Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι σε εκβιασμούς και πριόνισμα της κυβέρνησης"
  • [02] "Προτεραιότητα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός"
  • [03] "Αγρια αντιλαϊκή πολιτική"
  • [04] "Στο προσκήνιο η κοινωνία"

  • [01] "Οχι σε εκβιασμούς και πριόνισμα της κυβέρνησης"

    "Δεν δέχομαι εκβιασμούς, όχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης. Οποιος έχει άλλα σχέδια ας με αμφισβητήσει στα ίσια, ας ρίξει την κυβέρνηση", ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή προς όλες τις κατευθύνσεις από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    "Δεν πρόκειται να υποκύψω στις πιέσεις, είπε με έμφαση ο κ.Καραμανλής, δεν είναι αυτοσκοπός για μένα η πρωθυπουργία. Όραμά μου, είναι να υπηρετώ την πατρίδα μου", ανέφερε ο κ.Καραμανλής μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τα στελέχη του κόμματός του.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις και οι απόψεις. Όχι όμως η υπονομευτική αμφισβήτηση και οι προσωπικές στρατηγικές.

    "Έχω επιδείξει ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές. Έχω επιδείξει ανοχή και υπομονή ακόμη και σε υπερβολές. Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχει συναίσθηση ευθύνης, υπάρχουν όρια στην ανοχή συμπεριφορών και στην απαξίωση της παράταξης. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαστε εδώ για να προάγουμε το συλλογικό συμφέρον".

    Ο κ.Καραμανλής έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι "δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, έχω πλήρη επίγνωση, έχω καθαρή εικόνα. Οφείλουμε όλοι να ακούμε τους πολίτες. Διεκδικώ πάντα το καλύτερο για την πατρίδα, ξέροντας ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα".

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα του τελευταίου μήνα λέγοντας ότι από ορισμένους καλλιεργείται κλίμα απαξίωσης και αποπληροφόρησης που επισκιάζει το έργο της κυβέρνησης. Η παραπολιτική επισκιάζει το έργο μας. Οφείλουμε να μην απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τις προσπάθειές μας. Οφείλουμε να προστατεύουμε την παράταξη.

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε επίσης για τη σκανδαλολογία και το κλίμα πολιτικής απαξίωσης που καλλιεργείται από εκείνους που εναντιώνονται σε όλες τις αλλαγές. Κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση και ποδηγετούν την κοινή γνώμη.

    Ο κ.Καραμανλής απάντησε στα αιτήματα αλλαγών στην κυβέρνηση και στο κόμμα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από πολλά στελέχη. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι δύο ειδών, ανέφερε ο κ.Καραμανλής. Στις πολιτικές και στα πρόσωπα. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται με όρους εντυπωσιασμού και επικαιρότητας. Οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι κινήσεις τακτικισμού και υπεκφυγής.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε αναφορά και στο θέμα του Βατοπαιδίου. Λάβαμε και λαμβάνουμε, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν θα μείνει στο σκοτάδι, καμία πτυχή της υπόθεσης. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας. Αλλά και γενικότερα για τη σκανδαλολογία των ημερών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ανεκτικότητα σε καμία παρανομία. Τίποτα δεν θα μείνει αδιευκρίνιστο".

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε για τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις και στις εθνικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας μας και πλήττει την καθημερινότητα των πολιτών.

    Η ελληνική οικονομία, σημείωσε όμως, έχει μικρότερες συνέπειες επειδή είναι θωρακισμένη από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

    "Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για όλο τον κόσμο, και για την καθημερινότητα των πολιτών. Κατανοούμε τα αιτήματά τους, έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις".

    Κάνοντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με λαϊκιστικές υποσχέσεις. Κάποιοι τάζουν δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα τα βρουν; Πού θα πάνε τα χρέη και τα προβλήματα; Ξεχνούν ότι οι τόκοι από τα χρέη που κληροδότησαν φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο;

    Ξεκαθάρισε τη δική του θέση, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψει σε πειρασμούς, δεν θα καταφύγει σε χειρισμούς που μπορεί να αποβούν καταστροφικοί στο μέλλον, δεν θα μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις επειδή έγινε βαρύ το κλίμα.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας ότι έχουν υλοποιηθεί οι βασικές δεσμεύσεις, και υπενθύμισε την αύξηση στη σύνταξη του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, την λύση του προβλήματος του ΛΑΦΚΑ, των πανωτοκίων.

    Η κυβέρνηση, έχει πρώτη προτεραιότητα στο εξής την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με την ενίσχυση του δείκτη κοινωνικής προστασίας.

    Ο κ.Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στα 19 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. "Τιμούμε τους αγώνες του, τιμούμε τη μνήμη του, τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας. Παύλο δεν σε ξεχνούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

  • ** Κάντε κλικ στη φωτογραφία της πρώτης σελιδας για να δείτε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

    Δευτερολογία Κ. Καραμανλή

    "Η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ. Τελειώνει σήμερα", αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία και ενέκρινε ομόφωνα την εισήγησή του.

    "Σας άκουσα με πολύ προσοχή", ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στα στελέχη του και πρόσθεσε ότι το μήνυμα σας απηχεί το δικό μου: "Πρώτα ο τόπος, πρώτα οι πολίτες, η προσήλωση όλων μας στην πραγματική πολιτική".

