Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με συνταξιούχους
  • [02] Εκσυγχρονίζεται ο Ηλεκτρικός
  • [03] Στο Προεδρικό Μέγαρο για τις φυλακές

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με συνταξιούχους

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνταξιούχων, οι οποίοι νωρίτερα έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ κ. Μαυροδόγλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "ο πρωθυπουργός μας άκουσε μεν, αλλά ανέφερε ότι τα αιτήματά μας θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των αντοχών της οικονομίας".

    "Βγαίνουμε με άδεια χέρια", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο κ. Καραμανλής τους είπε ότι θα πρέπει να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά για να συζητήσουν αναλυτικά τα αιτήματά τους.

    Επίσης, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για τα υψηλά τιμολόγια των ΔΕΚΟ,τ ην ακρίβεια και ανέφεραν πως το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιοι, αλλά εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση.

    Συνεδρίασαν Κυβερνητική Επιτροπή και ΚΥΣΕΑ

    Ομοφώνως ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την εισήγηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Νωρίτερα, το ΚΥΣΕΑ συζήτησε θέματα αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το ζήτημα της αποστολής φρεγάτας στη Σομαλία όπου το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα φαινόμενα πειρατίας εμπορικών πλοίων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής, ο κ.Σουφλιάς τόνισε ότι η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, η γραφειοκρατία και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος προκαλούσαν προβλήματα στις επενδύσεις και με το σχέδιο γίνονται οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

    Με το νέο σχέδιο, η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και, νωρίτερα από το 2020 που προβλέπει η ΕΕ, θα έχει πιάσει το στόχο για την παραγωγή ενέργειας 20% από ανανεώσιμες πηγές, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι "δεν βλέπω".

    Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μειμαράκης, αναφερόμενος στην προηγηθείσα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανέφερε ότι ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή δύναμη που θα πάει στη Σομαλία, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η χώρα μας θα είναι παρούσα με μία φρεγάτα και το ελικόπτερό της, καθώς και με επιτελικά στελέχη. Η Ελλάδα θα έχει τη διοίκηση της επιχείρησης για όσο χρόνο χρειαστεί και συμφωνηθεί, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει και εναλλαγή στη διοίκηση της διεθνούς δύναμης.

    Επίσης, ανέφερε ότι εγκρίθηκε ο διορισμός του προέδρου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, έγινε ενημέρωση για το σχεδιασμό του 15ετους εξοπλιστικού προγράμματος, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ελήφθησαν αποφάσεις για εξοπλισμούς, ενώ συζητήθηκε και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι γιαυτά τα θέματα θα ενημερώσει τη Επιτροπή Εσωτερικών και Άμυνας της Βουλής, καθώς στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξει σ' αυτά τα θέματα η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα αρχηγού ΓΕΣ, ο κ.Μεϊμαράκης είπε "ότι δεν υπάρχει θέμα αρχηγών" και σημείωσε ότι ερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος με το ελικόπτερο Απάτσι.

    Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι αν γίνουν εκλογές θα γίνουν το 2010, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οι εντολές και οι οδηγίες που έχουμε είναι για δουλειά και μακρύ προγραμματισμό, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις που προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει, με βάση και τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν κάθε στιγμή, σημειώνοντας ότι οι διοικητές των Οργανισμών πολλές φορές δεν έχουν πολιτική οπτική και κάνουν τις προτάσεις τους με διαφορετικά κριτήρια.

    Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι δεν γνωρίζει το επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να κάνει νέες επενδύσεις.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του ο κ. Τατούλης, με αφορμή σχετικές δηλώσεις που έκανε κι ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο κ. ΜεΪμαράκης είπε ότι "δεν παρεμβαίνω σε αυτό, καθένας έχει την άποψή του και την δική του θεσμική ιδιότητα".

    Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα βοηθήσει στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής με τη στάση του στη Βουλή και με βάση τη συνείδησή του.

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για τις αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση και ακρίβεια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην εξεγείρεται η κοινωνία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών δημητριακών.

