Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων
  • [02] Κατάθεση για το Βατοπαίδιο
  • [03] "Οχι στον εφησυχασμό"
  • [04] Πυροβολισμοί σε σχολείο

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο τη διεθνή οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, που έχουν οδηγήσει και σε παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στην Ευρώπη, είπε, οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες. Αυτό όμως που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό το κάνουν πολύ καλά οι αρμόδιες κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές.

    Στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι πολύ περιορισμένα πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό.

    Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, σημείωσε, είναι πώς θα έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ώστε να συνεχίσουμε και την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και χρειάζονται τη συνδρομή του κράτους.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το διεθνή πληθωρισμό, διότι και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα νοικοκυριά και τους πολίτες.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόνισε πως σταθερή επιδίωξη, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας παρά τις διεθνείς αρνητικές συνθήκες.

    Για το θέμα το δανειοληπτών, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι δεν έχει να πει κάτι περισσότερο και ανέφερε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι και θα είναι ασφαλές, ενώ παρακολουθούμε τις διεργασίες σε διεθνές επίπεδο γιατί αποτελούμε κομμάτι του πλανητικού χωριού.

    "Επιπτώσεις από τη μία χώρα στη άλλη πάντοτε υπάρχουν. Φροντίζουμε να μην είναι μεγάλες", συμπλήρωσε.

    Δηλώσεις Β.Μεϊμαράκη

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί η καλοπροαίρετη διάθεση αυτοκριτικής να παρερμηνεύεται ως βολές ή πυροβολισμοί ή ο,τιδήποτε".

    Ο κ.. Μεϊμαράκης αναφερόταν στις ερμηνείες που δόθηκαν σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως "εγώ δεν είμαι αναντικατάστατος και δεν θεωρώ ότι μπορεί ένας υπουργός να είναι αναντικατάστατος".

    Το να μπορείς, πρόσθεσε, να επισημάνεις τις όποιες παραλείψεις υπάρχουν και να διορθωθούν, είναι μέσα στις υποχρεώσεις σου, όπως και να καταθέτεις προτάσεις. Θεωρώ, υπογράμμισε, ότι οι όποιες παρερμηνείες μπορούν να οδηγήσουν σε αδράνεια ή σε αφωνία.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού στην παρούσα φάση, διότι, όπως εξήγησε, πρόκειται για θεσμική παρέμβαση, που αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί καλά.

    Υπάρχουν, όμως, όπως ανέφερε, ενδεχομένως διαδικαστικά ζητήματα και ανοιχτά θέματα για να συζητηθούν.

    Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις και πως τις θέσεις του τις έχει πει στον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος γνωρίζει το παζλ και θα πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες ο ίδιος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

    Μέχρι να ληφθούν, όμως, οι αποφάσεις μπορούμε να καταθέτουμε προτάσεις και με βάση την αρχή της πλειοψηφίας να πειθαρχούμε, είπε.

    Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ζήτημα και η ώρα λήψης της απόφασης και να μην κατατίθενται προτάσεις, κυρίως από όσους πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει έστω και διαδικαστικά, τόνισε.

    Σε ερώτηση αν οι κινησεις του κόμματος είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο διοίκησης και κρίνεται πόσο αποτελεσματικό είναι. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχουν συζητήσεις για να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε και πάλι στην πραγματική πολιτική, η οποία, άλλωστε είναι και η ουσία.

    Σε ερώτηση για το θέμα του Βατοπαιδίου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι συμπεριφορές, οι όποιες ατομικές, που εξετάζονται. Εμείς πορίσματα δεν βγάζουμε, δεν είμαστε εισαγγελείς, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι όταν θα γίνουν και ολοκληρωθούν οι έρευνες τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε.

    Μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκτιμητές την Κυριακή, ανετράπησαν τα δεδομένα συζητήσεων που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα, τόνισε.

    Σε ερώτηση αν εννοεί υπουργούς, κάνοντας λόγο για ατομικές συμπεριφορές, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι "μπορεί να εννοώ και τον εαυτό μου που κάνω μια κίνηση, η οποία μπορεί να στεναχωρεί ή να πληγώνει ή να εξοργίζει τον πολίτη και κυρίως το νεοδημοκράτη".

