Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] Αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό
  • [03] Συζητείται το ν/σ για το κάπνισμα
  • [04] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές
  • [05] Κούβα: Ζημιές 10 δισ. από τους κυκλώνες
  • [06] "Εκτός ουσίας οι συζητήσεις"
  • [07] "Να ενεργοποιηθεί η κοινωνία"
  • [08] "Λείπει η συνεννόηση"
  • [09] Διαφωνίες για τη ΔΕΗ
  • [10] Σημαντικές απώλειες
  • [11] Ανακαλύφθηκε νέα πυραμίδα

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Την εκτίμησή της, ότι η απόφαση της Διάσκεψης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, είχε διαρρεύσει στην τοπική κοινωνία και στη Μονή Βατοπεδίου, εξέφρασε η πρόεδρος του δικαστηρίου και νυν Εφέτης, Μαρία Ψάλτη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η κα Ψάλτη ανέφερε πως είχε δεχθεί παρεμβάσεις από τους αντιδίκους της Μονής (τους επικεφαλής των δικηγορικών συλλόγων, τον νομάρχη, τον Μητροπολίτη), όσο και από τη Μονή Βατοπεδίου, σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2004, κατά την μάρτυρα, είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως η απόφαση του δικαστηρίου θα απέβαινε προς όφελος του Δημοσίου και οι επικεφαλής της τοπικής κοινωνίας, ρωτούσαν τους μοναχούς, τί επρόκειτο να κάνουν . Ο γέρων Αρσένιος της είχε μάλιστα τηλεφωνικώς, ζητήσει να του επιβεβαιώσει τις διαδόσεις, κάτι το οποίο εκείνη απέφυγε.

    - «Μας προβληματίζει το γεγονός, ότι τουλάχιστον το ένα μέρος, η Μονή, γνώριζε αυτή τη φήμη και- άρα, στην καλύτερη περίπτωση -παρέσυρε το Δημόσιο να παραιτηθούν από την έκδοση της απόφασης» παρατήρησε ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).

    - «Μα, η φήμη δεν είχε διαδοθεί από εμάς. Είχε διαδοθεί από την άλλη πλευρά. Άρα, δεν θα γνώριζαν;» απάντησε η μάρτυς.

    Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, κατηγόρησε την κα Ψάλτη, πως η ίδια ενημέρωσε τη Μονή Βατοπεδίου για την επικείμενη εις βάρος της απόφαση, με συνέπεια να επακολουθήσει η πρόταση της Μονής προς το Δημόσιο, για αμοιβαία παραίτηση από το δικόγραφο.

    Σε ό,τι την αφορά, η κα Ψάλτη επέμεινε πως δεν καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση που είχε ληφθεί τον Απρίλιο του 2004, (με την εισήγηση να της έχει δοθεί από τον μήνα Φεβρουάριο) καθώς ήθελε να τεκμηριώσει με τον καλύτερο τρόπο στην απόφαση, τη δική της μειοψηφούσα άποψη υπέρ της Μονής.

    Η αμοιβαία παραίτηση του Δημοσίου και της Μονής από την έκδοση της απόφασης, δεν ξένισε την κα Ψάλτη. «Είναι κάτι συνηθισμένο και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις» υποστήριξε. Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει προσωπικά μια τέτοια υπόθεση που να αφορά το Δημόσιο, η μάρτυς περιορίστηκε να πει πως «δεν έχει ασχοληθεί μβ αυτό το θέμα».

    Τέλος, σχετικά με τις από έδρας συστάσεις της προς το ακροατήριο, να μην καταφέρεται κατά της Μονής «γιατί τα μοναστήρια δίνουν τα χρήματά τους για φιλανθρωπικό έργο», η κα Ψάλτη, τόνισε πως δεν είχαν άλλο σκοπό, παρά να κατευνάσουν τα πνεύματα που ήσαν οξυμένα.

    Κατάθεση Κουρούμαλη

    Για «επανειλημμένες επισκέψεις ρασοφόρων στο γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλου Μπότσιου», έκανε λόγο ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου, Βασίλειος Κουρούμαλης, στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της ανταλλαγής της λίμνης Βισθωνίδας.

    Ο κος Κουρούμαλης ανέφερε πως υπήρχε εκτεταμένη αλληλογραφία μεταξύ της Μονής και του κου Μπότσιου, η οποία: «Είναι γεγονός ότι, όταν άρχισε να διαφαίνεται το σκάνδαλο, ο κος Μπότσιος κλείδωσε το γραφείο του Προϊσταμένου και είχε μέσα όλα τα έγγραφα. Είχα δει πολλά φαξ, τα οποία είχαν έρθει από το Βατοπαίδιο. Η διαδικασία καταστροφής ήταν εν εξελίξει. Ήταν συνεχόμενη διαδικασία κατά την άποψή μου, διότι ήταν κλειδωμένο το γραφείο μέχρι πριν λίγες μέρες. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα έγγραφα, γνωρίζω ότι τα έχουν πάρει πολλοί συνάδελφοι. Βρήκαν τον τρόπο και τα πήραν?»

    Με τον Χρ. Μπότσιο ο μάρτυς έχει δικαστική αντιπαράθεση, καθώς ο πρώτος του έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα. «Μετά από λίγες μέρες, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και μια ιατρική γνωμάτευση που είχα δώσει το 2004 στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είχα πάρει ένα μήνα άδεια, διότι είχα κάποιο πρόβλημα υγείας, αγχώδη κατάθλιψη. Κάποιος που δεν γνωρίζω, με εξέθεσε στο Διαδίκτυο με ένα έγγραφο που φυλάσσεται στο γραφείο του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Γεωργίας?»

