Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"
  • [02] Κατάσχεση κινεζικού γάλακτος στην Ιταλία

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"

    Μήνυμα αισιοδοξίας ως προς τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έναντι της διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης απέστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην οικονομία και οι ανησυχίες που απασχολούν τους πολίτες της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς ξεκάθαρα μηνύματα και αποφασιστικότητα, περιμένουν να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ακόμη, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, η αποκατάσταση και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαραίτητη, καθώς η αποτελεσματική λειτουργία του τομέα είναι αναγκαία για την καλύτερη λειτουργία των οικονομιών μας και για τη διασφάλιση της μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να κινούνται εντός των πλαισίων του, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί με ευέλικτο τρόπο, δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι αποκομμένο από τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φορολογικής πολιτικής και επιβολής νέων φόρων και σημείωσε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ. Ο Κ. Καραμανλής, πρόσθεσε, ακόμη, ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται η ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας.

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων των χωρών μελών, την υποστήριξη των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων και την προστασία του συνόλου των καταθέσεων των ιδιωτών. «Τα μέτρα που αποφασίσαμε στην Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης είναι μια αποφασιστική απάντηση στην κρίση και θεωρούμε ότι ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι «27» αποφάσισαν τα εξής: Τη θέσπιση μηχανισμού έγκυρης προειδοποίησης, ανταλλαγής πληροφοριών και αξιολόγησης. Την αυστηρή επιβολή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμογής των συστάσεων για τη διαφάνεια των δεσμεύσεων και των κινδύνων που αναλαμβάνουν. Την καθιέρωση τακτικής συνεδρίασης, μια φορά το μήνα των εθνικών εποπτικών αρχών. Την αλλαγή στο σύστημα αμοιβών και κινήτρων των διευθυντικών στελεχών, ώστε να καταστούν όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιο υπεύθυνοι. Την επιδίωξη με τους διεθνείς εταίρους «μιας ριζικής μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Την έκφραση αλληλεγγύης προς την Ισλανδία η οποία έχει ανάγκη την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Ακόμη, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα. Περιληπτικά, το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι στην κατεύθυνση των πρόσφατων αποφάσεων των χωρών της ευρωζώνης, περιλαμβάνει εγγυήσεις για μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων, παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μέσω ειδικής έκδοσης τίτλων του δημοσίου και κεφαλαιακή ενίσχυση για όσες τράπεζες αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων. Στόχος του σχεδίου είναι η ομαλοποίηση των πιστωτικών συνθηκών και των επιτοκίων για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στην απασχόληση, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόγραμμα είναι προσωρινό (έως το τέλος του 2009), δεν συνεπάγεται επιβαρύνσεις για τον φορολογούμενο, ενώ οι συμμετέχουσες τράπεζες πληρώνουν το υπερτίμημα για την εγγύηση της συμμετοχής του δημοσίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει υποστεί σε πολύ μικρότερη έκταση, σε σχέση με τις άλλες χώρες, τους κραδασμούς της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και παραμένει πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό στη δυσμενή σημερινή συγκυρία. «Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στην προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και στο πλαίσιο αυτό προώθησε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών και την αύξηση του θεσμοθετημένου ελάχιστου ορίου εγγυήσης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για περίοδο τριών ετών», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι επιπλέον, η κυβέρνηση πήρε τη ρητή πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, πέρα από το νομικό ελάχιστο όριο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζει όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στο πνεύμα των αποφάσεων που πήραμε με τους εταίρους μας της ΕΕ».

    Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2%, δηλαδή σαφώς πάνω από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το κατά πόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις προτίθεται να αναθεωρήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού, απάντησε ότι η φορολογική πολιτική της Ελλάδας, η γενική πολιτική και ο προϋπολογισμός δεν αλλάζουν. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία και τα εφαρμόζει: Πρώτα από όλα, η φορολογική πολιτική, που διαχρονικά οδήγησε σε σημαντική μείωση των συντελεστών και αυτό ήταν ένα πολύ αναπτυξιακό κίνητρο, δεύτερον, ο Επενδυτικός Νόμος και τρίτον η πλήρης εφαρμογή του Δβ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί σχεδόν 5.000 προτάσεις, με ύψος επενδύσεων που ξεπερνά περίπου τα 10 δισ. ευρώ, οι άμεσες θέσεις εργασίας από τον επενδυτικό νόμο, είναι γύρω στις 25.000, ενώ οι συνολικές θέσεις εργασίας, που και εμμέσως δημιουργούνται, είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο είναι και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. «Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εικόνα υπερβολικής αισιοδοξίας, η κατάσταση συγκριτικά, είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε και τις δυνατότητες, αλλά και τη βούληση να σπρώξουμε όσο γίνεται περισσότερο στην κατεύθυνση της πραγματικής οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν να κάνουν με τον αντίκτυπό του στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις επενδύσεις, στις θέσεις δουλειάς, την εργασία, στην ανάπτυξη και, στις συνθήκες ζωής για τους πολλούς πολίτες, κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Επιπλέον, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται το Ταμείο Συνοχής και ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης οι περισσότερο πληττόμενοι από την οικονομική κρίση, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

