Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"
  • [02] Βράχος κατά της μόλυνσης
  • [03] Εκτός της ΝΔ ο Π.Τατούλης
  • [04] "Θύματα της κρίσης οι εργαζόμενοι"
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ για το χωροταξικό πλαίσιο
  • [06] "Είμαστε έτοιμοι για εκλογές"
  • [07] Συνεδρίασαν οι τραπεζίτες
  • [08] Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

  • [01] "Ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πιστωτικής κρίσης, συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να συζητηθούν η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα των προτάσεων και των ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί.

    Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, για την έναρξη μιας συνεχούς διαδικασίας ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις για ειδικότερα θέματα, όπως η αγροτική πολιτική, η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η τουριστική πολιτική.

    Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος, είναι να δημιουργηθεί μια νέα εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία προς όφελος του πολίτη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η συγκυρία που ζούμε σήμερα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αναβλητικότητα, καθώς η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τέσσερα βασικά σημεία τα οποία χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οικονομία:

    1. Υπάρχει ραγδαία επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας

    2. Υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές τάξεις, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ.

    3. Καθημερινά γίνονται και νέες αυξησεις στα επιτόκια για κεφάλαιο κίνησης, στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, ενώ πολύ πιο επώδυνα είναι τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα χαμηλά εισοδήματα.

    4. Υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια και σύγχυση σχετικά με τη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες,προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση και παραμένει πιστή στις ίδιες αδιέξοδες επιλογές της, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και επιζήμιες.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι και συγκεκριμένες και ρεαλιστικές και συμπυκνώνονται στις λέξεις "ασφάλεια - ανάπτυξη - αναδιανομή -διαφάνεια -προοπτική".

    Οι προτάσεις μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν και δεσμεύσεις και στοχεύουν:

    1. Στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

    2. Στη στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών

    3. Στην τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    4. Στην ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων

    5. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία θα διογκωθεί επικίνδυνα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

    [02] Βράχος κατά της μόλυνσης

    Μια λύση -ακόμα και για την Ελλάδα- στο πρόβλημα του ολοένα αυξανόμενου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να προέλθει από μια απρόσμενη πηγή: ένα βράχο που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεωλόγο Πίτερ Κέλεμεν και το γεωμηχικό Γιούεργκ Μάτερ, του Παρατηρητηρίου της Γης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και την σχετική εργασία που δημοσίευσαν στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών", όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται κυρίως στο Ομάν στην Αραβική χερσόνησο, αποτελείται από περιδοτίτη και, όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραπάνω φυσική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά 1 εκατ. φορές, προκειμένου το αέριο να διοχετευθεί στο υπέδαφος (συγκεκριμένα με διοχέτευση νερού που έχει θερμανθεί και περιέχει συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα) και εκεί, μετά την φυσική αντίδρασή του διαλύματος με τον περιδοτίτη, να δημιουργηθούν υπόγεια ορυκτά, τα οποία μόνιμα θα αποθηκεύουν πάνω από 2 δισ. τόνους διοξειδίου από τους συνολικά περίπου 30 δισ. τόνους που κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο από την ατμόσφαιρα 10.000 - 100.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Μετά την τεχνητή ενίσχυση της διαδικασίας, οι βράχοι του Ομάν θα μπορούσαν να απορροφούν ετησίως μέχρι και 4 δισ. τόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου. Η δημιουργία νέων ορυκτών στο υπέδαφος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει μικρο-σεισμούς, αλλά όχι αντιληπτούς από τους ανθρώπους.

    Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο "μανδύα" της Γης, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

    Οι επιστήμονες του Κολούμπια έχουν ήδη αποκτήσει μια αρχική πατέντα για την τεχνική τους, αλλά παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα πριν η τεχνολογία τους χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Πάντως θεωρούν ότι η απορρόφηση διοξειδίου από τους βράχους είναι ασφαλέστερη και φθηνότερη μέθοδος από άλλες εναλλακτικές λύσεις, όσον αφορά τουλάχιστον τις χώρες εκείνες που διαθέτουν ή βρίσκονται κοντά σε τέτοια βράχια (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

    Όμως η μέθοδός αυτή δεν θεωρείται κατάλληλη για τις χώρες εκείνες που δεν διαθέτουν επιφανειακά βράχια περιδοτίτη και που θα έπρεπε να τα μεταφέρουν από αλλού, πράγμα που καθιστά απαγορευτική τη διαδικασία αυτή λόγω υψηλού κόστους.

