Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι λευκή επιταγή στις τράπεζες"
  • [02] Ανοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια
  • [03] Προβλήματα στις μετακινήσεις
  • [04] Αντίθεση πρυτάνεων για τα κολέγια
  • [05] Δεν έκρυψε την πικρία του ο Πατριάρχης
  • [06] Γκρούεφσκι για το θέμα της ονομασίας
  • [07] "Ανάπτυξη της ταξικής πάλης"
  • [08] "Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών"
  • [09] "Μέτρα που θα δώσουν ανάσα"
  • [10] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [11] Παρελθόν ο Νικολαίδης

  • [01] "Οχι λευκή επιταγή στις τράπεζες"

    Στη Βιέννη βρίσκεται ο κ.Γ.Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα θα προεδρεύσει, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Επιτροπής Στίγκλιτς», η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση των προδευτικών πολιτικών δυνάμεων του κόσμου για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Την Τετάρτη, ο κ.Γ.Παπανδρέου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αντικείμενο την οικονομία.

    Συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία"

    Αρνείται να δώσει "λευκή επιταγή στις Τράπεζες όπως θέλει η κυβέρνηση", ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει στη συνέντευξή του τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία που είναι:

    - Μέτρα στήριξης μόνο για όσες τράπεζες έχουν ανάγκη και μόνον με την εξασφάλιση εγγυήσεων για τον ρόλο του Δημοσίου στις αποφάσεις τους, με μετακύλιση των ωφελειών στην πραγματική οικονομία.

    - Στήριξη των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και κατάργηση του ΕΤΑΚ.

    - Στήριξη της ανάπτυξης και ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με την επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας και των δημοσίων επενδύσεων.

    - Στήριξη των ανέργων με κίνητρα για την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, ειδικά για απολυμένους μεγάλης ηλικίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

    - Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών μέχρι του σημείου του παγώματος των δανειακών υποχρεώσεων για τους ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2009.

    Για το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία σε επιμέρους ζητήματα με γνώμονα την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά. Πιστεύουμε στη συνεργασία, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα. Πιστεύουμε στον διάλογο, δεν τον φοβόμαστε. Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τα σημεία που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως θέλουμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν. Σημεία που αφορούν τον πολίτη: η ενίσχυση του εισοδήματος, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η νέα αποκέντρωση του κράτους, τα θέματα περιβάλλοντος... Και γύρω από αυτά να οικοδομήσουμε μια συνεργασία που πιστεύω πως θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Που θα εγγυηθεί βαθύτερες και στέρεες αλλαγές".

    Ομιλία για τη διαφάνεια

    Η διαφάνεια είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει την εξουσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος, το οποίο θα επιβάλει νόμους και κανόνες διαφάνειας. Και έδωσε παράδειγμα αδιαφανούς λειτουργίας την υπόθεση της Siemens, αναφέροντας ότι η εταιρία κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κλίμα διαφθοράς με στόχο την προώθηση των δικών της προμηθειών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί και ο πόλεμος να αρχίσει από τις πολιτικές ηγεσίες, διότι, όπως τόνισε, πρόκειται για μια μάχη κατά της αιχμαλωσίας της πολιτικής από τη συγκέντρωση εξουσίας. Αυτού του είδους τα φαινόμενα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εξαγορά πολιτικών.

    Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρότεινε να υπάρξει εκδημοκρατισμός του τρόπου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της πρόσβασής τους στα ΜΜΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε και την παρούσα οικονομική κρίση και με ζητήματα διαφθοράς, θεωρώντας ότι τα φαινόμενα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία της, ως αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας, ουσιαστικά, των δημοκρατικών θεσμών από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και πολιτικής εξουσίας στα χέρια λίγων.

    [02] Ανοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια

    Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, μετά από έναν εφαλτικό Οκτώβριο που σημαδεύτηκε από τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς των τελευταίων 20 ετών.

    Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ έκλεισε με άνοδο 5% με τον δείκτη S&P/ASX 200 να ενισχύεται κατά 203,5 μονάδες στις 4.221,5 μονάδες.

    Λίγο πριν το κλείσιμο ,το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε άνοδο 5,3%,της Σιγκαπούρης 4,47% ,της Σανγκάης 5,03% , της Βομβάης 5,82% ,της Ταϊπει 1,13%,της Μπανγκόκ 7,57% και της Σεούλ 2,33% . Το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό λόγω εθνικής γιορτής στην Ιαπωνία.

    Ανάλογο κλίμα αναμένεται και στα ευρωπαικά χρηματριστήρια αν και ορισμένοι ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν πάντως να προεξοφλούν ότι η Γουόλ Στρητ θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες αρνητικά σε περίπτωση εκλογής του δημοκρατικού υποψηφίου Μπάρακ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία λόγω της θέσης του για αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα.

    Την περασμένη εβδομάδα,ο Ντάου Τζόουνς ανέκαμψε κατά 11,29% ,αν και συνολικά τον Οκτώβριο υποχωρησε κατά 14%.

    Την ίδια ώρα,η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία με το αργό να καταγράφει άνοδο κατά 1,08 δολάρια στα 68,89 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου. Ανοδικά κινείται και η τιμή του Μπρεντ που ήταν ενισχυμένη κατά 60 σεντς στα 65,92 δολάρια.

    Ευεργετική και για την τιμή του πετρελαίου στάθηκε η άνοδος της Ουόλ Στριτ, με το βαρέλι να κερδίζει πάνω από 1 δολάριο στις ασιατικές αγορές.

    Στις πρωϊνές συναλλαγές η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου ανέβηκε στα 68,89 δολάρια κατά 1,08 δολάριο περισσότερο από τα 67,81 δολάρια το βαρέλι, που έκλεισε η τιμή του στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

    Το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ κερδίζει παράλληλα 60 σεντς στην τιμή του, που έφθασε τα 65,92 δολάρια.

    [03] Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μετρό και το Τραμ θα πραγματοποιήσουν κοινή στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι.

    [04] Αντίθεση πρυτάνεων για τα κολέγια

    Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο θέμα της αναγνώρισης τίτλων σπουδών που παρέχουν τα κολέγια. Την ομόφωνη αυτή θέση τους τη διατύπωσαν σε ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στους δελφούς, παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Οι πρυτάνεις δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο για νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης, υπεραμύνθηκε του νόμου για τα κολέγια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν είχε ψηφισθεί κάθε περίπτερο θα μπορούσε να δίνει πτυχία.

    [05] Δεν έκρυψε την πικρία του ο Πατριάρχης

    Δεν έκρυψε την πικρία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία στην άσκηση των καθηκόντων του αλλά και τη διατήρηση των από αιώνων ορθόδοξων χριστιανικών παραδόσεων του γένους.

    Μιλώντας χτες βράδυ, εκτός κειμένου, στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Νομαρχία Δράμας και ο Δήμος Δράμας για την συμπλήρωση δέκα επτά ετών από την ενθρόνισή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε με νόημα: «ακόμα η Τουρκία αναζητάει την ταυτότητά της. Δυστυχώς τις συνέπειες των ζυμώσεων και των συγκρούσεων, φανερών και αφανών, στο εσωτερικό της χώρας τις υφιστάμεθα κι εμείς». Ο ίδιος για μια ακόμα φορά τάχθηκε υπέρ της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις όποιες αντιδράσεις όπως είπε που υπάρχουν από μια μερίδα πολιτών και φορέων της Τουρκίας.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα χρονίζοντα όπως είπε προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ωστόσο η Τουρκία δεν άσκησε έφεση ως είχε δικαίωμα εντός τριών μηνών και τώρα θα πρέπει το Πατριαρχείο εντός έξι μηνών να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πώς θα το αξιοποιήσει. Τόνισε πάντως ότι δεν χωράει αμφιβολία πως θα προτιμήσει την επιστροφή του ιστορικού κτιρίου έναντι οποιασδήποτε αποζημίωσης.

