Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • [02] "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα"
  • [03] "Χρειάζεται επαγρύπνηση"
  • [04] Συνάντηση Αλαβάνου με την ΟΤΟΕ
  • [05] "Χρειάζεται να κινηθεί η αγορά"
  • [06] "Ενίσχυση των ασθενέστερων"
  • [07] Επιστοφή θραύσματος

  • [01] Επαγγελματικός Προσανατολισμός

    Η σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε σχέση με τις ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς εργασίας, απασχόλησε το συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα "Το μέλλον της Απασχόλησης στην Ελλάδα: Ο ρόλος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού".

    "Όταν το παιδί βρεθεί στο κρίσιμο σταυροδρόμι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να του δώσουμε την απαραίτητη πληροφόρηση", τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προτείνοντας την πλήρη αναμόρφωση του μαθήματος του σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού μέσα στο Λύκειο, ώστε "ο μαθητής να ξέρει όλες τις δυνατότητες".

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία που εμπόδισαν την ανάπτυξη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας.

    Αφού υπογράμμισε ότι εντός του έτους ξεκινάει δημόσιος διάλογος που θα διαρκέσει "αρκετά", ώστε να εκδηλωθεί στην επόμενη κυβερνητική θητεία η θεσμική νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποσυνδέει το Λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Στυλιανίδης ανέλυσε τα στοιχεία που πρέπει να προωθηθούν σε ένα "αυτόνομο λύκειο".

    Πρόκειται για τα τεστ αυτογνωσίας, την αναμόρφωση του τρόπου διδασκαλίας στο Λύκειο, καθώς και την αναμόρφωση του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος του σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

    Επιπλέον, ανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα εκδηλωθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τη δημιουργία Διεύθυνσης Αειφορίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και την παρακολούθησή τους.

    "Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, δυστυχώς ξεκινούν από πάνω προς τα κάτω, ενώ θα έπρεπε να ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω", υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στα κεφάλαια που συνθέτουν την Εθνική Στρατηγική για την Εκπαίδευση.

    Συγκεκριμένα, μίλησε για την πολιτική του "έξυπνου σχολείου" και αναφέρθηκε στο "ανοιχτό, εξωστρεφές πανεπιστήμιο" στην κατεύθυνση του οποίου έχουν ήδη γίνει "κάποια βήματα ποιοτικής βελτίωσης των υπηρεσιών των πανεπιστημίων μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στυλιανίδης στη "μη τυπική εκπαίδευση", στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και στο "νόμο των κολεγίων" που κατέστησε το υπουργείο Παιδείας ελεγκτή και ρυθμιστή του χώρου αυτού.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει στο πεδίο της "δια βίου μάθησης" και στην "άτυπη εκπαίδευση".

    Αναφορικά με το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των ΤΕΙ, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως "η δική μας μάχη, το λέω εδώ και θα το πω και την Παρασκευή στη Βουλή, διοτί έχω προκληθεί από δύο επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Αλαβάνου και της κ. Παπαρήγα, είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Ελληνόπουλα".

    Τους σκοπούς του ΙΕΠΑΣ, καθώς πρόκειται για το πρώτο συνέδριο του Ινστιτούτου, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Φαίδων Στράτος.

    Η διενέργεια ερευνών για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, η συμβολή στη διάδοσή του, η προσφορά υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και η συνεργασία με άλλους φορείς παρόμοιου αντικειμένου, αποτελούν τους βασικούς στόχους του Ινστιτούτου.

    "Το θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι υψηλής προτεραιότητας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα δε λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις", είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Αθανάσιος Κατσίκης και ανέλυσε το ρόλο και τη λειτουργία του Κέντρου.

    Την ανίχνευση της "απασχόλησης στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον" - του θέματος της πρώτης συνεδρίασης-, επιχείρησαν ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική ΑΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, ο πρόεδρος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Νίκος Αναλυτής, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Διονύσης Νικολάου και ο πρέοδρος της ανεξάρτητης αρχής για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Σπύρος Αμούργης.

    Αναντιστοιχία μεταξύ του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και ανεργίας στην Ελλάδα, εντόπισε ο κ. Ρωμανιάς, ο οποίος πρότεινε την αντιμετώπιση της ανεργίας εκτός της οικονομικής ανάπτυξης, με απλή κατάρτιση και επαγγελματικό προσανατολισμό.