    Κατά τα άλλα, ο μάρτυς επέρριψε ευθύνες για τη διαχείριση της υπόθεσης: «τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ. Ό,τι είναι προς όφελος του Δημοσίου, πήγε αργά. Ό,τι ήταν εις βλάβη, πήγε γρήγορα» είπε, ενώ για τις ανταλλαγές ανέφερε:

    «Στη θητεία μου στο Νομικό Συμβούλιο, επειδή χειριζόμαστε τέτοιες υποθέσεις, έχω γνωρίσει μία ανταλλαγή. Έγινε για 600 μέτρα στο Πόρτο Ύδρα. Δεν ξέρω αν έχει τελειώσει - 15 χρόνια παλεύουν οι άνθρωποι να κάνουν μία ανταλλαγή. Ανταλλαγή τέτοιας έκτασης και τέτοιου βαθμού, πραγματικά δεν έχω ξαναδεί, ούτε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να γίνει με τέτοιο σύστημα. Δηλαδή, σου δίνω, μου δίνεις και μετά αν δεν σου αρέσει, φέρτο πάλι πίσω και πάρε ένα άλλο. Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο, το μεγάλο σκάνδαλο» ανέφερε ο κος Κουρούμαλης.

    Δήλωση Αικ.Πελέκη

    Απάντηση στα όσα τις προσάπτονται από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, έδωσε μέσω δήλωσή της η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη.

    Στην δήλωσή της, η συμβολαιογράφος αναφέρει πως καμία από τις εκτάσεις δεν ήταν δάσος και πως ο νόμος δεν απαγορεύει την μεταβίβαση αρχαιολογικού χώρου, παρά μόνον κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, τονίζει πως οι εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών επισυνάφθηκαν στα συμβόλαια, αλλά η ίδια δεν είχε την υποχρέωση να τις ελέγξει, όπως και δεν είχε την υποχρέωση να ελέγξει τα τοπογραφικά και να χαρακτηρίσει, ή να αποχαρακτηρίσει αρχαιολογικούς χώρους ή εκτάσεις δάσους.

    Η συμβολαιογράφος στη δήλωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει:

    «Οι εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, περιελήφθησαν σε όλα τα συμβόλαια»

    «Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των τοπογραφικών, έχουν οι συμβαλλόμενοι και οι συντάξαντες μηχανικοί και μόνον»

    «Δεν γνωρίζω, ούτε όφειλα να γνωρίζω τα στοιχεία, τοπογραφικά κλπ., που ετέθησαν υπβ όψιν των εκτιμητών (?) Ο νόμος δεν προβλέπει να τεθούν υπβ όψιν μου. Στα συμβόλαιά μου, επισυνάπτονται πρόσφατα, ειδικώς συνταγέντα, λεπτομερέστατα τοπογραφικά, όπως ο νόμος επιβάλει, τα οποία μου προσεκόμισαν οι συμβαλλόμενοι, οι οποίοι τα υπέγραψαν ενώπιόν μου και μου δήλωσαν ότι είναι ακριβή.

    «Είναι παντελώς ψευδές το ότι χαρακτήρισα με τα συμβόλαιά μου εκτάσεις ως μη δασικές, μη αρχαιολογικές. Ουδείς χαρακτηρισμός γίνεται δια των συμβολαίων»

    «Απολύτως ψευδής είναι και η κατηγορία πως συνέταξα, δήθεν, παρά τον νόμο, συμβόλαια με τα οποία αντηλλάγησαν εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικοί χώροι. Πρωτίστως δεν απαγορεύεται η μεταβίβαση εκτάσεων που ευρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου, ούτε απαιτείται για την μεταβίβασή τους άδεια οιασδήποτε υπηρεσίας»

    «Στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης, καίτοι δεν υπήρχε κτίσμα εντός της ανταλλασσομένης εκτάσεως (σ.σ. περίπτωση για την οποία ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να λαμβάνει δήλωση των συμβαλλομένων, ότι κτίσμα δεν έχει ανεγερθεί εντός αρχαιολογικού χώρου) οι συμβαλλόμενοι μου δήλωσαν ότι η ανταλλασσόμενη έκταση δεν είναι εντός αρχαιολογικού χώρου. Η δήλωσή τους δε, αυτή, περιελήφθη κατά το νόμο στο συμβόλαιο ανταλλαγής».

    «Στο τοπογραφικό που προσαρτάται στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης, σαφώς εμφαίνονται τα δύο υφιστάμενα κηρυγμένα ιστορικά μνημεία, τα οποία και δεν περιλαμβάνονται στο ανταλλασσόμενο ακίνητο».

    «Για την Ουρανούπολη, με την υπουργική απόφαση 5980/1965, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, όλα τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά κτίσματα και ο άμεσος περιβάλλον αυτά χώρος της Χερσονήσου του Άθω, από τη διώρυγα του Ξέρξη μέχρι τα ακρωτήρια Πίννες και Ακροθώο. (?) Οι διάφοροι εγκαλούντες με για τη σύνταξη των συμβολαίων, αποσιωπούν σκοπίμως το γεγονός, ότι από το 1965 μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες συμβόλαια και έχουν κτιστεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κτίσματα στην περιοχή νοτίως της Διώρυγος του Ξέρξου , χωρίς ποτέ να ληφθεί οιαδήποτε άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ορθώς, δεδομένου ότι δεν είναι αρχαιολογικός χώρος?»

    «Ουδεμία έκταση από αυτές που απετέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος. Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων γίνεται από τις αρμόδιες εκάστοτε υπηρεσίες και όχι από τους συμβαλλόμενους ή τον Συμβολαιογράφο...»

    «Εξ όσων προκύπτει από τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που οι συμβαλλόμενοι μου προσεκόμισαν, στην Ουρανούπολη η μεταβιβασθείσα έκταση φέρεται ως δασική έκταση, υπαγομένη στην αγροτική νομοθεσία. Στο Γραμματικό κατά τους τίτλους περιγράφεται ως «κοινή βοσκή». Αμφότερες οι εκτάσεις αυτές, περιήλθαν στο Δημόσιο εν συνεχεία απαλλοτριώσεων το 1934 και 1932 αντίστοιχα για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το νόμο υπάγονται στις διατάξεις της εποικιστικής και αγροτικής νομοθεσίας και διοικούνται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι από τη Διεύθυνση Δασών».

