Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [02] "Αγρια αντιλαϊκή πολιτική"
  • [03] "Δεν αφορά την κοινωνία"
  • [04] "Ελάχιστες προτάσεις"

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είναι ένα βήμα πριν την έξοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, γύρισε την πλάτη στην κοινωνία, απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του και έδειξε ανάγλυφα ότι αδυνατεί να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα προσωπικά του αδιέξοδα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του.

    Για όλα αυτά τα αδιέξοδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής έστειλε το λογαριασμό στους Ελληνες πολιτες, μιλώντας σαν να μην υπάρχει κρίση στη χώρα.

    Σημείωσε επίσης, ότι κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα του Ελληνα, η αγοραστική του δύναμη, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και υπάρχει τεράστια κρίση θεσμών, όλα με ευθύνη της κυβέρνησής του.

    Είναι προφανές, ανέφερε επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου ότι ο κ. Καραμανλής ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις.

    Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλαγή πορείας. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια νέα κυβέρνηση.

    Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "Παγκόσμια Πρωτοβουλία" και με αφορμή την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την φτώχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο, δήλωσε: "Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο βοηθά ώστε να συγκεντρώνεται η εξουσία και η δύναμη στους λίγους, ενώ περιθωριοποιούνται οι πολλοί, χάνουν δύναμη, χάνουν δικαιώματα. Αυτό το βιώνουμε παντού. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.

    Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αργότερα θα προεδρεύσει του συμβουλίου του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ. Δημήτριο.

    Συνάντηση με Τάντιτς

    Την στήριξή του στην σερβική πρόταση παραπομπής του ζητήματος της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δεχθεί την σερβική πρόταση, η οποία όπως είπε "θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην διέξοδο από την κρίση, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Τάντιτς έκανε λόγο για "έναν πολιτικό με ιδιαίτερη αξιοπιστία". Επανέλαβε δε την πάγια θέση του για επιτάχυνση της ευρωπαικής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σχετικώς με την πρόταση που φέρνει το Βελιγράδι στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι "αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός, τόσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και για την μελλοντική σταθερότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε μεταξύ άλλων την στενή συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τάντιτς, "τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η οποία πρέπει να επισπευσθεί, όσο και για τον σχηματισμό σερβικής συμμαχικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό". Σχετικώς με το σχέδιο ψηφίσματος του Βελιγραδίου, δήλωσε: "Στηρίζουμε την προσπάθεια της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ο ΟΗΕ, με ένα ψήφισμα που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση και στην διέξοδο από την κρίση που υπάρχει γύρω από το Κόσοβο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος όπως ο Μπόρις Τάντιτς, με ιδιαίτερη αξιοπιστία".

    Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει πάντα το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής, "ως περιφερειακός ηγέτης, ευρωπαίος πολιτικός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" και επισήμανε ότι κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου της Διεθνούς (Παρασκευή 26/9) θα συζητηθεί και η υπόθεση του Κοσόβου. "Θα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τα σχέδιά μας. Το Κόσοβο είναι πάντα ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην περιφερειακή πολιτική. Η Σερβία διαθέτει σχέδιο προκειμένου να αποδεσμεύσει το κεντρικό θέμα του Κοσόβου από την πολιτική συζήτηση και να το περιορίσει στο νομικό πεδίο και για αυτό καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ζητούμε την συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικώς με την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Για την Σερβία είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και για την μελλοντική σταθερότητα, εντός της Ευρωπαικής Ένωσης".

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια διεξίωσης που παρέθεσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ιδρύματός του, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    [02] "Αγρια αντιλαϊκή πολιτική"

    «Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν δυναμική και απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ», σχολίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερομένης στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε, όμως, ότι «πέρα από το εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά και καθαρά απέναντι στους επιχειρηματίες, στην αστική τάξη ή στα διάφορα τμήματα των επιχειρηματιών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή και ενδεχομένως μια μερίδα των επιχειρηματιών που προσανατολίζεται ίσως να υποστηρίξει κάποια άλλη μορφή διακυβέρνησης».

    Παράλληλα, είπε ότι ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή όπως εξήγησε, την «άγρια αντιλαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ η κα Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ότι «παίζουν ένα πολιτικό παιγνίδι εντυπώσεων, παίζουν με το λαϊκό αίσθημα για να τραβήξουν ψήφους», αναφερόμενη στα περί συνεργασίας ή μη μεταξύ των δύο κομμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Χαρακτήρισε ,επίσης, «σαλάτα» την πρόταση 6 σημείων του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με τη Μονή Βατοπεδίου και τις διεκδικήσεις εκτάσεων και από άλλες Μονές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε να ακυρωθούν όλες οι πράξεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας,με ταυτόχρονη προστασία των μικροϊδιοκτητών.

