Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιακή:Υποψήφιοι επενδυτές
  • [02] Απώλειες στα χρηματιστήρια
  • [03] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα
  • [04] "Τέστ αυτογνωσίας" στο Λύκειο
  • [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [06] Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ
  • [07] "Να αντεπιτεθούν οι εργαζόμενοι"
  • [08] Προτάσεις εξόδου από την κρίση
  • [09] Ερώτηση για "Αγροτική Ασφαλιστική"
  • [10] Κομισιόν για ένταξη της ΠΓΔΜ

  • [01] Ολυμπιακή:Υποψήφιοι επενδυτές

    Συνολικά 38 είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες για την Ολυμπιακή, αλλά μόνο τα ονόματα των 12 σχημάτων δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς οι υπόλοιπες δεν θέλησαν να γίνει γνωστή η υποψηφιότητά τους στην παρούσα φάση. Από τους 38 ενδιαφέρον για το πτητικό έργο εκδήλωσαν 13 εταιρίες, για την επίγεια εξυπηρέτηση 15 και για την τεχνική βάση 10.

    Από τα 12 ονόματα που ανακοινώθηκαν τα 7 σχήματα δραστηριοποιούνται στο χώρο των αερομεταφορών, και από τα υπόλοιπα 5 οι δύο έχουν σχέση με την επίγεια εξυπηρέτηση σε αεροδρόμια και οι άλλοι τρεις είναι εταιρίες το αντικείμενο των οποίων, όπως προκύπτει, δεν έχει σχέση με τις αερομεταφορές.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι επενδυτικοί σύμβουλοι του κράτους οι εταιρίες Lazard, Alpha Bank, Emporiki Bank, NBGI, οι υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν είναι:

    Athens Airways

    Νέα εταιρεία αερομεταφορών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

    Chrysler Aviation

    Ιδιωτική αεροπορική εταιρεία charters και jets με έδρα την Καλιφόρνια.

    Fouad Al Ghanim Group

    Όμιλος του Κουβέιτ που έχει στην ιδιοκτησία του, μεταξύ άλλων, την Gainjet.

    MyAir

    Ιταλική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

    Qatar Airways

    Η βασική αεροπορική εταιρεία του Κατάρ.

    Sky Europe

    Κεντροευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους

    SkyOne

    Αμερικανική αεροπορική εταιρεία με δραστηριότητα σε πτήσεις charter.

    Ellaktor

    Ελληνικό κατασκευαστικό group.

    Goldair

    Εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης που ήδη δραστηριοποιείται σε ελληνικά αεροδρόμια.

    Hellenic Cargo Group

    Consortium που υποστηρίζεται από την Atis Global και την Aritrans Group.

    Swissport

    Εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης που ήδη δραστηριοποιείται σε ελληνικά αεροδρόμια.

    Iberia

    Η μεγαλύτερη ισπανική αεροπορική εταιρεία.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε διευκρινίζεται ότι για την εταιρεία που θα αναλάβει το πτητικό έργο έχει εκδηλωθεί ακόμα ενδιαφέρον από μία ευρωπαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των αερομεταφορών, η οποία είναι υποψήφια και στους τρεις διαγωνισμούς, και από 5 επενδυτικά funds.

    Για την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης πέραν της ευρωπαϊκής εταιρείας που αναφέρεται παραπάνω, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης και από 7 επενδυτικά funds.

    Για την εταιρεία τεχνικής βάσης έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον η προαναφερόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία και 6 επενδυτικά funds.

    Με βάση συγκεκριμένους κανόνες που θα τεθούν, όπως συμβαίνει συχνά, από τους επενδυτικούς συμβούλους, όλοι οι υποψήφιοι σε κάθε διαγωνισμό θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ονόματα όλων των υπολοίπων υποψηφίων, προκειμένου να υπάρχουν ίσοι όροι μεταχείρισης.

    [02] Απώλειες στα χρηματιστήρια

    Άνω του 5,5% είναι οι απώλειες για τον δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, που διεξάγονται στη σκιά των σημαντικών απωλειών που κατέγραψε η Γουόλ Στριτ και της ενίσχυσης του ιαπωνικού γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Στις 02.26 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 539,22 μονάδες (-5,66%) και βρέθηκε στις 8.982,02 μονάδες. Πάντως ο δείκτης είχε καταγράψει κέρδη 11% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, γεγονός που αποδίδεται στο θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές λόγω της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία.