    Η εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ, θα δοθεί άμεσα -4 μήνες νωρίτερα, είπε ο κ.Κοντός, ενώ στους συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά θα δοθούν άτοκα δάνεια 150 εκατ. ευρώ, ώστε να δώσουν προκαταβολές στους αγρότες και να πωλήσουν αργότερα τα προϊόντα τους, όταν η συγκυρία θα είναι καλύτερη για τις τιμές των δημητριακών.

    [02] Εκσυγχρονίζεται ο Ηλεκτρικός

    Σειρά σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου ΗΣΑΠ, που θα καταστήσουν το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς ισάξιο του Μετρό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο νέο πλυντήριο των συρμών του ΗΣΑΠ, στο σταθμό της Ειρήνης.

    Το πλυντήριο, προϋπολογισμού 3,34 εκατομμυρίων ευρώ, λειτουργεί αυτόματα, με ανακυκλωμένο νερό και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 18 συρμούς την ημέρα.

    Κατά τα άλλα, τα έργα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι τα εξής:

    - Κατασκευή τριών νέων σταθμών του ΗΣΑΠ. Ένα μεταξύ των σταθμών Ηρακλείου και Ειρήνης με την ονομασία Ψαλίδι, έναν μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας με την ονομασία Ιλισσός και ένας πριν από τον σταθμό του Πειραιά, κοντά στον σημερινό Κεράνη, που θα ονομάζεται Καμίνια. Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα κοστίσουν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμοι μέσα στο 2010. Ο Σταθμός Καμίνια θα είναι έτοιμος το 2011, καθώς θα είναι υπόγειος. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει ο ΗΣΑΠ οι τρεις αυτοί σταθμοί θα εξυπηρετούν περίπου 55.000 επιβάες ημερησίως.

    - Υπογειοποίηση του τμήματος Πειραιάς-Φάληρο. Στο τμήμα αυτό θα ενταχθεί και ο νέος σταθμός Καμίνια. Το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 65 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011.

    - Κατασκευή τεσσάρων υπόγειων χώρο στάθμευσης 1010 θέσεων, στους σταθμούς Μαρούσι, Ηράκλειο, Φάληρο και Κηφισιά. Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), φτάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 24 μήνες.

    - Νέα επισκευαστική βάση στον Πειραιά. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει επίσης με ΣΔΙΤ. Η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι 25 εκατ. Ευρώ και του ιδιώτη 95 εκατ. Ευρώ. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

    - Αλλαγή της υποδομής-Επιδομής της γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοια-Μοναστηράκι. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 79 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ, θα αρχίσει στις αρχές του 2009 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010.

    - Επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ προς τον Άγιο Στέφανο. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα αφορά το κομμάτι από την Κηφισιά μέχρι την Εθνική οδό και θα περιλαμβάνει τους σταθμούς Κηφισιά, ο οποίος θα υπογειοποιηθεί, του αθλητικού Ομίλου Κηφισιάς, τη Νέα Ερυθραία, το Καστρί και την εθνική οδό. Το έργο συνολικού ύψους 480 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και θα είναι έτοιμο το 2013. Στη συνέχεια θα γίνει η δεύτερη επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

    - Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Πράσινες μεταφορές-Περιβάλλον. Το έργο θα κατασκευαστεί στο σταθμό Ειρήνη, θα είναι συνολικής ισχύος 20 ΚW, θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ και θα είναι έτοιμο μέσα στο 2009. Ο ΗΣΑΠ θα παίρνει ως μίσθωμα το 5% των εσόδων της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο έργο.

    - Ενίσχυση Χρηστών ποδηλάτων. Πρόκειται για ένα έργο κατασκευής 10 δεστρών ποδηλάτων σε κάθε σταθμό του ΗΣΑΠ, εκτός από το Μοναστηράκι και την Ομόνοια, προκειμένου οι χρήστες ποδηλάτων να μπορούν να τα αφήνουν και να χρησιμοποιούν τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι τέλος του έτους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ανακοινώσει τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και πρόσθεσε ότι εντός του 2009 η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από στελέχη του ΥΜΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Οικονομίας θα ανακοινώσει τα μέτρα για το θέμα της απόσυρσης.

