Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με έγνοια στα ασθενέστερα στρώματα"
  • [02] "Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος"
  • [03] "Συνολική αντεπίθεση"
  • [04] "Αποδόμηση του κοινωνικού κράτους"
  • [05] "Ενιαίο πλαίσιο δανειοδότησης"
  • [06] Στη Νέα Σμύρνη η προσοχή

  • [01] "Με έγνοια στα ασθενέστερα στρώματα"

    Με την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα, για να κάνουμε λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που έχει μπροστά της η χώρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με έγνοια στον πολίτη που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, το χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο, τον άνεργο, εκείνον που χρειάζεται τη συμπαράστασή μας.

    Ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση, είχε υπογραμμίσει ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα κατευθυνθούν στο ταμείο κοινωνικής συνοχής και στις δημόσιες επενδύσεις.

    Ψεύδεται και παραπλανά όποιος διαδίδει ότι δίνουμε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες τόνισε ο πρωθυπουργός: «Δεν χαρίζεται τίποτα σε καμιά τράπεζα. Δεν διατίθεται από τον προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ. Δεν ζημιώνεται, αλλά κερδίζει το δημόσιο. Δεν πληρώνουν, αλλά κερδίζουν οι φορολογούμενοι» είπε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι με το κυβερνητικό σχέδιο μειώνονται οι πιέσεις στα επιτόκια δανείων, που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις: «Κερδίζουν διότι διασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κυρίως για την αγορά κατοικιών. Κερδίζουν διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Κερδίζουν διότι με την εφαρμογή του σχεδίου, οι τράπεζες θα πληρώνουν κάθε χρόνο, ποσό, που θα φτάνει τα 500 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που θα είναι επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ταμείου κοινωνικής συνοχής και των δημοσίων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Επανέλαβε, δε, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, καθώς και ότι «τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα θα προστατευτούν με υπεύθυνες πολιτικές και όχι με κραυγές δημαγωγίας και επιπόλαιες κορόνες».

    Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στην ανάγκη για ευρωπαϊκό συντονισμό απέναντι στην "πρωτοφανή" διεθνή κρίση υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί πρέπει να μπορούμε να αναστείλουμε προσωρινά τους κανόνες εκείνους που εμποδίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων κινήσεων».

    Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, είπε ότι κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι τα πάντα αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες και ότι παραμένουν αιχμάλωτοι σε μια μικροκομματική αντίληψη μηδενισμού. Έθεσε μάλιστα τα εξής ερωτήματα: «Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση εκείνοι που ούτε την είδαν ούτε την κατάλαβαν; Μπορούν να δώσουν λύση που, αντί για συγκροτημένες θέσεις, καταφεύγουν σε ευχολόγια; Μπορούν να προτείνουν λύσεις εκείνοι που βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση; Μπορούν, έχοντας τις αντιλήψεις αυτές, να πάρουν θέσεις ευθύνης όπως απαιτούν οι περιστάσεις; Κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι δημοκοπούν, όσοι λαϊκίζουν. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι, είπε ότι κάνουν τεράστιο λάθος, όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση για να αναβιώσουν παρωχημένα ιδεολογήματα. Παράλληλα, κι ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβέρνησης, είπε ότι δεν κατανοεί τις προσπάθειες διαστρέβλωσης και στείρας αντίδρασης: «δεν μπορεί από τη μια να δίνονται ευχές για αύξηση απασχόλησης και από την άλλη να υποκινούνται αντιδράσεις σε κάθε μεταρρύθμιση. Από τη μια να συνομολογείται η ανάγκη για αλλαγές και από την άλλη να υποστηρίζονται ομάδες βολεμένων για να μην αλλάξει τίποτα. Καμιά υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να συντάσσεται με μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον εκβιασμό της κοινωνίας. Αυτές τις συμπεριφορές, ειδικά αυτή την περίοδο δεν τις αντέχει ο τόπος» είπε ο κ. Καραμανλής επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην αγορά λέγοντας ότι «η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να υποκύπτει ούτε στην απληστία ούτε στην ασυδοσία [...] Λύσεις δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε μέσα από ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις ούτε μέσα από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς. Ούτε με υποταγή των κομμάτων σε συντεχνιακά συμφέροντα ούτε με ιδεοληψίες του παρελθόντος».