    Ωστόσο νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 5,05% και ο δείκτης Nasdaq κατά 5,53%, καθώς δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις αναλάβει τα ηνία του κράτους.

    Υποχώρησαν και οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μία μέρα μετά την ιστορική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σοβαρότητα των οικονομικών προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 486,01 μονάδες, ή 5,05%, για να κλείσει στις 9.139,27 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 52,98 μονάδες, ή 5,27% και έκλεισε στις 952,77. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 98,48 μονάδες, ή 5,53%, κλείνοντας στις 1.681,64 μονάδες.

    Πάνω από πέντε δολάρια έπεσε η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που δείχνουν άνοδο των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το βαρέλι του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε στα 65,30 δολάρια, υποχωρώντας κατά 5,23 δολάρια σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

    [03] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα

    Μαθητές, καθηγητές γυμνασίων, λυκείων, δάσκαλοι, καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και φοιτητές οργανώνουν σήμερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στην Αθήνα (12:00 μ.μ. Προπύλαια) και σε άλλες πόλεις, με αιχμή τη μη αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, αλλά και για αυξήσεις στις δαπάνες για την Παιδεία.

    Προκειμένου να διευκολυνθούν οι καθηγητές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, η ομοσπονδία ΟΣΕΠ-ΤΕΙ κήρυξε για την ημέρα αυτή τρίωρη στάση εργασίας, ενώ η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ) κήρυξε δίωρη στάση εργασίας.

    Από το εκπαιδευτικό τους έργο θα απέχουν και οι καθηγητές του ΕΜΠ.

    [04] "Τέστ αυτογνωσίας" στο Λύκειο

    Εφ' όλης της ύλης ήταν η ομιλία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο 1ο συνέδριο του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας. Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε μεταξύ άλλων την «αναγκαιότητα καλύτερης και διαφανέστερης διαχείρισης των χρημάτων που δαπανά το κράτος στα πανεπιστήμια», καθώς -όπως τόνισε- το 92% των ΑΕΙ-ΤΕΙ «ζει μόνον από την κρατική επιχορήγηση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλα τα άλλα ιδρύματα της Ευρώπης είναι περί το 60%».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε για τη στρατηγική του στο υπουργείο Παιδείας που αρχίζει απο το Νηπιαγωγείο και καταλήγει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ιδιαίτερα για το θέμα των κολεγίων ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Βλέποντας την αδυναμία του ελληνικού θεσμικού πλαισίου ν' αντισταθεί στις εξελίξεις που δρομολογεί το Κοινοτικό Δίκαιο και η βούληση της ευρωπαϊκής οικογένειας θεωρήσαμε ότι η καλύτερη άμυνα και προάσπιση των αρχών και των αξιών της ελληνικής παιδείας, αφού ανεβλήθη η αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα μπορούσε να μας δώσει λύσεις στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας στον τομέα της Εκπαίδευσης, λόγω της ιδεοληψίας ή του φόβου κάποιων πολιτικών δυνάμεων, είναι η θεσμοθέτηση ενός νόμου που θα ελέγχει αυτό το χώρο θέτοντας τους κανόνες λειτουργίας και πραγματοποιώντας διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση στο χώρο της μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και κατάρτισης».

    Αίσθηση προκάλεσε η εξαγγελία του υπουργού ότι θα προωθηθούν στο λύκειο «τεστ αυτογνωσίας».

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, με αυτό «δίδεται η δυνατότητα στο γονιό και στο ίδιο το παιδί από μικρή ηλικία -δηλαδή από την ηλικία των 15-16 ετών- να μπορεί να αξιολογήσει τον εαυτό του και να διαπιστώσει πού είναι προσανατολισμένες οι πραγματικές του ικανότητες. Εμείς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο τεστ αυτογνωσίας, που θα παρέχουμε δωρεάν σε όλους τους γονείς και τους μαθητές, μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ώστε απο μικρή ηλικία ο μαθητής να αντιλαμβάνεται πού είναι οι κλίσεις του, οι ικανότητές του. Και αυτό να είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσει μετά το Λύκειο».