    Μια εναλλακτική λύση, που σχεδιάζουν πολλές εταιρίες, είναι η διοχέτευση στο υπέδαφος και η αποθήκευση σε αυτό μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου, οι οποίες εκλύονται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που κινούνται με άνθρακα. Όμως αυτή η μέθοδος απαιτεί χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς επιστήμονας δεν δηλώνει βέβαιος ότι τελικά το αέριο δεν θα κατορθώσει μελλοντικά να διαρρεύσει ξανά στην ατμόσφαιρα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια επίσης μελετούν ένα άλλο πέτρωμα στην Ισλανδία, τον ηφαιστειακό βασάλτη, που επίσης δείχνει πολλά υποσχόμενος για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με την Reykjavik Energy και τα Πανεπιστήμια της Ισλανδίας και της Τουλούζης στη Γαλλία.

    [03] Εκτός της ΝΔ ο Π.Τατούλης

    Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έθεσε τον βουλευτή Αρκαδίας Πέτρο Τατούλη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο Κ.Καραμανλής του γνώρισε ότι "ο βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος Νέας Δημοκρατίας".

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ανακοίνωσε ότι κατόπιν της αποφάσεως του πρωθυπουργού να τεθεί ο βουλευτής Αρκαδίας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ βάσει του καταστατικού του κόμματος "αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες που απέρρεαν από το αξίωμά του".

    Η επιστολή του πρωθυπουργού εστάλη στον κ. Σιούφα στις 13:15 και, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 16 παρ. 5), θα ανακοινωθεί το απόγευμα στη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι ο Π.Τατούλης με σημερινή συνέντευξή του στο "Έθνος" αναφέρει για τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, ότι "κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος από πολιτική άποψη φυσικά" για την υπόθεση της Μονής Βαλτοπαιδίου.

    Επίσης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων.

    Εκφράζει την αντίθεσή του στο δίλημα "Καραμανλής ή χάος" και υποστηρίζει ότι το τέλος των αυτοδυναμιών δεν σημαίνει χάος.

    "Τι μπορέσαμε να κάνουμε εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη κατά την πρώτη μας θητεία με την ισχυρή μας πλειοψηφία; Η απάντηση είναι απλή: πολύ λιγότερα απ' όσα κάνουμε σήμερα με την δήθεν ισχνή πλειοψηφία", σημειώνει.

    Ο Πέτρος Τατούλης επίση υποστηρίζει ότι η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα δεν τελειώνει ούτε με εντολές ούτε με κραυγές, τελειώνει μόνο με πολιτικές που την υπερβαίνουν.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως ήταν μια ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα κινήσεων εδώ και καιρό που δείχνουν ότι ο κ. Τατούλης έχει αποκοπεί από την παράταξη.

    Λυπούμεθα, πρόσθεσε ο κ. Ζαγορίτης, γιατί γίνεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στους λόγους της διαγραφής του κ. Τατούλη, δήλωσε πως η συνέντευξη του βουλευτή «αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα τοποθετήσεων που έχει κάνει και πιστοποιούν ότι έχει αποκοπεί πολιτικά και ψυχικά από τον ευρύ πολιτικό χώρο που καλύπτει η ΝΔ».

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η συγκεκριμένη συνέντευξη χαρακτηρίζεται από οξύτητα και ακραίες εκφράσεις, σε ώρες κρίσιμες για τη χώρα, «όπου το ζητούμενο για όλους μας στη ΝΔ είναι η ενότητα και η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

    Ο κ. Αντώναρος απάντησε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα, ερωτηθείς αν θα ζητηθεί από τον κ. Τατούλη να παραιτηθεί και από το βουλευτικό του αξίωμα, ενώ για την δύναμη των 151 βουλευτών της ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή να προχωρήσει σταθερά και αποφασιστικά προς όφελος όλων των ελλήνων το μεταρρυθμιστικό της έργο.