    Το διακύβευμα, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι να περάσει η χώρα το σκοτεινό μονοπάτι των διεθνών κραδασμών και της παγκόσμιας ύφεσης, με τις μικρότερες επιπτώσεις, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, είναι η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίστασης.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρωταρχικό μας στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κρίσης για τους Έλληνες πολίτες, στο ελάχιστο ανθρωπίνως δυνατό. Μπροστά στο μέγεθος της πρόκλησης, μοναδικό μας μέλημα είναι ο τόπος, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό ή κομματικό κόστος» και επανέλαβε με έμφαση ότι με το ελληνικό σχέδιο για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος «δεν χαρίζεται τίποτα και σε κανένα».

    Σύμφωνα με την κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες με λεφτά του λαού, και ταυτόχρονα λέει ότι πρέπει να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. «Αυτά δείχνουν πλήρη σύγχυση και αποδεικνύουν πλήρη πολιτική ανεπάρκειας σε κρίσιμες περιστάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Το Δημόσιο, όχι μόνο δεν θα χάσει από το σχέδιο, αλλά θα έχει όφελος έως και 500 εκ ευρώ ετησίως, που θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης και για κοινωνικές παρεμβάσεις, είπε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι το ελληνικό σχέδιο εντάσσεται στη συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    «Αυτή είναι η αλήθεια. Και ερωτώ όποιον επιμένει να δημοκοπεί και να λαϊκίζει. Αρνούμενοι τη λύση αυτή, τι απαντούν στους καταθέτες που θέλουν να αισθάνονται σιγουριά; Στο ενδεχόμενο να φύγουν οι καταθέσεις από τη χώρα; Να αυξηθούν τα επιτόκια εξ αιτίας της έλλειψης διατραπεζικής εμπιστοσύνης;», υπογράμμισε

    Σε ό,τι αφορά τις «υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές, που με μέτριους υπολογισμούς ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ το χρόνο», ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το καταλαβαίνουν οι πάντες, και τα μικρά παιδιά. Είναι εμπαιγμός. Οι πολίτες δεν εμπαίζονται. Πατούν γερά στην πραγματικότητα, από την οποία φαίνεται ότι έχετε αποκοπεί εσείς».

    Ο κ. Καραμανλής, που σημείωσε ότι η κρίση είναι μεγάλη και ότι η διάρκειά της και η έντασή της είναι απρόβλεπτες, υπογράμμισε ότι η πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να χαραχθεί στρατηγική έναντι στην επερχόμενη ύφεση: «Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι. Και από συμπεριφορά μας, τη στάση μας, θα μετρηθούμε. Πιστεύω βαθιά ότι σε αυτή τη συγκυρία πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους απόψεις μας, αλλά αφήνοντας προσωρινά στην άκρη τις συνήθεις εντάσεις και τις υπερβολές της δημόσιας ζωής μας».

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες και για απροκάλυπτα ψεύδη, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ως παράδειγμα έφερε την κριτική Παπανδρέου για το έλλειμμα:

    «Μας μέμφεστε ότι αυξάνουμε το έλλειμμα; Ε, δεν μιλά κανένας για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Επί χρόνια, επί δεκαετίες, πήγατε τα ελλείμματα εκεί που τα πήγατε, μας τα παραδώσατε στο 8%.Φορτώσατε την Ελλάδα με τεράστιο χρέος, που είναι βαριά μπάλα, σιδερένια, στο λαιμό του τόπου και μιλάτε για ελλείμματα; Και μας μέμφεστε για τη μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε στοιχειώδες δημοσιονομικό νοικοκυριό; Έ όχι κ. αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα όριο ακόμα και στις υπερβολές της πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας. Εάν δεν σέβεστε εμάς, σεβαστείτε το μεγάλο κόμμα στο οποίο είστε αρχηγός», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όσο για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία από το διεθνές περιβάλλον, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αντοχές της είναι πολύ ισχυρότερες από τις περισσότερες άλλες χώρες, κάτι που οφείλεται «στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθήσαμε». Σήμερα, είπε, «καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε ποια θέση θα βρισκόταν η οικονομία μας εάν υποκύπταμε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης».