    [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    «Το Δημόσιο επένδυσε 25 δισ. δρχ. σβ αυτήν τη περιοχή για να κάνει αναδασμούς. Ήρθε το Δημόσιο, το ίδιο το κράτος και έδωσε στους ακτήμονες τους τίτλους. Δεν χρειαζόταν η Μονή να δώσει τίτλους στους ακτήμονες και δεν υπήρχε και λόγος, γιατί δεν είχε κυριότητα, νομή και κατοχή» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην τμηματάρχης της Διεύθυνσης Τοπογραφικής της Κομοτηνής Κωνσταντίνος Πετούσης.

    «Το 1998, έβλεπα τους καλογέρους που γυρνούσαν με τα τζιπ. Τους έβλεπα και ο κόσμος σχολίαζε γιατί κυκλοφορούσαν με Μερσεντές, με Πόρσε Καγιέν και τέτοια. Πλην όμως στο συνεργείο που ήμουν μέσα σαν απλός υπάλληλος, προϊστάμενος του Τοπογραφικού Συνεργείου του Αναδασμού, είχαν όλοι την ευχέρεια κατά την εκτέλεση του αναδασμού να έρθουν και να καταθέσουν ένα χαρτί, μια αίτηση και να πουν πως διεκδικούν μια έκταση. Δεν μου είπαν ποτέ οι καλόγεροι "τι κάνεις εδώ, αυτά είναι δικά μας"?» ανέφερε ο κος Πετούσης.

    Ο συνταξιούχος, πλέον, τοπογράφος, κατηγόρησε τη Μονή Βατοπαιδίου, πως περίμενε να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί για να καταθέσει την αγωγή της κατά του Δημοσίου με ένα παραπλανητικό και αυθαίρετο τοπογραφικό: «Τα τοπωνύμια που αναφέρονται στα χρυσόβουλα και στα φιρμάνια, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σήμερα, διότι δεν υπάρχουν τοποθεσίες. Λένε πως το κατέστρωσαν με τη βοήθεια GPS. Οι Βυζαντινοί δεν είχαν GPS?».

    «Στη δίκη, η Μονή τύγχανε της εύνοιας της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης» υποστήριξε ο μάρτυς. «Ο κος Εφραίμ παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι έπαιρνε τηλέφωνο την κα πρόεδρο και τη ρωτούσε για την υγεία της. Εμένα δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο να με ρωτήσει αν είμαι καλά, ή αν με πάτησε κανένα αυτοκίνητο. Η κα πρόεδρος, είχε επαφή με τη Μονή και τους ενημέρωσε πως η υπόθεση χάνεται, θα αποσύρετε την αγωγή και συναινέσετε με το Δημόσιο?».

    Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου, «διέρρευσε μέσα από το Πρωτοδικείο και το μάθαμε από δικηγόρους που γίνονταν συζητήσεις, ότι μην περιμένετε να βγει η απόφαση, γιατί είναι υπέρ του Δημοσίου».

    Ερωτηθείς από πλευράς ΝΔ, για το αν η τοπική κοινωνία είχε ενημερωθεί για τις δύο πρώτες γνωμοδοτήσεις του 1998-2002, ο κος Πετούσης διευκρίνισε πως ο ίδιος τις έμαθε κατά την κατάθεση της αγωγής της Μονής στις αρχές του 2003. Ακόμα και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στη Ροδόπη, Ι. Ρεφειάδης, κατά την έκθεση που εκλήθη να συντάξει για την κυριότητα της Βισθωνίδας, δεν εξέτασε τον ίδιο, αλλά - όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ανθρώπους σχετιζόμενους με τη Μονή που κατέθεσαν υπέρ της. «Η λογική μου οδηγεί στο ότι η Μονή Βατοπαιδίου θα έπαιρνε τις εκτάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν διασυνδέσεις».

    Το «αυθαίρετο» τοπογραφικό της Μονής, που έκανε δεκτό το Δημόσιο, είχε συνταχθεί από έναν ιδιώτη παπά-τοπογράφο. «Την τοπογραφική υπηρεσία δεν την χρησιμοποίησε κανείς, μέχρι που φθάσαμε στο δικαστήριο. Τότε ανακάλυψαν την τοπογραφική υπηρεσία όλοι. Τότε ανακάλυψαν ότι έχει αρχείο, ότι έχει γνώστες, ότι έχει ανθρώπους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου, ότι τρέχει και αγωνίζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Πετούσης.