    Την έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος, όταν "λιγότεροι νέοι θα δουλεύουν για περισσότερους υπερήλικες", προβλέπει ο κ. Αναλυτής, ο οποίος προτείνει την αξιοποίηση των υπερήλικων, των γυναικείων πληθυσμών και την απορρόφηση των μεταναστών.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μπουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις", υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνει η σύνδεση της εκπαίδευσης με την Αγορά.

    [02] "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα"

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Ομπάμα επικράτησε σε μια σειρά κρίσιμες πολιτείες και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 349 εκλέκτορες έναντι 163 του Μακέιν.

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς η συμμετοχή έφτασε στο 66%. Το 1960 το ποσοστό συμμετοχής κατά την εκλογή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είχε φθάσει το 63,1%.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν "χωρίς προηγούμενο", στις κρίσιμες πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πολιτειών αυτών.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνας και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008 αποδέχθηκε λίγο νωρίτερα την ήττα του και συνεχάρη τον Ομπάμα για την εκλογή του ως 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    O Ομπάμα στο διάγγελμά του τόνισε ότι "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική". Εκανε έκκληση για ενότητα και υπογράμμισε ότι "ο δρόμος θα είναι δύσκολος".

    Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έκανε έκκληση για ενότητα και συνεχάρη τον ηττημένο της εκλογικής αναμέτρησης, ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν, για την μακρά και δύσκολη εκστρατεία που διεξήγαγε.

    Κάλεσε τους αμερικανούς να ενωθούν για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και να υιοθετήσουν ένα "νέο πνεύμα θυσίας".

    "Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο. Μπορεί να μην φθάσουμε (στον προορισμό μας) μέσα σε ένα χρόνο ή ούτε μέσα σε μια θητεία, αλλά Αμερική, ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο αισιόδοξος από απόψε για το ότι θα φθάσουμε εκεί", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Φθάσαμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού", ξεκίνησε την ομιλία του ο Μακέιν στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο στο Φοίνιξ της Αριζόνας. " Ο Αμερικανικός λαός μίλησε και μίλησε με απόλυτη σαφήνεια" τόνισε. Αναγνώρισε την "ιστορική" νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της αποτυχίας του.

    Το προφίλ του νέου προέδρου

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 47χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η ενσάρκωση του ονείρου του αγωνιστή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έχει παραλληλισθεί με τον Τζον Κένεντι για το χάρισμα και την ελπίδα της αλλαγής που πρεσβεύει.

    "Δεν θα είμαι ένας τέλειος πρόεδρος, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ το εξής: θα είμαι πάντοτε ειλικρινής όταν θα σας λέω τι σκέφτομαι και πού τοποθετούμαι", είχε πει στους υποστηρικτές του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σε μια χώρα όπου οι μαύροι δεν απολαμβάνουν πολιτικών δικαιωμάτων παρά εδώ και μισό αιώνα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ακολούθησε μια υποδειγματική πορεία και ενσαρκώνει το πρόσωπο μιας ανανεωμένης Αμερικής, συμφιλιωμένης με τον εαυτό της.

    Οταν γεννήθηκε, στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χαβάη, από λευκή μητέρα από το Κάνσας και μαύρο πατέρα από την Κένυα, οι μεικτοί γάμοι ήταν απαγορευμένοι σε πολλές από τις πολιτείες του νότου της Ενωσης και δεν νομιμοποιήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο παρά το 1967.

    Ο Ομπάμα βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην "ενότητα" των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου.

    "Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, παρά μόνο μαζί".

    Υπενθυμίζοντας τις καταβολές του δήλωσε: "Εχω μια ιστορία που δεν με καθιστά τον πιθανότερο υποψήφιο. Αλλά είναι μια ιστορία που χάραξε βαθειά μέσα μου την ιδέα ότι αυτή η χώρα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των κομματιών της, ότι πολλοί μαζί είμαστε ένα".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το τείχος της ανωνυμίας ένα βράδυ του Ιουλίου 2004 όταν πήρε τον λόγο , ως ταπεινός εκπρόσωπος του Σικάγο, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ταυτίστηκαν τότε με αυτόν τον αδύνατο άνδρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφιλίωση των Αμερικανών πέραν από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.

    "Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή , μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα", είχε πει.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να είναι ο πρόεδρος αυτής της συμφιλίωσης και του "αμερικανικού ονείρου". Διεκδικεί την κληρονομιά των δύο ηρώων της νεότητάς του: του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζον Κένεντι.

