Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την οικονομία

  • [01] Σύσκεψη για την οικονομία

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει σήμερα την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που θα έχει με την ομάδα των οικονομικών του συμβούλων.

    Η σύνοδος του Σικάγου θα περιλαμβάνει ανώτατους συμβούλους του και γίνεται καθώς ο Ομπάμα προετοιμάζεται για να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο μετά την εκλογή του την Τρίτη.

    Ο Ομπάμα και η σύζυγος του Μισέλ, θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπούς στον Λευκό Οίκο.

    Ο Ομπάμα, ανακοίνωσε χθες ότι ο Ραμ Εμάνιουελ, κυβερνητικό στέλεχος επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, δέχτηκε το διορισμό του στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

    "Ανακοινώνω αυτόν το διορισμό επειδή ο προσωπάρχης παίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του προέδρου και της κυβέρνησης. Και κανείς απ' όσους γνωρίζω δεν είναι καλύτερος από τον Ραμ Εμάνιουελ στο να πετυχαίνει να γίνονται τα πράγματα", ανέφερε ο Ομπάμα.

    Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου και συνήθως είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στον πρόεδρο.

    Επικοινωνία με ηγέτες

    Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκαν χθες Πέμπτη, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, να συνεργαστούν στενά, ανακοινώθηκε από την καγκελαρία.

    Η γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον Ομπάμα για την "ιστορική του νίκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Ουλριχ Βίλχελμ.

    "Όπως είχαν συζητήσει τον Ιούλιο, η καγκελάριος και ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση", διευκρίνισε ο Βίλχελμ.

    "Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε την καγκελάριο για τις ευχές της και για την θερμή φιλοξενία της, όταν επισκέφτηκε το Βερολίνο τον Ιούλιο", πρόσθεσε.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργος του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ και ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισαν "την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    "Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τη χώρα προκειμένου να επιτευχθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο στη Σεούλ.

    Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Λι Μιούνγκ Μπακ, ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε τη σχέση Σεούλ-Ουάσινγκτον ως "θεμέλιο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ασία", αναφέρεται στην ανακοίνωση και πρόστίθεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο Λι σκοπεύει να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στις 14 και 15 Νοεμβρίου.

    Ραμ Εμάνιουελ, το δεξί χέρι του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

    Ο Ραμ Εμάνιουελ, ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, τον οποίο επέλεξε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είναι ένα πρόσωπο με θέση ισχύος στην Ουάσινγκτον εδώ και χρόνια, που φημίζεται για το σκληρό, αλλά και επιτυχημένο προφίλ του.

    Ο 48χρονος Εμάνιουελ διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή της ανόδου του Κλίντον στην εξουσία, το 1992.

    Το 2002 εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων και ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις του Κογκρέσσου.

    Τέσσερα χρόνια μετά, ο Εμάνιουελ καρπώθηκε την επιτυχία των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2006, στις οποίες το κόμμα επανέκτησε τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσσου για πρώτη φορά από το 1994.

    Τον Ιανουάριο του 2007, επιβραβεύτηκε με την θέση του προέδρου των κομματικών συγκεντρώσεων (caucus) του κόμματος στην πορεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που τον έκανε τον τέταρτο τη τάξει Δημοκρατικό στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Εμάνιουελ είναι εβραίος, γιός ενός ισραηλινού μετανάστη και ο διορισμός του έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την εβραϊκή κοινότητα.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv κυκλοφόρησε το σχετικό της δημοσίευμα με τίτλο "Ο άνθρωπός μας στο Λευκό Οίκο".

    Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής του ρεπουμπλικανικού κόμματος επέκρινε την επιλογή του Εμάνιουελ, τον οποίο αποκάλεσε με το ψευδώνυμό του, "Ράμ-πο'.

    Σε θέματα όμως πολιτικής, ο Εμάνιουελ θεωρείται κεντρώος. Ηγήθηκε της προσπάθειας του Κλίντον να ψηφιστεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρειο Αμερική, μια συμφωνία την οποία ο Ομπάμα, στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υπαινίχθηκε ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

    Η πορεία του Εμάνιουελ, από πολιτικού καριέρας σε μια θέση που πολλοί θεωρούν τη δεύτερη σημαντικότερη στον Λευκό Οίκο, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αντίφαση στον πυρήνα της εκστρατείας του Ομπάμα.

    "Πρόκειται για μια αντιφατική επιλογή του εκλεγμένου προέδρου, ο οποίος υποσχέθηκε να αλλάξει την Ουάσινγκτον, να ακολουθήσει πιο φιλολαϊκή πολιτική και να κυβερνήσει από το κέντρο", δήλωσε ο Τζον Μπόνερ, ο ανώτερος ρεπουμπλικανός στη Βουλή.

    Ο Ομπάμα φαίνεται ότι ανέμενε τέτοιου είδους κριτική και επισήμανε την ικανότητα του Εμάνιουελ να καλλιεργεί στενές σχέσεις με τους απλούς ψηφοφόρους παρά την μακρόχρονη θητεία του στην Ουάσινγκτον.

    "Παρότι ο Ραμ αντιλαμβάνεται πώς γίνονται τα πράγματα στην Ουάσινγκτον, εξακολουθεί να βλέπει τον κόσμο από την οπτική των γειτόνων και των ψηφοφόρων στη βορειοδυτική πλευρά του Σικάγο", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επίσης από το Σικάγο Μπαράκ Ομπάμα.

    Η πρώτη επιλογή καριέρας για τον Εμάνιουελ ήταν χορευτής μπαλέτου, έχοντας αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Sarah Lawrence, το 1981.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, πήρε το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία από το Northwestern University.

    Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Εμάνιουελ δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να αποφασίσει αν θα έπρεπε να αποδεχτεί την πρόταση του Ομπάμα εξαιτίας της πίεσης που θα ασκούσε η θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου στην οικογένειά του, η οποία τώρα ζει στο Σικάγο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 19:30:22 UTC