    Τόνισε ότι προχωράμε στο έργο για το οποίο μας εξέλεξε ο λαός. Η δύναμη της παράταξης, είπε, είναι η βαθιά ριζωμένη πίστη στην δημοκρατία, σε αρχές και αξίες, που επιβάλλουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε ανοίκειες εκφράσεις έναντι οιουδήποτε.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι θέσεις μας είναι γνωστές και ξεκάθαρες. Η πολιτική, είπε, δεν είναι ευχολόγιο, αλλά συγκρουση με τα προβλήματα, είναι η μεγάλη ανηφορική προσπάθεια που πάει τον τόπο μπροστά.

    "Ακούω απόψεις συναδέλφων, που γίνονται σε θεσμοθετημένα όργανα. Η δύναμη της παράταξης είναι η ειλικρίνεια, είναι η διαχρονική προσφορά της στον τόπο. Εχθρός μου είναι τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πρώτα βάζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η καρδιά της παράταξης ακούστηκε σήμερα δυνατά απέναντι σε κάθε φαινόμενο που επιχειρεί να θολώσει την πολιτική μας. Προχωρούμε ενωμένοι και αποφασιστικοί", κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    Παρεμβάσεις μελών της ΚΕ

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του ζήτησε να μπουν σε ψηφοφορία όλα τα θέματα που θα τεθούν στην ΚΕ, με πρώτο αυτό του εκτάκτου συνεδριου που πρότεινε ο κ.Π.Τατούλης «και να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτή την απόφαση».

    Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχόμαστε την εισήγηση του προέδρου κι αφού συναποφασίσαμε, να πράτουμε άλλα, ανεξαρτήτως αν έχουμε άλλη άποψη. Εμείς θα συνεχίσουμε κι όσοι μείνουν. Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτό. Να μπουνε σε ψηφοφορία οι προτάσεις και όποιος διαφωνεί μετά οφείλει να παραιτηθεί».

    Επίσης πρόσθεσε:

    «Η ΝΔ έρχεται απο το 1974 και πάει μακριά και δεν χρειάζεται επανίδρυση. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να λέει για επανίδρυση του κόμματος. Είμαστε κόμμα ανοιχτό, όποιος θέλει έρχεται, αλλά όχι να μας επιβάλλει κανόνες. Δεν μπορεί μετά απο τόση συζήτηση που κάναμε, να έρχονται κάποιοι να λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε το πρόγραμμα και να πάμε σε συνέδριο επανίδρυσης. Να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στις νέες ανάγκες ναι, αλλά δεν χρειάζεται συνέδριο γιαυτό».

    Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι όταν μπαίνουμε σε ένα συλλογικό όργανο, χάνουμε ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας μας.

    Εκτίμησε ότι όλοι λένε το ίδιο πράγμα, αλλά κάποιοι δίνουν χαρακτηρισμούς σε κάποιους, επειδή αν κάτι λέγεται με ύφος καταγγελτικό τότε παρεξηγείται.

    «Κανείς δεν δέχεται μαθήματα ηθικής. Όλοι έχουμε ήθος. Προς τί οι παρεμβάσεις που δίνουν αφορμή παρερμηνειών;», αναρωτήθηκε ο κ.Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Γιατί δεν εξηγούν οι θεωρούμενοι απο τα ΜΜΕ ως "αντάρτες" ότι δεν αποδέχονται τον όρο αυτό;».

    Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθουν δυσκολότερες μετρήσεις για τη ΝΔ, αλλά «πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Το κεφάλι ψηλά. Έγιναν λάθη, εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε». Τόνισε ότι οι μετρήσεις δείχνουν μια αποσυσπείρωση της ΝΔ και όχι πτώση και κατέληξε:

    «Ψηφίζουμε την πολιτική εισήγηση του προέδρου και προχωράμε. Να τεθεί σε ψηφοφορία η όποια πρόταση και απο τη Δευτέρα να βγουμε στα πεζοδρόμια να πείσουμε τους πολίτες για την τρίτη τετραετία».

    «Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει στο πεπρωμένο της την παράταξη», δήλωσε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πάρει στους ώμους του την παράταξη και τον τόπο.

    «Κανένας δεν είναι αλάνθαστος», είπε ο κ. Παυλόπουλος και ακολούθως έκανε απολογισμό της πενταετούς διακυβέρνησης της ΝΔ.

    «Ο κανόνας είναι και παραμένει σαφής: Εκλεγήκαμε με συγκεκριμένη εντολή, είμαστε συνεπείς σε αυτή την εντολή, τα λάθη που υπάρχουν τα διορθώνουμε και θα τα διορθώνουμε, αρχηγό έχουμε και του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας τον αφήσουμε να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει, όταν εκείνος νομίζει και όπως νομίζει. Όχι όμως με την επιρροή κανενός, όχι όμως με την επιρροή των εντυπώσεων. Γιατί όταν είμαστε αιχμάλωτοι των εντυπώσεων, δεν υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετούμε προσωπικές στρατηγικές», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Το πολιτικό διακύβευμα σήμερα είναι αν θα επικρατήσει η υπευθυνότητα ή η δημαγωγία», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

    Στο ζήτημα της Ολυμπιακής, ανέφερε, αντανακλάται ξεκάθαρα η κύρια πολιτική αντιπαράθεση, που εκτυλίσσεται στη χώρα μας.

    «Είναι πατριωτικό μας καθήκον να λύσουμε το πρόβλημα και θα το λύσουμε», είπε ο κ.Χατζηδάκης και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και φαρισαϊσμό, γιατί μιλάει για απαξίωση και ξεπούλημα της εταιρίας.

    Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ.Χατζηδάκης, έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,εξασφαλίζει το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους και αποτρέπει τη δημιουργία εσωτερικού μονοπωλίου.

    Ο υπουργός Μεταφορών έκλεισε λέγοντας ότι «όπως ξεκαθάρισε και ο Κ.Καραμανλής, καλύτερα να πάμε σπίτια μας, παρά να συμβιβαστούμε με την αρρωστημένη και φαύλη νοοτροπία, που κρατά την Ελλάδα στο παρελθόν».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τόνισε ότι το ζήτημα φουντώνει από τα ΜΜΕ.

    Ο κ.Φώλιας ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική και μέλλον εξουσίας, αρκεί να μην αφήσουμε ανοιχτή εμείς την Κερκόπορτα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι όλοι πρέπει να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης, για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανοι. «Η μιζέρια κι η εσωστρέφεια δεν μας ταιριάζει», είπε.

    Στο νοσηρό σκηνικό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν συστήματα εξουσίας που αντιμάχονται τη ΝΔ από το 1997 για να αποπροσανατολίσουν τον πολιτικό διάλογο και να εγκλωβίσουν την πολιτική στην παραπολιτική αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην ομιλία του.

    Ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι παρά τις κατηγορίες το υπουργείο Παιδείας έδωσε λύση στο πρόβλημα των 60.000 νηπίων και άλλων τόσων προνηπίων, απαντά στην αγωνία του Έλληνα γονιού, που θέλει ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά του, επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, να παραπλανήσουν, να μας εγκλωβίσουν στην παραπολιτική, γεμίζουν τα παράθυρα με ψεύτικες ειδήσεις και προσπαθούν να σώσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Σήμερα είναι μία ιστορική συνεδρίαση γιατί αποτελεί την αφετηρία για την τρίτη νίκη της ΝΔ", είπε, στην ομιλία της η υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και αναφερόμενη στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ότι "σήμερα είδαμε τον καλύτερο ηγέτη των τελευταίων χρόνων, τον αποφασιστικό τον ηγέτη".

    Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως η δύναμη της παράταξης είναι η απόλυτη συναίσθηση του πολιτικού και ηθικού χρέους απέναντι στην κοινωνία.

    "Όλο μας το μεταρρυθμισιτικό έργο είναι ένας πόλεμος απέναντι σε ό,τι κρατάει πίσω αυτό τον τόπο, απέναντι σε μία βαθιά αντικοινωνική νοοτροπία, που έχει υποθηκεύσει την κοινωνική αλληλεγγύη, δεν έχουμε περιθώριο για μιζέρια και για εσωστρέφια. Πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", τόνισε η υπουργός.

    «Οι πολιτες μας εμπιστεύονται για τον καθαρό πολιτικό μας λόγο. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την τοποθέτησή του. Έκανε δε, αναφορά στα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι «η οικονομική πολιτική δεν είναι προσωποποιημένη, αλλά είναι πολιτική συνολικά της κυβέρνησης».

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι «δεν διεκδικούμε το αλάθητο και έχουμε τη δύναμη να ζητάμε συγγνώμη, όταν πληγώνουμε τους νεοδημοκράτες» και υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε στην πολτική μάχη για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αλλά με τα προβλήματα του κόσμου. Αυτός είναι ο αντίπαλος».

    Εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, αν αντιληφθεί μια απλή αλήθεια. «Ότι δεν είναι αντίπαλός μας το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα προβλήματα των πολιτών».

    Ζήτησε να επενδυθούν πολιτικά και ιδεολογικά οι μεταρρυθμίσεις και να επιταχυνθεί η προώθησή τους, ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "πολιτικό κεφάλαιο", που υπερβαίνει την παράταξη. «Χρέος μας είναι να περιφρουρούμε αυτό το κεφάλαιο και όχι να το ξοδεύουμε», είπε.

    Τέλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της κριτικής, με την προϋπόθεση -όπως είπε- να είναι στρατηγικού χαρακτήρα. «Η άσκηση γόνιμης κριτικής δεν πρέπει να ποινικοποιείται, αλλά να μας κάνει καλύτερους», κατέληξε.

    Αποδείξαμε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα ανοιχτό,κόμμα με αξίες και αδιαμφησβήτητο ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή, τόνισε ο Γραματέας της ΚΕ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Επεσήμανε ότι το κόμμα είναι σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και ξέρει τις αγωνίες των πολιτών.

    «Κάναμε την αυτοκριτική μας γνωρίζουμε τι δεν πάει καλά.Όποιος εργάζεται είναι προφανές ότι θα κάνει λάθη.Δεν αρνούμαστε την πραγματικότητα, δεν μπορούμε, όμως, να μηδενίζουμε το κυβερνητικό έργο», σημείωσε ο κ.Ζαγορίτης και πρόσθεσε:

    «Οφείλουμε να εργαστούμε ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποτελεσματικά, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων των ελλήνων. Απέναντι στην παραπολιτική πρέπει να επιμείνουμε στην ουσία της πολιτικής, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.Πρέπει να θυμόμαστε οτι η επιτυχία της κυβέρνησης είναι επιτυχία όλων των ανθρώπων που στήριξαν την παράταξη».

