Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ελληνική οικονομία αντέχει"
  • [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [03] "Να μην πληρώσει ο λαός"

  • [01] "Η ελληνική οικονομία αντέχει"

    Η ελληνική οικονομία αντέχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύνοδος.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Σημείωσε δε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματκό Ταμείο, το οποίο προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2%.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Στη συνάντηση, τόνισε ο κ. Καραμαλής, καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο:

    -Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σβ αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

    -Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν.

    -Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.

    Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας, κλίμα εμπιστοσύνης, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στο δρόμο που έχει χαράξει με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο, συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που υιοθέτησε η σύνοδος ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφενός μεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αφετέρου δε ότι διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού σσυτήματος.

    "Με ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αγορά θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρθμούς και θα παράξει καλύτερα αποτελέσματα για όλους", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση που χρειάζεται προσήλωση στον τελικό στόχο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σε αυτές τις τελευταίες 30 ημέρες της κρίσης, επέδειξε αντανακλαστικά πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες.

    "Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι "συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας", καθώς και ότι "συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου, που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας".

    Κοινό σχέδιο για ενίσχυση των τραπεζών αποφάσισαν οι "15"

    Κοινή δράση για την ενίσχυση των τραπεζών αποφάσισαν οι ηγέτες των 15 χωρών της ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας στις αγορές και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Οι 15 ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα εγγυάται το διατραπεζικό δανεισμό και θα αφήνει ανοιχτή την προσφυγή στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

    Όπως είπε ο Σαρκοζί οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εγγυηθούν τα διατραπεζικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Οι κυβερνήσεις των 15 χωρών δεσμεύτηκαν επίσης αφενός να εμποδίσουν τη χρεοκοπία των τραπεζών τους προχωρώντας στην επανακεφαλαιοποίησή τους αφετέρου να εγγυηθούν οι κυβερνήσεις τους τα διατραπεζικά δάνεια, όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

    Το μέτρο αυτό στοχεύει να πείσει τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη. Η απροθυμία των τραπεζών να δανείζονται μεταξύ τους βρίσκεται στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    Το μήνυμα ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής είναι πολύ μικρότερες σε έκταση στην ελληνική οικονομία από ότι σε άλλες χώρες έστειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Τόνισε οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και είναι υγιές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται με την ευκαιρία των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε επανειλημμένα τη σημασία της άμεσης και ταχείας αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις πραγματικές οικονομίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που ο κ.Αλογοσκούφης θεώρησε πρωταρχικό ζήτημα. Ανέφερε οτι είναι αναγκαίες δράσεις σε εθνικό επίπεδο, μετά όμως από συντονισμό σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των κρατών.

    Ερωτηθείς, σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ψυχολογίας των αγορών, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγγύηση των καταθέσεων που προωθείται προς ψήφιση, αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν δράσεις από το ευρωπαϊκό "οπλοστάσιο" άμεσης αντίδρασης που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο χωρών ΕΕ (ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών κλπ)

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς έχουν συνυπολογισθεί οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς, όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να σημαίνει αυτό την κατάργηση των όσων προβλέπει. Ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εστιασθούν στην ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συναίνεσης, σε θέματα οικονομικής πολιτικής με της Αξιωματική Αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συναίνεση στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί και σε άλλες επιλογές προκειμένου να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ομοψυχία αυτή η κρίση.

    Από την πλευρά του μιλώντας στη συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους τραπεζίτες "προσελκύουν" καταθέτες διασπείροντας αρνητικές φήμες για άλλες τράπεζες. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να χορηγούν δάνεια με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται

    Για το νέο περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του κόστους χρήματος θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως διεθνώς.

    [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Ηρακλείου θα επισκεφθεί σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Η χώρα και οι πολίτες απαιτούν σήμερα αλλαγή πορείας, υπεύθυνη ηγεσία. Αυτή ήταν η κεντρική φράση στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο, φράση την οποία επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιιλία του με αναφορές στους πολιτικούς δεσμούς της Κρήτης με την παράταξη που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφορές που έγιναν δεκτές με θερμές εκδηλώσεις απο τους συγκεντρωμένους.

    Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι απουσιάζει ένα ισχυρό κράτος δικαίου το οποίο να προστατεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, δεν είναι προνόμια για λίγους, αλλά δικαιώματα όλων. Γι αυτό, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε μαζί, ασυμβίβαστα, για τον πολίτη και την Ελλάδα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και στις δυνάμεις μας.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και η οποία οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    Η διεθνής κρίση, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις οποίες οι σοσιαλιστές καταγγέλλουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα της υποταγής του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα, του παρασιτικού καταναλωτισμού, των αντιπαραγωγικών επενδύσεων και της απουσίας κανόνων και αρχών. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα απουσίας σοβαρής ρύθμισης και ελέγχου απο το κράτος, και της πλήρους παράδοσης της πολιτικής στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τα οποία θέλουν να ελέγχουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Γι αυτό, τόνισε, ο ιδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής.

    Εμείς, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, ως κυβέρνηση θα ξαναζωντανέψουμε αυτές τις αρχές που πρέπει να διέπουν και τη χώρα μας και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό, τόσο για τη διεθνή όσο και για την εγχώρια κρίση. Οι σοσιαλιστές, υπογράμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τη διεθνή κρίση:

    Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν με τις πρακτικές τους και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

    Αναφορικά με την εγχώρια κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και προειδοποίησε την κυβερνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να πληρώσουν οι πολίτες και πάλι το λογαριασμό της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Ηρθε η ώρα, τόνισε ο κ Παπανδρέου για μεγάλες πρωτοβουλίες και η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, μια πολιτική που θα στηρίζει το εισόδημα και θα επενδύει στο μέλλον, με ισχυρή κρατική παρέμβαση και νέους κανόνες στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα εξής:

    -Εγγύηση των καταθέσεων

    -Εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος

    -Εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των Τραπεζών προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία

    -Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προσταστία των χρημάτων των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και κινήσεις που πρέπει να αναληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, πρότεινε, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να υπάρξει σήμερα ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και αύριο αλλαγή του.

    Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί πλέον να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, που θα κοιτά μόνο τον πληθωρισμό και θα ξεχνά την ανάπτυξη, την ανεργία και τα δημόσια αγαθά.

    Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την κατηγόρησε για ανευθυνότητα απέναντι στον πολίτη, τονίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, στέκεται με υπευθυνότητα έχοντας ξεκάθαρους στόχους, συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο και είναι αποφασισμένο να το υλοποιήσει.

    Λεφτά υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι σε ελάχιστο διάστημα βρέθηκαν για τις Τράπεζες πολλά δισεκατομύρια. Αν έχεις την πολιτική βούληση, τόνισε, μπορείς να βρεις λεφτά και για τον πολίτη. Και εμείς έχουμε αυτή την πολιτική βούληση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ορισμένους άλλους στόχους του κινήματος, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους που είναι απο τις πιο βασικές δεσμεύσες του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

    -Βοήθεια στους νέους για να βρούν την πρώτη τους δουλειά με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών για 4 χρόνια

    -Θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλληλους

    -Κατάργηση του μπλόκ

    -Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού

    -Τέλος στα ανασφάλιστα stage, στις απλήρωτες υπερωρίες και στην ανεπαρκή και υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων.

    Αναφερόμενος στα θέματα υγείας και ασφάλισης, ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε δέσμευση για ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας και ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και το ιδιο πρέπει να γίνει και με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις Τράπεζες.

    Επίσης ανέφερε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα αναμορφωθεί το ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί για να καλύψει άλλες 300.000 συνταξιούχους και θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τις μελλοντικές γενιές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε επίσης οτι το κίνημα ως κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης θα εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι η Κρήτη δεν είναι άντρο λίγων παρανόμων οι οποίοι καλύπτονται απο πολιτικούς προστάτες, ούτε ενας τουριστικός προορισμός χαμηλής ποιότητας ή τόπος υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

    Πρέπει, τόνισε, να αναδειχθεί η πραγματική δυνατότητα του νησιού και η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα.

    Σήμερα οι Ελληνες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργώντας υπεύθυνα ως αξιωματική αντιπολίτευση αποκάλυψε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όταν η Νέα Δημοκρατία το κατηγορούσε για λαϊκισμό. Εαν δεν είχαμε αποκαλύψει το σκάνδαλο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση εξαιτίας των τζογαδόρικων και αρπακτικών πρακτικών οι οποίες οδήγησαν στη διεθνή κρίση.

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ήταν και είναι υπεύθυνη, υπήρξε υπευθυνότητα και σύνεση, τόση που ποτέ δεν είχε δείξει η Νέα Δημοκρατία.