    Επεσήμανε ότι διανύουμε ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολη φάση, λόγω της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης και «η χώρα χρειάζεται και έχει σταθερή κυβέρνηση που παίρνει της πρωτοβουλίες και τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη της οικονομίας και όσων έχουν ανάγκη».

    "Οσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα θα διαγράφονται βουλευτές", σχολίασε τη διαγραφή Τατούλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Βιογραφικό Π.Τατούλη

    Ο Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1953 στο Καστρί Κυνουρίας, είναι έγγαμος και έχει ένα γιο και τρεις κόρες.

    Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και εργάστηκε ως επιμελητής χειρουργός γιατρός στο Αρεταίειο Νοσκομείο και την Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά, ενώ το 1983 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως.

    Στις Ευρωεκλογές του 1984, ήταν μέλος της επιτροπής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ στην Αρκαδία και το 1990, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    Στις 8 Δεκεμβρίου 1990, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους έξι βουλευτές της ΝΔ στο προεδρείο της Βουλής, ζήτησε την αποφυλάκιση των πρωταιτίων της απριλιανής δικτατορίας, οι οποίοι εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1975.

    Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό.

    Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1998, μετά από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος, διεγράφη για ένα χρόνο από τη ΝΔ, επειδή δεν παραβρέθηκε στη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

    Το Φεβρουάριο του 1999, επανεντάχθηκε στη ΝΔ και τον Απρίλιο του 2000 επανεξελέγη βουλευτής Αρκαδίας με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    Τον Απρίλιο του 2001, στο 5ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, διεκδίκησε τη νεοσύστατη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αλλά, παρά το ικανοποιητικό ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε (129 επί συνόλου 476), ηττήθηκε από τον Β. Μεϊμαράκη.

    Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

    Το Μάρτιο του 2004, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

    [04] "Θύματα της κρίσης οι εργαζόμενοι"

    Συναντήσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", το σωματείο εργαζομένων, την Επιστημονική Επιτροπή και την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ έχει η κα Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο νοσοκομείο.

    Την ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αυτή την κρίσιμη, για την οικονομία, συγκυρία, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι με πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων του κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα παρουσίασε μια νέα ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων εκτιμώντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποδυθούν το επόμενο διάστημα σε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν το λαό για το ποιο κόμμα είναι ικανότερο να διαχειριστεί την κρίση και υπό το πρίσμα, αυτό θα τεθεί το δίλλημα, αν το εργατικό κίνημα θα ενσωματωθεί ή θα περάσει στην αντεπίθεση.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, κάτι που, όπως είπε, δεν πρέπει να γίνει.

    Στην εκτενή ανάλυσή της για την οικονομική κρίση, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι το ΚΚΕ την είχε προβλέψει και γι αυτό είχε κινηθεί έγκαιρα παρεμβαίνοντας μέσα και έξω από τη Βουλή εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, αλλά θα φέρει νέους συσχετισμούς μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.

    Επέκρινε και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούν και ότι υπηρετούν το κεφάλαιο και σημείωσε ότι ακόμη και σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κρίση στην Ελλάδα θα είναι βαθιά και θα κρατήσει περισσότερα χρόνια απ΄ότι σε άλλες χώρες.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα προέβλεψε ότι τα 28 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες δεν θα πάνε σε ανάγκες, αλλά θα οδηγήσουν σε νέα κέρδη τις τράπεζες .

    Μιλώντας για το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το συνέδριο αυτό θα πάρει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κόμματος.

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συνεδρίου,πρόσθεσε, είναι ότι το ΚΚΕ κατάφερε, αρχίζοντας από το 1991, να βρεθεί την τελευταία τετραετία σε θετική πορεία, μετά από σκληρή δουλειά και σήμερα είναι ώριμο και έμπειρο , ώστε να μπορεί να αντεπιτεθεί και να πεί "τέρμα στις αδυναμίες, τα ελλατώματα και τις ελλείψεις και να βάλουμε ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων".