    Οι ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του αμφισβήτησαν αυτή του τη φιλοδοξία. Ο Τζον Μακέιν έθεσε σε αμφισβήτηση την ικανότητά του να αναλάβει τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο και την ευθυκρισία του και τον πατριωτισμό του, τον χαρακτήρισε ελιτιστή, αφελή και άπειρο.

    Μεγαλωμένος από τη μητέρα του στην Ινδονησία και στη συνέχεια από τους παππούδες του στη Χαβάη, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μπάνω απ΄όλα διανοούμενος.

    Εχοντας μπροστά του μια καριέρα οικονομολόγου μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια , προτιμά τη θέση του εργαζόμενου στις κοινωνικές υπηρεσίες στα γκέτο του νότιου Σικάγο. Στη συνέχεια θα διακόψει για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ. Είναι ο πρώτος μαύρος αρχισυντάκτης της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου.

    Επιστρέφει στο Σικάγο για να εργασθεί σε δικηγορικό γραφείο, όπου θα συναντήσει και τη μελλοντική του σύζυγο Μισέλ.

    Το 1997 εξελέγη εκπρόσωπος μιας από τις φτωχότερες συνοικίες του Σικάγο και αγωνίσθηκε για να εξασφαλίσει κοινωνικές παροχές και σχολεία για τους φτωχότερους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του συμβούλευε τους γονείς "να κόψουν την τηλεόραση και να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν αυτήν την ανοησία ότι ένα νεαρός μαύρος που κρατά ένα βιβλίο συμπεριφέρεται σαν λευκός".

    Επειτα από μια αποτυχία να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000, ο Ομπάμα εξελέγη γερουσιαστής τον Νοέμβριο 2004.

    Ενισχύονται οι Δημοκρατικοί

    Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει πολλές περισσότερες από τις 270 εκλεκτορικές ψήφους --επί συνόλου 538-- που χρειαζόταν για να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζων ΜακΚέην στις προεδρικές εκλογές.

    Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλεκτορικές ψήφοι αντιστοιχούν σε καθεμιά από τις 51 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

    Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία στο Κονγκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικανούς) και κατά τουλάχιστον 13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (239 έναντι 156 για τους Ρεπουμπλικανούς) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

    Μεταξύ των νεοεκλεγμένων, ο δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ (Βιρτζίνια), η Τζιν Σαχίν (Νιού Χάμσιρ), η Κέι Χέιγκαν (Βόρεια Καρολίνα), ο Τομ Γιούνταλ (Νέο Μεξικό) και ο Μαρκ Γιούνταλ (ο εξάδελφός του, Κολοράντο).

    Ωστόσο, η νέα πλειοψηφία στη Γερουσία αναμένεται να μην ξεπεράσει το όριο των 60 εδρών που θα εμπόδιζε την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της συστηματικής παρακώλυσης (filibuster), μιας διαδικασίας που δίνει το δικαίωμα στους γερουσιαστές να μπλοκάρουν ή να καθυστερούν μια ψηφοφορία.

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είναι δυνατόν να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους με μέχρι 27-33 έδρες.

    Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο

    Την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ χαιρέτισε αμέσως ολόκληρος ο κόσμος με μηνύματα και δηλώσεις στα οποία αναφέρονται συχνά οι όροι "αλλαγή" και "ελπίδα", λέξεις κλειδιά της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε στον Μπαράκ Ομπάμα επιστολή με την οποία τον συγχαίρει "θερμότατα" για την εκλογική του νίκη, που "φέρνει ήδη μια φρέσκια αύρα".

    "Αναλαμβάνετε την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα: Οι διεθνείς σχέσεις γνωρίζουν νέες εντάσεις και προκλήσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Η παγκόσμια οικονομία, από λάθη, αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, ενώ μια άλλη περιβαλλοντική πολιτική είναι ήδη επιτακτική", επισημαίνει ο Πρόεδρος Παπούλιας στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ομπάμα.

    Ο Πρόεδρος υπογραμμίζει προς τον κ. Ομπάμα ότι "η μεγάλη ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτιμήσει τις θέσεις σας σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ελπίζω ότι επί της προεδρίας σας οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν και θα ακμάσουν ακόμα περισσότερο" και καταλήγει: "Προσβλέποντας σε συνάντησή μας σας εύχομαι δύναμη και κάθε επιτυχία".

    Ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον ηττημένο των εκλογών ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν μετά την ομιλία του, κατά την οποία αναγνώρισε την ήττα του, για να τον συγχαρεί για την προεκλογική του εκστρατεία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ομπάμα τονίζει ότι "η λαμπρή νίκη" του γεννά μια "τεράστια ελπίδα". "Επιλέγοντάς σας, ο αμερικανικός λαός επέλεξε την αλλαγή, το άνοιγμα και την αισιοδοξία", τονίζει στο μήνυμά του ο Σαρκοζί.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την "ιστορική" εκλογική του νίκη τονίζοντας την προσήλωσή της στη συνεργασία με τις ΗΠΑ. "Να είστε βέβαιος ότι η κυβέρνησή μου αντιλαμβάνεται τη σημασία και την αξία της διατλαντικής συνεργασίας μας", τόνισε η Μέρκελ.

    Τον Ομπάμα συνεχάρη νωρίτερα και ο γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ, ο οποίος τόνισε ότι "τη Γερμανία και τις ΗΠΑ συνδέουν κοινές αξίες και πεποιθήσεις". "Αυτή είναι η βάση της ευρείας συνεργασίας μας", υπογράμμισε ο Κέλερ.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εγκωμίασε τη "δυναμική πολιτική και τις προοδευτικές αξίες" του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους.

    Ο Μπράουν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια και για τον ηττημένο των εκλογών Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος, όπως είπε, "διεξήγαγε μια καλή προεκλογική εκστρατεία και επέδειξε μια αξιοπρέπεια η οποία χαρακτηρίζει τις μέχρι τώρα υπηρεσίες του προς τη χώρα του".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της RAI, τόνισε: "Με τη νίκη του Ομπάμα, στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν αλλάζει τίποτα. Δουλέψαμε περίφημα με τον Κλίντον, με τον Μπους, και θα δουλέψουμε περίφημα και με τον Ομπάμα".

    «Έχουμε βαθιά εντυπωσιασθεί από την κορυφαία επίδειξη ζωτικότητας που μας προσέφερε η αμερικανική δημοκρατία, χάρη σε μια συμμετοχή χωρίς προηγούμενο, στην προεκλογική εκστρατεία και στην ψηφοφορία και χάρη στην ευρύτατη στήριξη ενός προγράμματος με πολλά ιδεώδη και δεσμεύσεις για ανανέωση» τονίζει από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Ο δε Ιταλός υπουργός των Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, δηλώνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο πρώτος εταίρος της Ιταλίας. Με το νέο πρόεδρο θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την οδό της συνεργασίας και να συμμεριζόμαστε συγκεκριμένες θέσεις, με αμοιβαία υποστήριξη στις περιοχές των μεγαλύτερων διεθνών κρίσεων».

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και τον κάλεσε σε "εποικοδομητικό διάλογο" επί τη βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    "Υπολογίζω σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί σας επί τη βάσει της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου συμφέροντος", αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον νεοεκλεγμένο αμερικανό ομόλογό του.

    Τεράστιας σημασίας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τον κόσμο ολόκληρο, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα παγκοσμίως, χαρακτήρισε τη νίκη Ομπάμα η κυπριακή κυβέρνηση.

    "Η Κύπρος ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα τιμήσει τις διακηρύξεις που έχουν γίνει προεκλογικά σε σχέση με το Κυπριακό. Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο πέραν του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και εμείς σε αυτό επιμένουμε, έχοντας επίγνωση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τον κόσμο ολόκληρο", ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου

    Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να αναπτύξει δημιουργικό διάλογο με τη νέα διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών και με συνέπεια να εργασθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογική νίκη του υπογραμμίζοντας όμως ότι αναλαμβάνει τώρα "το βάρος" να υπερβεί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Προφανώς οι ΗΠΑ είναι μια ισχυρή χώρα. Ο κ. Ομπάμα επωμίζεται το βάρος ενώ ο κόσμος διέρχεται αυτή τη στιγμή" μια παγκόσμια κρίση, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

    Ο Ερντογάν επισήμανε πως οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις προχωρούν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στην οδό των "στρατηγικών" συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η ιστορική εκλογική νίκη ενός αφροαμερικανού" σηματοδοτεί την απαρχή "νέων σχέσεων" με τις ΗΠΑ και μίλησε για μια "εποικοδομητική διμερή ατζέντα" προς όφελος και των δυο χωρών.