    «Με αιτιώνται πως χαρακτήρισα δήθεν ως άρτιες και οικοδομήσιμες, δασικές ή αρχαιολογικές εκτάσεις. Η δήλωση του μηχανικού κατά τον Ν. 651/77α ως προς την αρτιότητα, αφορά το ελάχιστο εμβαδόν της εκτάσεως, ως προς την οικοδομησιμότητα αφορά την υπαγωγή του ακινήτου στις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις».

    «Ποτέ κανείς συμβολαιογράφος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ελέγξει τις αξίες που του δηλώνουν οι συμβαλλόμενοι, ούτε τη σχέση τους με τις αντικειμενικές αξίες. Όλοι γνωρίζουν ότι καθημερινώς συντάσσονται συμβόλαια σε τιμές πολλαπλάσιες ή υποπολλαπλάσιες της αντικειμενικής αξίας, χωρίς ουδείς συμβολαιογράφος να μπορεί να επέμβει σε αυτές».

    Κατάθεση Ραφειάδη

    Η κρίση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου της Ροδόπης, το 2002, ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου, στηρίχθηκε στα στοιχεία της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών (και υπουργικής απόφασης) του 1998, το οποίο είχε επικαλεστεί προηγούμενη κρίση της ίδιας υπηρεσίας. Με την ίδια δε, τεκμηρίωση, υπήρξε και η νέα γνωμοδότηση, που οδήγησε στις υπουργικές αποφάσεις του 2003.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην προϊσταμένου της Υπηρεσίας, Ιωάννη Ρεφειάδη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την παραχώρηση και ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου.

    Ο κος Ρεφειάδης, ανέφερε πως το 2002 εκτελούσε χρέη προϊσταμένου, μετά την συνταξιοδότηση της προηγούμενης προϊσταμένου. «Μας διαβιβάστηκε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με την ένδειξη "επείγον", σύμφωνα με το οποίο, η Μονή Βατοπαιδίου το Δεκέμβριο του 2001, κατέθεσε αίτηση προκειμένου να αναγνωριστεί κυρία και κάτοχος της παραλίμνιας εκτάσεως. Μας ζητήθηκε η σύνταξη διοικητικής και τεχνικής έκθεσης, προκειμένου να παραπεμφθούν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας για γνωμοδότηση», ανέφερε ο μάρτυρας.

    Για τη σύνταξη των ως άνω εκθέσεων, ο κος Ρεφειάδης, αποδέχθηκε την ισχύ των χρυσόβουλων και σιγγιλίων της Μονής, όπως του υποδείχθηκε από κάποιο δικηγόρο της Κομοτηνής, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που αναγνωρίζει την ισχύ τους, εφόσον συνδυάζεται και με νομή.

    Ως μάρτυρες εξέτασε τους προτεινόμενους από τη Μονή, καθώς και πληθώρα άλλων «υπέργηρων» μαρτύρων, οι οποίοι συμφωνούσαν πως οι παραλίμνιες εκτάσεις προέκυψαν από υποχώρηση των υδάτων της λίμνης, η οποία ανήκε στη Μονή, «αλλά δεν δέχονταν να καταθέσουν ενόρκως. Ακόμα και μουσουλμάνους που ρώτησα, μου απάντησαν το ίδιο» ανέφερε ο κος Ρεφειάδης.

    Ο αναπληρωτής προϊστάμενος, συμβουλεύθηκε επίσης, τα βιβλία της υπηρεσίας του για την περιοχή, όπου όμως «δεν βρέθηκε κανένα δημόσιο κτήμα καταγεγραμμένο». Δεν συμβουλεύτηκε αρχαιολόγο, ούτε κάποιον παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, υπήρχε και η εισήγηση του 1998, του πρώην προϊσταμένου του Α. Βλασιάδη και «αφού ήταν προϊστάμενός μου, δεν θα μπορούσα εγώ να γνωμοδοτήσω διαφορετικά. Θα ερχόμουν σε κόντρα μαζί του».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο μάρτυς αναπαρήγαγε την έκθεση του 1998, συμπληρωμένη με στοιχεία που δικαίωναν τη Μονή, αλλά και καταγράφοντας τις εκτάσεις όπου είχε γίνει αναδασμός και καλλιεργούνταν πλέον από αγρότες. «Λέω στην έκθεσή μου, πως υπάρχουν αναδασμοί, υπάρχουν χωράφια, υπάρχουν ακτήμονες», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με το Μάρκο Μπόλαρη (ΠΑΣΟΚ), η διαδικασία ταυτοποίησης των χρυσόβουλων με τα σημερινά τοπογραφικά, οδήγησε στην παράδοση ολόκληρων των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή: «Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης καταλήγει πως το Περιθεώριο που αναγνωρίζατε εσείς στη Μονή, είναι μια περιοχή που βρίσκεται κάπου αλλού και όχι οι παραλίμνιες εκτάσεις, που αναγνωρίζετε εσείς», ανέφερε ο βουλευτής.

    «Η συμβουλή αρχαιολόγου δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά των προϊσταμένων μου. Αν κριθεί πως τα στοιχεία είναι ανεπαρκή, το υπουργείο και το Γνωμοδοτικό έχουν το δικαίωμα να εξετασθεί και άλλος?», ανέφερε ο κος Ρεφειάδης.

    Κατάθεση του Τρ. Μίτιντζη, προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης

    Στην κατάθεσή του ο Τρύφωνας Μίτιντζης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης, αναφέρθηκε στην συμβολαιογραφική πράξη που: «είχε συντάξει η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη» σύμφωνα με την οποία: «8608 στρέμματα παραδίδονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα στη Μονή Βατοπαιδίου» και είπε ότι: «Στη συμβολαιογραφική πράξη που συνετάχθη στις 22/5/2007, υπήρχε μέσα και το ένα τρίτο του δομημένου οικισμού της Ουρανούπολης».