    Σήμερα, είπε η κα Παπαρήγα,το ΚΚΕ έχει θέσεις, πρόγραμμα κρυστάλλινο και στρατηγική και πρόβαλλε στο λαό έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

    Ωστόσο,σημείωσε ότι υπάρχει μια έλλειψη που πρέπει οπωσδήποτε να καλύψουμε τώρα που είμαστε μπροστά σε μια οικονομική κρίση.Η έλλειψη αυτή, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η οργάνωση του κόμματος σε κλάδους εργασίας δεν είχε την αντίστοιχη θετική πορεία του κόμματος.

    Επειδή, πρόσθεσε, αυτή την περίοδο και τα άλλα κόμματα θα απευθυνθούν στο λαό και θα προσπαθήσουν να συνδεθούν με τους εργαζόμενους έχοντας τα μάτια στραμένα στην κάλπη με στόχο να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους με κάποια μέτρα ανακούφισης,το ΚΚΕ πρέπει να δράσει.

    Αυτό σημαίνει, είπε η κ. Παπαρήγα,ότι πρέπει να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργατουπαλλήλων,να ανέβει ο ταξικός προσανατολισμός και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [05] ΣΥΡΙΖΑ για το χωροταξικό πλαίσιο

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί στη Βουλή, ανοιχτή συζήτηση με αντικείμενο το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού.

    Η συζήτηση διοργανώνεται λόγω του ότι προβλέπεται σύντομα η συνυπογραφή της παραπάνω απόφασης, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στο τοπίο και στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, κυρίως στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο και τις παράκτιες περιοχές. Τις θέσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο πρόεδρός της Αλέκος Αλαβάνος.

    Δηλώσεις Τσίπρα

    "Οι αποφάσεις της Συνόδου των "27" στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας ότι μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η Ε.Ε. παραμένει ένα ακυβέρνητο ναυάγιο",δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας σχολιάζοντας τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ.Τσίπρας πρόθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες "αντί να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική κατεύθυνση, αναμασούν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές που μας έχουν οδηγήσει στην κρίση".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση κατά των τραπεζών τονίζοντας ότι τούτες τις ώρες, που οι τράπεζες επιτίθενται στην κοινωνία προκειμένου να υπερασπιστούν τα κέρδη τους, αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, ότι χρειάζεται στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ότι χρειάζεται οι ηγέτες της Ευρώπης να θάψουν επιτέλους το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει εδώ και καιρό πεθάνει και να θέσουν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα δίνοντας γενναίες παροχές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

    Εξ άλλου,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, δήλωσε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους τραπεζίτες είτε με είτε χωρίς προϋποθέσεις, οι οποίες άλλωστε μπορούν να καταστούν «έπεα πτερόεντα»".

    Η αναστολή δόσεων στεγαστικών δανείων για ορισμένες κατηγορίες, με τον τρόπο που προτείνεται, μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στους δανειολήπτες αλλά θα πληρωθεί από τους ίδιους ως χρυσάφι στο μέλλον,πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και πρότεινε:

    - Άμεση κρατική παρέμβαση για να μειωθούν δραστικά τα επιτόκια χορηγήσεων, με πρώτο βήμα τη μείωσή τους κατά δύο τουλάχιστον μονάδες.

    - Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων, χωρίς όμως συνολική επιβάρυνση των δανειοληπτών.

    - Απαγόρευση πλειστηριασμού ή κατάσχεσης της πρώτης κύριας κατοικίας.

    - Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, πλειστηριασμών ή κατασχέσεων μέχρι ορισμένο ύψος αντικειμενικής αξίας.

    - Χορήγηση μηνιαίου διορθωτικού ποσού στους κατώτερους μισθούς και συντάξεις ύψους 200 ευρώ για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009.