    «Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, βρέθηκε κατά ένα τρόπο δέσμιο των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας» ανέφερε ο Γρηγόρης Κρόμπας, προεδρεύων του τμήματος του ΝΣΚ, το οποίο γνωμοδότησε για το επιτρεπτό της ανταλλαγής των παραλίμνιων εκτάσεων της Βισθωνίδας, με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου.

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, ο κος Κρόμπας τόνισε πως η προσυπογραφή εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, των γνωμοδοτήσεων που αναγνώριζαν δικαιώματα της Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βισθωνίδα, συνιστούσε όντως αναγνώριση τίτλων κυριότητας. Ερωτηθείς από πλευράς ΠΑΣΟΚ για το ποιες δικονομικές διατάξεις τεκμηριώνουν την άποψή του (κάτι για το οποίο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί γραπτώς στο μέλλον), ανέφερε πως «την παρεμβολή των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, την προβλέπει ο νόμος για να μην καταφεύγουν οι πολίτες στα δικαστήρια, εδώ και εβδομήντα χρόνια. Δεν έγινε για να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Υπάρχει και απόφαση του Αρείου Πάγου. Θυμάμαι άπειρες περιπτώσεις που έχουν αναγνωριστεί διοικητικώς έτσι?»

    Ο κος Κρόμπας υποστήριξε ακόμα πως μετά την αναπομπή των αποφάσεων εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, «οι υπουργικές αποφάσεις ήσαν σε αδράνεια, ανενεργείς - και δεν παρείχαν κανένα δικαίωμα στη Μονή να προβεί σε αγοραπωλησία των εκτάσεων. Η αναπομπή των αποφάσεων, δεν συνιστά ανάκλησή τους αλλά δεν υπήρχε λόγος ο κος Φωτιάδης να κάνει ανάκληση. Αν το Γνωμοδοτικό ανέτρεπε τις προηγούμενες αποφάσεις, και λογικά δεν θα του έπαιρνε πάνω από 1-2 μήνες, προφανώς θα ανακαλούσε» σημείωσε ο μάρτυς.

    Η γνωμοδότηση ωστόσο, καθυστέρησε, χωρίς να δικαιώσει τους λόγους της αναπομπής της υπόθεσης. Στο μεταξύ δε, υπήρξε και η διάσκεψη των πρωτοδικών, η οποία δικαίωνε το Δημόσιο, χωρίς να εκδοθεί η σχετική απόφαση. «Η έκδοση απόφασης επί της ουσίας από το Πρωτοδικείο, θα προκαλούσε έφεση εκ μέρους της Μονής, αλλά μια αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, θα κατέλυε, πιστεύω την διοικητική διαδικασία υπέρ του Δημοσίου» ανέφερε ο μάρτυς. Τέλος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, συμβούλευσε τον Πέτρο Δούκα να αποδεχθεί στον συμβιβασμό που πρότεινε η Μονή.

    «Οι συνάδελφοι του Τμήματος αυτού του ΝΣΚ, είμαι βέβαιος πως δεν ήξεραν πως είχε ληφθεί δικαστική απόφαση. Διότι, αν το εγνώριζαν, θα ήταν αδιανόητο να προβούν σε αυτή τη συναίνεση» τόνισε ο κος Κρόμπας.

    Με το Δημόσιο να έχει παραιτηθεί από την έκδοση της απόφασης, ο εισηγητής της υπόθεσης της ανταλλαγής των παραλιμνίων εκτάσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Χρ. Μπότσιος, ήταν ταυτοχρόνως και αποσπασμένος νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην εισήγησή του, θεωρεί την κυριότητα της Μονής, «αναγνωρισμένη». Με βάση το δεδομένο αυτό, το ΝΣΚ αποφαίνεται υπέρ της δυνατότητας των ανταλλαγών, εντός επτά ημερών. «Η εξέλιξη κατέληξε σε βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου» ανέφερε ο μάρτυς.

