Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορεία προς το 18ο Συνέδριο
  • [02] "Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής"
  • [03] "Στο στόχαστρο μικρο-οφειλέτες"
  • [04] Νέα δέσμη ιδεών για το όνομα
  • [05] "Εξωστρεφής ενεργειακή πολιτική"
  • [06] Συνεχίζεται η αβεβαιότητα

  • [01] Πορεία προς το 18ο Συνέδριο

    Τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του Κόμματος, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Να αποσυρθούν αμέσως από το χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του και κάνει λόγο για "λεηλασία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα κα".

    Επίσης, ζητά "την άμεση επιστροφή των χρημάτων χωρίς καμία απώλεια για τα Ταμεία, καθώς και την επιστροφή όλων των κλεμμένων από βιομήχανους, τραπεζίτες, χρηματιστές, εφοπλιστές κλπ. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν υγιείς ή τοξικές τοποθετήσεις χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Όλα δουλεύουν σε βάρος τους και υπέρ του κεφαλαίου".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για "εγκληματικές ευθύνες τους, που συνειδητά οδήγησαν μεγάλο μέρος των χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο".

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους "να μην ανεχτούν άλλο την κλοπή και την κοροϊδία. Να υποστηρίξουν μαχητικά τη θέση του ΚΚΕ για σταμάτημα κάθε μορφής τζογαρίσματος των αποθεματικών και επιστροφή όλων των κλεμμένων. Να διεκδικήσουν σύγχρονα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα".

    Το ΚΚΕ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.

    [02] "Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής"

    Στην Αθήνα, από την Παρασκευή 10/10 έως την Κυριακή 12/10 θα πραγματοποιηθούν Οι εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από αύριο εως την Κυριακή.

    Συνάντηση Τσίπρα-Πετραλιά

    Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Απασχόλησης κάνοντας λόγο για βούληση όλων των πολιτικών δυνάμεων να θωρακίσουν το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού μετέφερε στην κ. Πετραλιά τρεις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με τα οικονομικά των ταμείων. Ζήτησε να επιστραφούν τα δομημένα ομόλογα στις τράπεζες και να αποδοθεί το σύνολο του αντίστοιχου κεφαλαίου ( κατ΄εκτίμηση περίπου 700 εκατ. ευρώ) στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ζήτησε επίσης να αντικατασταθούν τα παλαιά ομόλογα του δημοσίου που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ταμείων με νέα ομόλογα συνταξιοδοτικού σκοπού και κυρίως να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά των ταμείων στο ύψος που αυτά βρίσκονταν το 2006 πριν δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (επίσης κατ΄εκτίμηση το 2006 το σύνολο των αποθεματικών βρίσκονταν περίπου στα 29,2 δισεκ. ευρώ ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 25).

    "Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Πρέπει το κράτος σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων στο ύψος και στο επίπεδο που έδειχνε η αποτίμησή τους στα τέλη του 2006. Να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει από τις τράπεζες, να διεκδικήσει την επαναφορά των σύνθετων προϊόντων υψηλού ρίσκου στη τιμή της κτήσης τους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Τσίπρας, μίλησε για "αναγκαία αλλαγή πολιτικής τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη". Στην Ευρώπη σήμερα, που έχει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας που ουσιαστικά είναι ένα κουρελόχαρτο και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια νέα δημόσια παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μ΄ ένα ευρύτερο σταθερό ρόλο του δημοσίου, προκειμένου αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιδιώξεις της κερδοφορίας των τραπεζών, ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

    Η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι και η περιουσία των ταμείων έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και υπογράμμισε ότι τα χαρτοφυλάκια των ταμείων δεν περιλαμβάνουν "τοξικά" ομόλογα.

    Η υπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε επίσης σε νέα υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την επενδυτική πολιτική που θα ακολουθούν τα ταμεία, με στόχο, όπως είπε, τη θωράκιση του συστήματος με μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία.