    Ο Γραμματέας της ΚΕ δήλωσε ακόμη ότι οι όποιες αδυναμίες αντανακλούν σε όλους και πρέπει να είναι όλοι οι βουλευτές αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού και του πρωθυπουργού.Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε,χωρίς παρρεκλίσεις στη στήριξη του κυβερνητικού έργου και την παραγωγή νέου σύγχρονου πολιτικού λόγου,τόνισε.

    Και κατέληξε:

    «Καποιοι θέλουν να οδηγήσουν την παράταξη σε εσωστρέφεια. Στο παρελθόν η εσωστρέφεια στοίχισε πολλά στην παράταξη,σήμερα δεν θα επιτρέψουμε να κυριαχήσει,γιατί αυτοί που θέλουν εσωστρέφεια είναι μειοψηφία».

    Ο κ. Ζαγορίτης έθεσε σε δια βοής σε ψηφοφορία δυο θέματα: Πρώτα την εισήγηση του πρωθυπουργού και δεύτερον την πρόταση Τατούλη για έκτακτο συνέδριο.

    Η μεν πρωθυπουργική εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα,η δε πρόταση για έκτακτο συνέδριο απορρίφθηκε.

    Για την πιο δύσκολη, ίσως, συγκυρία της διακυβέρνησης και της ΝΔ από το 1997, μίλησε ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι "η σημερινή συνεδρία της ΚΕ είναι σημειο τομής σε αυτή την πορεία". Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για ψηφοφορία των προτάσεων, λέγοντας ότι "πρέπει σήμερα να υπάρξει ένα δια ταύτα και αυτό να το υπηρετήσουμε απο αύριο" και επισήμανε ότι πρέπει να μπει τέλος στην εσωτρέφεια.

    "Από αύριο θα είναι όλα διαφορετικά", είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παγιωθούν οι συσχετισμοί, που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, καθώς δεν υπάρει άλλη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, παρά μόνο η ΝΔ και ο Καραμανλής".

    Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου εξέφρασε την αγανάκτησή του επειδή κάποιοι επιχειρούν να μας παρουσιάσουν όλους ίδιους, όπως είπε, και τόνισε ότι δεν αντέχει άλλο την ισοπεδωτική νοοτροπία. Αφησε αιχμές κατά των διαφωνούντων που εκφράζουν τις διαφωνίες τους δημοσίως και ανέφερε, ότι η ΟΝΝΕΔ είχε πρόσφατα διαφωνία με το μέτρο του υπουργείου Οικονομίας που αφορούσε τους νέους επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια", αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της στον υπουργό Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος προς τιμήν του όπως είπε ο κ. Παπανικολάου δέχθηκε αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ, συζήτησε το πρόβλημα μαζί τους και άλλαξε την αρχική επιλογή του υπουργείου Οικονομίας.

    Είναι ώρα για ξεκάθαρες κουβέντες και όχι για προσωπικές στρατηγικές, είπε ο κ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι οι νέοι δεν δίνουν δεκάρα για το αν κάποιος θέλει να γίνει υπουργός ή όχι, έχουν όμως μεγάλη αγωνία για το εάν πετύχει ο Κ. Καραμανλής στο έργο του.

    "ΟΝΝΕΔίτης και στρατιώτης, αλλά με δικαίωμα γνώμης", δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε πως η φωνή του είναι χρησιμότερη για την παράταξη, από τη σιωπή του. Διευκρίνισε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει "σε αντάρτικο κατά του Κ. Καραμανλή", γιατί -όπως τόνισε- θα είναι σα να αναιρεί τον εαυτό του.

    "Σήμερα, είσαι ό,τι σε δηλώσουν", είπε και αναρωτήθηκε "μπορεί ο Μιχαλολιάκος να είναι αντάρτης υπονομευτής ή κόλακας;", δίνοντας παράλληλα αρνητική απάντηση.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος είπε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής είναι το πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και που δεν θα επιτρέψει φαινόμενα μιμιτισμού του αμαρτωλού παρελθόντος και διατύπωσε την εκτίμηση ότι "δεν είναι οι φωνές το πρόβλημα, αλλά όπου υπάρχουν οι παρεκκλίσεις από τον αξιακό μας κώδικα, ο πρωθυπουργός θα δώσει τη λύση".

    Κατηγόρησε την ΟΝΝΕΔ ότι είναι απούσα από τις τοπικές κοινωνίες και πρόσθεσε, ότι όσο επικίνδυνο είναι εξωθεσμικοί παράγοντες να προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίση, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι κάποια πρόσωπα, χωρίς θεσμικό ρόλο, να προσπαθούν να στιγματίσουν άλλα πρόσωπα.

    Ο Βύρων Πολύδωρας, στην ομιλία του, συστήθηκε στους συνέδρους λέγοντας ότι το κάνει "για να μην είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας, για να μην είμαστε ξένοι, για να μην είμαι ξένος στο κόμμα" και υπογράμμισε: "Στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, όπως ορκίστηκα να πράττω το 1997".

    Επικαλέστηκε μύθο του Αισώπου με την πηρωθείσα έλαφο, σύμφωνα με τον οποίο ένα ελάφι με ένα μάτι πήγαινε παραλία - παραλία, όπως είπε, έχοντας το καλό του μάτι προς την πλευρά της ξηράς, εκτιμώντας πως ο κίνδυνος θα προέλθει μόνο από εκεί. Γι' αυτό και δεν είδε τους βαρκάρηδες, που το τόξευσαν από τη θάλασσα.