    Αποδείξαμε, είπε ο κ. Καραμανλής, ότι έχουμε τη δύναμη να τολμούμε τις αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις και ότι δεν βάλαμε ποτέ πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας καμία άλλη επιδίωξη. Δεν υποκύψαμε ποτέ σε πιέσεις που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία και δεν πρόκειται ποτέ να εγκλωβιστούμε σε πρακτικές που απειλούν το κλίμα εμπιστοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν δεσμευόμαστε από τίποτα και από κανένα,παρά μόνο από το συμφέρον των πολιτών, υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής και κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο, γεμάτη αβεβαιότητες, από ισχυρές πιέσεις από το διεθνές περιβάλλον. Κινούμαστε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, με στόχο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κινούμαστε με την έγνοια στον πολίτη που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, το χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο, τον άνεργο, εκείνον που χρειάζεται τη συμπαράστασή μας. Δεσμευόμαστε, και δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο κάθε δυνατότητα για να τα κάνουμε λίγο πιο εύκολα γι' αυτούς».

    Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    «Είναι δύσκολος ο δρόμος της σύνεσης και της ευθύνης. Και φαίνεται ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να τον αντέξει» παρατήρησε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    «Σε περιπτώσεις σαν την πρωτοφανή αυτή, χρηματοοικονομική κρίση, ο ελληνικός λαός περιμένει υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Όταν η ένταση της κρίσης μεγάλωσε, ο κος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν ευκολότερα οι επιπτώσεις της. Δεν άντεξε όμως: Πριν αλέκτορα φωνήσαι, επέστρεψε στην καταστροφολογία, την άρνηση και τον λαϊκισμό» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης και συνέχισε απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

    «Ο κ. Παπανδρέου, προσπάθησε να εμφανίσει την διεθνή κρίση, ως απότοκο ιδεολογικών επιλογών. Απλούστευσε τη διεθνή κρίση για να τη φέρει στα μέτρα του. Μίλησε για το Σύμφωνο Σταθερότητας: Ποιος το διαπραγματεύτηκε - αν όχι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Μίλησε για δομημένα ομόλογα: Ξεχνά ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξάρτησαν την ελληνική οικονομία από τα ομόλογα, πενταπλασιάζοντας το δημόσιο χρέος; Παραπλάνησε όμως και τη Βουλή: Γιατί το μεγαλύτερο δομημένο ομόλογο εκδόθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να κρύψουν το δημόσιο χρέος - και πληρώνουμε μέχρι σήμερα?»

    Απέναντι στην «χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά» διεθνή κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε «έγκαιρα και αποφασιστικά» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών:

    «Με σύνεση και σοβαρότητα πήραμε τα απαραίτητα μέτρα, πριν ακόμα αντιδράσουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεσμευθήκαμε για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Στο Ecofin της 7ης Οκτωβρίου πρωτοστατήσαμε στην αύξηση του ελαχίστου νομικά εγγυημένου ορίου των καταθέσεων από τις 20.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ. Προχωρήσαμε στον πενταπλασιασμό, από τις 20.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ποσού για όλων των μορφών τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας δέσμευση για την εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων. Προωθήσαμε μία σειρά από μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη και δυσκολίες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αποσκοπεί στην ενίσχυση των απλών πολιτών - όχι των τραπεζών».

    Ήδη υπάρχουν θετικές ενδείξεις, ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα - σημείωσε ο κος Αλογοσκούφης - με πρώτη την μείωση των επιτοκίων. Η ομαλοποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο, εγρήγορση και επαγρύπνηση.

    «Αν σήμερα επρόκειτο να εφαρμοσθούν οι δήθεν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία θα έμπαινε στον δρόμο της υποβάθμισης και της χρεοκοπίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο δικός μας δρόμος είναι διαφορετικός. Επιμένουμε στην προσπάθεια να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Δεν θα διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε για την ελληνική οικονομία».

    [02] "Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος"

    Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

    «Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

    «Διαθέτει 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο, ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το «τοξικό» στοιχείο του ενεργητικού τους - τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα - με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων; Γιβ αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι, στο σχέδιο νόμου αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφβ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

    «Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, καταβολή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίοδο χάριτος 1 έτους για τις ΜΜΕ, με αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επί 4ετία για επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια, κατάργηση του νόμου της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις τράπεζες και επιχειρεί να κρύψει όλα τα προβλήματά της κάτω απβ το χαλί της διεθνούς κρίσης», ενώ απέναντι στις επικρίσεις της ΝΔ πως το ΠΑΣΟΚ τοκίζει στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα με το πολυδάπανο πρόγραμμά του απάντησε πως «η πολιτική είναι ζήτημα προτεραιοτήτων».