    [03] "Στο στόχαστρο μικρο-οφειλέτες"

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αναφέρει πως έχουν αποσταλεί 8.000 εντάλματα σύλληψης από την Εισαγγελία Πατρών για οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας ότι οι μικρο-οφειλέτες του δημοσίους βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημειώνει πως ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εντάλματα είναι ήδη στα χέρια της Αστυνομίας σε όλη την χώρα «που τρομοκρατεί, συλλαμβάνει και απειλεί τους μικρο-οφειλέτες με συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ», οι μεγαλοοφειλέτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από κάθε συνέπεια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης «αν προτεραιότητα τής κυβέρνησης αποτελεί η είσπραξη των οφειλών από τους "γνωστούς" μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου και αν αδιαφορεί για το κοινωνικό κόστος της εφαρμογής του μέτρου της προσωποκράτησης σε ανθρώπους του καθημερινού μόχθου για μικρο-οφειλές».

    [04] Νέα δέσμη ιδεών για το όνομα

    Η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο θέμα τους ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Πακέτο ιδεών για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τη συνάντηση,ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", σημειώνοντας ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ υποστήριξε ότι, όπως πιστεύει, η πρότασή του αποτελεί "δίκαιη βάση" για λύση, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες. Ο κ.Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών σε δυο εως τρεις εβδομάδες.

    «Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το». Αυτό δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σβ αυτή τη βάση».

    Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σβ αυτό το θέμα και μέσα σβ αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σβ ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γιβ αυτούς».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σβ αυτό το είδος των πραγμάτων».

    Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

    «Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου?»

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

    Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, Πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τβ ακόλουθα:

    «Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

    Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

    «Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

    "Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".

    [05] "Εξωστρεφής ενεργειακή πολιτική"

    Τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας για την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Νότιο - ανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σε συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) με θέμα τις εμπορικές ευκαιρίες στο χώρο της ενέργειας.

    Σύμφωνα με τον Χ. Φώλια η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας ως ενεργειακού κόμβου στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής. Όπως είπε, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι αυξανόμενο και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι υψηλές. Μάλιστα, σημείωσε, πως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η παρευξείνια ζώνη είναι σήμερα η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου μετά την Ανατολική Ασία, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου, οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί πλησιάζουν το 6%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι "η ελληνική θέση είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η ενεργειακή ισορροπία είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Για αυτό η προσπάθεια για ανάπτυξη συνεργασιών πρέπει να είναι διαρκής, κατανικώντας δισταγμούς, αναβολές και καθυστερήσεις". Όπως επισήμανε "πάνω σε αυτές τις κεντρικές επιλογές, ξεδιπλώνεται η ελληνική εξωστρεφής ενεργειακή στρατηγική. Στρατηγική που αναδεικνύει την κομβική θέση της Ελλάδας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο σημείο τομής του συστήματος των τριών θαλασσών: Κασπίας, Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου".

    Εξάλλου, ο κ. Φώλιας ανέφερε πως "η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος σε μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες (σσ. τουρκοελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός South Stream, αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης) για να προωθηθούν σημαντικοί αναπτυξιακοί στόχοι" και τόνισε ότι "στη νέα εποχή που ανοίγεται για την περιοχή, στόχοι μας πρέπει να είναι η πρόσθεση δυνάμεων, η εκμετάλλευση των συνεργιών, ο καλός συντονισμός και η αύξηση της αποτελεσματικότητας προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους τους πολίτες μας".

    Από την πλευρά του ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας επισήμανε πως το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει δεν σημαίνει ότι η ενέργεια παύει να αποτελεί κεντρικό θέμα στη διεθνή πολιτική, και όπως τόνισε οι τιμές στον τομέα της ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα.

    Ο Π. Δούκας σημείωσε τη σημασία έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, ενώ για το δεύτερο επισήμανε και την περιβαλλοντική του διάσταση, καθώς θα προσφέρει και στον τομέα της πρόληψης ναυτικών ατυχημάτων στα Στενά του Βοσπόρου.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Γκενκ Ρουλι (που ασκεί στην παρούσα φάση και την προεδρία του ΟΣΕΠ) ανέφερε πως η οικονομική συνεργασία με έμφαση στον τομέα της ενέργειας αποτελεί μεγάλης σημασίας για τη βελτίωση των δικτύων ενέργειας, προς όφελος των χωρών της περιοχής και των καταναλωτών τους.

    [06] Συνεχίζεται η αβεβαιότητα

    Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά τη συντονισμένη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

    Μικτές τάσεις επικρατούν σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49.

    " Οι αγορές εξακολουθούν να επιδεικνύουν σκεπτικισμό σε ότι αφορά το διεθνή συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα" εκτιμούν οικονομολόγοι της τράπεζας " Barclays Capital" σε επιστολή προς τους πελάτες της.