    Ηθικό δίδαγμα, είπε ο κ. Πολύδωρας, "μην προσαρμόζεις τις αντικειμενικές συνθήκες στις δικές σου ανάγκες". Τόνισε ότι είναι αποπροσανατολισμός να στοχοποιηθεί ο ίδιος ως αντάρτης, είπε ότι η γνώμη του μπορεί να παρέκκλινε μια μοίρα, αλλά έχει κάμποσους τόνους αξία.

    "Εμεινα όρθιος θέλοντας να εκφράσω ένα λαό, που ήθελε να αποκρούσει τυχόν κακώς κείμενα", είπε.

    Ο κ. Πολύδωρας είπε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κa Γιαννάκου "πληρώσαμε το τίμημα και δεν φαντάζομαι να νομίζει κανείς ότι μαχόμαστε για υπουργεία". Στο τίμημα, που πλήρωσε ο ίδιος, συμπεριέλαβε το θάνατο του αδελφού του, στο οποίο, όπως είπε, δεν ήθελε αδελφό υπουργό λοιδωρούμενο πιθανόν υποβολιμαία. "Μένω στην παράταξη και σας ευχαριστώ", κατέληξε ο κ. Πολύδωρας.

    Ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης είπε ότι δεν είναι απο αυτούς που είχαν υπουργικη καρέκλα και την έχασε, ώστε να εκφράζει την πικρία του.

    «Δεν είναι στις διεκδικήσεις μου η υπουργική καρέκλα,δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η βουλευτική καρέκλα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν διεκδικώ το ρόλο του αντάρτη. Διεκδικώ να είμαι στρατιώτης».

    Υποστήριξε ότι η ΝΔ περνά κρίση που οφείλεται «σε δικά μας λάθη και παραλείψεις και προσωπικές συμπεριφορές», αλλά τόνισε με έμφαση ότι «παράδειγμα για όλους μας είναι ο Κώστας Καραμανλής».

    Εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης και υποστήριξε ότι πρέπει να αναδειξουμε τις αρχές του πολιτικού φιλελεθερισμού και την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέλω να προσφέρω στην παράταξη, κατέληξε.

    Η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα στην ομιλία της εκτίμησε οτι αν η ΝΔ είχε δώσει γη και ύδωρ «θα είχαμε κόκκινα χαλιά στον τομέα της επικοινωνίας».

    Αλλάξαμε, είπε, παρά τα εμπόδια, την πορεία του σκάφους της χώρας και πρόσθεσε ότι πετύχαμε πολλά και βάζουμε σήμερα τις βάσεις για ακόμη περισσότερα, πραγματοποιούμε με συνέπεια αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.

    Η κα Παπακώστα έκανε λόγο για τους δυο δρόμους, της Αρετής και της Κακίας και η κυβέρνηση, είπε, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της Αρετής, γιατί αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

    Η καλύτερη πολιτεία είναι αυτή που νοιάζεται για τους νόμους και όχι για τους ρήτορες, κατέληξε, επικαλούμενη τον Σοφοκλή.

    Ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας απο τη ΝΔ μιας νέας συνθήκης για την κοινωνία και πρότεινε έκτακτο συνέδριο για να βγει, όπως είπε, η παράταξη απο την κρίση.

    «Θα μπορούσα να αναγνώσω την προ εξαμήνου ομιλία μου, αν πίστευα ότι δεν υπάρχει διέξοδος, αν πίστευα ότι δεν υπάρχει ελπίδα, εάν η αγωνία για την παράταξη δεν ήταν τόσο μεγάλη», είπε ο κ.Τατούλης, εκτμώντας ότι η πολιτική κρίση δεν ήρθε απο το πουθενά και τα σημάδια υπήρχαν.

    Σε σας απευθύνθηκα και μίλησα για την καθημερινότητα και για απουσία ιδεολογίας μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσα ότι ποτέ δεν σταθήκαμε με θάρρος στον πολίτη να του εξηγήσουμε τι έχει να χάσει και τι να κερδίσει απο κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, είπε ο κ.Τατούλης.

    Υποστήριξε ότι όλα αυτά έμειναν αμπαρωμένα στα υπουργικά γραφεία και σημείωσε ότι με την σημαία της διαφάνειας εκλεγήκαμε και αυτήν πρέπει να υπηρετούμε.

    Έκανε επίσης λόγο για καποιους που έκαναν το κόμμα φέουδο, που παρεισέφρυσαν στο κόμμα χωρίς ποτέ να ανήκουν σε αυτό και σημείωσε ότι απάντησε σε οσους εθελοτυφλούσαν οκνηρά ότι δεν θα παίζουμε πάντα μόνοι στην αρένα.

    «Ζήτησα κινήσεις για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο με τον αντιπαλο προ των πυλών.Θα κρίνετε εάν επαληθεύτηκα», είπε και υποστήριξε ότι κάποιοι αντί να συντονίσουν την μουσική προτίμησαν να πυροβολήσουν τον πιανίστα.

    Αυτή είναι η τακτική που οδήγησε στην κρίση, αφού αποκόμισαν οφέλη οι εμπνευστές της, υποστήριξε και τόνισε ότι κάποιοι ανακύκλωσαν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση, «αν και δήλωνα ότι δεν θα ήμουν εκείνος που θα ακολουθούσα τέτοιες τακτικές. Εφηύραν θεωρίες συνωμοσίας, δεν δίστασαν να πουν ότι τα είπα επειδή έχασα τον υπουργικό μου θώκο».