    Μαζί με τις παραλίμνιες εκτάσεις, αντηλλάγησαν και οι εκτάσεις της λίμνης Βισθωνίδας καθεαυτής. «Για τη λίμνη, το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε επίσης δεδομένο ότι έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό. Δεν υπάρχει όμως ad hoc γνωμοδότηση για το θέμα αυτό?».

    «Το Δημόσιο όφειλε, σε κάθε περίπτωση, να επιμείνει στην περαίωση της δικαστικής διαδικασίας, ακόμα και αν θεωρούσε την υπόθεση χαμένη. Και η υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας δεν ήταν χαμένη», εκτίμησε ο πρωτοδίκης Μιλτιάδης Γιοβανόπουλος, καταθέτοντας με τη σειρά του, τις υποψίες του, πως «η επίθεση ενάντια στα συμφέροντα του Δημοσίου, ήταν μεθοδευμένη».

    [06] Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ

    ΄Ανεμος αλλαγής στις ΗΠΑ μετά τη μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάρα. Στις 20 Ιανουαρίου του 2009 οι πόρτες του Λευκού Οίκου θβ ανοίξουν για να υποδεχθούν τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ, που είναι και ο πρώτος Αφρο-αμερικάνος που φθάνει στο ανώτατο αυτό αξίωμα.

    Το σύνολο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ προβάλλει τη μεγάλη νίκη του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, επισημαίνοντας ότι πέρα από το εντυπωσιακό της μέγεθος, που ξεπέρασε κατά πολύ τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για την εκλογή, σηματοδοτεί την κατάρριψη των φυλετικών φραγμών 200 και πλέον ετών αμερικανικής ιστορίας.

    Ο Τόμας Φρίντμαν γράφει στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι «ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία. Ένας εμφύλιος πόλεμος που εν πολλοίς ξεκίνησε στο Bull Run της Βιρτζίνια στις 21 Ιουλίου του 1861, τελείωσε 147 χρόνια μετά μέσω μιας ψηφοφορίας στην ίδια αυτή πολιτεία. Τίποτε δεν αποτυπώνει με τον πλέον συμβολικό τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου από το γεγονός ότι η Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια ψήφισε Δημοκρατικούς, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα γινόταν ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν θα μπορούσε ποτέ να ειπωθεί ότι τελείωσε μέχρι η λευκή πλειοψηφία της Αμερικής να εκλέξει στην Προεδρία της χώρας ένα Αφροαμερικανό».

    Το περιοδικό «The Nation» χαιρετίζει τη νίκη Ομπάμα, υποστηρίζοντας: «Ο,τιδήποτε και αν συμβεί στο εξής, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη αλλάξει αυτό το έθνος εκ θεμελίων. Όπως και ο Κινγκ, ο άνδρας αυτός είναι ένας μεγάλος και γενναίος δάσκαλος. Ο Ομπάμα ανέπτυξε μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης αυτής της χώρας, και είχε το θάρρος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος προσφέροντας αυτό το όραμα. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, έπεισε μία πλειοψηφία Αμερικανών να πιστέψουν στο δικό τους καλύτερο εαυτό και εκλέγοντάς τον, ο κόσμος βοήθησε να γίνει αυτό πραγματικότητα».

    Αποτελέσματα για τη Γερουσία και τη Βουλή Αντιπροσώπων

    Για την αμερικανική Γερουσία, τέσσερις έδρες παραμένουν αδιάθετες, καθώς οι ψήφοι των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έχουν πολύ μικρή διαφορά.

    Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί προσμένουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, κάτι που θα τούς επέτρεπε στην νέα περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να "επιτεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα" στα φλέγοντα τρέχοντα προβλήματα.

    Εάν, μάλιστα, οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν και τις 4 αδιάθετες ακόμα έδρες στη Γερουσία, συμπληρώνουν τον "μαγικό" αριθμό των 60 εδρών στη νέα Γερουσία (πρώτη φορά μέσα σε 30 έτη) και κατά την κείμενη νομοθεσία θα ξεπερνούν κάθε "διαδικαστικό τερτίπι" που θα "ενεργοποιείται" από την αντιπολίτευση.

