Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα κατά της εγκληματικότητας
  • [02] "Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ"

  • [01] Μέτρα κατά της εγκληματικότητας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή σχετικά με το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση του εγκλήματος καθώς και το Σύμφωνο για τη μετανάστευση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχει μπει σε εφαρμογή ένας νέος σχεδιασμός για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημειώνοντας ότι είναι ορατή η βελτίωση κυρίως σε επίπεδο αποκαλύψεων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

    "Δεν υποτιμώ το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια", είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας όμως, ότι σε επίπεδο αποκαλύψεων στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικά βήματα.

    Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη λαθρομετανάστευση ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα γίνουν με πρωτοβουλία της ιταλικής Προεδρίας δυο κρίσιμες συναντήσεις που αφορούν την εφαρμογή του Συμφώνου πάντα με γνώμονα, όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, κάτι που αναγνωρίζεται όπως σημείωσε από την ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η χώρα μας θα θέσει στις συναντήσεις αυτές το ζήτημα της εφαρμογής του Συμφώνου και κυρίως για τα κράτη που είναι εκτός ΕΕ ή που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ώστε να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου.

    Στις 12:30 ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με υπουργό Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη και στη 1 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τζβέτκβοτιτς.

    "Ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απηύθυνε νέο μήνυμα προς τις τράπεζες αναφορικά με την συμμετοχή τους στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

    «Η συμμετοχή στο Σχέδιο είναι εθελοντική. Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεών του στους δανειολήπτες. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το στόχο αυτό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη (και έχει τον τρόπο) να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος» είπε ο πρωθυπουργός.

    Παρουσίασε τις βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση της κρίσης το οποίο στοχεύει στην μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και, κατβ επέκταση, των επιτοκίων για τα δάνεια, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Στοχεύει επίσης στην διασφάλιση της ρευστότητας και την συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

    «Το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, των ασθενέστερων και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. «Επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας, αφενός στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αφετέρου στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώνει η παραγωγική βάση, να ενισχύεται η ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και ισχυρά αντανακλαστικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε, έμπρακτα την ανταπόκρισή της στα νέα ζητούμενα.

    Όπως είπε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέρρευσαν χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, βυθίστηκαν οι χρηματιστηριακές αξίες και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Τόνισε ακόμη, ότι αποδείχθηκε πρώτβ απβ όλα, πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ ισχυρότερες αντοχές σε σχέση με πολλές άλλες. Παρά τη δίνη της διεθνούς κρίσης, τόσο το Δ.Ν.Τ., όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είπε ο πρωθυπουργός - προβλέπουν ότι, το 2009, η χώρα μας θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2 και 2,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

    «Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας. Άμεσος στόχος μας, τώρα, είναι να περιοριστούν, στο μέγιστο δυνατό, οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης. Είμαστε, γιβ αυτό, σε διαρκή επαγρύπνηση» πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη εισέλθει στο κατώφλι της ύφεσης, και τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι μια νέα αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά, ένα νέο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο, το οποίο να εγγυάται την αποκατάσταση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της διαφάνειας, μέσα από την εφαρμογή καλύτερων λογιστικών προτύπων και αποτελεσματικότερη εποπτεία.

    Δεύτερος στόχος, μείζονος σημασίας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    «Οι πρώτες παρεμβάσεις στοχεύουν, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση των κραδασμών, που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και επηρεάζουν την ασφάλεια των καταθέσεων, τα επιτόκια των χορηγήσεων, τη ρευστότητα και την επέκταση της πίστωσης. Σίγουρα, ωστόσο, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρώπη καθηλώνεται στα όρια του μηδενός, χρειάζονται περισσότερα. Χρειάζονται καλά στοχευμένες δράσεις, στους τομείς που πιέζονται περισσότερο και τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος, από το 1963 (όταν χρηματοδότησε την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας) έως και σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε πάνω από 19 δισ. ευρώ για δάνεια σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και συνέβαλε στην κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, όπως το Μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός. «Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα, σήμερα, καθώς επεκτείνει τη συνεισφορά της σε νέους τομείς» είπε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ"

    Το ΕΚΑΒ επισκέφθηκαν το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι διαπίστωσαν από κοντά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και ασθενοφόρα και τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε απαξίωση.

    Είναι αδιανόητο πολίτες να χάνουν τη ζωή τους για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της αδυναμίας να έχουν γρήγορη διακομιδή στα νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το ΕΣΥ ως τη μεγάλη πληγή η οποία είπε ότι δεν πρόκειται για αδυναμία της κυβέρνησης αλλά όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που απαξίωσαν το σύστημα υγείας, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν ιδιώτες που επενδύουν σε νοσοκομεία, ιδιώτες που επενδύουν στο χώρο της υγείας.

    Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής, ενίσχυση των δημόσιων δαπανών και ανασυγκρότηση εκ βάθρων του ΕΣΥ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι με τα χρήματα ενός σκανδάλου θα μπορούσε να αυξηθεί ο στόλος των ασθενοφόρων ή ότι μετα 28 δισ. που δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες θα μπορούσε να είχε διαθέσει ένα ποσοστό στη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "Μέχρι σήμερα έλεγαν ότι οι προτάσεις της αριστεράς για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους της υγείας, της παιδείας ήταν ανέφικτες και ανεδαφικές. Σήμερα βλέπουμε ότι χρήματα υπάρχουν, μόνο που διανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφουν σε αυτούς που είναι πλούσιοι και φεύγει από αυτούς που έχουν γίνει φτωχότεροι. Και τα σκάνδαλα αλλά και η κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης να στηρίξει τους τραπεζίτες, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί η κοινωνία που στενάζει".

    Σε άλλη ερώτηση εάν βλέπει εκλογές με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πλέον έχει 151 βουλευτές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: "το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ανταρσία των βουλευτών της, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας στην πολιτική της. Είτε κάνει αύριο εκλογές είτε αργότερα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η πολιτική της που πρέπει να ανατραπεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 11:30:25 UTC