    Τέλος, ερωτηθείς για το λόγο της αυριανής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε μια εποχή σοβαρής διεθνούς κρίσης, θεωρεί επιβεβλημένη μία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. «Πιστεύω ότι θα είναι μία χρήσιμη συνάντηση για να ακούσουμε τις εκτιμήσεις του κ. Τρισέ και για να ανταλλάξουμε απόψεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Σε ό,τι αφορά τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναλυτική συζήτηση θα γίνει το Δεκέμβριο, οπότε η ιρλανδική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε να βγει η Ευρώπη από την κρίση και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών της ΕΕ των 27 χωρών μελών.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι ειδικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει εξαίρεση από την εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών που έχουν ήδη αποφασιστεί. Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, θέτοντας φιλόδοξους στόχους και δείχνοντας το δρόμο και σε τρίτες χώρες. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ΕΕ αποφάσισε την προώθηση του «πακέτου» για τις κλιματικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα διεθνή συγκυρία.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια που απασχόλησε σήμερα τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως ένας σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας , προωθώντας και συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνή ενεργειακά έργα που ενισχύουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, όπου περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια. Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται: η επίσπευση έγκρισης του νομοθετικού πακέτου για τη χάραξη μιας συνεκτικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η επίσπευση έγκρισης του πακέτου για την εσωτερική αγορά ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, η βελτίωση των υποδομών μέσω της προώθησης δικτύων διασύνδεσης (ειδικά για τις απομονωμένες περιοχές), η δημιουργία μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών και η συνέχιση του ενεργειακού διαλόγου με τρίτες χώρες (κυρίως με τις χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων).

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα θέματα ασύλου, το οποίο απασχόλησε τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενόψει της Συνόδου, απέστειλε επιστολή τόσο στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Νικολά Σαρκοζί, όσο και στους ομολόγους του, με την οποία ζητούσε να επιδείξουν όλες οι χώρες πνεύμα αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και υφίστανται ισχυρές πιέσεις. Πρότεινε, επίσης, να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των προβλέψεων για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στην ενίσχυση της λειτουργίας της υπηρεσίας για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, FRONTEX, στην αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος με στήριξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών και τέλος, στην ενίσχυση συνεργασίας με τις τρίτες -κυρίως όμορες - χώρες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και ιδιαίτερα εκείνων που λόγω της θέσης τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζουν εντονότερες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα. Προβλέπεται, ακόμη, η εμβάθυνση συνεργασίας με την υπηρεσία εξωτερικών συνόρων FRONTEX και η δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιφερειακού κέντρου για τα θαλάσσια ζητήματα και δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος συνοριοφυλάκων και επισημαίνεται η ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, περιλαμβανομένης της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής.

    ΓΕΩΡΓΙΑ

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή της Γεωργίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπρόθεσμη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον Καύκασο. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ στηρίζει την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας και εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία.

    ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Αναφορικά με τη σύσταση της ομάδας περισυλλογής για τη μελλοντική μορφή της ενωμένης Ευρώπης, που πρότεινε ο Πρόεδρός της, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της, εντός της διετίας. Τα πορίσματα αυτά θα αφορούν θέματα που θα απασχολήσουν μελλοντικά την ΕΕ, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

    Για θέματα εσωτερικής πολιτικής

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για την απόφασή του να ζητήσει από τη Βουλή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του Βατοπεδίου.

    «Δεν έχω αλλάξει άποψη για το πότε πρέπει να γίνονται κατά κανόνα εξεταστικές επιτροπές, με τη διαφορά ότι εδώ, μετά τα όσα συνέβησαν στο χώρο της δικαιοσύνης, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει το θέμα στη Βουλή και επιχειρεί τη συγκάλυψη. Για το λόγο αυτό πήρα την πρωτοβουλία να φέρω άμεσα το θέμα στη Βουλή. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και όλες οι ενέργειές μας καταδεικνύουν επιπρόσθετα πλέον το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας στο αίτημα που υπέβαλε η αντιπολίτευση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο πρώθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρόταση περιλαμβάνει μια βασική προϋπόθεση, το να έχει στοιχειοθετηθεί νομικά ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα, βάσει πραγματικών στοιχείων για συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάτι που,όπως υπογράμμισε, σήμερα δεν υπάρχει.