    Ο αποχαρακτηρισμός του δάσους αυτού στην Ουρανούπολη, έγινε κατά τον μάρτυρα, «εντός τεσσάρων ημερών, καθώς στις 18/5/2007, η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απηύθυνε ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιο, για τη φύση της έκτασης. Η απάντηση του συμβούλου ήρθε αυθημερόν: Η γη είναι αγροτική».

    Ο κος Μίτιντζης ανέφερε ότι το Καλοκαίρι του 2007 απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου Χαλκιδικής και όπως είπε, η απάντηση που πήρε ήταν: «Ο χαρακτηρισμός του τεμαχίου ως δάσος είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα της διοίκησης».

    «Κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην περιοχή, πως Ρώσοι μεγιστάνες του πλούτου και Έλληνες επιχειρηματίες ήθελαν να αγοράσουν απβ αυτή την έκταση. Έστειλα λοιπόν μία επιστολή στον κο Βουλγαράκη και την κοινοποίησα και στον κο Λιάπη και στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, λέγοντας να μην κάνει άλλη συμβολαιογραφική πράξη, γιατί θεωρούμε ότι μεταβιβάζεται δάσος και αρχαιολογική περιοχή. Δεν έλαβα καμία απάντηση» ανέφερε ο μάρτυς, συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή και στην κ. Πελέκη από την οποία: «επίσης δεν έλαβα, απάντηση».

    Την ίδια ώρα, η Μονή προσεγγίζει το δήμο Σταγύρων-Ακάνθου και αρχίζουν διαβουλεύσεις. «Στις 6/11/2007, με έγγραφό της η Μονή μας κάνει γνωστά τα αναπτυξιακά της οράματα που είναι κοινά με το δήμαρχο Σταγύρων-Ακάνθου» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ο κ. Μίτιντζης είπε ακόμα ότι τον Φεβρουάριο του 2008, το Εβ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξέδωσε γνωμοδότηση πως η έκταση είναι «θαμνώδης δασική» και όχι δάσος. Ως τέτοια, μπορούσε να αποδοθεί στην αγροτική εκμετάλλευση. «Ήθελαν να τελειώνουν μια και καλή με την υπόθεση - και να την δώσουν καθαρή στις επενδυτικές ορέξεις των καλογήρων» ανέφερε ο μάρτυς. «Εισηγητής της γνωμοδότησης, ήταν ο Χριστόδουλος Μπότσιος και πρόεδρος του Τμήματος, ο Γρηγόριος Κρόμπας, πρόεδρος και του Τμήματος που γνωμοδότησε για το επιτρεπτό των ανταλλαγών μεταξύ Μονής και Δημοσίου».

    Δυο μέρες αργότερα, οι κάτοικοι της Ουρανούπολης κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Μονής, της ΚΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου, του οποίου συνήγορος στη δίκη, ήταν ο Χρ. Μπότσιος. Τον Απρίλιο του 2008, ο Κώστας Κιλτίδης, αποδέχθηκε και επίσημα την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.

    Ανακοίνωση του Κ. Κιλτίδη

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως «ουδεμία διοικητική πράξη έχει αποσταλεί εγγράφως από εμένα, ή από εποπτευόμενη υπηρεσία κατά τις αρμοδιότητές μου. Η αποδοχή της υπβ αριθ. 161/2008 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρεται σαφέστατα στο πώς πρέπει να θεωρείται η συγκεκριμένη έκταση μέχρι την έκδοση της Γνωμοδότησης».

    Ο κος Κιλτίδης, υπενθύμισε πως ήδη από τον Αύγουστο δήλωσε πως ο χαρακτήρας της έκτασης θα κριθεί από Επιτροπή Επίλυση Δασικών Αμφισβητήσεων» και συμπλήρωσε:

    «Είναι λυπηρό, σε μια έκταση που τεμαχίστηκε και διαμοιράστηκε για ογδόντα ολόκληρα χρόνια ως δασική, μη προστατευόμενη και ουδείς έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας, σήμερα που έχουμε θέσει το πλαίσιο για την προστασία της, να διαστρεβλώνονται τόσο κατάφωρα τα γεγονότα και να «βιάζεται» η αλήθεια και η κοινή λογική».

    Τέλος, ο κος Κιλτίδης διαμηνύει «προς πάσα κατεύθυνση», ότι σε τυχόν αναφορές οιουδήποτε που θα έχουν δυσφημιστικό περιεχόμενο, «είναι αυτονόητη η προσφυγή μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

    [02] Αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό

    Το υπο ανακαίνιση γραφείο του ΕΟΤ στην καρδιά του Λονδίνου επισκέφτηκε χθες ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη μεγάλη Βρετανία. Το ανανεωμένο γραφείο του ΕΟΤ στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας θα λειτουργήσει και επίσημα σε ένα περίπου μήνα δίνοντας σαφές στίγμα του "αέρα" ανανέωσης που επικρατεί στη φιλοσοφία Μάρκετιγκ.

    Πραγματοποιώντας σειρά επαφών, η τουριστική ηγεσία του υπουργείου φιλοδοξεί, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να διατηρήσει τα μερίδια του ελληνικού τουρισμού για το 2009 στα περυσινά επίπεδα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ΤUI και Thomas Cook δίνουν αύξηση στους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα μέσω αυτών.

    Προς διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο προσέγγισης της εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair σε περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι έχει ήδη καλυφθεί το κενό στις πτήσεις προς την χώρα μας από την χρεωκοπία του βρετανικού τουριστικού οργανισμού XL.

