Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στην κρίση"
  • [02] "Ισχυρό αίτημα αλλαγής πορείας"
  • [03] "Να εξασφαλιστούν οι άνεργοι"
  • [04] "Αποτυχημένες συνταγές"
  • [05] "Λύσεις υπέρ του λαού"

  • [01] "Ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στην κρίση"

    Την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η χρηματοπιστωτική κρίση στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    H ελληνική κυβέρνηση προχωρεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, τη στήριξη της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εισοδημάτων, τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που, όπως σημείωσε, θωράκισε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη σημαντικών μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών καταθέτοντας στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που έχει στόχο την άνετη και με καλούς όρους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν ή θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εξασφαλίζει τη ρευστότητα και αντιμετωπίζει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων, σε μια περίοδο που η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλεί πάγωμα στη διατραπεζική αγορά.

    Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τους ασθενέστερους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας, αφορά την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν δανειστεί. «Ανεύθυνα κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο έγινε για τις τράπεζες», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «απόδειξη είναι ότι οι τράπεζες δεν σπεύδουν να επωφεληθούν».

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος «θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνοντας ότι αν δε διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπει το σχέδιο, θα αποβεί εις βάρος της οικονομίας και των πολιτών. «Όλοι πρέπει να αναδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη. Η ένταξη στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι εθελοντική και κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετακυλίσει στους δανειολήπτες το βάρος των αποφάσεών του», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, στην ουσία, στηρίζει τους Έλληνες πολίτες, καθώς η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τίτλους του ελληνικού δημοσίου θα διοχετευθεί για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως είναι η εγγύηση του 80% των δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, για ποσά έως 350.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, πετυχαίνονται δύο κρίσιμοι στόχοι: H εξασφάλιση της ανάπτυξης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση προασπίζει, με συγκεκριμένες δράσεις, τις θέσεις απασχόλησης, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως είναι οι επενδύσεις με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι μόνο ο ΟΑΕΔ θα έχει προκηρύξει μέχρι το τέλος του χρόνου 50.000 θέσεις εργασίας και άλλες 140.000 θέσεις μέσα στο 2009.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πληθωρισμό που προκάλεσε πίεση στα εισοδήματα των Ελλήνων, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εξειδικευμένα μέτρα για να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι που, όπως σημείωσε, φέρουν δυσανάλογο μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Για το θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν εντατικοποιηθεί με στόχο το χτύπημα της αισχροκέρδειας, τονίζοντας ότι η επιβολή υψηλών προστίμων σε όσους συγχέουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με την ασυδοσία, έχει αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα της κυβέρνησης που είναι «απόλυτη συμμόρφωση στη νομιμότητα και τους κανόνες του υγειούς ανταγωνισμού» και δήλωσε ότι όσοι δεν το λάβουν υπόψη τους θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους.

    Σε ό,τι αφορά το πιθανολογούμενο πάγωμα των στεγαστικών δανείων, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πιθανές επιλεκτικές εξαιρέσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, το πάγωμα δεν θα είναι γενικευμένο, διότι, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, αυτό θα ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο βασικός λόγος που εφάρμοσε το μέτρο αυτό η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η έκρηξη της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της δυνατότητες.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση των 27, να αφιερωθεί η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ο Κ. Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να κάνει χρήση όλων των περιθωρίων ευελιξίας που διαθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζει και δεν αναστέλλεται.

    Ανέφερε πάντως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων παρά το γεγονός ότι «λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που μας κληροδότησε το χθες, τα περιθώρια ευελιξίας είναι μικρά». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι «η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη βασική αρχή στην οποία βασίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ, δηλαδή ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτούνται κοινές προσπάθειες και θέσεις με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της διεθνούς σκηνής».

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, δημιουργεί πολλές και μεγάλες ελπίδες στην ΕΕ, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η αντιμετώπιση της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, «προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, στη βάση της ιστορικής σχέσης των λαών και στη βάση της συμμαχίας που έχουμε».

    Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου

    «Η ΕE έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης με τα μέσα που διαθέτει και η συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε από κοινού τις προτάσεις που θα προωθήσει η ΕΕ στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής μια προσέγγιση που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, σε μία νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται μία ισορροπημένη παρέμβαση υποστήριξης του τραπεζικού τομέα. Δεύτερον, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, δηλαδή στη λεγόμενη πραγματική οικονομία.

    O πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΕΕ θα κινηθεί με βάση μία πρόταση τεσσάρων σημείων που παρουσίασε η Γαλλική Προεδρία.