    Το πρωί ο βασικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε άνοδο κατά 2,65%, στη Σιγκαπούρη 2,01% ,στη Σεούλ 1,54% και στη Σαγκάη 0,56%. Αντίθετα ,το χρηματιστήριο της Μανίλα έκλεισε με απώλειες 0,84%, του Σίδνεϊ υποχωρούσε κατά 1,71%,της Μπανγκόκ κατά 3,04%,της Ταιπέι κατά 0,64% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,13%.

    "Ολες οι αγορές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν.Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να επέλθει ηρεμία στην αγορά πριν περάσουν αρκετοί μήνες" λέει ο Νταισούκε Ούνο ,αναλυτής της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

    Στη Γουόλ Στρητ ο Ντάου Τζόουνς έκλεισε χθες με απώλειες 2,21% ενώ η πτώση ήταν πολύ μεγάλη στις ευρωπαικές αγορές με το Λονδίνο να υποχωρεί κατά 5,18%,η Φρανκφούρτη 5,88% και το Παρίσι 6,39%

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που η ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι επαρκής για να βγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κρίση.Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον παραδέχτηκε μάλιστα ότι και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ παρά το πακέτο διάσωσης των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσσο.

    Με μεγάλη πτώση "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κοντά σε χαμηλό κλεισίματος των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη επιμένουν.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 6,1%, στις 941,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου 2003.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα.

    ΔΝΤ : "Σε τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία"

    Σε τροχιά "εξαιρετικής επιβράδυνσης" έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία είχε συνταχθεί πριν την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών- η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο "κυκλώνα" καθώς και από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε ό,τι αφορά τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία.

    Η άμεση πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες, αναφέρει το ΔΝΤ, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο χρηματοοικονομικό τομέα, η ενίσχυση των οικονομιών μέσα από πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επικοινώνησε χθες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Τζορτζ Μπους ήταν τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η ευρωπαϊκή στάση

    Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ χαιρέτησε από τις Βρυξέλλες την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,5%.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας «τώρα είναι η ώρα για δράση », ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού χαιρέτησε και αυτός με τη σειρά του τις βρετανικές προτάσεις κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λειτουργώντας επί τη βάσει κοινών αρχών ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην «εισαγόμενη» κρίση. Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη σταθερότητα στις αγορές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε ακόμη από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν την πρόταση οδηγίας που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα υιοθετήσει νομοθετικές προτάσεις επί των πολιτικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξε χθες το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ για την αύξηση των ορίων εγγυήσεων των καταθέσεων αλλά και για τους κανόνες λογιστικής που θα διασφαλίζουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στους εποπτικούς μηχανισμούς στην ΕΕ σε μια ενιαία αγορά που, όπως είπε, αριθμεί 8.000 τράπεζες αλλά τα δύο τρίτα των περουσιακών στοιχείων των τραπεζών να ανήκουν σε 44 διασυνοριακά ιδρύματα που λειτουργούν σε 15 κράτη μέλη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι θα συσταθεί μια ομάδα υψηλού επιπέδου που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της ιδέας ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη βελτίωση της εποπτείας επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Γάλλος πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ Ντε Λαροζιέρ.

    Μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος που ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός, αλλά όχι το μοναδικό", απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου Skynews σχετικά με το αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση των αγορών.

    "Δεν αποκλείω τίποτε, θα πράξουμε ό,τι πρέπει", πρόσθεσε.

    Ο Αλιστερ Νταρλινγκ μίλησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

    Ολες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

    Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου

    Πτώση μεγαλύτερη των 3 δολαρίων παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και μεγάλη μείωση της ζήτησης.

    Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration) τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 1,1 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

    Παράλληλα, όμως, τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι η συνολική ζήτηση για τα πετρελαιοειδή, όπως είναι η βενζίνη και τα προϊόντα διύλισης, σημείωσε πτώση 8,6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε αργά το απόγευμα της Τετάρτης πτώση 3,01 δολαρίων το βαρέλι και είχε υποχωρήσει στα 87,05 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν μειωμένη κατά 2,66 δολάρια, στα 82 δολάρια το βαρέλι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 6:30:30 UTC