    Ο Πατριάρχης έκανε ακόμα γνωστό πως σύντομα θα προσφύγει στα Τουρκικά δικαστήρια για κάθε ένα από τα 24 κατειλημμένα Ελληνοχριστιανικά βακούφια τα οποία η Τουρκική κυβέρνηση αρνείται να επιστρέψει και διαχειρίζεται η ίδια. Ενοχλημένος ,όμως, εμφανίστηκε ο κ. Βαρθολομαίος και από την συνεχιζόμενη δράση του λεγόμενου «Τουρκορθόδοξου Πατριάρχη» που με τη ανοχή των τουρκικών αρχών χρησιμοποιεί τρεις Ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς οι οποίοι του παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση.

    «Το πατριαρχείο θα ζήσει», συμπλήρωσε με έμφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Δεν πρόκειται να σβήσει όπως λένε κάποιοι. Δεν μας εγκαταλείπει το αγωνιστικό φρόνημα, έχουμε συνείδηση της αποστολής και του έργου μας».

    [06] Γκρούεφσκι για το θέμα της ονομασίας

    «Τις επόμενες 40 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από τη Διεθνή Κοινότητα για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πιέσεις οι οποίες θα μοιάζουν με αυτές της κόλασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε χθεσινοβραδυνή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρχισυντάκτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων

    Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι οι αιτιάσεις της Ελλάδας δεν εστιάζονται μόνο στο θέμα του ονόματος, αλλά και στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της αλλαγής διαβατηρίων, στα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη.

    «Είναι λαναθασμένη η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στο εσωτερικό ότι, αν εμείς προβούμε σε κάποια υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας, τότε ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κάνει πίσω στις απόψεις της για τα ζητήματα αυτά. Αντιθέτως, η Ελλάδα επιμένει στα θέματα αυτά και επιζητεί νίκη όχι μόνο στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και στο σύνολο των συναφών θεμάτων », πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα έχουν αρκετές παρατηρήσεις για αρκετά σημεία της πρότασης.

    «Εάν η Ελλάδα αποδεχτεί την τελευταία πρόταση Νίμιτς, κάτι που δεν διαφαίνεται διότι έχει ένα σωρό παρατηρήσεις και αν την αποδεχτεί και η αντιπολίτευση εδώ, τότε εμείς θα θέσουμε την πρόταση σε δημοψήφισμα και τότε η κυβέρνηση θα διατυπώσει θέση σχετικά », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    Σε ερώτηση αν ένα τέτοιο δημοψήφισμα είχε δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα, είπε ότι δεν έχει εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Σημείωσε όμως ότι, πολύ πιθανόν, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

    Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να υποβάλει νέα πρόταση ή νέα δέσμη ιδεών για το θέμα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι η αίσθησή του είναι πως θα υπάρξει νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς.

    [07] "Ανάπτυξη της ταξικής πάλης"

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, θα μιλήσει το απόγευμα σε εργατοϋπαλλήλους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ μπορεί να πάρει ξεχωριστή θέση ως ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, σε συγκέντρωση μελών κομματικών οργανώσεων στον Περισσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ενόψει του 18ου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 18-22 Φεβρουαρίου.

    Εξηγώντας τη σημασία του επικείμενου συνεδρίου, η κα Παπαρήγα είπε ότι ενώ δεν υποτιμάται η σημασία των προηγουμενων συνεδρίων, το 18ο συνέδριο έχει ιδιάζουσα σημασία και αυτή η σημασία συνίσταται στο γεγονός ότι το κόμμα έχει συνολικά ανοδική πορεία, και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και επίσης σήμερα, το ΚΚΕ, είναι πιο ανθεκτικό, πιο ώριμο και κυρίως, κατέκτησε την ικανότητα να αφομοιώνει την στρατηγική του και να οργανώνει την καθημερινή του πάλη προς την σωστή κατεύθυνση.