    Παραδέχθηκε ότι πικράθηκε όταν απομακρύνθηκε απο το υπουργείο, αλλά, όπως σημείωσε, αυτά κρατούν λίγο, διότι πολιτική με συναίσθημα δεν γίνεται.

    Κανείς απο εμάς δεν μπορεί να παριστάνει την φυλακισμένη στον πύργο βασιλοπούλα, πρόσθεσε ο κ.Τατούλης λέγοντας ότι έχει κάνει τις προτάσεις του και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αργούν.

    Ως αιτία ανέφερε την απουσία ιδεολογίας μεταρρυθμίσεων, διότι «δεν εξηγήσαμε το σχέδιο της παράταξης για τον τόπο στον κόσμο»

    «Μόνο ένα πολιτικό κεφάλαιο δεν είναι για ξόδεμα. Αυτό της παράταξης», είπε ο κ.Τατούλης και κατέληξε:

    «Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός η παράταξη, είμαστε εμείς οι πολλοί. Η μόνη επιλογή είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα να διώξουμε τις αράχνες και τα ποντίκια που ροκανίζουν τον εθνικό πλούτο. Όλοι εμείς το υγιές τμήμα της παράταξης και της κοινωνίας».

    Στις συνέπειες που θα έχει στη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος.

    Λόγω της κρίσης το κόστος του χρήματος θα ανέβει, ανέφερε ο κ.Μίχαλος και πρόσθεσε ότι το 2009 θα είναι χειρότερο από το 2008. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει βοήθησαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης, είπε ο κ.Μίχαλος και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο για το μέλλον από το να συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκανε ειδική αναφορά έκανε στις μεταρρυθμίσεις στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ και στην εξυγίανση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Ο κ. Καλογερόπουλος απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον πρωθυπουργό του είπε ότι οι Ελληνες βρίσκονται στο πλευρό του, τον κάλεσε να δει τί έφταιξε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην κυβέρνηση και να δοθούν οι λύσεις που πρέπει, διαφορετικά "κάναμε μια τρύπα στο νερό", είπε. Οποιος αγαπά την παράταξη μιλάει έγκαιρα και εκεί που πρέπει. Αλλιώς κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αριβίστας που μιλάει μόνο όταν είναι έξω από το χορό, είπε.

    Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε λόγο για κάποια στελέχη που κοιτάζουν τον εαυτό τους και όχι τον τόπο και μίλησε για συμπεριφορές που έκαναν τον κόσμο να κοκκινίσει από ντροπή.

    Ο κ. Κόκκινος κάλεσε τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να στρέψουν τις δυνάμεις του στην κοινή προσπάθεια και όχι σε προσωπικές διαδρομές, ενώ κάλεσε τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους στον κόσμο.

    O νομάρχης Φθιώτιδας κ.Χειμάρας έκανε επίθεση στον κ.Πέτρο Τατούλη λέγοντας ότι όσο ήταν υφυπουργός τον ενέπαιζε και τον κορόιδευε όταν χρειάστηκε να συνεργαστεί μαζί του.

    ''Τώρα-πρόσθεσε- που έμεινε έξω από την κυβέρνηση, ασκεί κριτική και δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα.''

    Επίσης μίλησαν οι κ. Τσαμαδιάς και Πανοζάχος.

    [02] "Προτεραιότητα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός"

    Για χρεοκοπία του καπιταλισμού της Wall Street και τρισεκατομμύρια που χάνονται επηρεάζοντας τις συντάξεις, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και το μέλλον των παιδιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σύστημα που επιτρέπει στους λίγους να συγκεντρώνουν υπερβολική εξουσία και να αποφασίζουν με την μικρότερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ σημείωσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις κατάφεραν να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κοινωνικοποιούν τις ζημίες. "Ζούμε το τέλος της πεποίθησης ότι οι αγορές μπορούν να αυτορυθμισθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της μη παρέμβασης, της ανεπαρκούς ρύθμισης, είναι τεράστιο και επηρεάζει τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και προειδοποίησε για την προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων να επενδύσουν στον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. "Οι φοβισμένοι πολίτες αναζητούν σωτήρες με απόλυτες εξουσίες που προτιμούν να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους παρά αληθινές λύσεις", ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν σήμερα ιστορική ευθύνη να εξασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών τους, να φροντίσουν για την ασφάλεια, την δημοκρατία, την καλή διακυβέρνηση, την ορθή κατανομή του πλούτου, την κοινωνική πολιτική και την παιδεία και κάλεσε τους ηγέτες της Οργάνωσης να αναλάβουν εθνικές αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες για την επανόρθωση της ζημιάς που διαπιστώνεται. "Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικονομική κρίση, τα παγκόσμια προβλήματα είναι σήμερα τα δικά μας, τοπικά προβλήματα. Και τα τοπικά προβλήματα εξελίσσονται σε παγκόσμια", τόνισε και πρόσθεσε: "Όλοι έχουμε τις προτεραιότητές μας. Και δική μου προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός".

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή και την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση στο θέμα του Κοσόβου και την πρωτοβουλία του Βελιγραδίου να ζητήσει την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τους Κοσοβάρους.

    Στην συνεδρίαση του Προεδρείου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Ιράκ, του Πακιστάν, της Χιλής, της Φινλανδίας και του Παναμά, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) Κεμάλ Ντερβίς, ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Χουάν Σομάβια, πρόεδροι σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο.

