Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος της ΕΕ η κοινή "γραμμή" για την κρίση
  • [02] Στη Λαμία ο Γ.Καρατζαφέρης

  • [01] Στόχος της ΕΕ η κοινή "γραμμή" για την κρίση

    Εκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, με θέμα τη συντονισμένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ άρχισαν σήμερα γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδος την έκτακτη σύνοδό τους, με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των μεγάλων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών (G20) που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Με την εξαιρετικά σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα" θα πρέπει "να προσπαθήσουμε να ακούσουμε τον καθένα ξεχωριστά για να πάμε στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον με μία κοινή θέση", δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

    "Σήμερα θα γίνει προετοιμασία για την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τα οικονομικά της προσεχούς εβδομάδας και θα καταλήξουμε σε μια κοινή θέση των κρατών μελών της ΕΕ", δήλωσε επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

    Για να μεταβούν στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον με τις καλύτερες συνθήκες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν κοινό "οδικό χάρτη".

    Σε γενικές γραμμές, η θέση της ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Δύο είναι τα κείμενα στα οποία θα διαπραγματευτούν οι "27". Το πρώτο είναι "το χαρτί" της Γαλλικής Προεδρίας με τίτλο "νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική". Σε γενικές γραμμές, το χαρτί αυτό προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν ότι το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από έντεκα συγκεκριμένες αρχές, όπως: ένας νέος κώδικας συμπεριφοράς, αποτελεσματικότερους εποπτικούς μηχανισμούς, περισσότερους ελέγχους, αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων και καταγραφή όλων των εταιρειών αξιολόγησης οικονομικών κινδύνων.

    Επιπλέον, η Γαλλική Προεδρία, θεωρεί απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να καταστεί ο βασικός οργανισμός που θα είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο.

    Ωστόσο, οι πιο "φιλελεύθερες" χώρες όπως η Αγγλία και η Σουηδία, έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη γαλλική πρόταση, κρίνοντας ότι "παραείναι λεπτομερής" και περιέχει πολλούς κανόνες. Από την άλλη, οι Γερμανοί τόνισαν ότι ορισμένα σημεία της γαλλικής πρότασης δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκεται δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα "καπελώνει" την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το δεύτερο κείμενο το οποίο καλούνται να εξετάσουν σήμερα οι "27" είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το κείμενο αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή των εθνικών σχεδίων στήριξης των τραπεζών, την στήριξη των χωρών μελών (κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την ευελιξία που προβλέπεται, σε "εξαιρετικές περιστάσεις", όπως η σημερινές, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις.

    Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τη δημιουργία μιας "ομάδας κρίσεων" , (Cellule de Crise). Σύμφωνα με πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, η ομάδα αυτή θα συγκαλείται εκτάκτως και απόρρητα, εαν κρίνεται απαραίτητο. Θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΚΤ, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χώρας που έχει την προεδρία της ΕΕ.

    Μείωση επιτοκίων

    Μείωση κατά 0,50% του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Μετά τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έκτακτη συνεδρίαση της 8ης Οκτωβρίου κατά την οποία αποφασίστηκε μείωση του επιτοκίου κατά 0,50%.

    Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 1,5%. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,75% από 5,25% προηγουμένως και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,75% από 3,25%.

    Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία σημείωνε ανάπτυξη κάθε χρόνο από τη δημιουργία της ζώνης του κοινού νομίσματος, το 1999, συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο φέτος κατά 0,2%. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο (τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου).

    [02] Στη Λαμία ο Γ.Καρατζαφέρης

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης βρίσκεται σήμερα στη Λαμία, προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

    Κατά την άφιξή του στη Λαμία, ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην άρνηση των τραπεζών να συμμετέχουν στο σχέδιο της κρατικής ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ δήλωσε:

    «Να τους δώσει να καταλάβουν ο κ. Καραμανλής ότι, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος και ο κ. Τάκης Αράπογλου εντέλει, πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι στην ουσία, έστω και υψηλόβαθμος, δεν παύει να είναι υπάλληλος του κράτους».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Βελόπουλος ρωτηθείς από δημοσιογράφους για τις προγραματιζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δήλωσε:

    «Το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ συνεχίζει να "αλλάζει τα φώτα" στους Έλληνες καταναλωτές με τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Πρόσχημα η ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμων την 1η Ιανουαρίου παρά τη διεθνή μείωση της τιμής του πετρελαίου.

    Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κάνει ΔΕΗσεις στον κ. Αθανασόπουλο, και η ΔΕΗ να γίνει μια πραγματικά ...Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 15:30:25 UTC