Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [02] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

  • [01] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε σήμερα με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά απόψε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες».

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής».

    Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα».

    Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ.Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους».

    Δηλώσεις Μ. Νίμιτς

    «Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και σε μια διαπραγμάτευση δεν ασχολούμαστε με τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι άκουσε «μερικά από τα σχόλια» πάνω στις ιδέες που παρουσίασε στους διαπραγματευτές.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση της κάθε θέσης», σημειώνοντας: «Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που είναι σημαντικά και δεν έχει υπάρξει λύση τους. Θα εργαστούμε πάνω σβ αυτά. Ένα πράγμα για το οποίο εντυπωσιάστηκα ήταν η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αγωνιστεί να λύσει το θέμα σβ ένα δυνατό χρονικό πλαίσιο. Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να λυθεί αν και οι δυο πλευρές δεν βρουν μια συμφωνία που να καλύπτει και τις δυο, αλλά η αίσθηση που σίγουρα λαμβάνω σήμερα από την ελληνική πλευρά είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι που θα δώσει λύση και που θα είναι ικανοποιητική».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει «πρόσφορο έδαφος για πρόοδο», ο κ. Νίμιτς υποστήριξε:

    «Νομίζω ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη και στις δυο κυβερνήσεις για τις ιδέες που παρουσίασα πάνω στις δικές τους ιδέες και νομίζω ότι βρισκόμαστε σβ ένα πολύ σημαντικό στάδιο των συνομιλιών. Δεν είμαι απογοητευμένος».

    Στην ερώτηση αν συνεργάζεται και με άλλες κυβερνήσεις πάνω σβ αυτό το ζήτημα, είπε: «Μιλάω με άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Έχω μιλήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους. Δεν δίνω ποτέ σε κανένα τις ιδέες που παρουσιάζω στα δυο μέρη. Ένας αριθμός κρατών, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενδιαφέρονται πολύ γιβ αυτό το θέμα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και άλλου».

    Στην ερώτηση αν είπε στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι για λύση και τι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι «συνομιλούν πολύ σοβαρά και υπάρχει πολιτική θέληση στην ηγεσία της Ελλάδας να προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα».

    Στη συνέχεια, ρωτήθηκε: «Στην Σκοπιανή πλευρά, δεν υπάρχει σταθερή γραμμή. Σας ανησυχεί αυτό;». Απάντησε ως εξής: «Καμία χώρα δεν έχει 100% τον ίδιο τρόπο που βλέπει τα πράγματα, και μέσα στην ίδια την χώρα και μέσα στην ίδια την ηγεσία. Όταν μιλάω με την ελληνική ηγεσία, με την υπουργό Εξωτερικών, παίρνω καθαρές θέσεις. Και στα Σκόπια, η κυβέρνηση μου μιλά πολύ καθαρά και με μια φωνή. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά νομίζω ότι πάνω σβ αυτό το θέμα λαμβάνω μια καθαρή θέση από τα Σκόπια».

    Στην ερώτηση: «Σύμφωνα με το σύνολό των ιδεών που παρουσιάσατε πρόσφατα, πως ξεχωρίζετε τους Έλληνες Μακεδόνες από τους ούτω ονομαζόμενους Μακεδόνες των Σκοπίων. Υπάρχει κάποια γραμμή στο σύνολο των ιδεών σας ότι υπάρχει μια απόλυτη διάκριση σβ αυτά τα δυο;», έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

    «Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Έθνη σβ αυτό το θέμα και ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός εθνών. Και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι θέμα ονόματος που σχετίζεται ένα εθνικό κράτος και δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα αυτή καθβ αυτήν. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει εθνικότητα. Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαστε σε μια διαπραγμάτευση για τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών».

    Όσο αφορά το επόμενο βήμα, είπε: «Είμαι σε επικοινωνία με τους συνομιλητές».

    [02] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

    Στο 80% του συνολικού αριθμού των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν διατίθεται αμόλυβδη βενζίνη, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των τελωνειακών υπαλλήλων και της ζήτησης που προκλήθηκε, ενώ ουρές οχημάτων εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια που διαθέτουν, ακόμα, αμόλυβδη βενζίνη.

    Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τελωνειακών με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κ.Αν. Πετρανίδης, μέχρι σήμερα το βράδυ θα είναι πιο έντονα τα προβλήματα στην αγορά. Όπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι στα λοιπά προιόντα δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αλλά αν συνεχιστεί η απεργία, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα και για αυτά τα προιόντα.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Πετρανίδης, αναφέρει ότι οι εταιρείες εμπορίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τη ζήτηση επειδή είναι σε εξέλιξη η απεργία των τελωνειακών και τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ακόμα και αν έχουν εκτελωνισμένα προϊόντα, δεν μπορούν να τα εξάγουν, γιατί χρειάζεται η παρουσία τελωνειακών. Δεν μπορεί να ανοίξει η εγκατάσταση ή η αποθήκη πετρελαιοειδών για να παραδώσει καύσιμα, γιατί είναι τελωνειακά ελεγχόμενοι χώροι, κυριολεκτικά με σφραγίδα. Μόνο ο στρατός, η αστυνομία, η αεροπορία και τα νοσοκομεία, εξυπηρετούνται με την άδεια των τελωνειακών.

    Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων αναφέρουν πως ελλείψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί αλλά αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών τότε από την ερχόμενη Δευτέρα οι διανομές και μεταφορές προϊόντων θα γίνονται με δυσκολία καθώς τα φορτηγά οχήματά τους δεν θα έχουν καύσιμα.

    Δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

    "Δεν είναι δυνατόν ένας κλάδος καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον Ειδικό Λογαριασμό του επιδόματος, που εισπράττουν".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων άτυπων Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN, στη Νίκαια της Γαλλίας.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, ενσωματώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί στον κρατικό Προϋπολογισμό για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά. "Με την ενσωμάτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μην καταβάλλονται τα θεσμοθετημένα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος αφού ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από την απεργία των τελωνειακών υπάρχουν και είναι σημαντικές, κάλεσε τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλούν με αυτή την ενέργειά τους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τη διαφορετική άποψη και δήλωσε πως τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι εις βάρος της οικονομίας.

    Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει κάτι περισσότερο και αφού συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, και αν έχει κάτι να προσθέσει, θα το πει αύριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 2008 - 18:30:33 UTC