Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών
  • [02] "Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"
  • [03] "Συλλογική δράση των νέων"
  • [04] "Πράσινη Στέγη"

  • [01] Σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών

    Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το σχέδιο σωτηρίας του χρηματιπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ ύψους 700 δισ δολαρίων, που προτάθηκε από την κυβέρνηση Μπους, ανακοίνωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανακοινώθηκε, θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο σήμερα και η Γερουσία όχι νωρίτερα από την Τετάρτη.

    Δηλώσεις για το θέμα θα κάνει το μεσημέρι ο αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα νβ αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων, τονίζεται στο σχετικό οικονομικό νομοσχέδιο.

    Στην ουσία, η πιθανότητα να πωλήσει επισφαλή διαθέσιμα του στο αμερικανικό υπουργείο προσφέρεται σε κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα «που έχει σημαντικό κύκλο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με εξαίρεση όλες τις λοιπές κεντρικές τράπεζες, ή κάποιο ίδρυμα που ελέγχεται από ξένη κυβέρνηση».

    Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα νβ αγοράζει, ή να υπόσχεται πως θβ αγοράσει» τέτοια διαθέσιμα χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών.

    Στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει «έναν τίτλο του κυρίου χρέους».

    Οι ρήτρες αυτές απομένει ακόμη να κυρωθούν με ψηφοφορία από το Κογκρέσο. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως η προϊστάμενη αρχή του προσανατολίζεται σοβαρά προς την συμμετοχή του αμερικανικού υπουργείου σε ξένες τράπεζες, που επιχειρούν στις ΗΠΑ.

    Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο σχετικά με το οικονομικό σχέδιο σωτηρίας.

    "Αυτό το σχέδιο νόμου προσφέρει το βοήθημα και την αναγκαία χρηματοδότηση για να προσφέρουμε στην προστασία της οικονομίας μας λόγω της μεγάλης ζημιάς στο συνόλου του συστήματος" αναφέρει ο κ. Μπους σε σχετική του ανακοίνωση.

    Το σχέδιο που εξετάστηκε και πήρε την έγκριση του Κογκρέσου χθές πρόκειται να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα Δευτέρα από τα δύο Σώματα "αποστέλοντας σε όλες τις αγορές του κόσμου ένα ισχυρό μήνυμα της θέλησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα" εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος και επισημαίνει πως: "χωρίς το σχέδιο σωτηρίας, το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ήταν καταστροφικό".

    Το σχέδιο νόμου που θα θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό σχέδιο σωτηρίας που εκπόνησε η κυβέρνηση Μπους για ενίσχυση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποστέλει "ένα μήνυμα στους επενδυτές" δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον.

    "Η ταχεία δράση, η αποτελεσματικότητα και ο συντονισμός μεταξύ των δύο κομμάτων απέστειλε ένα μήνυμα στους επενδυτές, μεγάλους και μικρούς τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Πόλσον.

    "Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο που μας έχουν αναθέσει για να τους προστατεύσουμε, τις περιουσίες και την εργασία τους" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Εχω εμπιστοσύνη στο ότι ο νόμος αυτός θα μας δώσει την αναγκαία ευελιξία για να ξεφύγουν από το τέλμα οι τράπεζες και οι οικονομικές αγορές και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ικανότητα των οικονομικών δομών,γεγονός που βοηθά στην δημιουργία θέσεων εργασίας", επισημαίνεται τέλος στην ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Wells Fargo ερίζουν από χθες το βράδυ για την εξαγορά της τράπεζας Wachovia, που μαστίζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, τονίζει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Οι δύο όμιλοι έχουν επιδοθεί σε μία «μάχη προσφορών» και «προς ώρας, η κυβέρνηση ανθίσταται στις πιέσεις να βοηθήσει τους επίδοξους αγοραστές εγγυώμενη ένα τμήμα από τα διαθέσιμα της Wachovia, κατά τον ίδιον τρόπο που το έπραξε με την Bear Stearns» και την ευνοϊκή εξαγορά της από την JP Morgan, τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

    «Η κυβέρνηση επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη του ελέγχου της Wachovia καθβ όν τρόπο έγινε με την Washington Mutual», με το δημόσιο να εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις και την εξαγορά των τραπεζικών συναλλαγών της από την JP Morgan, προσθέτει η ΝΥ Τάιμς.

    Οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της Wachovia (μίας από τις μεγαλύτερες στα ανατολικά των ΗΠΑ, η οποία όμως υπέστη μεγάλες απώλειες έπειτα από την κατάρρευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο) ενδέχεται να διαρκέσουν και πέραν της αποψινής νύκτας, τονίζει η εφημερίδα.

    Αναταράξεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    «Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θβ ανακοινωθούν υστερότερα», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύκτας εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε χθες ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη χθεσινή νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δις λίρες των καταθέσεών τους.

    Σε "ένεση" ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis προχώρησαν, κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε αυτόν.

    Η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του βελγο-ολλανδικού ομίλου ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από τον βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ, μετά από ένα σαββατοκύριακο πυρετωδών διαβουλεύσεων μεταξύ, υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και υποψήφιων χρηματοδοτών, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Fortis, Μορίς Λίπενς, αναμένεται να παραιτηθεί.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κίνησης των τριών κυβερνήσεων, η τιμή της μετοχής της Fortis κατέγραψε αρχικά άνοδο έως και 5%, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, για να "καταποντιστεί" στη συνέχεια, σημειώνοντας απώλειες 18,9%.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    [02] "Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

    Να γυρίσουν "την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού" κάλεσε τους εργαζόμενους η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το Πέραμα, όπου περιόδευσε σήμερα.

    Η κα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους του δήμου Περάματος, τάχτηκε κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, τονίζοντας πως το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

    «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε αλλάζουν, ούτε φτιάχνουν», είπε. «Το ένα κόμμα είναι έτσι από γέννησής του, το άλλο απέκτησε τα ίδια χαρακτηριστικά στην ενηλικίωσή του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν και με τους δυο», είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ επέκρινε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη "για τη χείρα φιλίας που τείνει προς τη ΝΔ", ενώ αναφερόμενη στα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, τα χαρακτήρισε ως "αστεία πράγματα" και ως «προκαθορισμένο ραντεβού στη γωνία με τους δυο να παλεύουν ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους σβ αυτό το ραντεβού».

    «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να "αδυνατίσουν" και τα δυο κόμματα εξουσίας, να καταφέρουν ένα δυνατό πλήγμα στον δικομματισμό», ανέφερε η κα Παπαρήγα και σημείωσε ότι σβ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ προσφέρει εναλλακτική λύση μέσα από το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και τη συμπόρευσή του με τις αγροτικές δυνάμεις της χώρας.

    [03] "Συλλογική δράση των νέων"

    Σύσκεψη-συζήτηση με θέμα «Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας-θέσεις και προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», διοργάνωσε σήμερα ο κ.Αλαβάνος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, εργασιακών και επαγγελματικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης.

    Σκοπός της σύσκεψης-συζήτησης αυτής είναι η ανάδειξη και η αναζήτηση αιτίων και η διεκδίκηση λύσεων για προβλήματα που σχετίζονται με τη σταθερή και ασφαλή σύνδεση των νησιών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση καθιέρωσης της αρχής «του μεταφορικού ισοδύναμου», το σύστημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης «των άγονων γραμμών», τα δικαιώματα των επιβατών κ.ά., όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ομιλία Τσίπρα στο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ

    Ο Συνασπισμός δεν είναι ούτε μιντιακό, ούτε δημοσκοπικό φαινόμενο, γι αυτό και θα αποτύχουν όσοι προσπαθήσουν να τον αντιμετωπίσουν με αυτούς τους όρους, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας μιλώντας χθες σε νεανικό κυρίως ακροατήριο στο Πεδίο του Άρεως κλείνοντας τις εκδηλώσεις της νεολαίας του Συνασπισμού.

    Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής γιατί όπως είπε κεντρικό πολιτικό γεγονός είναι οι χιλιάδες νέοι και νέες που προσήλθαν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της νεολαίας του Συνασπισμού και για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα και τα αιτήματα της νέας γενιάς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να κατανοήσουν το κόμμα του ως ένα πολιτικό φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με όρους και με συνταγές δοκιμασμένες θα αποτύχουν γιατί όπως είπε: "δεν είμαστε, όπως ίσως λανθασμένα στην αρχή πιστέψατε, ούτε μιντιακό ούτε δημοσκοπικό φαινόμενο".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τον Συνασπισμό δεν τον αφορά η διαχείριση του ναυαγίου που λέγεται δικομματικό πολιτικό σύστημα και που τρώει πια από τις σάρκες αυτής της χώρας και ότι δεν έχει σχέση με τον δήθεν καθωσπρεπισμό και ρεαλισμό , αλλά είναι "από άλλο ανέκδοτο" και σημείωσε ότι το κόμμα του βρέθηκε στη σημερινή θέση πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, ανατρέποντας τα δεδομένα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαίνεσε τη δράση της νεολαίας και ιδιαίτερα την οργανωμένη νεολαία που στάθηκε όρθια "σε μια εποχή που δεν ήταν καθόλου της μόδας να οργανώνεσαι στην αριστερά και μάλιστα στην αριστερά που στέκεται κριτικά στα πράγματα και δεν καταπίνει αμάσητες τις γραμμές και τα δόγματα του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι "δε ξεσκονίσαμε τα τρόπαια των αγώνων της αριστεράς στις προθήκες των μουσείων της πολιτικής ιστορίας, ούτε ανασύραμε από το μπαούλο τα τιμημένα λάβαρα των αγώνων του χθες. Τα τιμάμε και τα σεβόμαστε αυτά τα λάβαρα, αλλά σήμερα εμείς φτιάχνουμε τους δικούς μας αγώνες, τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας σημαίες".

    Η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων και να μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μέλλον, είναι η δύναμη που κρύβει μέσα της η ίδια η κοινωνία, είναι η δύναμη που απελευθερώνεται από την συλλογική δράση των νέων ανθρώπων, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πριν από κάποια χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα εδώ ήταν μικρά παιδιά, κάποιοι εξήγγειλαν με τυμπανοκρουσίες το τέλος της ιστορίας.

    Για την ακρίβεια εξήγγειλαν το τέλος των κοινωνικών αγώνων, το τέλος των αιτημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη και υπογράμμισε:

    "Το τέλος της ιστορίας όμως κράτησε πολύ λίγο. Το βλέπουμε σήμερα που έχει οδηγήσει. Σε εκατοντάδες περιφερειακές συγκρούσεις και έναν μεγάλο πόλεμο για το πετρέλαιο, σε μια μεγάλη παγκόσμια διατροφική και περιβαλλοντική κρίση. Και στην κατάρρευση των οικονομικών κολοσσών που χτίστηκαν απομυζώντας κοινωνικό πλούτο και τώρα γκρεμίζονται κάνοντας ακριβώς το ίδιο.

    Αλλά και για τους λαούς και τα κινήματα, το τέλος της ιστορίας ήταν πολύ σύντομο. Πολύ γρήγορα, οι δυνάμεις της κοινωνικής αντίστασης, σε όλο τον κόσμο, πέρασαν στην αντεπίθεση, συνειδητοποιώντας μια μεγάλη ιστορική αλήθεια.

    Την δύναμη που μπορεί να απελευθερωθεί από την ενότητα, την κοινή δράση, την αλληλεγγύη ανάμεσα σε κινήματα με διαφορετικούς στόχους και φυσιογνωμία αλλά με κοινό προσανατολισμό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσφορά της νεολαίας στους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών, με έμφαση στις κινητοποιήσεις για την παιδεία και υποστήριξε ότι η νεολαία νίκησε και θα ξανανικήσει γιατί "η ιστορία δε τελειώνει ποτέ και γιατί το μέλλον διαρκεί πολύ".

    Απόφαση ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται με ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τον Τύπο, που επιδιώκουν την αναστήλωση του δικομματισμού ο οποίος αποσταθεροποιείται, τονίζει η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - καθώς καταψήφισε η Ανανεωτική Πτέρυγα - και δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Η πολιτική απόφαση υπογραμμίζει ότι παρατηρείται, από τις εθνικές εκλογές μέχρι και σήμερα, περαιτέρω αποσταθεροποίηση του δικομματικού συστήματος, που εκφράζεται με την απώλεια της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που τον αποτελούν (στο 50 - 60% και για τα δύο κόμματα) και προσθέτει ότι οι αιτίες που οδηγούν το λαό να αμφισβητεί και να απομακρύνεται από τα «κόμματα εξουσίας» απορρέουν κυρίως από τις ασκούμενες όλα αυτά τα χρόνια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες σήμερα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

    Είναι όμως ολοφάνερο, επισημαίνει η πολιτική απόφαση, ότι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, που διαπλέκονται με ηλεκτρονικά ΜΜΕ και έντυπα στη χώρα μας, δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η απαξίωση των δύο πυλώνων του δικομματισμού. Αυτό όχι γιατί ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο που υποφέρει, αλλά γιατί βλέπουν ότι υπάρχουν δυσκολίες να περάσουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές δικών τους συμφερόντων.

