Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή "γραμμή" για την κρίση στόχος της ΕΕ
  • [02] Προτάσεις για ενίσχυση των μικρομεσαίων

  • [01] Κοινή "γραμμή" για την κρίση στόχος της ΕΕ

    Εκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, με θέμα τη συντονισμένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στόχος της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, είναι να καθοριστεί η διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα εμφανιστεί η ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

    Σε γενικές γραμμές, η θέση της ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η Γαλλική Προεδρία προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνεια στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών. Προτείνεται ακόμη να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία και να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο αποζημιώσεων.

    Η γαλλική προεδρία προτείνει επίσης να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Υποστηρίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας και να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών.

    Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων. Τέλος, η γαλλική προεδρία εισηγείται στους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις ώστε να προωθηθεί μια διεθνή και συντονισμένη απάντηση στις μακροοικονομικές προκλήσεις που έρχονται και να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

    Μείωση επιτοκίων

    Μείωση κατά 0,50% του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Μετά τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έκτακτη συνεδρίαση της 8ης Οκτωβρίου κατά την οποία αποφασίστηκε μείωση του επιτοκίου κατά 0,50%.

    Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 1,5%. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,75% από 5,25% προηγουμένως και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,75% από 3,25%.

    Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία σημείωνε ανάπτυξη κάθε χρόνο από τη δημιουργία της ζώνης του κοινού νομίσματος, το 1999, συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο φέτος κατά 0,2%. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο (τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου).

    [02] Προτάσεις για ενίσχυση των μικρομεσαίων

    Με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ.Προβόπουλο, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2009, κατάργηση του φόρου 10% και επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις, μέτρα όπως ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις μόνο για μικρομεσαίες, δραστική απλούστευση της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης, συγκαταλέγονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Φ. Σαχινίδη και Α. Κατσιφάρα.

    Επίσης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει δημιουργία μίας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας μίας στάσης για επιχειρήσεις (τύπου ΚΕΠ), έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι πιθανοί επενδυτές, δημιουργία Ταμείου Στήριξης των ΜΜΕ ανάλογο με το Ταμείο Αναχρηματοδότησης των τραπεζών που έχει ήδη προταθεί και επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και σε αυτές του αγροτικού χώρου,

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τις τράπεζες και την κυβέρνηση "για την απόλυτη αυθαιρεσία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και ιδιαίτερα στο λεγόμενο "πλαστικό χρήμα" όπου το επιτόκιο έχει εκτοξευθεί στο 22% με μονομερείς, εκ μέρους των τραπεζών, αναπροσαρμογές των συμβολαίων, χωρίς να τηρείται ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε και πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που κρίνουν ως καταχρηστικές τέτοιες τραπεζικές πρακτικές"

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις κατασχέσεις σπιτιών επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρείται αύξηση, με ιδιαίτερη έξαρση την φετινή χρονιά (το 2003 έγιναν περίπου 35.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, το 2007 έφτασαν τις 120.000). Για το 2008 εκτιμάται ότι οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα ξεπεράσουν τις 150.000, ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία των λεγόμενων εισπρακτικών εταιριών τόνισε λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, δημόσια επίβλεψη ενώ υιοθετούν πρακτικές ηθικά και ποινικά κολάσιμες.

    Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε ότι σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης των τιμών βασικών ενεργειακών αγαθών παγκοσμίως, "με την αύξηση του Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο ένας κύκλος αυξήσεων ύψους 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν το τελευταίο 4μηνο οι τιμές του πετρελαίου, στις οποίες είχαν απόδοθεί από κυβέρνηση και Διοίκηση οι προηγούμενες αυξήσεις, έχουν πέσει κατά 50%.

    Δηλώσεις για δανειολήπτες

    «Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των οικονομικά ασθενέστερων και των μικρότερων επιχειρήσεων, ως το τέλος του 2009, βρήκε απήχηση στην κοινωνία, αλλά και σε τραπεζικά στελέχη που τη χαρακτήρισαν δίκαιη και ρεαλιστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται κάπου αλλού και φάνηκε και από την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Ουδείς αντιλαμβάνεται για τι ακριβώς συζητάμε, καθώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο που έχει ελάχιστα κοινά με τις διάφορες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών».

    Επικαλούμενος αποστροφή του κ. Αλογοσκούφη ότι «εξετάζεται η (αντίστοιχη) ισπανική πρωτοβουλία», ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει στο παρόν νομοσχέδιο τροπολογία, ώστε να υπάρξει πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των ασθενέστερων, ως το τέλος του 2009.

    Επιπλέον, με αφορμή τη μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 μονάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την προανακοινωθείσα μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι «δεν νοείται κατά κανένα τρόπο αύξηση των επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες».

    «Καλούμε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πολύ περισσότερο καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και να αναλάβει τις ευθύνες της για μείωση του βάρους των δανειοληπτών είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 5:30:27 UTC