    Το κλίμα αισιοδοξίας για αναίμακτη έξοδο από την κρίση τεκμαίρεται απο το γεγονός ότι οι παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί του νότου δεν θα επηρεαστούν απο το κύμα ακυρώσεων που θα έχουν οι μακρινοί και άρα ακριβοί προορισμοί. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο Ελληνας υπουργός σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει κινητικότητα στο να υπάρχουν ειδικά πακέτα προσέλκυσης για τους ευρωπαίους πολίτες που θα αποκλείσουν τους ακριβούς προορισμούς.

    Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά και φέτος εμμένει στην διαφημιστική καμπάνια που ακούει στο σύνθημα Greece the true experience, με τις διαφημιστικές αφίσες να κοσμούν σε κεντρικά σημεία τους δρόμους του Λονδίνου. Φέτος η καμπάνια του υπουργείου συνολικά ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ και είναι, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. Ευρώ θα κατευθυνθούν στην αγορά της Μ.Βρετανίας.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, παραβρέθηκε στο συνέδριο ?Tourism and Property Roadshow?. Όπως τόνισε, η προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγκη να ακολουθήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο τουριστικής δραστηριότητας.

    Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει:

    - μια τουριστική μεταρρύθμιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

    - μια τουριστική μεταρρύθμιση, που αναδεικνύει τις νέες μορφές τουρισμού, εμπλουτίζει το παραδοσιακό σχήμα «ήλιος και θάλασσα», μεγιστοποιώντας την τουριστική αξιοποίηση της ενδοχώρας.

    - μια τουριστική μεταρρύθμιση που συμβάλλει στην αναβάθμιση των κορεσμένων τουριστικά περιοχών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    - μια τουριστική μεταρρύθμιση, που υλοποιεί νέες πρωτοβουλίες στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας, αλλά και στο επίπεδο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής

    [03] Συζητείται το ν/σ για το κάπνισμα

    Έτοιμος να προωθήσει την απαγόρευση της διαφήμισης του τσιγάρου, υπαίθριας και μη υπαίθριας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Απαντώντας σε σχετική κριτική του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έκτορα Νασιώκα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «αν πράγματι, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και όλοι οι βουλευτές συμφωνούν, ναι, να απαγορεύσουμε τη διαφήμιση, υπαίθρια και μη, για το τσιγάρο. Όχι να κάνουμε εκ του ασφαλούς δηλώσεις και διακηρύξεις, επειδή πιστεύετε, κακώς, γιατί δεν με γνωρίζετε καλά, ότι θα ακολουθήσω τα πεπατημένα, ότι η συμπολίτευση δηλαδή, δεν συμφωνεί με την αντιπολίτευση. Ας συμφωνήσουμε. Ας ψηφίσουμε όλοι μια τέτοια διάταξη».

    Το νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε θετικά ως προς την αναγκαιότητα καταστολής του καπνίσματος έγινε ωστόσο αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση για ελλείψεις σε θέματα πρόληψης και με αμφισβητήσεις για την εφαρμογή του.

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους καθώς και το κάπνισμα, από 1/1/2010, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε, αυτό που ξεκινάμε όλοι μαζί, σε βάθος χρόνου να γελοιοποιηθεί» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Σταμάτης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για τον κίνδυνο των ντεσιμπέλ σε χώρους διασκέδασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως προσπάθεια φυγής από την «τραγική πραγματικότητα» στο χώρο της υγείας, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που δημιουργούν προβλήματα υγείας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντης παρατήρησε ότι οι εισπράξεις του κράτους από τις πωλήσεις καπνού δεν αντισταθμίζουν τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στην κυβερνητική πρωτοβουλία «αρκεί να υλοποιηθεί».

    [04] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κρατούμενων στις φυλακές της χώρας,με βασικό αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε περίπου πριν μια εβδομάδα στις 21 φυλακές της χώρας, συμμετέχουν χιλιάδες κρατούμενοι. Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι φορείς.

    Χθες, εξάλλου, με θέμα τα αιτήματα των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους συνεδρίασε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), υπό την προεδρία του καθηγητή της Νομικής Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι "από καιρό τώρα εξετάζει τα θέματα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατηγορίες κρατουμένων, έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο επαφών και συνεργασιών με αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες του χώρου της Δικαιοσύνης". Μάλιστα, οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, "πρόκειται ν' ανακοινωθούν σύντομα και θα έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης".

    Τα αιτήματα των κρατουμένων τέθηκαν υπόψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αποτελούμενη από την Ιωάννα Κούρτοβικ, την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, τον Παναγιώτη Λάμπρου και τον Νικόλαο Γιαννόπουλο. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ανέπτυξαν στον κ. Χατζηγάκη τα αιτήματα των κρατουμένων και συγκεκριμένα ζήτησαν: βελτίωση των γενικών συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης των κρατουμένων, μείωση των ποινών έκτισης, αύξηση των ημερών αδειών εξόδου, κατάργηση πειθαρχικών ποινών, περιορισμό του μέτρου της προφυλάκισης από 18 μήνες σε 12 μήνες, διευθέτηση του ζητήματος των ευεργετικών ημερομισθίων και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ της ΕΕ.

    [05] Κούβα: Ζημιές 10 δισ. από τους κυκλώνες

    Η Κούβα υπέστη ζημίες ύψους σχεδόν 10 δις δολαρίων από τους τρεις κυκλώνες που έπληξαν τη νήσο εφέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο στις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης.

    Ο Κάστρο έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα, στην διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Καμαγκέι, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους 8.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τον κυκλώνα Παλόμα το Σαββατοκύριακο.

    "Φθάνουμε σχεδόν τα 10 δις δολάρια σε ζημιές τους τελευταίους τρεις μήνες, έτσι είναι η οικονομία", είπε ο Κάστρο.

    Πριν τον κυκλώνα Παλόμα τη νήσο είχαν πλήξει οι κυκλώνες Γκούσταβ και Άικ, με διαφορά 10 ημερών, στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 450.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ αφανίστηκαν σοδειές. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις ζημιές έκαναν λόγο για 5 δις δολάριαΒ· η κυβέρνηση τις αναθεώρησε τις τελευταίες ημέρες.

