπει το όριο του 10%. Ζητάμε εθνικό τομέα στις τράπεζες, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Κομοτηνή

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιοδεύει στην Κομοτηνή, επισκέφτηκε σήμερα τις Δικαστικές φυλακές, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας, συμμετείχε στη διαδήλωση έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες».

    «Εμείς δεν επιλέξαμε να συναντηθούμε με τους τραπεζίτες στα γραφεία μας και να τους κάνουμε συστάσεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες «όλα τα προηγούμενα χρόνια κερδίζανε σε βάρος της κοινωνίας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν βλέπει».

    «Ξέρουμε ότι την οικονομική κρίση, που έρχεται, θα κληθούν πάλι να την πληρώσουν τα χαμηλά εισοδήματα, οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, οι έλληνες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν από το υστέρημά τους γιβ αυτό που ονομάστηκε ανάπτυξη και τώρα θα πληρώσουν και αυτό που ονομάζεται κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην δώσει τα 28 δις για να στηρίξει τα ελλείμματα των τραπεζιτών, αλλά να τα δώσει για να ενισχύσει την κοινωνία.

    «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να πάρουμε όλοι οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πάει άλλο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών αλλά και στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση της υπαίθρου.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ριζική αλλαγή πολιτικής, με στήριξη της αγροτικής οικονομίας, στοχευμένα μέτρα και χτύπημα των καρτέλ ώστε να μην δούμε να ερημοποιείται η ύπαιθρος, ενώ αναφέρθηκε και σε τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΝ για επίδομα στους εργαζόμενους 200 ευρώ το 2008 και άλλων 200 το επόμενο έτος, με στόχο οι μισθοί να πλησιάσουν το εγγυημένο εισόδημα των 1400 ευρώ της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας επίσης τα 28 δισ., μίλησε για πρακτικές αισχροκέρδειας και αναφέρθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων μορφών τραπεζών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση κλάδων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που σήμερα πλήττεται.

    Όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ανεργία, τόνισε ότι περιοχές όπως η Θράκη που βρίσκεται στο κόκκινο θα στηριχτούν περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες.

    Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα κλωστήρια του ομίλου Λαναρά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα. Ωστόσο τόνισε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γιατί αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση.

    Το απόγευμα ο Τσίπρας συναντήθηκε με νέους της Ροδόπης, ενώ το βράδυ μίλησε στο πολιτιστικό κύτταρο του Εργατικού Κέντρου με θέμα: "Η οικονομική κρίση, οι πολιτικές εξελίξεις και η εναλλακτική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α".

    [06] Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες

    Οι εγχώριες τράπεζες είναι καθόλα υγιείς και ισχυρές, η επί μακρόν όμως παρατεινόμενη αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, επισήμανε ο διοικτής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία. Όπως επισήμανε, σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ετοιμάσει τις υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο αυτό, αν και εξαιρετικά περίπλοκο από τεχνική άποψη, έχει κομβική σημασία για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

    Ο κ. Προβόπουλος έκανε αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μια μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση. Επιπλέον, ο Διοικητής κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

    Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες. Ειδικότερα, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.

    Marfin Egnatia Bank: Μειώσεις επιτοκίων

    Σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της προχωρεί από την Δευτέρα η Marfin Egnatia Bank σε συνέχεια της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,50%.

    Ειδικότερα, το επιτόκιο των Στεγαστικών Δανείων που είναι συνδεδεμένα με την ΕΚΤ μειώνεται κατά 0,50%. Το Βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης Μικρών επιχειρήσεων και Επαγγελματιών (ΕΧΜΕ) αναπροσαρμόζεται σε 6,40% από 6,90%. Το Προνομιακό επιτόκιο χρηματοδότησης Επιχειρήσεων (ΠΕΧΕ) μειώνεται σε 6,50% από 7,00%.

    Τα επιτόκια πιστωτικών καρτών μειώνονται από 0,50% έως 1%.Το Προϊόν MARFIN Προσωπικό Δάνειο σταθερού επιτοκίου θα διατίθεται με μειωμένο ονομαστικό επιτόκιο κατά 1% (12,50% από 13,50%)

    Τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίων και όψεως επιχειρήσεων μειώνονται από 0,15% έως και 0,25%


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 November 2008 - 11:30:32 UTC