    Συνάντηση με Δ. Χριστόφια

    Με τις αρχές και τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και όχι μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πρέπει να συνάδει η λύση που θα δοθεί στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε, στην Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στην Κύπρο και ανέδειξε ως καθοριστικό το θέμα της ασφάλειας.

    Σημείωσε ότι "εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές" και πρόσθεσε ότι "η λύση θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των Κυπρίων μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Δεσμεύθηκε δε να πραγματοποιήσει κάθε δυνατή επαφή και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

    Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών και τόνισε ότι θέλει να πιστεύει πως ?και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση, ώστε να προχωρήσουμε, εφόσον βιάζεται κιόλας να λυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο σύντομα?.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμμία αντίρρηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος ?σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση και τις άλλες πτυχές που είναι σημαντικότατες και κρίσιμης σημασίας,τις οποίες δεν έχουμε αγγίξει ακόμη?.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι με τον κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε κοινές θέσεις και τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ και για τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τις οποίες χαρακτήρισε "θέσεις στήριξης και των συνομιλιών αλλά και αρχών για την λύση στο Κυπριακό".

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί στα ίσια τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του και καλεί τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει εδώ και τώρα στη συγκρότηση όσων εξεταστικών επιτροπών χρειάζεται για να μην παραγραφούν οι υποθέσεις που είναι ανοιχτές και αμέσως μετά να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι έτοιμο όχι μόνο να αντιμετωπίσει μια εκλογική πρόκληση, αλλά και να κυβερνήσει τη χώρα και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα κάθε Κυριακή μπορεί να είναι εκλογική Κυριακή.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και εξαπέλυσε εκβιασμούς και απειλές προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Όλα αυτά, όμως, παρατήρησε, δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό γιατί από τη Δευτέρα τα προβλήματα του δεν θα είναι ο Τατούλης και ο Πολύδωρας.

    Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, γιατί είναι η πολιτική των καρτέλ και των κλειστών συμφερόντων, είπε ο κ. Ραγκούσης.

    Επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και όσο θα παραμένει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

    Για το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι, όπως φάνηκε και από την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χτίζει μια στέρεη σχέση με τους πολίτες που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είναι ένα βήμα πριν την έξοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, γύρισε την πλάτη στην κοινωνία, απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και έδειξε ανάγλυφα ότι αδυνατεί να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα προσωπικά του αδιέξοδα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του.

    Για όλα αυτά τα αδιέξοδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής έστειλε το λογαριασμό στους Ελληνες πολιτες, μιλώντας σαν να μην υπάρχει κρίση στη χώρα.

    Σημείωσε επίσης, ότι κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα του Ελληνα, η αγοραστική του δύναμη, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και υπάρχει τεράστια κρίση θεσμών, όλα με ευθύνη της κυβέρνησής του.

    Είναι προφανές, ανέφερε επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι ο κ. Καραμανλής ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

    Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλαγή πορείας. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια νέα κυβέρνηση.

    [03] "Αγρια αντιλαϊκή πολιτική"

    Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ, θα παραστεί η κ.Αλ.Παπαρήγα.

    «Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν δυναμική και απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ», σχολίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερομένη στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε, όμως, ότι «πέρα από το εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά και καθαρά απέναντι στους επιχειρηματίες, στην αστική τάξη ή στα διάφορα τμήματα των επιχειρηματιών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή και ενδεχομένως μια μερίδα των επιχειρηματιών που προσανατολίζεται ίσως να υποστηρίξει κάποια άλλη μορφή διακυβέρνησης».

    Παράλληλα, είπε ότι ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή όπως εξήγησε, την «άγρια αντιλαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ η κα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ότι «παίζουν ένα πολιτικό παιγνίδι εντυπώσεων, παίζουν με το λαϊκό αίσθημα για να τραβήξουν ψήφους», αναφερόμενη στα περί συνεργασίας ή μη μεταξύ των δύο κομμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Χαρακτήρισε ,επίσης, «σαλάτα» την πρόταση 6 σημείων του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με τη Μονή Βατοπεδίου και τις διεκδικήσεις εκτάσεων και από άλλες Μονές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε να ακυρωθούν όλες οι πράξεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας,με ταυτόχρονη προστασία των μικροϊδιοκτητών.

    Τάχθηκε υπέρ της δήμευσης της περιουσίας που αντικειμενικά ανήκει στο δημόσιο και είπε πως δεν πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση πάνω στην πρόταση της Μονής Βατοπεδίου να της επιστραφεί η λίμνη Βιστωνίδα και να επιστρέψει κι αυτή εκτάσεις που πήρε με ανταλλαγή.

    Καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και μίλησε για «πολιτικό αλισβερίσι» τους με τις Μονές.

    Ειδικότερα για την περιοχή της Βιστωνίδας, επισήμανε ότι το 1996 κηρύχθηκε «εθνικό πάρκο», αλλά στη συνέχεια δεν εκδόθηκε ποτέ το προεδρικό διάταγμα που θα το κατοχύρωνε.

    Στο επιχείρημα των Μονών ότι χρειάζονται την περιουσία για να προσφέρουν κοινωνικό έργο παρατήρησε πως η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε «φιγούρα» το γηροκομείο που ενδεχομένως θα δημιουργήσει κάποια Μονή και σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να κάνουν οι Μονές εμπορικές επιχειρήσεις για να προσφέρουν κοινωνικό έργο.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε, νωρίτερα, με εργαζόμενους στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τόνισε πως «οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων πρέπει να γίνουν μια γροθιά για να παρεμποδίσουν την πώληση της Ολυμπιακής και πάνω απ΄όλα να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και με μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των συμβασιούχων».