    «Χαρίσατε 4,5 δισ. στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στις τράπεζες. Δώσατε 28 δισ. ευρώ, δηλαδή 9,5 τρισ.δρχ. -το 11% του ΑΕΠ της χώρας- στους τραπεζίτες, χωρίς εγγύηση για το πώς θα διατεθούν. Αυτό είναι η υπεύθυνη πολιτική;», αναρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στηρίχθηκαν μόνον οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας. Εσείς διαβουλευθήκατε με τους τραπεζίτες για να τις στηρίξετε όλες. Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές. Πείτε εάν υπάρχουν τράπεζες με πρόβλημα και να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη - και όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί. Λευκή επιταγή στις Τράπεζες, αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση. Εμείς λέμε όχι στην λευκή επιταγή».

    Εξ άλλου,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κρύψει όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης πίσω από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση:

    «Με βάση τα δικά σας στοιχεία και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, επί των ημερών σας και πριν την κρίση, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι δείκτες της διαφθοράς επιδεινώνονται. Πριν την κρίση, είχαμε την 4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη προ φόρων και το τρίτο πιο ακριβό καλάθι. Πριν την κρίση η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβώς πόλεων του κόσμου. Πριν την κρίση είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Από 5η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα έγινε η 14η της Ευρώπης. Πήγατε το έλλειμμα στο 3,5%, στα πρόθυρα της επιτήρησης. Πολύ πριν την κρίση καταχρεώθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα με τις δικές σας πολιτικές», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Κοροϊδεύοντας τον κόσμο, επιβάλλατε το νέο χαράτσι μέσω της συνιδιοκτησίας. Το Δημόσιο χρέος ξεπέρασε την ετήσια εκτίμηση των 250 δισ. ευρώ για το 2008 και η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε στα προ ΟΝΕ επίπεδα - για να εκτοξευθεί πλέον με την κρίση. Πολύ πριν την κρίση, τα έσοδα υστερούσαν και ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε "πως πιάσαμε πάτο στα έσοδα". Πριν την κρίση είχαν καταρρεύσει οι τιμές των αγροτικών προϊόντων».

    «Δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε ομαλές συνθήκες. Θα μπορέσετε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε συνθήκες κρίσης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Συνολική αντεπίθεση"

    Κάλεσμα να πάρουν θέση μάχης και συνολικής αντεπίθεσης, όλοι οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και γενικά όλοι οι χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, ώστε να απορρίψουν και να μην δεχτούν τη συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους, έκανε από το βήμα της Βουλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα μέτρα που εξαγγέλλονται με τα ταμεία εγγύησης και τα επιδόματα φτώχειας», ενώ υποστήριξε ότι από τα 28 δισ. που δίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωπιστωτικού συστήματος, τίποτα δεν θα πάρει ο μικροέμπορος ή το μαγαζάκι της γειτονιάς.

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε και απέρριψε τόσο τις προτάσεις της ΝΔ όσο και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο «για προφάσεις στο όνομα της κρίσης που θα παγιδεύσουν τους εργαζόμενους». Ταυτόχρονα, κατέθεσε τη πρόταση νόμου του κόμματος της για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρκέστηκε να περιγράψει τα συμπτώματα της διεθνούς κρίσης χωρίς όμως να απαντήσει από πού προήλθε.

    «Η κρίση έρχεται πάντα ύστερα από μεγάλη τεράστια κερδοφορία που στο βάθος έχει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια κερδοφορία που όπως είδαμε έφτασε στα άκρα και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Είναι η πολιτική που συνειδητά καταργούμε τις κρατικές παρεμβάσεις και η αγορά μένει ανεξέλεγκτη», τόνισε η κα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα διαφώνησε με τον κ Παπανδρέου που υποστήριξε ότι η κρίση δημιουργήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας και της ΕΕ.

    Ακόμα, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματος της τόσο για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αλλά όσο και για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Επικριτική ήταν και για την απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ''Ολυμπιακής'' σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι αν πουλιέται σε Άραβα αλλά ότι στην ουσία κλείνει ο εθνικός αερομεταφορέας.