    "Δεν το βλέπουμε πιθανόν"(...) "θα δούμε όμως", σχολίασε αργά σήμερα πηγή προσκείμενη στους Δημοκρατικούς, λίγο αφότου 56 έδρες της νέας Γερουσίας κατανεμήθηκαν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Άλλοι εκπρόσωποι του κυβερνώντος μετά την 20η Ιανουαρίου 2009 κόμματος απέκλεισαν κατ' ιδίαν το κόμμα τους να κερδίσει και τις 4 αδιάθετες ακόμα έδρες στη Γερουσία.

    Το νέο Κοινοβούλιο πρόκειται να ξανασυνεδριάσει τον Ιανουάριο 2009, υπενθυμίζεται.

    Ειδικά για τη μία έδρα της Τζόρτζια, στη Γερουσία, αναμένεται τον Δεκέμβριο σε εφαρμογή της νομοθεσίας να γίνει "επαναληπτική εκλογή". Οι άλλες αδιάθετες έδρες είναι από τις πολιτείες του Όρεγκον, της Αλάσκας και της Μινεσότα.

    Στο μεταξύ στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί θα έχουν σύμφωνα με την πλέον επικαιροποιημένη καταμέτρηση ψήφων 235 έδρες, έναντι 199 των Ρεπουμπλικάνων.

    Τα στοιχεία για την τηλεθέαση 14 εθνικών τηλεοπτικών δικτύων και καλωδιακών καναλιών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς από τους 130 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές, στη συνέχεια άνοιξαν την τηλεόραση περιμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Η εταιρία Nielsen Media Research ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι 71,4 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τις εκπομπές για τις αμερικανικές εκλογές από τη στιγμή που έκλεισαν πολλά εκλογικά τμήματα στις ανατολικές πολιτείες, περιμένοντας να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2004 είχε καθηλώσει 59,1 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ το 2000 τις αντίστοιχες εκπομπές είχαν παρακολουθήσει 61,5 εκατομμύρια άτομα.

    [07] "Να αντεπιτεθούν οι εργαζόμενοι"

    «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται κυρίως να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς και κινήσεις τακτικής, ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματιών. Παίρνει μέτρα στήριξης των τραπεζών - τους επιχειρηματίες έχει στο νου της - για να ξεμπλοκάρει τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν και ενδεχομένως να προλάβει τις συνέπειες της κρίσης που ακόμα δεν έχει χτυπήσει την Ελλάδα", τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στη Θεσσαλονίκη.

    Δεν υπάρχει μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση και δεν αποβλέπει στη διασφάλιση των όρων της κερδοφορίας, της κερδοσκοπίας. Δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας στα μέτρα της, υπογράμμισε και αναφερόμενη στο Ταμείο Επιχορήγησης των φτωχών, είπε ότι "πρόκειται για αναγνώριση ότι η φτώχεια στην Ελλάδα θα μεγαλώσει και από την άλλη μεριά, δείχνει ότι το μόνο που μπορεί η κυβέρνηση, είναι να δώσει μια ελεημοσύνη στους φτωχούς. Απορρίπτουμε αυτή τη λογική 100%".

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι καταθέτει προτάσεις εντελώς αποπροσανατολιστικές, που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Οι συναφείς με του ΠΑΣΟΚ προτάσεις που καταθέτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ - κάπου εκεί κινείται - είναι μέτρα που αποβλέπουν υποτίθεται στον έλεγχο, στην εποπτεία των τραπεζών για να κάνουν καλά τη δουλειά τους και σε μέτρα που έχουν σχέση είτε με την αύξηση της κρατικής παρέμβασης είτε με την κρατικοποίηση μιας τράπεζας ή δύο τραπεζών, είπε η κ.Παπαρήγα.

    Το ΚΚΕ παίρνοντας υπόψη βεβαίως, ότι σε συνθήκες κρίσης η βαρβαρότητα του κεφαλαίου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη, υποστηρίζει μέτρα που θα φέρουν «ζεστό χρήμα» άμεσα στους εργαζόμενους και όχι μέσω των επιχορηγήσεων των βιομηχάνων και των τραπεζών, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Επομένως, όχι στα μέτρα της ΝΔ που είναι απροκάλυπτα υπέρ της κερδοφορίας, όχι στα αποπροσανατολιστικά και γελοία μέτρα, που προτείνουν τα άλλα κόμματα, ότι τάχα μπορεί να υπάρχουν εποπτικοί έλεγχοι σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς. Αυτοί οι έλεγχοι δεν έλυσαν πολλά, ακόμα και την περίοδο που υπήρχε κρατικό μονοπώλιο.