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν δίνει ούτε μια δεκάρα σημασία και εμπιστοσύνη σε αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει τους εργαζόμενους».

    Επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο της Siemens και εξέφρασε συμπαράσταση στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από την περασμένη Παρασκευή,όταν ανακοινώθηκε πως στις 30 Οκτωβρίου θα σταματήσει η παραγωγή της μονάδας.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο και σημειώνουν ότι είναι βιώσιμο και κερδοφόρο.

    [04] "Στο προσκήνιο η κοινωνία"

    Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι η πιθανή ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική του, ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπυργού Κ.Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ.

    Ο κ. Α.Τσίπρας άσκησε κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα περιέγραψε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που μπορεί να υλοποιηθεί αν η Αριστερά στραφεί ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και οδηγήσει σε μια νέα προοπτική με επίκεντρο την Αριστερά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι "ο νεοφιλελευθερισμός χάνει την ηγεμονία".

    Εξ ίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις και η κινητικότητα στην εσωτερική πολιτική σκηνή,υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής "προσπάθησε έστω και καθυστερημένα να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική και να έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να παριστάνει τον αποφασισμένο ηγέτη που τα παίρνει όλα πάνω του και απειλεί τους αντάρτες να τον απαλλάξουν από την ευθύνη να κυβερνά αυτό το ναυάγιο που λέγεται κυβέρνηση της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόθεσε ότι "αν ο πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη να κυβερνά το ναυάγιο της κυβέρνησής του δεν χρειάζεται να προκαλεί τον κ. Τατούλη να του δώσει λύση διαφυγής, μπορεί να το κάνει και μόνος του καλώντας το λαό να αποφασίσει,προκηρύσσοντας εκλογές για να καταγραφούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, για να αλλάξει το τοπίο και να δοθεί ελπίδα στο τόπο, από μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι "οι συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων που, είτε αφορούν τη μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αφορούν τη παροχή πολιτικής προστασίας στη λειτουργία του παρακράτους και στη λειτουργία της παραοικονομίας του παρακράτους, που θυμίζει φαινόμενα Σικελίας, όπως για παράδειγμα όσα αποκαλύφθηκαν από τη καταδίκη του κου Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απλά και μεμονωμένα περιστατικά. Εδώ βρισκόμαστε - και βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια - απέναντι σε μια δομική σήψη.Βρισκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα κρίσης ενός συστήματος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τις σχέσεις διαπλοκής της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας.Και οι συνεχείς αποκαλύψεις, πολλές εκ των οποίων πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα εντός τους συστήματος και από τις εγγενείς αντιθέσεις συμφερόντων εντός του πλέγματος της διαπλοκής, φανερώνουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση".

    Ασκώντας, στη συνέχεια,κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνική στροφή του ΠΑΣΟΚ "τρέχει πίσω από τις δημοσκοπήσεις".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνική τους πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να λέει την μισή αλήθεια και ότι "δεν μπορούμε παρά να λέμε όλη την αλήθεια, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος από μας και κυρίως γιατί αυτό ζητά από κι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που μας παρακολουθεί και μας συναντά στους κοινωνικούς αγώνες και που ανεξάρτητα από το αν θα μας συναντήσει και στην κάλπη ή όχι, ζητά από μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μετατοπίζουμε διαρκώς προς τα αριστερά τη πολιτική ζωή του τόπου".

    Και εκτίμησε ότι το καράβι του δικομματισμού έχει υποστεί ρήγματα και μπάζει από παντού νερά κι ότι οι προσπάθειες αναστήλωσής του δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

    Για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρεπει να στραφούν ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και σε κάθε πεδίο στο οποίο γίνεται σύγκρουση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, γιατί,όπως είπε,μόνο έτσι θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί. Μόνο έτσι θα μπει η κοινωνία στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Μόνο έτσι θα προκύψουν εναλλακτικές λύσεις στο επίπεδο της προγραμματικής διακυβέρνησης. Με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την γενιά των 700 ευρώ στη γωνία,κάθε προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις θα μείνει γράμμα κενό. Αυτό είναι το σχέδιο,είπε ο κ.Τσίπρας, ενα σχέδιο που χτίζεται καθημερινά, με την ενότητα,την κοινή δράση, την αναμέτρηση με τα κοινωνικά προβλήματα. Ένα σχέδιο που θα φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και θα οδηγήσει σε μια νέα προοπτική,με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

    "Δεν αφορά την κοινωνία"

    «Εσωτερική συζήτηση, που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ.

    «Είδαμε σήμερα τον πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους, είναι αλήθεια, να "μαλώνει" τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και προστίθεται ότι: «Καμιά απομάκρυνση υπουργού ή κυβερνητικού συμβούλου, κανένας ενδεχομένως ανασχηματισμός δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους οικονομικά αδύνατους, όταν δεν αλλάζει το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταλήγει ότι στο στόχαστρο του κόμματος «είναι και θα παραμείνει η κυβερνητική πολιτική, που μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, υποβαθμίζει το περιβάλλον, περιθωριοποιεί τη νεολαία, καταστρέφει το δημόσιο πλούτο της χώρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 September 2008 - 4:30:32 UTC