    "Σ΄αυτήν την ημέρα ελπίδας για τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, στο όνομα του λαού της Βενεζουέλας, συγχαίρει το λαό των ΗΠΑ και τον εκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη μεγάλη του νίκη", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

    "Στην πατρίδα του Σιμόν Μπολίβαρ είμαστε πεπεισμένοι ότι ήλθε η ώρα για νέες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας, αλλά και για νέες σχέσεις με την περιοχή μας στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας, της ισότητας και μιας αληθινής συνεργασίας", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Ο Μοράλες χαιρέτισε την εκλογική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική"

    "Πρόκειται για έναν ιστορικό θρίαμβο", δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του Ομπάμακαι ζήτησε την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας.

    Στις δηλώσεις του ο Μοράλες τόνισε ότι η "μεγάλη ελπίδα είναι να άρει ο Ομπάμα τον οικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας και να αποσύρει τα (αμερικανικά) στρατεύματα από ορισμένες χώρες".

    Να είναι ένας "τίμιος μεσολαβητής" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όχι όπως η νυν αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον νέο πρόεδρο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αρμ Μούσα χαιρετίζοντας την "ιστορική" όπως χαρακτήρισε εκλογή του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

    "Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ημέρας αυτής, θέλω επίσης να υπογραμμίσω τη σημασία του μηνύματος που ο Μπάρακ Ομπάμα δεν σταμάτησε να προτάσσει: "χρειαζόμαστε αλλαγή". Εμείς στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο, το νιώθουμε αυτό πολύ έντονα. 'Εχουμε ανάγκη από μια αλλαγή όσον αφορά την αμερικανική προσέγγιση της περιοχής και του παλαιστινιακού ζητήματος", τόνισε στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Για να επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, "χρειαζόμαστε μια αμερικανική πολιτική που να βασίζεται στην τίμια διαμεσολάβηση. 'Εχουμε ανάγκη την αμερικανική επιρροή, αναμφίβολα, αλλά έχουμε ανάγκη αυτή να αναμορφωθεί για να επανέλθει στον εποικοδομητικό ρόλο του τίμιου διαμεσολαβητή", υπογράμμισε ο Μούσα.

    Την εκλογική νίκη του Ομπάμα χαιρέτισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος τη χαρακτήρισε "λαμπρή και ιστορική".

    "Οι ΗΠΑ έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία και ο Ομπάμα έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερες, βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα και εκφράζονται με ευρεία συνεργασία. Οι δυο χώρες επιθυμούν τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", τόνισε ο Ολμερτ.

    Από την πλευρά της, η ηγέτης του κόμματος Καντίμα και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι "απόλυτα δεσμευμένος για την ασφάλεια του Ισραήλ".

    "Το Ισραήλ αναμένει συνέχιση της ευρείας, στρατηγικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση και το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και ελπίζει σε σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών", τόνισε η Λίβνι.

    Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη τον Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και τον κάλεσε να επισπεύσει τις προσπάθειες για επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα "να διδαχθεί από τα λάθη" των προηγουμένων κυβερνήσεων των ΗΠΑ και "κυρίως της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους" απέναντι τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

    Ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι επιθυμεί αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ.

    "Σ΄αυτήν τη νέα ιστορική περίοδο, ελπίζω, χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, να ενισχύσουμε το διάλογο, τις διμερείς σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και να αναβαθμίσουμε την εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ", τονίζει ο Χου στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ομπάμα.

    Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο συνεχάρη και αυτός τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και υποσχέθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κύριο σύμμαχο της Ιαπωνίας.

    Ως "ευκαιρία και τεστ για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο" χαρακτήρισε τη νίκη του Ομπάμα ο Χαμίντ-Ρεζά Χατζί-Μπαμπάγιε, μέλος του γραφείου της προεδρίας του Κοινοβουλίου. Επισήμως, το Ιράν δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην εκλογική νίκη του Ομπάμα.

    Την "ειλικρινή επιθυμία" του Ιράκ να συνεργαστεί με τον Ομπάμα προς το συμφέρον των δυο χωρών εξέφρασε στη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλί αλ-Ντάμπαγκ.

    Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογή του στο αξίωμα του πρόεδρου των ΗΠΑ, η οποία απέδειξε ότι όλοι μπορούν να "ονειρεύονται" ότι θα αλλάξουν τον κόσμο.

    "Η νίκη σας κατέδειξε ότι κανείς, σε κανένα σημείο του κόσμου, δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο", γράφει σε επιστολή που απέστειλε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, όπου του εύχεται "δύναμη και κουράγιο" στα χρόνια που θα έρθουν.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την εκλογική νίκη του Ομπάμα απέστειλαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για "προώθηση της ειρήνης και την ασφάλειας στην περιοχή", ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και ο πρόεδρος του Μεξικού και της Ινδονησίας.