    Παράλληλα, πρόσθεσε η κα Παπαρήγα, εκτός από τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, δόθηκαν στη δημοσιότητα και ήδη συζητώνται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και οι Θέσεις για το σοσιαλισμό, με τις οποίες το κόμμα απαντά στο ερώτημα τι συνέβη, κυρίως στη Σοβιετική Ενωση και έχουμε σήμερα καπιταλιστική παλινόρθωση.

    Κατά συνέπεια, σημείωσε η κα Παπαρήγα, το επικείμενο συνέδριο συνδυάζει και τα δύο στοιχεία , δηλαδή με τις θέσεις του το κόμμα δίνει απαντήσεις για το σήμερα και επίσης δημοσιοποιεί, ύστερα από πολύχρονη μελέτη τα συμπεράσματά του για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τα λάθη πόυ έγιναν.

    Υπό το πρίσμα αυτό, το ΚΚΕ μπορεί πλέον να αντεπιτεθεί με στόχο την αξιοποίηση της οργής και της δυσαρέσκειας και να οδηγήσει την ανάπτυξη της ταξικής πάλης , τη συνεργασία των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για ένα ισχυρό ΚΚΕ, είπε η κα Παπαρήγα , η οποία δεν παρέλειψε να κάνει και την αυτοκριτική της για την περίοδο που μεσολάβησε από το 17ο ως το 18ο συνέδριο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η > του κόμματος είναι η αναντίστοιχη με την ιδεολογική αντεπίθεση, οικοδόμηση ισχυρών οργανώσεων σε τόπους δουλειάς , η δημιουργία δηλαδή κλαδικών οργανώσεων, προτάσσοντας την ανάγκη αυτή ως πρώτη προτεραιότητα μετά το επόμενο συνέδριο.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις, η κα Παπαρήγα μίλησε για την οικονομική κρίση εκφράζοντας την ικανοποίησή της, γιατί το ΚΚΕ την είχε προβλέψει και για τον λόγο αυτό , όπως είπε, το κόμμα ήταν έτοιμο να την αντιμετωπίσει και υπενθύμισε σχέδια νόμου που έχουν κατατεθεί στη βουλή.

    Για την στάση των άλλων κομμάτων, η κα Παπαρήγα είπε ότι έχουμε δύο κόμματα , τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν την αστική τάξη και άλλα δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.ΟΣ που αποτελούν σωσίβιο του συστήματος . Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις διαφορές του ΚΚΕ με τα κόμματα αυτά κυρίως στην οικονομία (λόγω της κρίσης) για να υπογραμμίσει τις αγεφύρωτες διαφορές με το ΚΚΕ.

    Μετά την ομιλία της, η κα Παπαρήγα απαντησε σε ερωτήσεις μελών του κόμματος σχετικά με τις Θέσεις για το συνέδριο ή με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

    [08] "Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών"

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των τραπεζικών ή επιχειρηματικών κερδών και όχι για την υγεία των πολιτών. Είναι μια κυβέρνηση ανθυγιεινή και επικίνδυνη και πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ κ.Δ.Στρατούλης.

    Είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό η κυβέρνηση να σμπαραλιάζει το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτό τον τομέα. Είναι τώρα αναγκαία μια άλλη πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρό της την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των πολιτών και όχι την αύξηση των επιχειρηματικών και τραπεζικών κερδών, τόνισε ο κ.Στρατούλης.

    [09] "Μέτρα που θα δώσουν ανάσα"

    "Να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση Έλληνα πολίτη με συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην αγορά", κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, από το βήμα της Βουλής και δήλωσε ότι το 50% της επιδότησης του ΛΑ.Ο.Σ. για τον επόμενο χρόνο θα δοθεί στο Ταμείο Φτώχειας.

    Κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις «αγνές προθέσεις» της κυβέρνησης. «Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι είστε ανίκανοι, αλλά βλέπω μερικές ανεπάρκειες και είστε καλοί μόνον στη μπουνάτσα και όχι στις καταιγίδες», επισήμανε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε τα μέτρα «οξύμωρα και αντιφατικά», λέγοντας ότι «δεν μπορεί ένα καταχρεωμένο κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, να διαθέτει το υψηλότερο, αναλογικά, ποσό των 28 δισ. ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών, που είχαν πέρυσι συνολικά κέρδη 7 δισ. ευρώ και ήδη ανακοινώνουν ότι και φέτος θα είναι κερδοφόρες». Υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθούν «μόνον όσα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα και όχι συλλήβδην όλα», ενώ είπε ότι δεν αρκεί ο ορισμός ενός επιτρόπου -που θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια- και το κράτος θα πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, να δεχθούν τα μισά μέλη των Δ.Σ . να είναι από το δημόσιο και ο πρόεδρος κοινής αποδοχής, για να υπάρχει πραγματικός έλεγχος.

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «υπάρχουν λεφτά για να κινηθεί η αγορά», αλλά αυτά βρίσκονται «σε θυρίδες, σεντούκια και σε καταθέσεις στην Ελβετία» και «είναι ανενεργά κεφάλαια». Γι΄ αυτό, εισηγήθηκε να δοθούν κίνητρα για να εμφανιστούν αυτά τα χρήματα στην αγορά, με κατάργηση του «πόθεν έσχες» και των ελέγχων για το «μαύρο χρήμα», ώστε να εισπράξει το δημόσιο έσοδα από τη λειτουργία της αγοράς. Πρότεινε επίσης ενιαίο πλαίσιο δανειοδότησης των πολιτών από όλες τις τράπεζες, με κατάργηση των «ψιλών γραμμάτων» και των ποινών για πρόωρη προεξόφληση, όπως και του συστήματος «Τειρεσίας». Ζήτησε επίσης μετάθεση για έξι μήνες όλων των συναλλαγματικών με ημερομηνία εξόφλησης μετά τις 25 Αυγούστου, καθώς και αποποινικοποίηση της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών.

    Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες «αρκεί να έχουν μια κατσίκα και μια αγελάδα ο καθένας», καθώς όπως είπε, «δίνουμε δυόμιση φορές περισσότερα σε εισαγωγές γάλακτος και κρέατος από ό,τι για πετρέλαιο».

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης, κάλεσε τα κόμματα να μην εισπράξουν φέτος την προβλεπόμενη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα διαθέσει το ήμισυ της τακτικής κρατικής επιχορήγησης, υπέρ του Ταμείου Συνοχής.

    «Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι συμμετέχουμε στην αγωνία αυτή του κόσμου, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας την την πρόταση του να μην εισπράξουν φέτος τα κόμματα την προβλεπόμενη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

    Επέκρινε τη στήριξη -όπως είπε- των τραπεζών με 28 δισ, «την ίδια στιγμή που μέσω των πιστωτικών καρτών, εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές κάνοντας την μεγαλύτερη απάτη, κάνοντας τοκογλυφία μεγαλύτερη και από αυτή του Κούκου» και εκτίμηση ότι «αυτά τα 28 δισ θα πάνε για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες, που έχουν ανοίξει οι Τράπεζες με τα ντηλς που έκαναν στις Βαλκανικές χώρες».

    «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που δεν ξέρουμε που θα βγάλει και είναι σίγουρο ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα τους ξαναδώσουμε», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε, επίσης, για «θάνατο όχι μόνο του καπιταλισμού, αλλά και του υπαρκτού σοσιαλισμού» τονίζοντας ότι «η δικιά μας πρόταση είναι ο πατριωτικός παρεμβατισμός» και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει ελαστικοποίηση του Μάαστριχτ για να βγει η χώρα από τη κρίση.