    Τόνισε ακόμη ότι εάν στην εξεταστική επιτροπή ή από τη δικαστική έρευνα αυτό στοιχειοθετηθεί, βεβαίως και θα πάμε σε προανακριτική επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει μια λογική και νομική αλληλουχία.

    Τα όσα λέγονται σήμερα για προανακριτική επιτροπή δεν είναι τίποτα παρά παιχνίδια πρόσκαιρων εντυπώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς εάν πρέπει να απομακρυνθούν πολιτικά πρόσωπα όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν με την έκφραση οποιασδήποτε καταγγελίας - αβάσιμης κατά την άποψή μου- να στοιχειοθετούνται αμέσως κατηγορίες, ενώ επανέλαβε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις που να συνδέουν πολιτικό πρόσωπο με αδίκημα.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι αισθάνεται πολύ ισχυρός και πως έχει την ευθύνη όταν δημιουγείται ένα συγκεκριμένο κλίμα να παίρνει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν το κλίμα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε υπόθεση υπάρχει, πραγματική, η καθ' υπερβολήν θα πρέπει να ξεκαθαρίζει.

    Δεν έχουμε εκλογές στο πρόγραμμα και ο ανασχηματισμός είναι δική μου αρμοδιότητα και δική μου απόφαση για το αν και το πότε θα γίνει, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς σχετικά.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι «πήραμε μια απόφαση όλοι μαζί για να τεθεί τέλος στην εσωστρέφεια. Αυτό δεν σημαίνει φίμωτρο, ότι, δηλαδή, δεν θα μιλάει και δεν θα σκέφτεται κανένας ή δεν θα εκφράζει άποψη. Πρέπει, όμως, να υπάρχει -και πάντα ο ομιλών σίγουρα την έχει -αίσθηση του μέτρου».

    Σε ερωτηση για τους διατυπωθέντες υπαινιγμούς για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι τις αποκλείει και τις διαψεύδει και πρόσθεσε ότι είναι αντίθετες με τις αρχές και την πρακτική του,τονίζοντας ότι ο χώρος δικαιοσύνης λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες οι οποίοι είναι σεβαστοί.

    Οταν προκύπτουν τέτοια θέματα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να πεί στους Ελληνες πολίτες ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ολα στο φως, το θέμα σήμερα κιόλας στη Βουλή,είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [02] Κατάσχεση κινεζικού γάλακτος στην Ιταλία

    Η ιταλική δασική υπηρεσία προχώρησε στην κατάσχεση ενός τόνου κινεζικού γάλακτος, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι μπορεί να έχει μολυνθεί με μελαμίνη. Το γάλα φυλασσόταν σε αποθήκες, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάπολη. Την όλη επιχείρηση αποκάλυψε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Λούκα Τζάια, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της RAI. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη κατάσχεση κινεζικού γάλακτος που έχει γίνει έως τώρα στην Ιταλία». «Για την οριστική απάντηση των εργαστηριακών αναλύσεων, όπως τόνισε όμως η υφυπουργός Υγείας, Φραντσέσκα Μαρτίνι, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου δέκα ημέρες».

    Παράλληλα, οι Ιταλοί καραμπινιέροι κατέσχεσαν ένα κουτί γάλακτος και δύο γιαούρτια, στο Μοντούνιο (έξω από το Μπάρι) και στο Πότζιο Μαρίνο (Νάπολη). Στις τρεις αυτές περιπτώσεις, ανιχνεύθηκε ποσότητα μελαμίνης η οποία ξεπερνά τα όρια που τίθενται από το νόμο. Τα συγκεκριμένα προϊόντα «πωλούνταν σε καταστήματα που διαθέτουν ξένα είδη τροφίμων. Πρόκειται για τροφικά σκευάσματα για παιδιά», όπως τόνισε ο επικεφαλής του ειδικού τομέα των καραμπινιέρων Κόζιμο Πιτσινίνο. «Η μελαμίνη ανιχνεύθηκε σε ποσότητα ικανή να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των μικρών καταναλωτών, με συνέπειες, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες», τονίζεται, επίσης, στο ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Υγείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 18:30:30 UTC