Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"

    Το σχέδιο για τη στήριξη των ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει στόχο τη σταθερότητα και την προστασία των εισοδημάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    "Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε αν χρειαστεί" είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσθεσε ότι τα μέτρα στήριξης δεν συνεπάγονται επιβαρύνσεις των φορολογούμενων και επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι επιβαρυμένες με "τοξικά" προϊόντα, αλλά το ελληνικό σύστημα επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις των "27" ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν μια σειρά μέτρα, όπως μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, καθιέρωση τακτικής συνεδρίασης σε μηνιαία βάση των εθνικών εποπτικών αρχών και πρωτοβουλίες της ΕΕ σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    Η πρόταση των χωρών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης βρίσκει, σε γενικές γραμμές, σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ, ανέφερε από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

    Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ανέφερε, ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των πολιτών, προώθηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας.

    Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητείται η πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν σχετικά με την αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία των τραπεζικών συστημάτων, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση αυτή.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι δεν θα αλλάξει, καθώς το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει ότι σε «εξαιρετικές περιστάσεις» όπως οι σημερινές θα υπάρχει «ευελιξία».

    Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

    Τα μέτρα για την προστασία των τραπεζών, που αποφασίστηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο υπουργείο Οικονομίας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αποφασίστηκε η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου μέχρι το ύψους των 15 δισ. ευρώ προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση του δημοσίου εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.

    Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση ειδικών ομολόγων στα πιστωτικά ιδρύματα έως 8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο θα λάβει επαρκείς διασφαλίσεις από τις τράπεζες για τα ομόλογα αυτά.

    Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων έως τα 5 δισ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αγορά προνομιούχων μετοχών από το δημόσιο.

    Η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί έχει ως εξής. Όποια τράπεζα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στα μέτρα θα υποβάλει αίτηση, η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από την Τράπεζα Ελλάδος και στη συνέχεια εάν δίνεται έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα θα γίνεται η ένταξη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζοντας το σχέδιο στήριξης των τραπεζών και θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και υπάρχουν προβλήματα σε τράπεζες, προβλήματα εμπιστοσύνης και προβλήματα ρευστότητας.

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει υγιείς βάσεις, αλλά λόγω της κρίσης υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα αύξησης των επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, αφού έχουν γίνει σε άλλες χώρες παρεμβάσεις υπέρ των τραπεζών.

    Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα είναι συμβατά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

    Πάντως, διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι η ελληνική κυβέρνηση απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και κατέληξε ότι οι κατευθύνσεις των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι σαφώς συμβατές με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι καμιά κατάθεση στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση από τα μέτρα αυτά.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, είπε ότι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν χρήση των μέτρων, θα αντιμετώπιζαν "μία παγωμένη αγορά". Οι τράπεζες, προέβλεψε, θα κάνουν χρήση των μέτρων, διότι διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα (ανταγωνιστικότητας).

    Το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε δέκα ημέρες.

    <embed src="mms://a1202.v35261d.c35261.g.vm.akamaistream.net/7/1202/35261/v0001/athens.download.akamai.com/35262/6943641.wmv" width="384" height="282" align="right" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/en/default.asp" name="ObjMediaPlayer" showdisplay="0" showcontrols="1" enableContextMenu="0" volume="0" showstatusbar="1">

    Για την προβολή του video απαιτείται η έκδοση του Media Player 9 ή νεότερη.

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" την τελευταία έκδοση από εδώ

    16/10/08 10:30πμ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 12:30:28 UTC