    "Αυτή τη στιγμή από τις έρευνες καταγράφεται μια αποσυσπείρωση και όχι διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να το δούμε, καθώς σημαίνει ότι ο νεοδημοκράτης, επειδή δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος δεν δηλώνει στις μετρήσεις και στην έρευνα της κοινής γνώμης την προτίμησή του", τόνισε.

    Πρέπει να απευθυνθούμε στους νεοδημοκράτες και να βοηθήσουμε ώστε η αυτοπεποίθησή τους να αναληφθεί. Υπάρχει αύξηση της συσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει πτώση της ΝΔ, αλλά υπάρχει πτώση ηθικού, είπε.

    Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του κόμματος, ρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης και απάντησε λέγοντας: "Μη μπλέκουμε τώρα σε αρμοδιότητες. Εχω ξεκάθαρες απόψεις που έχω καταθέσει και εσείς θέλτε να βγάλετε από αυτά πάλι βολές και να γράφετε βολές κατά του Ζαγορίτη. Τα θέματα δεν είναι προσωπικά, κυρίως είναι διαδικαστικά και πρέπει να βρούμε διαδικασίες εκείνες που και τη συλλογικότητα θα αυξήσουν και την αλληλεγγύη θα βοηθήσουν και όλους μας θα μας βγάλουν προς τα έξω, να απαντήσουμε στα ερωτήματα που έχει ο πολίτης. Κυρίως να σηκώσουμε το φρόνημα του νεοδημοκράτη να ξαναβρει την αυτοπεποίθησή του. Επειδή πιστεύω ότι έχω αν θέλετε περισσότερη επιρροή σε κομματικό ακροατήριο και μέσω αυτού στην κοινωνία, θεωρώ ότι έχω μια μεγαλύτερη υποχρέωση, να καταθέσω τις απόψεις μου. Αυτό δεν σημαίνει ούτε κόντρες, ούτε προσωπικές διαφωνίες με κανέναν απολύτως. Αν κάποιος άλλος έχει μια άλλη άποψη αυτή κατατίθεται, λέγονται θετικά και αρνητικά και ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση την οποία θα στηρίξουμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ είναι χώρος για αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι το κατ' εξοχήν πολιτικό όργανο και εκεί κατατίθενται όλα τα θέματα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι αποφάσεις που πρέπει να τις περάσουμε στην κοινωνία,καθώς δεν μπορείς να πας στην κοινωνία, χωρίς να έχεις τη στήριξη των δικών σου μελών.

    Στην Κεντρική Επιτροπή, λοιπόν, οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε, να ξεκαθαρίσει το θέμα και να γίνει από εκεί μια αρχή της χειμερινής περιόδου που να είναι ορατή προς τον πολίτη, αλλά να είναι ορατή και η αλληλεγγύη στην κυβερνητική πολιτική και η προσπάθεια, ώστε οι ατομικές συμπεριφορές να μην στενοχωρούν κανέναν και ταυτόχρονα να μπορούμε να υλοποιήσουμε το νέο πρόγραμμα, συμπλήρωσε.

    Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού για Γ. Κεφαλογιάννη

    Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα ατύπου συμβούλου του πρωθυπουργού, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου σε 12μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, με τις κατηγορίες ''απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και ψευδορκία''. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από αστυνομικό να αλλάξει την κατάθεσή του, υπέρ υποδίκου για εμπορία ναρκωτικών.

    [02] Κατάθεση για το Βατοπαίδιο

    Κατάθεση στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου που ερευνά με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Κολιούση την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

    Η βουλευτής που κλήθηκε καθώς είχε προβεί σε καταγγελίες για την υπόθεση, παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο περίπου δυόμισι ώρες.

    Εξερχόμενη η κ. Αμανατίδου - Πασχαλίδου είπε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό όπως "και πολιτική" χαρακτήρισε την απόφαση με την οποία πρέπει να σταματήσει το σκάνδαλο.