    [10] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία επικέντρωσαν την προσοχή τους στις κρισιμες πολιτείες του Οχάιο και της Πενσιλβάνια, καθώς 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Μακέιν προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος μιλώντας στο Οχάιο, μία από τις πιο σημαντικές πολιτείες για το τελικό αποτέλεσμα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία για τη νίκη. "Μην πιστέψετε ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι οι εκλογές έχουν κριθεί", προειδοποίησε ο Ομπάμα, που φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση 60.000 φίλων του στο Κολούμπους, ο Ομπάμα τους κάλεσε να κινητοποιήσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν την ημέρα των εκλογών. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάσουμε, να κάνουμε πίσω, ή να επαναπαυθούμε για μία μέρα, ένα λεπτό, ή ένα δευτερόλεπτο αυτές τις τελευταίες ημέρες", προειδοποίησε ο γερουσιαστής του Ιλινόι.

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Τζον Μακέιν, είχε ως στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στην Πενσιλβάνια, καταβάλοντας την ύστατη προσπάθεια για να κερδίσει την πολιτεία από τον Ομπάμα.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνα μάχεται για να καλύψει τη διαφορά που έχει από τον Ομπάμα σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και στις επιμέρους πολιτείες-κλειδιά και διαβεβαιώνει ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών η διαφορά αυτή καλύπτεται.

    "Φίλοι μου, έχω πάρει μέρος σε πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Γνωρίζω πότε υπάρχει καλό κλίμα. Θα κερδίσουμε την Πενσιλβάνια και θα κερδίσουμε τις εκλογές. Το διαισθάνομαι, το γνωρίζω", είπε ο Τζον Μακέιν, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Ουάλινγκφορντ της Πενσιλβάνια.

    Ο Μακέιν έχει προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, μία εμφάνιση στο Νιου Χαμσάιρ και άλλη μία στο Μαϊάμι της Φλόριντα, για να κλείσει την εκστρατεία του, σήμερα Δευτέρα με στάσεις σε επτά πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Αριζόνα.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ομπάμα έχει μικρό προβάδισμα στις περισσότερες κρίσιμες πολιτείες, παρόλο που η διαφορά έχει μειωθεί στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια, τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια. Ο Μακέιν θα πρέπει να υπερασπιστεί τις πολιτείες που κέρδισε ο Τζορτζ Μπους το 2004 και χρειάζεται νίκη σχεδόν σε όλες από τις πολιτείες αυτές θεωρούνται "κλειδιά".

    Οι δύο υποψήφιοι στις τελευταίες συγκεντρώσεις τους επέστρεψαν στα θέματα που ανέδειξαν κυρίαρχα από την αρχή της εκστρατείας : ο Ομπάμα θέλει να δείξει ότι ο Μακέιν είναι συνέχεια του Μπους, ενώ ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρίνει τον δημοκρατικό αντίπαλό του ότι είναι ένας φιλελεύθερος που θα αυξήσει τη φορολογία επιβαρύνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στο στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κινητοποίηση των υποστηρικτών του κόμματος και γι αυτό εκτιμούν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι περίπου το 30% των ψηφοφόρων θα έχει ήδη ψηφίσει πρόωρα, δηλαδή πριν ανοίξουν επισήμως οι κάλπες. Μάλιστα ο υπεύθυνος για την στρατηγική του Ομπάμα, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα από την πρόωρη ψηφοφορία σε πολιτείες - κλειδιά, όπως το Κολοράντο και η Φλόριντα.

    Νέες δημοσκοπήσεις

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του αντιπάλου του Τζον Μακέιν στις έξι από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Φλόριντα, μια ημέρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, προκύπτει από δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Ομπαμα διατηρεί προβάδισμα 7 μονάδων απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ανάμεσα στους ψηφοφόρους, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, αυξάνοντας τη διαφορά του κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την Κυριακή.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μια μονάδα στο Μισούρι και με δύο στην Φλόριντα, αλλά και στο Οχάιο, την Βιρτζίνια και τη Νεβάδα, πολιτείες στις οποίες είχε κερδίσει το 2004 ο Τζορτζ Μπους.

