Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εξαιρετικά γόνιμος διάλογος»

  • [01] «Εξαιρετικά γόνιμος διάλογος»

    To κατώφλι της Χαρ. Τρικούπη πέρασαν σήμερα για πρώτη φορά οι περισσότεροι από τους κορυφαίους τραπεζίτες της Ελλάδας, για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεύρεση τρόπων εξόδου από την οικονομική και πιστωτική κρίση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα σειρά διαδοχικών συνάντησεων με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Νίκο Νανόπουλο, τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και τον Πρόεδρο της Marfin Bank Ανδρέα Βγενόπουλο.

    "Δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο θέμα, απάντησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος όταν μετά τη δίωρη συνάντησή του με το Γ.Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε, αν έχει αποσύρει τη αγωγή κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Παπανδρέου με κάλεσε για να ακούσει και τις δικές μου απόψεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο.Χρειάστηκε, τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, να συζητηθούν με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να γνωρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις μου. Δεν ετέθη οποιοδήποτε άλλο θέμα", πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μαρφίν δεν θα μπει στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν θέλει να πει τίποτε άλλο.

  • ** Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα έχει αύριο, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος (Χαρ. Τρικούπη 50), τις ακόλουθες συναντήσεις:

    - Στις 10:30 π.μ., με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Luo Linquan

    - Στις 11:15 π.μ., με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας, Αντώνη Κροντηρά

    - Στις 12:00, με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλο και Δημήτρη Μαντζούνη

    - Στη 1:00 μ.μ., με τον πρέσβη της Ρωσίας, Andrey Vdovin.

    Στις 16:30 μ.μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ, Εθνάρχου Μακαρίου 146, Δάφνη).

    «Εξαιρετικά γόνιμος διάλογος»

    «Εξαιρετικά γόνιμο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ανοίξει από χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Νίκο Νανόπουλο, τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα και τον αντιπρόεδρο της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου ήθελε να ακούσει τις απόψεις των επικεφαλής των τραπεζών για την οικονομική κρίση, καθώς και να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραπεζών τους, ενώ ήθελε και τις απόψεις τους για το κυβερνητικό νομοσχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλα τους τα περιθώρια ώστε η ρευστότητα να περάσει στην πραγματική οικονομία.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στους τραπεζίτες το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησής τους, το πάγωμα των δανείων ως το τέλος του 2009, την κατάργηση των καταχρηστικών όρων στις κάρτες και τα δάνεια και το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων στις κάρτες και τα δάνεια.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να προστατευθεί η ελληνική οικογένεια και η ελληνική επιχείρηση, με τις τράπεζες να οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει τα προβλήματα των δανειοληπτών και επιχειρηματιών και να πάρει τα ανάλογα μέτρα με στοχευμένες κινήσεις.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Βγενόπουλος απέσυρε την αγωγή κατά του κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συζήτηση Παπανδρέου-Βγενόπουλου αφορούσε αποκλειστικά τα θέματα της κρίσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιμετώπισαν οι τραπεζίτες τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το Κίνημα δεσμεύεται να μην ανακοινώνει το περιεχόμενο των συζητήσεων, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «όλοι αντιλαμβάνονται πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων που είναι πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πρακτική, ενώ στόχος του είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης στην οικονομία και η βοήθεια στην οικογένεια και στην μικρομεσαία επιχείρηση».

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναχρηματοδότηση των δανείων, αφορά όλα τα δάνεια, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ότι αφορά την απάντηση στην ερώτηση «ποιος θα πληρώνει τους τόκους σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής» είπε ότι «υπάρχουν τρόποι».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε επιταχύνει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, αυτό θα εφαρμοζόταν, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι ακατανόητη η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου αλλά και οι συνεχείς αλλαγές του, η καθυστέρηση κατάθεσής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ο χρόνος ένταξης των τραπεζών στο πρόγραμμα που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2009», ενώ άφησε αιχμές μήπως έτσι «ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την διανομή μπόνους».

    Σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη συζήτηση στην Βουλή στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάθε νέος μάρτυρας έχει επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι στο σκάνδαλο φέρει την υπογραφή της ΝΔ και ότι «υπήρχε ιθύνων νους, υψηλή προστασία και εκτελεστικός βραχίονας».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα θα επανακαταθέσει την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν θέλει να προδικάσει το πόρισμα της Εξεταστικής, προσθέτοντας, όμως ότι «έχουν προκύψει στοιχεία και για νέα πρόσωπα».

    «Βαρύτατες ευθύνες» καταλόγισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην διοίκηση της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό για «την κατάντια της επιχείρησης» με αφορμή της αναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της επιχείρησης και πρόσθεσε «ότι ήλθε η ώρα η ΔΕΗ να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην δύσκολη αυτή περίοδο, ως δημόσια επιχείρηση με συγκράτηση των τιμών».

    «Κανείς δεν θυμάται τέτοια γενικευμένη εξέγερση στις φυλακές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανέγερσης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης».

    «Είναι επείγον προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την επίθεση κατά των νέων γραφείων του Κινήματος και εγκάλεσε την αστυνομία για «αδυναμία παροχής ασφάλειας στο κέντρο της πόλης».

    Ερωτηθείς για την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ για την κίνηση Τατούλη και συγκεκριμένα αν «εκφράζει την αγωνία του ή εξυπηρετεί συμφέροντα» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν θα κάνει σενάρια», και πρόσθεσε ότι «υπάρχει αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πολίτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες και στην ΚΟ η οποία δέχεται μηνύματα από την κοινωνία».

    Τέλος, ερωτηθείς, αν κατά τα πρότυπα του κ. Ομπάμα που «ενδέχεται να χρησιμοποιήσει στελέχη της κυβέρνησης Μπούς, θα χρησιμοποιήσει και ο κ. Παπανδρέου, στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το σύστημα διακυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικό, παραπέμποντας ταυτόχρονα στον «νέο δικτυακό τόπο» μέχρι την ορκωμοσία Ομπάμα «ώστε να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει καλή προετοιμασία διακυβέρνησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 19:30:26 UTC