    Αύριο ως κυβέρνηση, τόνισε, επίσης θα συνεχίσουμε υπεύθυνα και θα κάνουμε το πρώτο βήμα από την πρώτη μέρα για να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κράτους, αλλαγή την οποία ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ως το θεμέλιο λίθο για να υπάρξουν όλες οι άλλες αλλαγές, γιατί όπως υπογράμισε, τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν έχουμε ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους σε αγώνα, με οδηγό το όραμα και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να μεταδοθεί η σιγουριά και η ασφάλεια στον πολίτη, για να καταλάβει ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Το μήνυμα αυτό, τόνισε, πρέπει να φθάσει παντού, γιατί είναι το μήνυμα της ελπίδας.

    [03] "Να μην πληρώσει ο λαός"

    Οι ΗΠΑ χάνουν μερίδια στην παγκόσμια αγορά και θα γίνουν πιο επικίνδυνες, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στη διεθνή οικονομική κρίση, και εξέφρασε την ανησυχία για αναζωπύρωση εστιών πολέμου και τη δημιουργία νέων.

    «Όλοι είναι ενωμένοι, σαν μια γροθιά, κατά των λαών, αλλά ο καθένας για πάρτη του όταν πρόκειται για τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς», σχολίασε για τον διεθνή ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τόνισε πως είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα να «ξεπεταχθεί» για να απαντήσει στα χτυπήματα που θα δεχθεί.

    Για την Ελλάδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση είναι ενδεχόμενο να μπει σε μια πρώιμη οικονομική κρίση σε σχέση με τα Βαλκάνια και θα χάσει τη θέση που κατέχει στην περιοχή. Η διεθνής κρίση μπορεί να επιταχύνει αυτή την εξέλιξη.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του, επιτέθηκε στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι στην κρίση.

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι είναι «ανοησίες» η προσωποποιημένη κριτική, ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και σημείωσε πως «ο κ. Καραμανλής μιλάει για τον σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου».

    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ έχουν μια κοινή θέση, που είναι η υιοθέτηση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατίας όταν είναι στην αντιπολίτευση, με την ελπίδα ότι θα χαλιναγωγήσουν τη δυσαρέσκεια και θα επιστρέψουν στη διακυβέρνηση. Στην ουσία «ξελασπώνουν» τις Τράπεζες και τα μονοπώλια, να συνεχίσουν την κερδοφορία τους, επισήμανε.

    Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση 1.000 ευρώ το μήνα στα χαμηλά εισοδήματα τόνισε ότι «δεν είναι πρόταση αυτή, διότι με 69 λεπτά την ημέρα δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ενδιαφέρεται όταν θα κάνει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ο «φτωχός συγγενής» και να δείξει ότι το στρίμωξε το ΠΑΣΟΚ και άλλαξε».

    Σχετικά με τις προτάσεις για εγγύηση των καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων, είπε ότι και το ΚΚΕ θέλει να μη χαθούν οι καταθέσεις και να μειωθούν τα επιτόκια, όμως το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο». Και το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να το πληρώσουν οι Τράπεζες και τα μονοπώλια και όχι το κράτος, δηλαδή ο λαός.

    Ως προς τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για εγγύηση των καταθέσεων σημείωσε πως «αν υπάρξει κραχ, δεν θα τους δώσουν τίποτε. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια πράγματα».

    Είπε επίσης ότι είναι ψέμα πως οι Τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά απλώς δεν μπορούν να κερδοσκοπήσουν.

    Ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να «παγώσουν» τα δάνεια στις περιπτώσεις εργαζομένων δανειοληπτών που απολύονται.

    «Τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά, αλλά χρησιμοποιούνται για να διευκολυνθεί ο δικομματισμός», τόνισε αναφερόμενη στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και πρόσθεσε: «Αν θα συναντηθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέκος Αλαβάνος; Ε, και τι έγινε;»

    Καταφέρθηκε εναντίον των συνδικαλιστικών ηγεσιών και ζήτησε να υπάρξει «ξεσηκωμός» για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    Σε ερώτηση αν η διεθνής κρίση θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές ή θα τις απομακρύνει, απάντησε ότι δεν ξέρει πως σκέφτονται στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε, πάντως, πως «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση για να ανακτήσει το κύρος και την επιρροή της».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και σχολίασε πως «αν άλλαξε η σχέση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν άλλαξε από τις συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 October 2008 - 4:30:26 UTC