    Τάχθηκε υπέρ της δήμευσης της περιουσίας που αντικειμενικά ανήκει στο δημόσιο και είπε πως δεν πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση πάνω στην πρόταση της Μονής Βατοπεδίου να της επιστραφεί η λίμνη Βιστωνίδα και να επιστρέψει κι αυτή εκτάσεις που πήρε με ανταλλαγή.

    Καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση και μίλησε για «πολιτικό αλισβερίσι» τους με τις Μονές.

    Ειδικότερα για την περιοχή της Βιστωνίδας, επισήμανε ότι το 1996 κηρύχθηκε «εθνικό πάρκο», αλλά στη συνέχεια δεν εκδόθηκε ποτέ το προεδρικό διάταγμα που θα το κατοχύρωνε.

    Στο επιχείρημα των Μονών ότι χρειάζονται την περιουσία για να προσφέρουν κοινωνικό έργο παρατήρησε πως η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε «φιγούρα» το γηροκομείο που ενδεχομένως θα δημιουργήσει κάποια Μονή και σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να κάνουν οι Μονές εμπορικές επιχειρήσεις για να προσφέρουν κοινωνικό έργο.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε, νωρίτερα, με εργαζόμενους στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τόνισε πως «οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων πρέπει να γίνουν μια γροθιά για να παρεμποδίσουν την πώληση της Ολυμπιακής και πάνω απ΄όλα να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και με μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των συμβασιούχων».

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν δίνει ούτε μια δεκάρα σημασία και εμπιστοσύνη σε αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει τους εργαζόμενους».

    Επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο της Siemens και εξέφρασε συμπαράσταση στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από την περασμένη Παρασκευή,όταν ανακοινώθηκε πως στις 30 Οκτωβρίου θα σταματήσει η παραγωγή της μονάδας.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο και σημειώνουν ότι είναι βιώσιμο και κερδοφόρο.

  • ** Η κα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

    [03] "Δεν αφορά την κοινωνία"

    «Εσωτερική συζήτηση, που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή», χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του τη σημερινή, σε υψηλούς τόνους, ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ.

    «Είδαμε σήμερα τον πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους, είναι αλήθεια, να "μαλώνει" τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος και προστίθεται ότι: «Καμιά απομάκρυνση υπουργού ή κυβερνητικού συμβούλου, κανένας ενδεχομένως ανασχηματισμός δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους οικονομικά αδύνατους, όταν δεν αλλάζει το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταλήγει ότι στο στόχαστρο του κόμματος «είναι και θα παραμείνει η κυβερνητική πολιτική, που μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, υποβαθμίζει το περιβάλλον, περιθωριοποιεί τη νεολαία, καταστρέφει το δημόσιο πλούτο της χώρας».

    Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν το απόγευμα με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    Χθες, ο κ.Τσίπρας παρουσίασε δώδεκα προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της "γενιάς των 700 ευρώ" σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την εξέλιξη του φαινομένου, λέγοντας ότι το αντιμετωπίζουν περίπου ως φυσικό φαινόμενο, ενώ, όπως είπε, είναι συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    [04] "Ελάχιστες προτάσεις"

    Για «ελλειμματική απολογία του κ. Καραμανλή», μίλησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ.

    «Παρακολουθήσαμε σήμερα, μια ελλειμματική απολογία του κ. Καραμανλή, σε άλλους τόνους. Είδαμε μια "Θεσσαλονίκη", με περισσότερα κρεσέντο στον ίδιο ρυθμό. Με πολλά εγώ και ελάχιστες προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο πρέσβη κ. Ανδρέϋ Βδόβιν. Στη συνάντηση παρευρίσκετο και ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. πρέσβης κ. Γεώργιος Γεωργίου,

    «Είχαμε ένα μακρύ χρονικό περιθώριο, να συζητήσουμε με τον Ρώσο πρεσβευτή τα διεθνή θέματα αλλά και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, και ιδιαίτερα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Υπήρξε μία ανταπόκριση στις ανησυχίες μας» είπε κ. Καρατζαφέρης και κατέληξε: «Η Ρωσία είναι παραδοσιακή φίλη της Ελλάδος και έχω την αίσθηση ότι οι δεσμοί αυτοί του παρελθόντος σφυρηλατούν το παρόν και δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 12:30:28 UTC