    Ο πρώην επαναστάτης ηγέτης και πρόεδρος Φιδέλ Κάστρο, που κυβέρνησε τη νήσο για 49 χρόνια πριν παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο και αδελφό του --και επίσημα-- το Φεβρουάριο, ανέφερε σε επιφυλλίδα του η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι οι κυκλώνες Γκούσταβ και Άικ προκάλεσαν ζημιές ύψους 8 δις δολαρίων.

    Ο Ραούλ Κάστρο εμφανίστηκε στο κρατικό δίκτυο με στρατιωτική περιβολή να συνομιλεί με πληγέντες από τον κυκλώνα Παλόμα και να υπόσχεται ότι τα σπίτια τους θα επιδιορθωθούν. "Όλα όσα χάσατε θα τα αντικαταστήσουμε, ίσως όχι αύριο, αλλά γρήγορα", είπε.

    Η Σάντα Κρους δελ Σουρ, που επισκέφθηκε μεταξύ άλλων ο Ραούλ Κάστρο, επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα Παλόμα. Το φαινόμενο τη σάρωσε ακριβώς 76 χρόνια από την επέτειο του πλήγματος ενός κυκλώνα που είχε στοιχίσει 3.000 ζωές κατοίκων της, την 9η Νοεμβρίου του 1932.

    Οι αρχές δεν ανέφεραν κανένα θάνατο από τον κυκλώνα. Μια οργάνωση αντιφρονούντων υποστήριξε ωστόσο ότι υπήρξε ένας θάνατος.

    Ο Ραούλ Κάστρο τόνισε ότι 1,2 εκατ. πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές και πρόσθεσε ότι θα ήταν "δύσκολο να φανταστεί" πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα εάν δεν λαμβανόταν το προληπτικό αυτό μέτρο.

    Μετά την επανάσταση του 1959, η κυβέρνηση του Φιδέλ Κάστρο αποφάσισε να γίνονται υποχρεωτικές κι εκτενείς προληπτικές εκκενώσεις περιοχών που επρόκειτο να πληγούν από φυσικά φαινόμενα, πολιτική που ο σημερινός πρόεδρος αποδίδει στο "πλεονέκτημα" του σοσιαλιστικού συστήματος.

    "Σε χώρες τόσο πλούσιες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δείτε τι συνέβη", συνέχισε, αναφερόμενος στις δεκάδες θανάτων στο Τέξας, που επλήγη με σφοδρότητα από τον Άικ μετά το πέρασμα του κυκλώνα από την Κούβα και τον Κόλπο του Μεξικού. Εκεί η εκκένωση ήταν προαιρετική.

    [06] "Εκτός ουσίας οι συζητήσεις"

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών σε ομιλία της κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και επισήμανε τη θέση του ΚΚΕ για τη δημόσια υγεία.

    «Η κυβέρνηση έχει και δίνει 28 δισ. για την ενίσχυση των τραπεζών με κάποιους όρους και οι τραπεζίτες δεν θέλουν καν τους όρους. Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι θα τους επιβάλλει τους όρους και ότι έχει τον τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μετοχές ή μια τράπεζα και ο ΣΥΝ να πάρει μιάμιση ή δυο τράπεζες και να γίνουν δημόσιες. Είτε μια γίνει δημόσια, είτε μιάμιση, το τραπεζικό σύστημα κινείται στους όρους της αγοράς και δεν μπορείς να επιβάλλεις τους δικούς σου όρους», είπε η ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Είναι έξω από την ουσία οι συζητήσεις που γίνονται. Δεν υπάρχει έλεγχος της αγοράς και αυτό έχει οδηγήσει στην ασυδοσία. Κοροϊδεύουν συνειδητά. Δεν υπάρχουν έλεγχοι στα μονοπώλια. Εάν θέλουν έλεγχο, πρέπει όλοι οι νόμοι να αλλάξουν να γίνουν προοδευτικοί και υπέρ των εργαζομένων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα δεν τα δίνει για τους δανειολήπτες, τα δίνει για να τα χρησιμοποιήσουν οι τραπεζίτες».

    Η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι η κρίση δεν έχει αγκαλιάσει ακόμη την Ελλάδα και δήλωσε σύμφωνη με όσους πιστεύουν ότι «στην Ελλάδα, η κρίση θα είναι πιο παρατεταμένη λόγω της εξωστρέφειας και πιο βαθιά».

    Το ΚΚΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ζητά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα. Κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο αν εντάσσονται στη συνολικότερη πάλη για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας. Αν συνοδεύονται με ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ".

    [07] "Να ενεργοποιηθεί η κοινωνία"

    Στο Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Το Ηράκλειο Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος,ο οποίος θα επισκεφθεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Το απόγευμα θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου.

    "Έκτακτα μέτρα για την οικογένεια"

    Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέματα θέσεις εργασίας, στήριξη των εργασιακών σχέσεων, αγοραστική δύναμη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική απόφαση, που έλαβε η Κοινοβουλευτική ομάδα και ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να περάσουμε σε μια συζήτηση και σε λήψη εκτάκτων μέτρων στο επίπεδο της οικογένειας, του σπιτιού, του εργαζόμενου, του νέου ανθρώπου και να μην μείνουμε απλώς σ' αυτές τις "δωρεές" που ετοιμάζει η κυβέρνηση προς τις τράπεζες».

    «Δεύτερος στόχος -πρόσθεσε- είναι να αναδείξουμε τη σημασία που θα έχει η μείωση των δαπανών για την αγορά εξοπλισμών και η απελευθέρωση πόρων για κοινωνικές δραστηριότητες, υγεία, παιδεία. Αυτό είναι το αντικείμενο της ερώτησης, που έχουμε καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό για την επόμενη Παρασκευή».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαγραφή Τατούλη, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «νομίζω ότι πάμε σε μια κατάσταση, όπου έχουμε μια ακόμη πιο αδύναμη Κυβέρνηση. Γι΄αυτό, για μας, η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η προώθηση και η στήριξη στόχων μιας άλλης πολιτικής, αποκτά πολύ πιο επείγοντα χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διενέργεια εκλογών, ίσως έξω από τις σκέψεις και τους προγραμματισμούς που κάνει η Κυβέρνηση, η οποία δεν τις θέλει».