    Τέλος η θέση μας είναι η εξής: Βεβαίως διεκδικήσεις, αλλά και ταυτόχρονα ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, όξυνση της ταξικής πάλης. Αν το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, πριν απβ όλα το εργατικό, αλλά και των μικρομεσαίων, της φτωχής αγροτιάς, δεν βρεθεί σε ετοιμότητα αντεπίθεσης, τότε όχι μόνο δεν θα αποκρούσει τις συνέπειες της κρίσης που θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά θα περάσει και σε θέση ήττας.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα είπε:

    «Μετά το σαξόφωνο του Κλίντον, έρχεται το χρώμα του Ομπάμα να λύσει ζητήματα. Δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε με το χρώμα του δέρματος, ούτε με το ύφος. Αυτοί που ψήφισαν τον Ομπάμα οπωσδήποτε εκφράζουν δυσαρέσκεια και εκφράζουν ένα αίτημα κάποιας αλλαγής. Ωστόσο, σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουν απογοητευτεί και αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το που βρίσκεται το εργατικό κίνημα.

    [08] Προτάσεις εξόδου από την κρίση

    Τη Δράμα επισκέπτεται σήμερα ο κ.Αλέξης Τσίπρας, Θα συμμετέχει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην πώληση του ΟΣΕ, θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Δράμας και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

    Πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση χθες στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

    Οι προτάσεις αυτές είναι η ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων και για ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

    - Μια στρατηγική που θα προστατεύει την σταθερή και μόνιμη απασχόληση και θα στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις.

    - Οριστικό τέλος στην τραπεζική αυθαιρεσία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, περιορισμό του ανατοκισμού, άμεση κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών.

    - Παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο. Που θα κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την απόδοση υπερκερδών στους μετόχους. Θα μπορούσε να προωθηθεί κάτι τέτοιο με πολύ λιγότερα από τα 28 δισ. ευρώ, που προσφέρει ο κ. Αλογοσκούφης στους τραπεζίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    - Ανάληψη κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει επενδύσει πολλά σε αυτή. Βρήκε ευκαιρία να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο της καθημερινής πολιτικής, να ξεφύγει από μια ατμόσφαιρα αδιεξόδων».

    Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «προσπαθεί να φορτώσει την παγκόσμια κρίση στη Δεξιά και τη συντήρηση, λες και η σοσιαλδημοκρατία δεν στήριξε με νύχια και με δόντια το καθεστώς των ανεξέλεγκτων αγορών. Λες και δεν κυβέρνησαν τα δέκα από τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι».

    Ως προς την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με την Αριστερά, σε ζητήματα που θεωρεί ότι υπάρχουν κοινές θέσεις, παρατήρησε: «Αναρωτιόμαστε: Δεν ήταν η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που διέλυσε μεθοδικά και συστηματικά το κοινωνικό κράτος; Δεν ήταν η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εκχώρησε τα δημόσια αγαθά, που δρομολόγησε το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, που προώθησε με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, τους μεγαλοεργολάβους και τους τραπεζίτες; Τώρα όλα αυτά ξεχάστηκαν; Και πρέπει η Αριστερά, που τόσα χρόνια αγωνίστηκε για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος και κατηγορήθηκε για ξεπερασμένες εμμονές, να επιδείξει σήμερα μνήμη χρυσόψαρου με αντάλλαγμα ένα κομμάτι εξουσίας;»

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διέξοδος είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και απευθυνόμενος στους κατοίκους των Σερρών υπογράμμισε: «Σήμερα οι πάντες μιλάνε για την οικονομική κρίση. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις γι αυτό, εδώ στις Σέρρες. Με την ανεργία των νέων να ξεπερνάει το 25%. Με τη μαύρη εργασία να αγγίζει το 40%, αφού οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ζητάνε δεύτερη δουλειά για να ζήσουν».