    Το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία. Η εποπτεία θα πρέπει να ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις, όπως η παρούσα.

    «Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή σοβαρότατη κρίση, αν η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν καλύτερη και η διαφάνειά του μεγαλύτερη», ανέφερε ο πρωθυπουργός .

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι «τα νέα για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διόλου ευχάριστα».

    Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα

    Την ενότητα των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την οικονομική κρίση σφράγισαν σήμερα οι αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία εβδομάδα πριν τη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον για την οικονομία.

    Καταρχήν, οι "27", συμφώνησαν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την έναρξη της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μείζονα ρόλο.

    Οι "27" υιοθέτησαν "κοινές αρχές" για την οικοδόμηση του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν την "πλατφόρμα" της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "27", ζητούν τα εξής:

    -Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

    -Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψηη υπερβολικών κινδύνων)

    - Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται "φούσκες" κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού.

    - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    - Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    - Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

    - Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Τέλος, οι "27" στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ειδικότερα, οι "27" συμφώνησαν ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου, μέσα σε περίοδο 100 ημερών,θα πρέπει να ετοιμασθούν τα μέτρα εφαρμογής των παραπάνω αρχών.

    Κατά τη λήξη της περιόδου αυτής θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής με θέμα την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον, νέες αποφάσεις για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι σημερινές και οι μελλοντικές μακροχρόνιες προκλήσεις.

    [02] "Ισχυρό αίτημα αλλαγής πορείας"

    Στην κοινή συνεδρίαση των Γραμματέων και Αναπληρωτών Γραμματέων των Περιφερειακών και των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Caravel), θα μιλήσει σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Κάθε νέα μέτρηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει αυτό που λίγο-πολύ όλοι μας βλέπουμε στην κοινωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις προσθέτοντας ότι "υπάρχει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση από την κυβέρνηση και υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αίτημα αλλαγής πορείας".

    "Αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα και μας γεμίζει με ευθύνη, να είμαστε έτοιμοι για να αποτελέσουμε την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του πολίτη", ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, δήλωσε ότι "τα στοιχεία αυτά επιβαρύνουν τη θέση όλων των εμπλεκόμενων και όχι μοναχά των εμπλεκόμενων από τη Μονή Βατοπεδίου.

    Αυτό που εμείς επαναλαμβάνουμε πάντα είναι ότι, στην εξαιρετικά σοβαρά αυτή υπόθεση υπήρχε ιθύνων νους, υπήρχε εκτελεστικό όργανο και υπήρχε και υψηλή προστασία".

    [03] "Να εξασφαλιστούν οι άνεργοι"

    Σε εκδήλωση κομματικών οργανώσεων Περιστερίου θα μιλήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα τις θέσεις της ΚΕ για το 18ο συνέδριο του κόμματος.

    "Σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βάλουν τα κεφάλια μέσα. Πρέπει να αναδείξουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Να βάλουν τα πραγματικά τους αιτήματα, γιατί αυτοί δεν ευθύνονται για την κρίση", τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Δεν πάμε πίσω σε τίποτα τις διεκδικήσεις που είχαμε για τους εργαζόμενους, 1400β¬ κατώτερο μισθό κλπ, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε υπόψη τις οξυμένες συνθήκες και λέμε να εξασφαλιστούν οι άνεργοι, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, οι συνταξιούχοι και οι παροχές Υγείας, υπογράμμισε.

    Η κ.Παπαρήγα χαρακτήρισε "τσαλίμια" την αντίδραση των τραπεζών στο πακέτο των 28 δισ που δίνει η κυβέρνηση. Εμάς, είπε, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ζεστό χρήμα που θα φτάσει στους εργαζόμενους με τη μορφή πχ της μείωσης των επιτοκίων, του παγώματος των δανείων για τους άνεργους και για όσο διάστημα είναι άνεργος κάποιος, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο ειδικός φόρος που υπάρχει στα καύσιμα.

    Πρέπει να φορολογηθούν οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες. Τα χρήματα θα τα πάρουν αυτοί που δεν έχουν ανάγκη. Όμως η κρίση είναι βαθύτερη. Και όσο οι παράγοντες που την τρέφουν παραμένουν, όσο χρήμα να τους δώσει η κυβέρνηση η κρίση θα οξύνεται. Αν πχ δεν δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους πώς θα ανέβει η κατανάλωση;, κατέληξε η κ.Παπαρήγα.