    Επανεκλογή ομογενών

    Στις χθεσινές εκλογές επανεξελέγησαν οι βουλευτές ελληνικής καταγωγής, καθώς και αρκετά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, επανεξελέγη στο Μέριλαντ ο Τζον Σαρμπάνης, στη Φλόριδα ο Κώστας Μπιλιράκης, στη Νεβάδα η Σέλι Μπέρκλεϊ , στο Οχάιο ο Ζακ Σπέης, στη Μασαχουσέτη η Νίκη Τσόγκα, σύζυγος του αείμνηστου ομογενή γερουσιαστή Πολ Τσόγκα, ενώ στη Νεβάδα εξελέγη η Ντίνα Τάιτους.

    Δυο άλλοι ομογενείς απέτυχαν να εκλεγούν στο Οχάιο. Πρόκειται για την Τζέιν Μιτακίδη και τον Τζιμ Τράκα. Στη Νέα Υόρκη επανεξελέγη ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης.

    [03] "Χρειάζεται επαγρύπνηση"

    Την εκτίμηση ότι γρήγορα ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στον Μπ. Ομπάμα, η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Σώθηκαν. Μετά το σαξόφωνο του Κλίντον, έρχεται το χρώμα του Ομπάμα να λύσει ζητήματα. Δυστυχώς, δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε με το χρώμα του δέρματος, ούτε με το ύψος, ούτε με τίποτε. Αυτοί που ψήφισαν τον Ομπάμα οπωσδήποτε εκφράζουν δυσαρέσκεια κι ένα αίτημα κάποιας αλλαγής. Ωστόσο, αυτό που έβλεπα σήμερα, το εκατομμύριο του κόσμου στους δρόμους, με οδήγησε να σκεφθώ το εξής πράγμα. Οτι σε πολύ λίγο χρόνο θα έχει μετατραπεί σε απογοήτευση. Κι αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι πού βρίσκεται το εργατικό κίνημα».

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι σε καμιά ησυχία» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση, διότι συνεχίζει να κυβερνά στις ΗΠΑ η αστική τάξη, το σκληρό μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο χρηματοδότησε και αφειδώς τον Ομπάμα. Εμείς ανησυχούμε για τον στρατό που θα πάει στο Αφγανιστάν. Ανησυχούμε τι θα γίνει στο Πακιστάν, μήπως ο αμερικανικός στρατός εισβάλει στο Πακιστάν. Ανησυχούμε τι θα γίνει με το Ιράν, με τη Συρία. Για τα σχέδια του αντιπροέδρου του Ομπάμα, για την τριχοτόμηση του κράτους του Ιράκ».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και καταφέρθηκε εναντίον των άλλων κομμάτων. Για τη ΝΔ παρατήρησε πως κάνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, ενώ για το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ είπε ότι «αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας» οι προτάσεις τους, τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμόσει ακόμα και η κυβέρνηση.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, τόνισε και χαρακτήρισε "στάχτη στα μάτια" και «ελεημοσύνη» το Ταμείο για τη Φτώχεια. Το ΚΚΕ προτείνει να δοθεί «ζεστό» χρήμα άμεσα στους εργαζόμενους και όχι μέσω των βιομηχάνων.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του ΠΑΣΟΚ για τις καταλήψεις στα σχολεία, διότι, όπως είπε, δεν είναι δυνατό να μετατρέπονται σε «καταδότες» οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σχετικά με το ποιοι μαθητές μετέχουν στις καταλήψεις.

    Σχετικά με την ανανέωση στα όργανα του ΚΚΕ είπε πως στο 18ο συνέδριο του κόμματος μπορεί να υπάρξει ανανέωση στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν έχει νόημα να τεθεί κάποιο ποσοστό ως στόχος.

    Το μεσημέρι η κ. Παπαρήγα μίλησε σε εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει του συνεδρίου και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

    [04] Συνάντηση Αλαβάνου με την ΟΤΟΕ

    Την αλληλεγγύη του στους στόχους και τα αιτήματα της ΟΤΟΕ που «αφορούν όλους τους Ελληνες», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

    Ο Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι πρώτο στοιχείο είναι ότι δεν μπορούν τα λεφτά να δίνονται στις ίδιες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση των μικρών, των μεσαίων επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση των δανειζομένων, δηλαδή την πραγματική οικονομία. «Δεν μπορεί να πληρώνονται οι θύτες και να την πληρώνουν τα θύματα», είπε.