    «Ό,τι μέτρο παίρνετε είναι σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρηματιών. Ούτε μισό φάρμακο δεν δίνετε σε αυτούς. Πώς θα ρυθμίσετε την αγορά όταν υπάρχουν δυνατά μονοπώλια; Αδειάζοντας τις τσέπες των εργαζομένων;» αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, και πρόσθεσε:

    «Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα για να βοηθήσει την κερδοφορία των τραπεζών ενώ τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία ζεστό χρήμα μέσω των βιομηχάνων. Αυτή είναι μια πλάνα λογική. Εμείς όταν λέμε προστασία εργαζομένων εννοούμε προστασία των δανειοληπτών με προγράμματα λαϊκής στέγης. Όχι να ενθαρρύνουμε, να ξαναπάνε τα λεφτά στις τράπεζες. Εμείς τα απορρίπτουμε αυτά και λέμε. Καμία συναίνεση καμία εργασιακή ειρήνη. Αγώνας σε όλα τα μέτωπα. Εμείς υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης. Η επίθεση είναι τέτοια που δέχονται οι εργαζόμενοι που απαιτεί όλες τις μορφές πάλης και απαιτεί να φύγουν από τη μέση όλοι εκείνοι που εντάσσονται στον αγώνα μόνο και μόνο για εντυπώσεις, για κυβερνήσεις συνεργασίας ή για να μαζέψουμε ψήφους».

    «Καμιά πρόταση της κυβέρνησης δεν γίνεται δεκτή ούτε όμως και δήθεν σοσιαλιστικές προτάσεις. Για εμάς είναι θέμα συνολικής ρήξης, Ή με τα μονοπώλια ή με το λαό μπορεί να είσαι», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Στη δευτερολογία της, η γγ του ΚΚΕ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός της στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ίδια δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική.

    «Αν κατάλαβα καλά, η διαφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι αν πρέπει αν ενισχυθούν οι τράπεζες ή οι βιομήχανοι ή οι επενδυτές. Το ερώτημα είναι πώς στις τράπεζες που είχαν μεγάλη κερδοφορία προέκυψε η χρεοκοπία; Όλο ήταν πλασματικό κεφάλαιο; Και ρωτώ το ΠΑΣΟΚ, έχουν ανάγκη στήριξης οι επενδυτές;» είπε η κα Παπαρήγα και υποστήριξε ότι από το 1995 έχουν συνεχείς φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι.

    «Μέχρι και ένταση πολεμικών συγκρούσεων φοβόμαστε. Δεν θα βγει η κρίση μόνο με οικονομικό πόλεμο, για αυτό εμείς λέμε "οργάνωση και αντεπίθεση του λαού"», πρόσθεσε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν μπορεί σήμερα με αυτές τις εξελίξεις να υπάρχει μισθός κάτω από 1.300 ευρώ και πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί τα επιδόματα φτώχειας και τα συσσίτια γιατί είναι εκατομμύρια αυτοί που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται.

    «Για εμάς, η σταθερή δουλειά, ο σταθερός μισθός, η δημόσια υγεία και παιδεία, το αφορολόγητο όριο των 30.000 για κάθε ζευγάρι, είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και όχι η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών και των βιομηχάνων. Αυτές είναι μόνο πολιτικές που μπορεί να της βάλει μόνο στο μουσείο ο λαός, δεν είναι πολιτικές που μπορεί να τις χρησιμοποιήσει σήμερα», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [04] "Αποδόμηση του κοινωνικού κράτους"

    Για κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, των ελεύθερων αγορών χωρίς έλεγχο, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την χρηματοοικονομική κρίση.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι «η οικονομική κρίση είναι διαρκείας ενώ δεν έχουμε δει ακόμη τις συνέπειές της» και πρόσθεσε «είμαστε ακόμη μια μέρα πριν την καταιγίδα που έρχεται» και ότι απαιτείται άμεση αντίδραση για την αντιμετώπισή της. Πρότεινε:

    - Να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για εξοπλισμούς στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένοι σε κοινωνικούς στόχους.