    "Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ"

    Το ΕΚΑΒ επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι διαπίστωσαν από κοντά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και ασθενοφόρα και τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε απαξίωση.

    Είναι αδιανόητο πολίτες να χάνουν τη ζωή τους για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της αδυναμίας να έχουν γρήγορη διακομιδή στα νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το ΕΣΥ ως τη μεγάλη πληγή η οποία είπε ότι δεν πρόκειται για αδυναμία της κυβέρνησης αλλά όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που απαξίωσαν το σύστημα υγείας, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν ιδιώτες που επενδύουν σε νοσοκομεία, ιδιώτες που επενδύουν στο χώρο της υγείας.

    Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής, ενίσχυση των δημόσιων δαπανών και ανασυγκρότηση εκ βάθρων του ΕΣΥ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι με τα χρήματα ενός σκανδάλου θα μπορούσε να αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων ή ότι μετα 28 δισ. που δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες θα μπορούσε να είχε διαθέσει ένα ποσοστό στη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι οι προτάσεις της αριστεράς για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους της υγείας, της παιδείας ήταν ανέφικτες και ανεδαφικές. Σήμερα βλέπουμε ότι χρήματα υπάρχουν, μόνο που διανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφουν σε αυτούς που είναι πλούσιοι και φεύγει από αυτούς που έχουν γίνει φτωχότεροι. Και τα σκάνδαλα αλλά και η κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης να στηρίξει τους τραπεζίτες, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί η κοινωνία που στενάζει".

    Σε άλλη ερώτηση εάν βλέπει εκλογές με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πλέον έχει 151 βουλευτές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ανταρσία των βουλευτών της, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας στην πολιτική της. Είτε κάνει αύριο εκλογές είτε αργότερα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η πολιτική της που πρέπει να ανατραπεί".

    [08] "Λείπει η συνεννόηση"

    "Βρισκόμαστε σε κρίση που αντιμετωπίζεται με ακρισία τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο τραπεζών. Μας λείπει, τουλάχιστον, η συνεννόηση", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης για τη στάση των τραπεζών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    "Η δε λήψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση, η οποία συνεχώς αποδυναμώνεται, είναι αόριστη και ανούσιος", τόνισε.

    Έτοιμοι για τις εκλογές

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκλογές οποτεδήποτε το θελήσει ο τόπος. Ο κ. Καραμανλής είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την πολιτική πραγματικότητα γιατί τον συνοδεύουν τα σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των ομολόγων, της SIEMENS και του Βατοπεδίου, σκάνδαλα για τα οποία ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει απάντηση», τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε ομιλία του στην Αμφισσα στα εγκαίνια της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αλώβητοι αυτή την καταιγίδα. Αυτά που ζούμε σήμερα είναι ένας παράδεισος μπροστά σε αυτά που θα ζήσουμε του χρόνου. Αν σήμερα τα πράγματα είναι άσχημα από την ανεργία και την φτώχεια, του χρόνου θα είναι ακόμη πιο άσχημα. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας. Όλοι εκτός του κ. Καραμανλή και αυτό είναι το πρόβλημα του τόπου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Δεν θα επιτρέψουμε ο τόπος να κηδεμονεύεται από πενήντα οικογένειες.Το Κεφάλαιο να το ξέρει, θα μαρτυρήσει.Και μαρτυρά από την μέρα που μπήκαμε στην Βουλή. Είχα υποσχεθεί ότι ο στόχος μου θα είναι οι Τράπεζες. Κατόρθωσα να παρασύρω ολόκληρο το πολιτικό σύστημα απέναντι στις τράπεζες, είπε ο κ.Γ.Καρταζαφέρης.

    "Και όταν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης, αποφάσισαν να χαρίσουν στις τράπεζες 28 δις είδατε μέσα στο Κοινοβούλιο πως το αντιμετωπίσαμε, είδατε τις προτάσεις που κάναμε και είδατε πως μας ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και ακόμη και αυτός ο Συνασπισμός, που βρίσκεται στην αντιπέρα όχθη. Ο λόγος ο δικός μας, είναι ο πρωταγωνιστικός πολιτικός λόγος", υπογράμμισε.

    [09] Διαφωνίες για τη ΔΕΗ

    "Η ΔΕΗ εισηγείται, το υπουργείο αποφασίζει", επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Ο κ.Φώλιας τόνισε πως ισχύει ό,τι έχει ήδη υπογραφεί, δηλαδή η επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.

    Οι εισηγήσεις των διοικητών διαφόρων οργανισμών και ΔΕΚΟ δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, γι' αυτό σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τέτοιες εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές. "Περιμένουμε από τις διοικήσεις οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευ.Αντώναρος.

    "Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια κίνηση", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    «Βαρύτατες ευθύνες» καταλόγισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην διοίκηση της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό για «την κατάντια της επιχείρησης» με αφορμή της αναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της επιχείρησης και πρόσθεσε «ότι ήλθε η ώρα η ΔΕΗ να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην δύσκολη αυτή περίοδο, ως δημόσια επιχείρηση με συγκράτηση των τιμών».

    Το ΚΚΕ τόνισε ότι «τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα» και ζήτησε «κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά».

    Για μετατροπή της ΔΕΗ, σε μηχανισμό λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση, όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «σε ρόλο πολιτικής ομπρέλας και Πόντιου Πιλάτου».