    [03] Στο Προεδρικό Μέγαρο για τις φυλακές

    "Ποιότητα της Δημοκρατίας η επίλυση των προβλημάτων του Σωφρονιστικού Συστήματος", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε προς τον πρόεδρο ότι "αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συσσωρευμένα από χρόνια προβλήματα του Σωφρονιστικού Συστήματος".

    Τόνισε, ακόμη, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να καταθέσει δύο δέσμες μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων. Η πρώτη, που δεν έχει, όπως είπε, καμία οικονομική επιβάρυνση, εκτιμάται ότι θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

    Η δεύτερη, που είναι πιο ριζοσπαστική, όπως είπε, αφορά θέματα, όπως τα ναρκωτικά, τη δημιουργία νέων φυλακών και εκτιμάται ότι θα κατατεθεί τα Χριστούγεννα.

    Ο κ. Χατζηγάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι οι σημερινοί κρατούμενοι δείχνουν αξιοθαύμαστη ποιότητα στις εκδηλώσεις που προβαίνουν. Είπε, ακόμη, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα, με σύνεση και σοβαρότητα. "Προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων", είπε, τονίζοντας ότι υπολογίζεται πως με τα πρώτα μέτρα θα απελευθερωθούν περί τους 1.500 κρατούμενους.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης "ανοίγεται ένας καινούριος δρόμος της σχέσεως πολιτείας, κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους κρατούμενους στις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα. Επισήμανε ακόμη ότι "είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία θα εξαθρωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το δύσκολο κόσμο των ναρκωτικών με ένα ανθρώπινο πρόσωπο".

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σκοπεύει να κάνει σειρά επαφών και επισκέψεων στις φυλακές, τονίζοντας ότι ήδη έχει συσταθεί μέσω του προέδρου της Βουλής διακομματική επιτροπή που θα επισκέπτεται τακτικά τις φυλακές, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επισκέψεων των φυλακών και στο Συνήγορο του Πολίτη.

    Κινητοποίηση κρατουμένων

    Από τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» με τον υπ. Δικαιοσύνης στις 2.30 το μεσημέρι θα κριθεί η συνέχιση ή όχι της μαζικής απεργίας πείνας των περισσοτέρων από 5.300 κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη, καθώς αντί να εκτονώνεται το κύμα διαμαρτυρίας στις φυλακές, όσο περνούν οι ημέρες, πολώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των απεργών πείνας αυξάνεται καθημερινά από την ημέρα που η αποχή από το συσσίτιο μετατράπηκε σε απεργία πείνας: από τους 3.311 στις 8 Νοεμβρίου, έφθασαν τους 4.805 στις 9 Νοεμβρίου, αυξήθηκαν στους 5.251 στις 10 Νοεμβρίου και ξεπέρασαν τους 5.300 μέχρι αργά χθες το βράδι.

    Όπως σημείωσε αργά χθες το βράδυ στο ΑΠΕ ο κ. Π.Λάμπρου από την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών δεν κρίνονται ικανοποιητικές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην προκύψει συμφωνία των δυο πλευρών κατά τη σημερινή συνάντηση.

    Τον αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών στα σωφρονιστικά καταστήματα που ξεκίνησε η «Πρωτοβουλία» συνυπογράφουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (που ασχολείται ιδιαιτέρως με το θέμα των ανηλίκων φυλακισμένων), η Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλες οργανώσεις.

    Ήδη χθες κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Πάτρας, καθώς η πλήρης αποχή από τροφή και νερό, που ακολούθησε την αποχή από τα συσσίτιο, έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κι αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή. Συγχρόνως το 50% των κρατουμένων είναι τοξικομανείς και η αιφνίδια αποχή δημιουργεί ισχυρό σοκ στον οργανισμό.

    Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας, την οποία επιδεκνύουν οι φυλακισμένοι, είναι ότι εδώ και τρεις ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές Άμφισσας και Τρικάλων έχουν ράψει τα στόματά τους σε μια προσπάθεια να δηλώσουν δημοσίως ότι έχουν πλέον υπερβεί τα όρια της απελπισίας και του ενστίκτου αυτοσυντήρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2008 - 13:30:31 UTC