    - Να ληφθούν ειδικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως πρόσθετο επίδομα 200 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις

    - Να ενισχυθεί η απασχόληση με την κατάρτιση έκτακτου προγράμματος για την δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Αλαβάνος, αφού ανάφερε ότι «η κύρια αιτία της κρίσης, είναι η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους», καταλόγισε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν διδάχθηκαν από αυτή και επιμένουν στο ίδιο μοτίβο, δίχως να έχουν προβεί σε κριτική των πολιτικών και των ιδεών που σήμερα καταρρέουν.

    «Η κυβέρνησή σας είναι στο τέλος της εποχής, όχι μόνο γιατί το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού εξαντλήθηκε, αλλά και γιατί είναι καταστροφική η φιλοσοφία και η ιδεολογία στην οποία στηριχτήκατε», τόνισε και υποστήριξε πως απαιτείται στροφή στην ενίσχυση του κράτους.

    «Περιμένουμε αναστοχασμό σε σχέση με την πορεία του κάθε χώρου, σήμερα αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος. Όχι κράτος τρωκτικών, αλλά ευέλικτο και διαφανές κράτος, στο πλευρό του πολίτη», είπε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και διαφοροποιήθηκε από τη θέση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι στο σχέδιο αλλά με διαφάνεια» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κατηγορηματικά «όχι». «Δεν μπορεί να επιβραβεύεται ο θύτης», υποστήριξε και σημείωσε ότι από το ποσό αυτό αναλογούν 3.000 ευρώ σε κάθε πολίτη.

    «Μας ζητάτε να πληρώσει ο ελληνικός λαός έναν ληστή που έκλεψε περίπτερο και μετά έχασε τα λεφτά του στην πόκα. Εμείς λέμε "όχι". Οι τράπεζες είναι ο χειρότερος εχθρός του λαού», συμπλήρωσε ο κ. Αλαβάνος και επανέλαβε την πρότασή του για επανεθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με πρώτη προτεραιότητα την Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίσει το θέμα της φορολόγησης της συνιδιοκτησίας στην πρώτη κατοικία.

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε, κατα κύριο λόγο, στις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους και ζήτησε μέτρα που θα θωρακίζουν το μέλλον της νεολαίας απέναντι στις επερχόμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, παραλληλίζοντας την κατάσταση, που διαμορφώνεται σήμερα, με κείνη της κρίσης του 1929.

    Ειδικότερα, αναφέροντας πως «η σημερινή νέα γενιά έχει να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα με κείνα που έζησε η γενιά του 1929 τις επόμενες δύο δεκαετίες της κρίσης», υποστήριξε πως «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που απαιτεί άμεσα μέτρα άμυνας» και ζήτησε «ειδικά μέτρα» για τους νέους με προτεραιότητα έκτακτο πρόγραμμα εξασφάλισης 50.000 θέσεων εργασίας.

    Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Αλαβάνος επικρότησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας από την Βουλή, κατά την οποία ο Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν αφορά τους συζύγους συνιδιοκτήτες και παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου.

    Χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση του ΛΑΟΣ και έκανε λόγο για το ρόλο της φιλανθρωπίας. Ως λύση, ωστόσο, αντέτεινε τη «σύγκρουση με τις δυνάμεις, που καταδυναστεύουν την χώρα, και ως εκφραστές τους έχουν τις τράπεζες».

    Αμφισβήτησε την αιτιολόγηση των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας εκ μέρους του πρωθυπουργού, διατυπώνοντας ειρωνικά πως «αν είναι τόσο θετικά για το κράτος, προτείνουμε να δίνετε κάθε μήνα 28 δισ».

    Καταλόγισε στα δύο μεγάλα κόμματα «αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά», αφού όπως είπε- «η ΝΔ συνεχίζει τις πολιτικές Σημίτη», καταθέτοντας προς επίρρωση των λεγομένων του στοιχεία για τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «απέφεραν για την μεν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 7 δισ για δε της ΝΔ, 3 δισ».

    Σε «παιχνίδια πόκας», που έκαναν οι τράπεζες στη βάση των στεγαστικών δανείων, απέδωσε τον πυρήνα της κρίσης, ενώ για την κρίσης στην Ελλάδα ανέφερε πως «ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην έκρηξη των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, γεγονός που οδήγησε στο να ζει ένα τεράστιο κομμάτι των Ελλήνων με δανεικά, καταναλώνοντας το μελλοντικό εισόδημα».