    - Επαναφορά του αφορολόγητου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    - Δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρώτο βήμα την απόκτηση από το Δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας ώστε, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, να ασκήσουν μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

    [06] "Είμαστε έτοιμοι για εκλογές"

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκλογές οποτεδήποτε το θελήσει ο τόπος. Ο κ. Καραμανλής είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την πολιτική πραγματικότητα γιατί τον συνοδεύουν τα σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των ομολόγων, της SIEMENS και του Βατοπεδίου, σκάνδαλα για τα οποία ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει απάντηση», τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε ομιλία του στην Αμφισσα στα εγκαίνια της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αλώβητοι αυτή την καταιγίδα. Αυτά που ζούμε σήμερα είναι ένας παράδεισος μπροστά σε αυτά που θα ζήσουμε του χρόνου. Αν σήμερα τα πράγματα είναι άσχημα από την ανεργία και την φτώχεια, του χρόνου θα είναι ακόμη πιο άσχημα. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας. Όλοι εκτός του κ. Καραμανλή και αυτό είναι το πρόβλημα του τόπου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Δεν θα επιτρέψουμε ο τόπος να κηδεμονεύεται από πενήντα οικογένειες.Το Κεφάλαιο να το ξέρει, θα μαρτυρήσει.Και μαρτυρά από την μέρα που μπήκαμε στην Βουλή. Είχα υποσχεθεί ότι ο στόχος μου θα είναι οι Τράπεζες. Κατόρθωσα να παρασύρω ολόκληρο το πολιτικό σύστημα απέναντι στις τράπεζες, είπε ο κ.Γ.Καρταζαφέρης.

    Και όταν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης, αποφάσισαν να χαρίσουν στις τράπεζες 28 δις είδατε μέσα στο Κοινοβούλιο πως το αντιμετωπίσαμε, είδατε τις προτάσεις που κάναμε και είδατε πως μας ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και ακόμη και αυτός ο Συνασπισμός, που βρίσκεται στην αντιπέρα όχθη. Ο λόγος ο δικός μας, είναι ο πρωταγωνιστικός πολιτικός λόγος, υπογράμμισε.

    [07] Συνεδρίασαν οι τραπεζίτες

    Eκπρόσωποι των τραπεζών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) συναντήθηκαν στα γραφεία της ΕΕΤ με στόχο την ενημέρωση των μελών του ΔΣ αναφορικά με το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» και η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις εν γένει εξελίξεις στο ελληνικό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤ, παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών, σε ανακοίνωση της επισημάνει τα ακόλουθα:

    - Η ΕΕΤ εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν.

    - Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκύψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

    - Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

    Στο μεταξύ, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με ανακοίνωσή της που απεστάλη στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, δηλώνει την πρόθεση της ΕΣΤΕ, ως φορέα εκπροσώπησης των 16 Συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας, να αξιοποιήσει το Κυβερνητικό πακέτο των 28 δις, χρηματοδοτώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με προϋποθέσεις και όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον έλεγχο του δημοσίου και τη συγκράτηση του κόστους χρήματος.

    Παράλληλα αναφέρεται ότι όλες οι Συνεταιριστικές τράπεζες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Συνέντευξη Γ.Αλογοσκούφη

    Ο υπουργός της Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" τονίζει, αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τα 28 δισ.ευρώ στις τράπεζες και την άρνησή τους να ενταχθούν σε αυτό, ότι "έχουμε τα εργαλεία για να τους πιέσουμε και, αν χρειαστεί θα τους πιέσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό".

    Ερωτώμενος αν θα υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό ο Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζει ότι "ασφαλώς, κάποιες προσαρμογές θα γίνουν γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα τους τελευταίους δύο μήνες. Οι προσαρμογές όμως αυτές, θα είναι μικρές. Δεν έχουμε στόχο να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τα ελλείμματα και μάλιστα να πληρώνουμε τα πολύ υψηλά διεθνή επιτόκια που υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες, προκειμένου να κάνουμε επιπλέον δημόσιες δαπάνες. Στις σημερινές συνθήκες κάθε διεύρυνση του ελλείμματος προκαλεί αυξημένες δαπάνες λόγω της αύξησης των περιθωρίων των επιτοκίων".