    Για αυξήσεις που προκαλούν «ηλεκτροπληξία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ. «Η ΔΕΗ εισηγείται. Η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο Αθανασόπουλος φασίζει», είπε χαρακτηριστικά ο ο εκπρόσωπος Τύπου Κ.Βελόπουλος.

    Έως το τέλος του 2009, η οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ανεπίτρεπτη αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή που έστειλε προς τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ κ.κ. Κ. Μίχαλο και Π. Καρέλλα αναφορικά με τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ΑΕ για την περίοδο 2009 έως 2014 ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος εξουσιοδοτήθηκε όπως οριστικοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο εξετάζοντας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, και εναλλακτικές ή συμπληρωματικές επιλογές σχετικά με την ενδεχόμενη διεύρυνση του μείγματος χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το ρυθμό της μεσοσταθμικής αύξησης των τιμολογίων κατά την περίοδο 2009 - 2014

    Επίσης εξουσιοδοτήθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία οργανωτικά και διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της διοίκησης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ζητεί τη συνέχιση των εν λόγω προσπαθειών. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ θα ανακοινωθεί στις 18 Νοεμβρίου 2008.

    [10] Σημαντικές απώλειες

    Με πτώση 1,29% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 113,79 μονάδες φτάνοντας τις 8.695,51.

    Με απώλειες 1,99% έκλεισε ο Ντάου Τζόουνς, πτώση 3% εως 5% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 σημείωσε πτώση 3,57%, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 4,83%, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax30 είχε απώλειες 5,25% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραψε πτώση 3,50%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.050,31 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,42%.

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Το βαρέλι του βρετανικού αργού πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας άμεση παράδοση πέρασε κάτω από τα 55 δολάρια (54,92 δολάρια) στην αγορά Λονδίνου το απόγευμα της Τρίτης, ενώ στις 18.00 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του αμερικανικού αργού αποτιμήθηκε στη Νέα Υόρκη σε στενά όρια πέριξ των 59 δολαρίων, καθώς η διεθνής ύφεση προοιωνίζεται μειωμένη ζήτηση του προϊόντος. Πρόκειται για επίπεδα τιμών πρωτόγνωρα από τον περυσινό Μάρτιο και μετά. Πρέπει να τονιστεί ότι το δολάριο που ανακάμπτει συναλλαγματικά "μειώνει", αυτόματα, την τιμή του "μαύρου χρυσού".

    Ομιλία Αλμούνια στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

    Στην ανάγκη αυξημένου συντονισμού μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης επέμεινε εκ νέου από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σημερινή κρίση, η οποία είναι η μεγαλύτερη εδώ και ορισμένες δεκαετίες, θα πρέπει οι δράσεις που θα αναληφθούν σε διεθνές επίπεδο να κινηθούν κυρίως σε τρία μέτωπα: Tη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη και την κατάλληλη προετοιμασία για οικονομική ανάκαμψη αλλά και τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης απάντησης στους μακροοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος αφού ανέφερε ότι το 2009 και το 2010 θα είναι «δύσκολες χρονιές» τόνισε την καθοριστική σημασία της διεθνούς διάσκεψης στη Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των βασικών διεθνών παικτών για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην παρουσιαστεί ανάλογη κατάσταση στο μέλλον και να προετοιμαστεί το έδαφος για την προώθηση αποτελεσματικών και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τους κανόνες λειτουργίας των αγορών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, ο Χ. Αλμούνια σημείωσε την μείωση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται, την επιδείνωση στην αγορά κατοικίας, την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, την επόμενη διετία η αύξηση της απασχόλησης θα είναι οριακή ενώ το μόνο σχετικά θετικό γεγονός προέρχεται από το μέτωπο του πληθωρισμού που παρουσιάζει τελευταία πτωτικές τάσεις καθώς διαπιστώνεται μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ο Χ. Αλμούνια επανέλαβε επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επωφελούνται από τους κανόνες ευελιξίας που διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς όμως να γίνονται υπερβάσεις που θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενεές ώστε να διασφαλίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμένει σε βιώσιμους ρυθμούς.

    Ο Χ. Αλμούνια υποστήριξε ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως την τόνωση της ζήτησης, τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας με περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Τέλος, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης και στην έννοια του «flexicurity» (ευελιξία με ασφάλεια) στις αγορές εργασίας, στη στήριξη του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και στις περισσότερες επενδύσεις για την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση.

    [11] Ανακαλύφθηκε νέα πυραμίδα

    Μια πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από 4.300 χρόνια ανακαλύφθηκε στην νεκρόπολη της Σακάρα, σε απόσταση 20 χλμ νότια του Καΐρου, ανακοίνωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι.

    Η πυραμίδα που σήμερα έχει ύψος 5 μέτρα, μπορεί αρχικά να είχε ύψος 15 μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό. Οικοδομήθηκε για την βασίλισσα Σεσεσέτ, μητέρα του βασιλιά Τέτι, πρώτου βασιλιά της 6ης δυναστείας του παλαιού βασιλείου, πρόσθεσε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου στην Σακάρα.

    Στην τεράστια νεκρόπολη της Σακάρα, που χρησιμοποιείτο σχεδόν συνεχώς καθ΄όλην την περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου και έως την Ρωμαϊκή περίοδο, βρίσκεται και η πρώτη πυραμίδα που κατασκευάστηκε ποτέ, η κλιμακωτή πυραμίδα που χτίστηκε από τον Ιμχοτέπ για τον βασιλιά Τζόσερ, γύρω στο 2700 π.χ.

    Η βάση αυτής της άγνωστης μέχρι σήμερα πυραμίδας ανακαλύφθηκε "σε βάθος είκοσι μέτρων κάτω από την άμμο, και ανακαλύφθηκε επίσης και ένα πέρασμα που δίνει πρόσβαση στο ιερό", πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η πυραμίδα φαίνεται να έχει συληθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2008 - 7:30:56 UTC