    Οι πέντε αυτές πολιτείες που προηγείται ο Ομπαμα δίνουν 76 εκλέκτορες και μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι το 2004, ο Ομπάμα συγκεντρώνει 328 εκλέκτορες κατά πολύ περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται για τον Λευκό Οίκο.

    Επίσης ο Ομπάμα προηγείται με 11% του Μακέιν στην Πενσιλβάνια. Και ο Μακέιν προηγείται με 5 μονάδες στην Ιντιάνα και με μία μονάδα στην Βόρεια Καρολίνα.

    "Το προβάδισμα του Ομπάμα είναι σταθερό. Ολες αυτές οι πολιτείες, στις οποίες προηγείται ήταν Ρεπουμπλικανικές με εξαίρεση την Πενσιλβάνια, και αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει", τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι.

    Στην Φλόριντα, που δίνει 27 εκλέκτορες, ο Ομπάμα προηγείται με 48% έναντι 46% του Μακέιν.

    [11] Παρελθόν ο Νικολαίδης

    Παρελθόν από την προεδρία της ΑΕΚ αποτελεί ο Ντέμης Νικολαϊδης. Λίγη ώρα μετά την νίκη της Ενωσης στις καθυστερήσεις επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-1, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, την οποία χαρακτήρισε οριστική και αμετάκλητη.

    Ο 35χρονος παράγοντας, στάθηκε στις αποδοκιμασίες που γνώρισε από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπονητής, Γιώργος Δώνης, και εξηγώντας την απόφασή του, είπε ότι δεν θέλει να είναι πρόεδρος σε μία ομάδα που συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις.

    Με δύο γκολ των Μαϊστόροβιτς και Τζεμπούρ στο 90ο και το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ έκαμψε την αντίσταση του Αστέρα Τρίπολης με 2-1, σε αγώνα για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα της Τρίπολης είχε προηγηθεί στο 67ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαρσελάο.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: 2-0

    Ο Ολυμπιακός συνεχίζει ακάθεκτος να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος. Σε αγώνα για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη 2-0 τον Εργοτέλη, με σκόρερ τους Κοβάσεβιτς (27') και Ντουντού (34').

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΟΚ: 1-1

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράσθηκαν σήμερα στο Καυτανζόγλειο ο Ηρακλής και ο ΠΑΟΚ, καθώς σε αγώνα για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, ο «γηραιός» παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον «δικέφαλο». Ο Ηρακλής προηγήθηκε στο 4ο λεπτό με πέναλτι του Ντιέ και στο 71` ο Μαλεζάς διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

    ΟΦΗ-ΞΑΝΘΗ: 0-2

    Με δύο γκολ του Σουάνη (70', 79') η Ξάνθη πήρε πολύτιμη νίκη 2-0 μέσα στο Ηράκλειο από τον κακό ΟΦΗ, σε αναμέτρηση για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: 0-2

    Νέα βαθμολογική ανάσα πήρε ο Πανθρακικός. Η ομάδα του Εμίλιο Φερέρα σε αγώνα για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας που έγινε στην Κομοτηνή, επικράτησε 1-0 του Θρασύβουλου, χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Ριέρα στο 14ο λεπτό.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 1-2

    Επιστροφή στην ηρεμία για τον Παναθηναϊκό, καθώς σε αγώνα για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, επικράτησε με 2-1 του Πανιωνίου στο κατάμεστο (10.500 εισιτήρια) γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στο 22` με τον Γκάμπριελ, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 67ο λεπτό με τον Κουμορτζί, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 84ο λεπτό ο Γκούμας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Παναθηναϊκός, τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Μουν στο 66` με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    ΑΡΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ: 0-0

    Ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) έληξε ο αγώνας στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ανάμεσα στον ¶ρη και τη Λάρισα, για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: 0-0

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) έληξε η αναμέτρηση στη Λειβαδιά, ανάμεσα στον Λεβαδειακό και τον Πανσερραϊκό για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες στο 39', λόγω αποβολής του Ζουντί με 2η κίτρινη κάρτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2008 - 7:30:49 UTC