    [09] Ερώτηση για "Αγροτική Ασφαλιστική"

    Την κατανόηση και τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους της Αγροτικής Ασφαλιστικής εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του προεδρείου του συλλόγου.

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι διαφωνεί με την πώληση μιας ακόμη ελληνικής εταιρείας και ότι θα αναλάβει δράση προκειμένου αυτή να ματαιωθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας:

    ΘΕΜΑ: «Εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και της διοίκησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής»

    Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, όπου τραπεζικοί, επενδυτικοί και ασφαλιστικοί κολοσσοί κλυδωνίζονται και καταρρέουν, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες ενισχύοντας την παρουσία του κράτους στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα.

    Σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, η διορισμένη από την Κυβέρνηση διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, επιμένουν να προχωρούν στην εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και της διοίκησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής, μιας εταιρείας που είναι κερδοφόρα και η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα μας που διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στον τομέα των αγροτικών ασφαλίσεων.

    Επιπλέον, τυχόν πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στην, φερόμενη ως αγοραστή, Groupama, οδηγεί ουσιαστικά στη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αγροτικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους της Αγροτικής Ασφαλιστικής, αλλά και για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα της οικονομίας εν γένει.

    Ε Ρ Ω Τ Α Σ Θ Ε:

    1. Ποιοι λόγοι επιβάλλουν τη συνέχεια των διαδικασιών εκχώρησης της πλειοψηφίας των μετοχών και της διοίκησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής, σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις που επικρατούν σήμερα, και πώς εντάσσεται αυτή η ενέργεια στον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Ομίλου της ΑΤΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

    2. Λαμβανομένου υπόψη του ειδικού χαρακτήρα της Αγροτικής Ασφαλιστικής, και του ομίλου της ΑΤΕ γενικότερα, πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι ακόμα και μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, η Αγροτική Ασφαλιστική θα συνεχίσει να ασκεί τον ίδιο ρόλο στην ανάπτυξη και στη στήριξη του Έλληνα αγρότη;

    [10] Κομισιόν για ένταξη της ΠΓΔΜ

    Επισημαίνοντας μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε στη δημοσιότητα,δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρεται στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ της 1ης Ιουνίου,υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν έγινε με τρόπο σύμφωνο προς τους διεθνείς κανόνες.

    Επιπλέον, η έκθεση, σημειώνει τον περιορισμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζονται "αμφιλεγόμενες". Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο διάλογος με την αντιπολίτευση ήταν περιορισμένος".

    Επίσης,η Επιτροπή σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της αστυνομίας, ωστόσο, τονίζει την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για μια πιο διαφανή και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις, δημόσια διοίκηση.Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνεται η ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων, ειδικότερα, στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών.

    Μικρή πρόοδος σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο,σε ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και της ισότιμης εκπροσώπησης, βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας, η Επιτροπή παρατηρεί μεγαλύτερη πρόοδο.

    Εξάλλου,σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος,η έκθεση της Επιτροπής περιέχει σημαντικές αναφορές.

    Η Επιτροπή σημειώνει,αρχικά,ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συγχρηματοδότηση οδικών μεταφορικών αρτηριών, στο πλαίσιο του Trans European Transport Network της ΕΕ.

    Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή,"οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος" και συμπληρώνει ότι "θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας".

    Επίσης,για πρώτη φορά, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου,τονίζοντας ότι "η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει θεμελιώδους σημασίας".

    Σημειώνεται,ακόμη,ότι το ζήτημα του ονόματος προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ και ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, "υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

    Τέλος,σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι "η περιφερειακή συνεργασία και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συνιστούν βασικό στοιχείο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ".

    Κροατία και Σερβία είναι πιθανό να εξασφαλίσουν μέσα στο 2009 το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελευταίο στάδιο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν ως τότε εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προς τούτο προϋποθέσεις.

    Ειδικά για τη Σερβία στο σχετικό ντοκουμέντο τονίζεται ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες για μία «πλήρη συνεργασία με το ICTY και να προχωρήσει σε απτές προόδους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων», τομέα στον οποίο δίνει απόλυτη προτεραιότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2008 - 7:30:34 UTC