    Οπως είπε η βουλευτής, το κόμμα της έχει καταθέσει πρόταση νόμου και θα καταθέσει και δεύτερη, με τις οποίες ζητά να καταργηθούν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη φοροαπαλλαγή της εκκλησίας αλλά και να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. "Δεν είναι δυνατόν εδώ και χίλια χρόνια μοναστήρια να παίρνουν τον πλούτο στην Ελλάδα με χρυσόβουλα".

    Οπως είπε η κ. Αμανατίδου - Πασχαλίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει για την υπόθεση της σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τόνισε, "θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι το θέμα ξεκινά από το 1998 οπότε και άρχισε η δυναμική διεκδίκηση της Μονής".

    Η βουλευτής χαρακτήρισε ύποπτους τους τρόπους κτήσης των 25.000 στρεμμάτων γύρω από τη Βιστωνίδα και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες και να παραδοθεί ο πλούτος εκεί που ανήκει.

    Τέλος, αναφερόμενη σε κάποια συγκεκριμένα οικόπεδα από τις επίμαχες ανταλλαγές στα οποία όπως είπε συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει νομικός τρόπος.

    Καταγγελία αρχαιολόγων

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία και έγγραφα της 11/7/07 που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δημ. Αθανασούλης, από την 11η Ιουλίου 2007, η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι βάσει του αρχαιολογικού νόμου δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας τριών χώρων που παραχωρήθηκαν στην περιοχή Ουρανούπολης, χωρίς γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Πρόκειται για την Αναστασιούπολη, το Περιθεωρίο και το Πόρτο Λάγος (περιοχή ΚΥΔΕΠ και νήσος Μπορού) που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου από το ελληνικό Δημόσιο. Οι τρεις αυτοί χώροι στην περιοχή της Βιστωνίδας είναι γεμάτοι βυζαντινές αρχαιότητες και προστατεύονται.

    Ανακοίνωση ΥΠΠΟ

    «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αναφορά της εφορείας για την μεταβίβαση του ακινήτου τον Μάιο του 2007, ερεύνησαν την υπόθεση και την παρέπεμψαν στο αρμόδιο νομικό γραφείο» αναφέρει σημεινή ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ και σημειώνει: «Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του 2002 δεν προβλέπεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσης δικαιοπραξίας που αφορά ιδιοκτησιακό καθεστώς χώρου που είναι αρχαιολογικός ή ιστορικός. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (3028/2002): δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση η προστασία που απολαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος είναι ανεξάρτητη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και οι περιορισμοί που τίθενται μετά τον χαρακτηρισμό του ακολουθούν το ακίνητο και μετά την μεταβίβασή του»

    [03] "Οχι στον εφησυχασμό"

    Η Ελλάδα φαίνεται ότι αντέχει στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξής μας στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν 3,5%, όμως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός και πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Banking on Greece.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι βεβαίως και υπάρχουν επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό είναι και θα παραμείνει ασφαλές.

    Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, είπε ότι παρά τις παρεμβάσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των εντόκων ομολόγων, την άνοδο των περιθωρίων και το κλείσιμο των αγορών.

    Οι νέες πιέσεις στη διατραπεζική αγορά είχαν ως αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και μέρος αυτής έχει μεταφερθεί και μεταφέρεται στ ανοικοκυριά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε επίσης ότι η κρίση συνέπεσε με την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού. Οι επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ ήρθαν νωρίτερα από ότι περιμέναμε, πρόσθεσε, και με μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στα δημοσιονομικά λόγω χρέους όσο και στους πολίτες λόγω αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

    [04] Πυροβολισμοί σε σχολείο

    Εννέα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε επαγγελματικό λύκειο στη Φινλανδία, έγινε γνωστό από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την τοπική αστυνομία του δήμου του Καουαγιόκι.

    Όλα τα θύματα είναι μαθητές του σχολείου, διευκρίνισε το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

    Το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle μετέδωσε επίσης πως η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους και πως υπάρχουν επίσης δύο τραυματίες.

    Ο δράστης, ένας νεαρός 20 ετών, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά είναι ακόμη ζωντανός, δήλωσε υπεύθυνος του δήμου του Καουαγιόκι.

    Το λύκειο, στο οποίο φοιτούν περίπου 200 μαθητές, έχει εκκενωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2008 - 12:30:43 UTC