Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές στις Βρυξέλλες για την οικονομία
  • [02] Στην Γκράβα ο Αλ.Τσίπρας
  • [03] Καταθέσεις στην Εξεταστική

  • [01] Επαφές στις Βρυξέλλες για την οικονομία

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Χθες, ο κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γουίλφρινγκ Μάρτενς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Σήμερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια θα μιλήσει από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Χανς Πέτερινγκ, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Την Παρασκευή, στην έκτατη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

    Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Όπως τόνισε υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του νέου συστήματος και στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, με ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δυσμενούς διεθνούς κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί. Όπως τόνισε με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Είναι μια πολιτική ευθύνης, μια πολιτική προοπτικής, είπε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οι προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, που καταφέρνει να αντισταθεί στην κρίση που χτυπάει βίαια άλλες οικονομίες.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους, πριν το σχέδιο έρθει προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.

    Θετικές οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος δήλωσε χθες ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και γι αυτό όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κινήσει την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ , σε σχετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αναμενόμενη όμως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει στη μείωση νέων θέσεων εργασίας κατά 1% περίπου έως το 2010, ενώ αναμένεται να σημειώσει αύξηση η ανεργία Επίσης το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν χθες τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόσο ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισαν με έμφαση ότι το Σύμφωνο που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί. Ωστόσο οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 δεν ισχύει πλέον και ότι η ημερομηνία επίτευξης αυτού του στόχου θα διαφοροποιηθεί από χώρα σε χώρα. Διαφοροποιημένα θα είναι επίσης από χώρα σε χώρα και τα περιθώρια δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι διαφορές θα είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ανέφεραν οι δύο κοινοτικοί παράγοντες.

    Επίσης απέρριψαν την ιδέα για ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα «στοχευμένα» και «συνεπή» προς τη δέσμευση της βοήθειας στις οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε και την ιδέα να διοργανώνονται τακτικές σύνοδοι της ομάδος σβ επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως επιθυμούσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    [02] Στην Γκράβα ο Αλ.Τσίπρας

    Το σχολικό συγκρότημα στην Γκράβα επισκέφθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου συνομίλησε με καθηγητές και μαθητές.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετέβη στο Δημαρχείο Αθηνών, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, κ. Ηλία Θεοδώρου και μίλησε σε εργαζόμενους.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου

    «Είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχει οικονομική κρίση να μην υπάρχει ο αναγκαίος δημόσιος ισχυρός πόλος» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν τη ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως, όπως σημείωσε, υπάρχει η εκκρεμότητα με την Αγροτική Ασφαλιστική και έχει ήδη ζητηθεί να κληθεί ο κ. Μηλιάκος στη Βουλή για να ενημερώσει για την κατάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου (σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στον κ. Αλαβάνο και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, σημειώνοντας ότι ορισμένες εκ των προτάσεών τους είναι σωστές) ο ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει που απευθύνεται ο κ. Βγενόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «είναι δεδομένη η ακρότητα της πολιτικής Μπους που βιώσαμε, αλλά βέβαια δεν έχουμε και αυταπάτες στο νέο πεδίο που θα διαμορφωθεί».

    Σε ερώτηση αν πείστηκε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Ρουσόπουλου, σχολίασε ότι αυτά «δεν είναι θέματα που λύνονται μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις» και πρόσθεσε ότι «παρότι μόνοι τους υποστήριξαν το αίτημα της εξεταστικής, σήμερα η εξεταστική επιτροπή λειτουργεί στη Βουλή και με βάση τα κριτήρια θα υπάρξει λύση».

    Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις που έχουν εκφράσει οι κκ Κύρκος και Παπαγιαννάκης σχετικά με το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάλογο με όλους, δεν είναι μία αυθαίρετη επιλογή αυτό που μας ενώνει και αυτό που μας χωρίζει. Εξαρτάται από το πρόγραμμα του καθενός. Θέλουν να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την Εθνική Τράπεζα, για το ''άρθρο 16''; Ευχαρίστως. Κάθε κόμμα έχει προαπαιτούμενο όταν σέβεται τον εαυτό του. Δεν πας με λευκό τετράδιο για να ζητήσεις θέσεις».

  • ** Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή, με θέμα: "Κατάργηση της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που παρέχουν πτυχίο αλλοδαπών Πανεπιστημίων και σεβασμός του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    [03] Καταθέσεις στην Εξεταστική

    Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή τη Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Με τη σύμβαση του 1930 ρητά παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο η εκμετάλλευση της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου, αλλά η κυριότητα της λίμνης είναι διαφορετικό ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, έπρεπε να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι με υπουργική απόφαση», ανέφερε στην κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Δήμητρα Κεφάλα, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εισηγήτρια στην απόφαση 111/2000, που θεωρείται ως ευνοϊκή για το Δημόσιο.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κα Κεφάλα διευκρίνισε πως η ίδια εκλήθη το 2000, κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Γεωργίας (που θεωρούσε τη λίμνη «δημόσια και κοινόχρηστη»), να γνωμοδοτήσει ενώπιον του ΝΣΚ επί των δικαιωμάτων της Μονής στην αλιευτική εκμετάλλευση της λίμνης, όχι όμως και για την κυριότητα της έκτασης.

    «Δεδομένου ότι την εποχή που διαμορφώθηκε το καθεστώς της λίμνης δεν ίσχυε ο αστικός κώδικας, θα μπορούσε και μία ιδιωτική κτήση να προσλάβει κοινόχρηστο χαρακτήρα. Αν ο χώρος ορίζεται ως κοινόχρηστος παρβ όλο που είναι ιδιωτικός, αυτό δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να τον εκμεταλλεύεται, να τον μισθώνει. Αν όμως η κοινόχρηστη λίμνη ανήκει στο Δημόσιο, τότε η κυριότητά της σίγουρα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί», διευκρίνισε η κα Κεφαλά.

    Σε ό,τι αφορά το ποιός είναι αρμόδιος να διευκρινίσει το ζήτημα της κυριότητας, η μάρτυς απάντησε ότι «το γνωμοδοτικό συμβούλιο σε συνδυασμό με τον υπουργό (διοικητική διαδικασία), ή το δικαστήριο».

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη μάρτυρα, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, «δεν μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, αλλά με νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορούσαμε με μια υπουργική απόφαση που ζητούσε η Ιερά Μονή, να καταργήσουμε νόμους που, από το 1930 και μετά, εκδίδονταν ο ένας πίσω απβ τον άλλο».

    «Το περίεργο είναι, ότι πέντε από τους Νομικούς Συμβούλους που συμμετείχαν στην απόφαση του 2000 και δέχονταν μόνο νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή της σύμβασης του 1930, το Δεκέμβριο του 2004 αλλάζουν απόφαση», παρατήρησε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) και συνέχισε: «Το 2004 αποδέχθηκαν υπουργική απόφαση για μεταβίβαση κυριότητας και παραχώρηση της λίμνης στη Μονή. Δεν είναι μείζον ζήτημα αυτό;».

    «Δεν μπορώ να σχολιάσω τους συναδέλφους, με δεδομένο μάλιστα, πως ήδη είχαν αναγνωριστεί και διοικητικά πλέον τα δικαιώματα της Μονής», απάντησε η μάρτυς.

    Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την αναπομπή της απόφασης παράδοσης της νομής της λίμνης, εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, η κα Κεφαλά, επιφυλασσόμενη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τις οποίες, όπως τόνισε, δεν γνωρίζει, υποστήριξε πως ο υφυπουργός θα μπορούσε να ανακαλέσει την υπουργική του πράξη, «βρίσκοντας έναν εύσχημο τρόπο και αιτιολογία, που να αφορά την δική του προηγούμενη απόφαση, γιατί αυτά δεν είναι εύκολο να σταθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν όμως στην αιτιολογία του διαλάβει νέα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην απόφασή του, θα πρέπει να την παραπέμψει και στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο».

    Χθες, στην Επιτροπή κατέθεσαν ο Στέφανος Δέτσης, εισηγητής των τεσσάρων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων που συστήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (έχει κατηγορηθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, για μη υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου με τις γνωμοδοτήσεις του) και ο πρώην Εφέτης, Ελευθέριος Ροΐδης, πρόεδρος του πρώτου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που συστήθηκε το 1998, για να αποφανθεί επί των δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου, σε μία νησίδα της λίμνης Βισθονίδας - την Άντα Μπουρού. Στη θέση του αυτή, είχε διοριστεί από τον προϊστάμενό του, στο Εφετείο Αθηνών.

    Ο κ. Δέτσης απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

    Ο φάκελος που του είχε δοθεί εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συντάξει την εισήγησή του, περιείχε τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, σουλτανικά φιρμάνια και πατριαρχικά σιγγίλια, σε βαθμό που να μην προκαλείται καμία αμφιβολία για τα δικαιώματα της Μονής στη νησίδα.