    Σβ αυτή τη φάση, προστίθεται στην απόφαση, λόγω του πλήγματος αξιοπιστίας που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ανέλαβαν να πείσουν το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, αντεπιτίθεται, είναι η μόνη αντιπολίτευση, πάει στο λαό, υπόσχεται πολλά, είναι τίμια δύναμη κλπ χωρίς να επισημαίνεται ότι όλα αυτά είναι μακριά από την ουσία της πολιτικής και εντάσσονται στην παραπολιτική και υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη των σημερινών πολιτικών επιλογών της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητος όρος για να είναι δυνατή η απόκρουση του δικομματισμού.

    Ο ΣΥΝ αποκρούει τις επικρίσεις ότι το κόμμα δεν έχει θέσεις και προγραμματική εναλλακτική πρόταση και ότι είναι μόνο κόμμα διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι: "θέσεις και μάλιστα εναλλακτικές σε πολλά θέματα παρουσιάζουμε στη Βουλή, στη δε κοινωνία συγκροτούν πολύ συχνά μέτωπα πάλης και διεκδίκησης εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών. Εναλλακτικό προγραμματικό πλαίσιο διαμορφώνουμε και μάλιστα με πλατιές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμβολή όλων όσων ενδιαφέρονται για ένα διαφορετικό τοπίο στη χώρα μας.Ταυτόχρονα λέμε ευθέως ότι το θέμα σήμερα για τη χώρα μας δεν είναι εκείνη ή η άλλη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου. Το θέμα και η πρόκληση της εποχής μας, για να αποφύγουμε τον επερχόμενο κοινωνικό μεσαίωνα, είναι να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να ανοίξουμε νέους σύγχρονους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους".

    Με βάση τη θέση αυτή, στόχος του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα είναι:

    - Να αναβαθμίσει την ουσιαστική, προγραμματική, αποδομητική αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ.

    - Το «μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση» θα το κερδίζει στο βαθμό που θα αποδεικνύει με επιχειρήματα πειστικά στο λαό το χαρακτήρα των προτάσεων (αν υπάρχουν) της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ότι κινούνται δηλαδή, στα ίδια περίπου πλαίσια, κι αυτό φάνηκε από τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην έκθεση της Θεσ/νίκης.

    - Να στραφεί με όλες οι δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για θέματα και προτάσεις που όχι μόνο βελτιώνουν αλλά κυρίως ανατρέπουν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

    - Να στραφεί σε αγωνιστικές συσπειρώσεις όλων όσων συνειδητοποιούν ότι υποφέρουν και ασφυκτιούν από την εφαρμοζόμενη ανάλγητη πολιτική και τις επιπτώσεις της. Να διαμορφωθούν μέτωπα πάλης κι αντίστασης, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συμμετοχή όλων όσων θίγονται.

    - Θα αγωνιστεί για τη διαφύλαξη του Δημόσιου χώρου από τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωράει η κυβέρνηση.

    - Να διεκδικήσει την επιστροφή της καταπατημένης και χαριστικά εκχωρημένης δημόσιας γης.

    - Να διεκδικήσει τα δάση να φύγουν από τα ιδιωτικά χέρια και να περιέλθουν εκεί που πρέπει να ανήκουν, στο δημόσιο.

    [04] "Πράσινη Στέγη"

    Την "πράσινη στέγη" του Υπουργείου Οικονομίας παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου.

    Το Υπουργείο Οικονομίας είναι το πρώτο το οποίο μετέτρεψε τη στέγη του σε πράσινη με τη φύτευση καταλλήλων δενδρυλλίων που να αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

    Η έκταση της "πράσινης στέγης" είναι 650 τετραγωνικά μέτρα και το κόστος της έφθασε τα περίπου 40.000 ευρώ.

    Η "πράσινη στέγη" υλοποιήθηκε με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των δαπανών του κτιρίου.

    Η φύτευση έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση των ετησίων αναγκών για ψύξη και θέρμανση του κτιρίου του Υπουργείου Οικονομίας, κατά 6% και 2% αντίστοιχα.

    Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου η πρωτοβουλία του Υπουργείου έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος "πράσινη ζωή στην πόλη", το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και εντάχθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2008 - 12:30:31 UTC