    «Πρόκειται για το αυγό του φιδιού», είπε και ζήτησε να μην επιτρέπεται η επιβολή επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, μεγαλύτερου του πραγματικού τραπεζικού ορίου. Έκανε, επίσης, λόγο για εντυπωσιακή ασυδοσία των τραπεζών, αναφέροντας πως «παρά τα κριτήρια και τους ελέγχους, το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης του σχεδίου Πόλσον κατευθύνεται σε εξαγορές νέων τραπεζών» και επανέφερε την πρότασή του για επανεθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, με αιχμή την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    [05] "Ενιαίο πλαίσιο δανειοδότησης"

    Κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις «αγνές προθέσεις» της κυβέρνησης. «Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι είστε ανίκανοι, αλλά βλέπω μερικές ανεπάρκειες και είστε καλοί μόνον στη μπουνάτσα και όχι στις καταιγίδες», επισήμανε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε τα μέτρα «οξύμωρα και αντιφατικά», λέγοντας ότι «δεν μπορεί ένα καταχρεωμένο κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, να διαθέτει το υψηλότερο, αναλογικά, ποσό των 28 δισ. ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών, που είχαν πέρυσι συνολικά κέρδη 7 δισ. ευρώ και ήδη ανακοινώνουν ότι και φέτος θα είναι κερδοφόρες». Υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθούν «μόνον όσα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα και όχι συλλήβδην όλα», ενώ είπε ότι δεν αρκεί ο ορισμός ενός επιτρόπου -που θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια- και το κράτος θα πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, να δεχθούν τα μισά μέλη των Δ.Σ . να είναι από το δημόσιο και ο πρόεδρος κοινής αποδοχής, για να υπάρχει πραγματικός έλεγχος.

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «υπάρχουν λεφτά για να κινηθεί η αγορά», αλλά αυτά βρίσκονται «σε θυρίδες, σεντούκια και σε καταθέσεις στην Ελβετία» και «είναι ανενεργά κεφάλαια». Γι΄ αυτό, εισηγήθηκε να δοθούν κίνητρα για να εμφανιστούν αυτά τα χρήματα στην αγορά, με κατάργηση του «πόθεν έσχες» και των ελέγχων για το «μαύρο χρήμα», ώστε να εισπράξει το δημόσιο έσοδα από τη λειτουργία της αγοράς. Πρότεινε επίσης ενιαίο πλαίσιο δανειοδότησης των πολιτών από όλες τις τράπεζες, με κατάργηση των «ψιλών γραμμάτων» και των ποινών για πρόωρη προεξόφληση, όπως και του συστήματος «Τειρεσίας». Ζήτησε επίσης μετάθεση για έξι μήνες όλων των συναλλαγματικών με ημερομηνία εξόφλησης μετά τις 25 Αυγούστου, καθώς και αποποινικοποίηση της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών.

    Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες «αρκεί να έχουν μια κατσίκα και μια αγελάδα ο καθένας», καθώς όπως είπε, «δίνουμε δυόμιση φορές περισσότερα σε εισαγωγές γάλακτος και κρέατος από ό,τι για πετρέλαιο».

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης, κάλεσε τα κόμματα να μην εισπράξουν φέτος την προβλεπόμενη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα διαθέσει το ήμισυ της τακτικής κρατικής επιχορήγησης, υπέρ του Ταμείου Συνοχής.

    «Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι συμμετέχουμε στην αγωνία αυτή του κόσμου, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας την την πρόταση του να μην εισπράξουν φέτος τα κόμματα την προβλεπόμενη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

    Επέκρινε τη στήριξη -όπως είπε- των τραπεζών με 28 δισ, «την ίδια στιγμή που μέσω των πιστωτικών καρτών, εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές κάνοντας την μεγαλύτερη απάτη, κάνοντας τοκογλυφία μεγαλύτερη και από αυτή του Κούκου» και εκτίμηση ότι «αυτά τα 28 δισ θα πάνε για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες, που έχουν ανοίξει οι Τράπεζες με τα ντηλς που έκαναν στις Βαλκανικές χώρες».

    «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που δεν ξέρουμε που θα βγάλει και είναι σίγουρο ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα τους ξαναδώσουμε», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε, επίσης, για «θάνατο όχι μόνο του καπιταλισμού, αλλά και του υπαρκτού σοσιαλισμού» τονίζοντας ότι «η δικιά μας πρόταση είναι ο πατριωτικός παρεμβατισμός» και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει ελαστικοποίηση του Μάαστριχτ για να βγει η χώρα από τη κρίση.

    Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Καρατζαφέρης, ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

    «Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη κυβέρνηση. Να το αντιληφθείτε αυτό».

    [06] Στη Νέα Σμύρνη η προσοχή

    Στη Νέα Σμύρνη θα διεξαχθεί η σημαντικότερη αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς ο Πανιώνιος θα φιλοξενήσει απόψε τον Παναθηναϊκό. Οι «κυανέρυθροι» με τους Ρεκόμπα, Εστογιανόφ και Χούτο να αποδίδουν πολύ καλό ποδόσφαιρο, παρουσιάζονται σε εξαιρετική κατάσταση και, εφόσον νικήσουν τον Παναθηναϊκό, θα διατηρηθούν σε τροχιά Ευρώπης. Από την πλευρά τους, οι «πράσινοι» καλούνται να ξεπεράσουν την εντός έδρας ισοπαλία (2-2) με τον Ηρακλή και την ήττα που γνώρισαν με 3-2 στο ΟΑΚΑ από τον Εργοτέλη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν μακριά από τις πρώτες θέσεις.

    Αύριο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Εργοτέλη, που εντυπωσίασε (κυρίως ο νεαρός Κουτσιανικούλης) στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Οι Κρήτες θα παίξουν ελεύθερα στο «Γ. Καραϊσκάκης», αφού δεν έχουν να χάσουν κάτι, και απέναντι στον Ολυμπιακό, που δεν έχει βρει ακόμη τα «πατήματα» του, δεν αποκλείεται να κάνουν την ζημιά.

    Ο ΠΑΟΚ που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, δοκιμάζεται εκτός έδρας στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον ανεβασμένο ψυχολογικά Ηρακλή, ενώ η ΑΕΚ δεν έχει περιθώρια για άλλες απώλειες και θέλει μόνο τη νίκη, στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης.

    Τέλος, ανοικτοί σε κάθε αποτέλεσμα είναι οι αγώνες του Αρη με την Λάρισα, του Λεβαδειακού με τον Πανσερραϊκό, του ΟΦΗ με την Ξάνθη και του Πανθρακικού με τον Θρασύβουλο.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

    Σάββατο 1η Νοεμβρίου

    16:45 Λεβαδειακός-Πανσερραϊκός (ALPHA)

    19:00 Αρης-Λάρισα (ΝΕΤ)

    19:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (NOVA)

    Κυριακή 2 Νοεμβρίου

    15:00 ΟΦΗ-Ξάνθη

    15:00 Πανθρακικός-Θρασύβουλος

    16:45 ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης (NOVA)

    16:45 Ηρακλής-ΠΑΟΚ (NOVA)

    19:00 Ολυμπιακός-Εργοτέλης (ΝΕΤ)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 7 5-1-1 4-0-0 1-1-1 12-3 16

    2. ΠΑΟΚ 7 4-3-0 2-2-0 2-1-0 8-2 15

    3. Ξάνθη 7 4-2-1 2-0-1 2-2-0 5-2 14

    4. Εργοτέλης 7 3-3-1 1-2-1 2-1-0 11-9 12

    5. Παναθηναϊκός 7 3-2-2 2-1-1 1-1-1 12-8 11

    . Λάρισα 7 3-2-2 2-0-2 1-2-0 12-8 11

    . Πανιώνιος 7 3-2-2 1-2-1 2-0-1 11-8 11

    8. ΑΕΚ 7 2-4-1 2-1-0 0-3-1 10-10 10

    9. Άρης 7 3-0-4 3-0-1 0-0-3 6-8 9

    10. Λεβαδειακός 7 2-2-3 2-1-0 0-1-3 4-8 8

    11. Αστέρας Τρίπολης 7 1-4-2 0-3-0 1-1-2 5-6 7

    . Πανσερραϊκός 7 2-1-4 0-1-2 2-0-2 6-11 7

    . Πανθρακικός 7 2-1-4 1-0-2 1-1-2 4-9 7

    14. Ηρακλής 7 0-4-3 0-3-1 0-1-2 4-7 4

    . ΟΦΗ 7 0-4-3 0-1-2 0-3-1 8-13 4

    . Θρασύβουλος 7 1-1-5 0-1-2 1-0-3 6-12 4


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 November 2008 - 5:30:35 UTC