    Το δεύτερο, σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, είναι ότι δεν μπορεί το επιτόκιο να είναι ασύδοτο και να δημιουργούνται περιθώρια κέρδους τέτοια ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα ένα επιτόκιο το οποίο να είναι όχι δυσβάσταχτο, να είναι αβάσταχτο.

    Και το τρίτο, όπως σημείωσε, είναι ότι δεν μπορεί ο τραπεζικός δανεισμός, με βάση και απόφαση του Αρείου Πάγου, να περνάει τον εξωτραπεζικό δανεισμό. Πρακτικά τι σημαίνει: Δεν μπορεί τόσος κόσμος που έχει πιστωτικές κάρτες να πληρώνουν 22% επιτόκιο, δηλαδή πάνω από το 10% του ορίου που επιτρέπεται με βάση και την απόφαση του Αρείου Πάγου, διευκρίνισε.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ζητησε να υπάρξει μια νέα κατάσταση με ελέγχους κανόνες και εποπτείες από το δημόσιο, από ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα έχει ισχυρό δημόσιο πυρήνα που μπορεί να ξεκινήσει από την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εθνική Τράπεζα.

    Ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εκλογή Ομπάμα τόνισε πως «είναι θετικό ότι κλείνει η σκοτεινή περίοδος Μπους και ότι ένας Αφροαμερικανός γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι θετικό ότι υπάρχει ελπίδα και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο» ωστόσο πρόσθεσε ότι «η Αμερική παραμένει υπερδύναμη σε κρίση και παρακμή, με ακραία στοιχεία επιθετικότητας, για αυτό πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι, και κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, για μεγάλους αγώνες για την ειρήνη και την προκοπή του κόσμου».

    Σε ερώτηση για τη συνεδρίαση του ECOFIN ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε "απογοητευτική" και "προκλητική" και τόνισε: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε να μιλάνε για χαλάρωση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μετά από ειδική απόφαση, τη στιγμή που όλα αυτά τα κριτήρια έχουν καταπέσει όταν επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν οι τραπεζίτες οι μεγάλοι της Ευρώπης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Νομίζουμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο θα δώσει λύση και να αντικατασταθεί από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης, το οποίο θα δώσει μεγάλες απαντήσεις, ειδικά σε μια περίοδο ύφεσης, στην οποία μπαίνουμε».

  • ** Στις Σέρρες βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το πρωί επισκέφθηκε το ΤΕΙ της πόλης, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση. Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα επισκεφθεί τη Δράμα.

    [05] "Χρειάζεται να κινηθεί η αγορά"

    "Αυτό το οποίο χρειάζεται η αγορά είναι κεφάλαια. Ότι είναι για τον άνθρωπο το οξυγόνο, ότι είναι για τα φυτά το νερό, είναι για την οικονομία το ρευστό, η κίνηση της αγοράς. Άρα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε είναι να κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Το Κράτος να τρίξει τα δόντια στα καρτέλ. Να υπάρξει μια παρέμβαση του Δημοσίου. Τιμή ίδια σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και όχι πλήρη παρέμβαση στην αγορά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [06] "Ενίσχυση των ασθενέστερων"

    Την πτώση του πληθωρισμού ενδεχομένως και κάτω από 4% τον Οκτώβριο (από 4,6% το Σεπτέμβριο) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ενώ έκανε σαφές ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται από την κρίση, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αλλά και δανειολήπτες.

    Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ECOFIN, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής ευρωπαϊκής θέσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι εμφανίζει αντοχές ισχυρότερες από αυτές άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εντάσσεται στο πλαίσιο του προσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί και τόνισε ότι οι δυνατότητες διεύρυνσης του ελλείμματος πέρα από το προβλεπόμενο είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει για την ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις όπως και την ενίσχυση των επενδύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι στον προϋπολογισμό θα αποτυπώνεται στο πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια που έχει προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκτός από τις ενισχύσεις που θα προβλέπονται για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την ανακούφιση κατηγοριών δανειοληπτών που πλήττονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Είναι πολλοί που θα έχουν προβλήματα με τα στεγαστικά τους δάνεια. Τέτοια προβλήματα επεξεργαζόμαστε", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μελετά ήδη το ανάλογο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική πειθαρχία που μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα δυο μεγάλα αναχώματα της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι οι συνέπειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία εξαιτίας της κρίσης οφείλονται στην κακή κληρονομιά του παρελθόντος σε δυο συγκεκριμένα μέτωπα που είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες με μεγάλο αγκάθι το υψηλό δημόσιο χρέος και το μεγάλο κόστος εξυπηρέτησής του.