    Ο υπουργός της Οικονομίας ερωτώμενος για την κριτική που ασκείται από συναδέλφους του οι οποίοι ζητούν ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, τονίζει, μεταξύ άλλων ότι "όπου έχουμε περιθώρια κάνουμε κοινωνική πολιτική γι αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Βεβαίως από το καλό υπάρχει πάντα το καλύτερο. Αλλά δεν είναι εύκολο να συγκεράσεις όλες τις κοινωνικές ανάγκες".

    Ο κ. Αλογοσκούφης επαναλαμβάνει ότι με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας που συζητείται στη βουλή θα διοχετευθούν στην οικονομία 28 δισ.ευρώ και αυτά θα πάνε μέσω των τραπεζών στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις,σε αυτούς που έχουν πάρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    "Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει αναστολή δόσεων ή μερική αναστολή δόσεων για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους του χρήματος", μέτρο το οποίο θα αφορά νέους ανέργους για τα στεγαστικά τους δάνεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δε περίοδος χάριτος, θα είναι τουλάχιστον ένας χρόνος, προσθέτει ο υπουργός.

    Ερωτώμενος αν θα ήθελε να δοκιμαστεί σε άλλο υπουργείο ο Γιώργος Αλογοσκούφης απαντά ότι "θα ήταν λιποταξία σε περίοδο οικονομικής κρίσης και οικονομικής αναταραχής, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, εγώ να εγκατέλειπα τη μάχη. Έχω μπροστά μου σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία. Μπορεί η απάντησή μου να ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχαν αυτές οι προκλήσεις και η κρίση".

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε οτι αναστέλλει για 6 μήνες πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ. Επίσης παγώνει για 12 μήνες τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για επιδοτούμενους ανέργους.

    Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια και στις πιστωτικές κάρτες αλλά και τρόπους συμμετοχής σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 17 Νοεμβρίου 2008.

    Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ζητάει να ανακληθούν οι μονομερείς τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών διότι η συμπεριφορά της τράπεζας ελέγχεται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

    [08] Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

    Η οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζόρτζ Μπους, σήμερα στο Λευκό Οίκο.Το Ιράκ θα είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών.

    Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι πάρα το γεγονός ότι ο Μπους παραμένει υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, ο ίδιος ήδη εργάζεται για να τοποθετήσει μια ομάδα ειδικών που θα είναι έτοιμη να χειριστεί τα προβλήματα αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

    Η κυβέρνηση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους "ενημερώνει" συνεχώς την οικονομική ομάδα του νεοεκλεγέντα πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα για όλα όσα θα συζητηθούν στην σύνοδο της G-20 που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους.

    Ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, Ντέιβιντ Μακόρμακ δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα παραβρεθεί στη σύνοδο της 15ης Νοεμβρίου, η οποία καλείται να συζητήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και Ρεπουμπλικάνοι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε η Βάλερι Τζάρετ, συμπρόεδρος της ομάδας του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θα προετοιμάσει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

    "Είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση (του Ομπάμα) θα περιλαμβάνει ανθρώπους διαφορετικών οριζόντων", δήλωσε η Τζάρετ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου NBC όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι στη μελλοντική κυβέρνηση Ομπάμα.

    Καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα μιλούσε για τη σημασία που έχει να μην είναι κανείς τυφλός οπαδός, σημείωσε η Τζάρετ.

    "Πιστεύει πράγματι ότι θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις αν τον ωθούν άνθρωποι που έχουν διαφορετικές απόψεις. Επομένως είναι πολύ σημαντικό γι'αυτόν να έχει γύρω από το τραπέζι αυτού του είδους τη διαφορετικότητα", πρόσθεσε η Τζάρετ.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να παραμείνει στη θέση του, η Τζάρετ απάντησε: "Πιστεύω ότι όλα είναι πιθανά τώρα (...) Δεν θα απέκλεια τίποτα".

    "Πιστεύω ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα έχει ένα ανοιχτό μυαλό. Αναζητά ταλέντα εκεί που μπορεί να τα βρει και θέλει να επιλέξει την απολύτως καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να βρει και αυτή να εργαστεί από κοινού και ενωμένη", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2008 - 13:30:41 UTC