    [04] "Αποτυχημένες συνταγές"

    "Οι αποφάσεις της Συνόδου των "27" στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας ότι μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η Ε.Ε. παραμένει ένα ακυβέρνητο ναυάγιο",δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας σχολιάζοντας τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ.Τσίπρας πρόθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες "αντί να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική κατεύθυνση, αναμασούν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές που μας έχουν οδηγήσει στην κρίση".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση κατά των τραπεζών τονίζοντας ότι τούτες τις ώρες, που οι τράπεζες επιτίθενται στην κοινωνία προκειμένου να υπερασπιστούν τα κέρδη τους, αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, ότι χρειάζεται στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ότι χρειάζεται οι ηγέτες της Ευρώπης να θάψουν επιτέλους το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει εδώ και καιρό πεθάνει και να θέσουν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα δίνοντας γενναίες παροχές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

    Εξ άλλου,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, δήλωσε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους τραπεζίτες είτε με είτε χωρίς προϋποθέσεις, οι οποίες άλλωστε μπορούν να καταστούν «έπεα πτερόεντα»".

    Η αναστολή δόσεων στεγαστικών δανείων για ορισμένες κατηγορίες, με τον τρόπο που προτείνεται, μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στους δανειολήπτες αλλά θα πληρωθεί από τους ίδιους ως χρυσάφι στο μέλλον,πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και πρότεινε:

    - Άμεση κρατική παρέμβαση για να μειωθούν δραστικά τα επιτόκια χορηγήσεων, με πρώτο βήμα τη μείωσή τους κατά δύο τουλάχιστον μονάδες.

    - Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων, χωρίς όμως συνολική επιβάρυνση των δανειοληπτών.

    - Απαγόρευση πλειστηριασμού ή κατάσχεσης της πρώτης κύριας κατοικίας.

    - Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, πλειστηριασμών ή κατασχέσεων μέχρι ορισμένο ύψος αντικειμενικής αξίας.

    - Χορήγηση μηνιαίου διορθωτικού ποσού στους κατώτερους μισθούς και συντάξεις ύψους 200 ευρώ για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009.

    - Επαναφορά του αφορολόγητου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    - Δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρώτο βήμα την απόκτηση από το Δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας ώστε, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, να ασκήσουν μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

    [05] "Λύσεις υπέρ του λαού"

    Στην Αμφισσα βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου παραβρέθηκε και ήταν ο κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του κόμματος.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχετικά με τη δυστροπία των τραπεζιτών να παραλάβουν το πακέτο των 28 δις ευρώ για την ομαλοποίηση της τραπεζικής αγοράς δήλωσε:

    «Να τους δώσει να καταλάβουν ο κ. Καραμανλής ότι, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος και ο κ. Τάκης Αράπογλου εντέλει, πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι στην ουσία, έστω και υψηλόβαθμος, δεν παύει να είναι υπάλληλος του κράτους».

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος για το θέμα δήλωσε:

    «Για μια ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής παρακαλεί τις Τράπεζες να δώσουν λύσεις. Με δεήσεις και παρακλήσεις κανείς δεν μπορεί να δώσει λύσεις υπέρ του ελληνικού λαού.

    Οι εκκλήσεις και οι παρακλήσεις αφορούν τους τραπεζίτες τους οποίους η Κυβέρνηση αδύναμη πολλές φορές εκλιπαρεί και παρακαλεί για να στηρίξουν τα όποια μέτρα.

    Εμείς το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Η Κυβέρνηση μπορεί. Αρκεί να θέλει».

    Ο κ.Βελόπουλος σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι "είναι βολικό για την Ν.Δ. να πιστεύει πως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Δυστυχώς για τη ΝΔ δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής αλλά μια ολόκληρη ταινία. Τίτλος «η πτώση της ΝΔ». Πρωταγωνιστεί η ΝΔ σε ρόλο Ιησού και συμπρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του Λάζαρου".

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος ρωτηθείς από δημοσιογράφους για την υποβάθμιση εκ μέρους της ΝΔ των αρνητικών δημοσκοπήσεων δήλωσε:

    «Είναι βολικό για την Ν.Δ. να πιστεύει πως οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Δυστυχώς για τη ΝΔ δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής αλλά μια ολόκληρη ταινία. Τίτλος «η πτώση της ΝΔ». Πρωταγωνιστεί η ΝΔ σε ρόλο Ιησού και συμπρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του Λάζαρου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 November 2008 - 5:30:30 UTC