    Στο φάκελο παραλλήλως, περιέχονταν και στοιχεία που αφορούν την συνολική έκταση της λίμνης Βισθονίδας, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ 1924-29, «έχουμε σαφή παραίτηση του Δημοσίου από την κυριότητα στη λίμνη, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κοινόχρηστη».

    Η εισήγησή του έγινε επί του «ολοκληρωμένου φακέλου» που του είχε δοθεί εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας και η εισήγησή του έγινε δεκτή παμψηφεί.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Απ. Φωτιάδης «ορθώς υιοθέτησε την απόφαση του Γνωμοδοτικού. Αν όμως ήταν εν γνώσει του ότι εκκρεμούσε δικαστικός αγώνας, θα ήταν λογικό και ορθό να περιμένει να προχωρήσει η δίκη. Η αποδοχή της γνωμοδότησης, συνιστά εξώδικη ομολογία - και η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, ενόψει της δίκης, σφάλμα?».

    Η αναπομπή της υπόθεσης εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, «ενέχει μεν αμφιβολία, αλλά δεν συνιστά ανάκληση, ούτε των γνωμοδοτήσεων, ούτε των υπουργικών αποφάσεων. Οι υπουργικές αποφάσεις ήσαν σε πλήρη ισχύ και μετά την αναπομπή».

    Αν ο υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Π. Δούκας, εγνώριζε την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε το Δημόσιο, αλλά προχώρησε στις ανταλλαγές των εκτάσεων, «στην περίπτωση αυτή, βεβαίως συγκροτούνται τα αντικειμενικά στοιχεία της απιστίας».

    Ο κος Δέτσης σημείωσε πως ο ρόλος του ως εισηγητή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, είναι ρόλος δικαστικού και όχι υπερασπιστή των συμφερόντων του Δημοσίου. Επέμεινε πως η εισήγησή του υπήρξε σωστή, παρότι το Νομικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, παρίστατο στη δίκη με εκπρόσωπο τον Δ. Χειμώνα.

    Κατά τον κο Ροΐδη, η εισήγηση του Στ. Δέτση, δεν περιέγραφε απλώς το ζήτημα στο βαθμό που αφορούσε τη νησίδα Άντα Μπουρού, αλλά επεκτεινόταν σε περιγραφή του ζητήματος, όσον αφορά ολόκληρη τη λίμνη Βισθονίδα, με ανάλυση των τίτλων κυριότητας που διέθετε η Μονή Βατοπαιδίου (βυζαντινά χρυσόβουλα κλπ.), τους οποίους το Γνωμοδοτικό θεώρησε έγκυρους. Με τον ίδιο εισηγητή, τέσσερα Γνωμοδοτικά Συμβούλια του υπουργείου Οικονομικών, που συστάθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, απεφάνθησαν αργότερα, πως το Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα, ούτε στη νησίδα Άντα Μπουρού, ούτε στην υπόλοιπη λίμνης Βισθονίδα εν γένει.

    Ερωτηθείς από τον Αντ.Σκυλλάκο (ΚΚΕ), ο κος Ροΐδης διαφώνησε με την επιλογή των προέδρων των επόμενων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο εισηγητή, που αναγνώριζε πως το Δημόσιο δεν μπορούσε να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης: «Εγώ πολλές φορές, όταν είχα παρόμοιες υποθέσεις, άλλαζα εισηγητές για να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Άλλοι συνάδελφοι δεν το κάνουν. Δεν ξέρω - δεν μπορώ να σας πω» ανέφερε.

    Ο κος Ροΐδης, υποστήριξε πως η κίνηση του Απ. Φωτιάδη να αποδεχθεί την γνωμοδότηση για τη λίμνη Βισθονίδα, πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, συνιστούσε εξώδικη ομολογία μη κυριότητας της λίμνης εκ μέρους του Δημοσίου. Από την άλλη ωστόσο διαφώνησε και με την έκδοση γνωμοδότησης τον Μάιο του 2004, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου: «Αφού υπάρχει το δικαστήριο, τι δουλειά έχει η γνωμοδότηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυς.

    Σχετικά με την 8μηνη καθυστέρηση της προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, να εκδώσει την απόφαση που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο ενάντια στην προσφυγή της Μονής, ο κος Ροΐδης ανέφερε πως «στα δικά μου χέρια, δεν υπήρξε απόφαση που να καθυστερήσει πάνω από τρίμηνο. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κάνουν ενάμισι χρόνο?».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 13:30:27 UTC