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ECOFIN για την εποπτεία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι η άποψη της Ελλάδας καθώς και άλλων χωρών είναι ότι αυτή πρέπει να γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι η κοινή απόφαση της ΕΕ θα υπάρξει προσπάθεια να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής.

    Για το σχέδιο για τις τράπεζες

    Την πρόβλεψη ότι οι τραπεζίτες θα χρειαστούν το σχέδιο της κρατικής χρηματοδότησης έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο είναι αναγκαίο γιατί η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα.

    Ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει ήδη στα χέρια του εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή το οποίο χαρακτήρισε ασφαλιστική δικλείδα για να μην υπάρξει πιστωτική ασφυξία το επόμενο διάστημα στην οικονομία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο άρνησης από την πλευρά των τραπεζών να ενταχθούν στην κρατική χρηματοδότηση ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβάει τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει τρόπους να κατευθύνει τις τράπεζες προς μια συμπεριφορά που είναι υπεύθυνη.

    Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που αναμένεται να υπάρξουν στο νομοσχέδιο για την κρατική χρηματοδότηση ο υπουργός διευκρίνησε ότι θα αφορούν στο κόστος των εγγυήσεων της χρηματοδότησης αυτής που θα καταβάλουν οι τράπεζες. Διευκρίνησε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με το εποπτικό συμβούλιο των τραπεζών καθώς και με το πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών και την κατάρτηση των μπόνους.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν κάποιοι που αυτή την περίοδο της κρίσης κάνουν συστηματική καμπάνια για να καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα με σκοπό να εξυπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το επιτρέψουμε. Πρόκειται για δήλωση που παραπέμπει σε προτάσεις σχετικά με το πάγωμα της εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα.

    [07] Επιστοφή θραύσματος

    Θραύσμα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα, που επιστράφηκε από το Μουσείο του Βατικανού στην Αθήνα, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια χειρονομία ενός από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπη, που δίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους, προκειμένου να αποκατασταθεί τελικά και οριστικά η ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα».

    Η εκδήλωση για την παρουσίαση του θραύσματος έγινε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του αρχιεπισκόπου, Πάτρικ Κόβερι, αποστολικού Νουντσίου (πρέσβη του Βατικανού στην Ελλάδα), του πρέσβη της Ελλάδας στο Βατικανό, Μ. Χισκάκη, του επιμελητή του τμήματος κλασσικών αρχαιοτήτων του Βατικανού (εκπροσώπου των Μουσείων του Βατικανού), Μ. Σπινόλα και του προέδρου ΟΑΝΜΑ, καθηγητή Δ. Παντερμανλή.

    Σε ό,τι αφορά το επιστραφέν θραύσμα, πρόκειται για κομμάτι από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα στο οποίο εικονίζεται τμήμα της κεφαλής σκαφηφόρου ανδρός και μέρος πρόσθιου τμήματος της υποβασταζόμενης στον ώμο του σκάφης, που ανήκει στο λίθο V της βόρειας ζωφόρου και φυλασσόταν στο Μουσείο Ετρούσκο της πόλης του Βατικανού, που ίδρυσε ο Πάπα Γρηγόριος.

    Οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του θραύσματος και την επανένωση του με τη μορφή στην οποία ανήκει, ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και εντάθηκαν από το 1997 με την κινητοποίηση της ιταλικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Σχολών της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.

    Το 2006, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συζήτησε με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄για την επιστροφή του θραύσματος της κεφαλής του σκαφηφόρου ανδρός από το λίθο V της βόρειας ζωφόρου.

    Στο Βατικανό φιλοξενούνται δυο ακόμα θραύσματα από την ίδια ζωφόρο, εκ των οποίων το ένα αναμένεται να επιστραφεί στην Αθήνα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Στις αρχές του 19ου αι, ο τότε πρόξενος της Αγγλίας στη Σικελία και τα Ιόνια Νησιά απέκτησε το συγκεκριμένο θραύσμα, όπως επίσης και άλλο, γενειοφόρου κεφαλής ανδρικής μορφής, η οποία ανήκει στη δεξιά μορφή της νότιας μετόπης 16.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 15:30:33 UTC