Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων
  • [02] Εγρήγορση για το μολυσμένο γάλα

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων

    H κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές είναι έτοιμες να αναλάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών. Το μήνυμα αυτό απέστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο και τους δύο υποδιοικητές κκ Παν. Θωμόπουλο και Ελ. Λουρή.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην παρούσα αρνητική συγκυρία "έχει ως βασικό γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους".

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι αναπόφευκτα από τη διεθνή κρίση θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλότερου πληθωρισμού, εξελίξεις που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι οι επιτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ότι αφορά την πραγματική οικονομία αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι λιγότερο οξείες απ΄ό,τι σε άλλες χώρες. Υπογράμμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε παρόλο που η ανάπτυξη στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά όμως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας, όπως είπε, είναι πολύ μικρότερα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την οικονομία και τους Ελληνες φορολογούμενους.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα της διεθνούς κρίσης, η οποία, όπως σημείωσε, έχει χτυπήσει τη πόρτα μας κι η κυβέρνηση θα στηρίξει, όπως και όπου μπορεί, την οικονομία, ώστε οι συνέπειες να είναι οι μικρότερες δυνατές.

    "Ο στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι να μη πληγούν όλα τα οικονομικά στρώματα και πολύ περισσότερο τα χαμηλότερα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςς, αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ερωτηθείς για το λόγο που ο υπουργός Οικονομίας έδωσε σειρά συνεντεύξεων αυτές τις ημέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι κάθε στέλεχος, κάθε υπουργός, αναφέρεται στα θέματα της καθημερινότητας που τρέχουν κι ο Γ.Αλογοσκούφης έκανε σαφή την οικονομική πολιτική για μία ακόμη φορά.

    "Δεν έχει άλλη ερμηνεία", συμπλήρωσε και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε πεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η χρησιμότητα.

    [02] Εγρήγορση για το μολυσμένο γάλα

    Ο τρόμος του μολυσμένου με μελαμίνη κινεζικού γάλακτος εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, τη στιγμή που στην Κίνα ο αριθμός των θυμάτων φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες με αποτέλεσμα τηγν παραίτηση του επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ποιότητας ο Λι Τσανγκτζιάνγκ.

    Συνολικά, περί τα 53.000 παιδιά χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα στην Κίνα, 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται - τα 104 σε σοβαρή κατάσταση- αφού κατανάλωσαν νοθευμένο με μελαμίνη γάλα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

    Τα οκτώ από τα δέκα θύματα είναι κάτω των δύο ετών.

    Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες γονείς κατέκλυσαν σήμερα νοσοκομείο για να υποβάλλουν τα παιδιά τους προληπτικά σε εξετάσεις μετά από κρούσμα με τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο εμφάνισε πέτρα στα νεφρά μετά την κατάποση επιμολυσμένου κινεζικού γάλακτος.

    Το πρώτο θύμα υποβλήθηκε σε θεραπεία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά η περίπτωσή του προκάλεσε πανικό στους γονείς, οι οποίοι ταϊζουν τα παιδιά τους με γάλα εισαγόμενο από την Κίνα.

    Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα ενός λίτρου UHT Dairy Farm της Nestle, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη.

    Το προϊόν αυτό δεν πωλείται απευθείας στο κοινό και διανέμεται σε εταιρείες παροχής τροφίμων και υπηρεσιών σε εκδηλώσεις (catering) και άλλες εμπορικές εταιρείες μόνο στο Χονγκ Κονγκ, διευκρίνισε η Nestle. "Μολονότι το προϊόν αυτό δεν θέτει κάποιον κίνδυνο για την υγεία, η Nestle άρχισε την εφαρμογή διαδικασίας ανάκλησης του προϊόντος της αυτού στο Χονγκ Κονγκ συμμορφούμενη με ανάλογο αίτημα του CFS", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

    Στο μεταξύ, μια σειρά ασιατικών και αφρικανικών, κυρίως, χωρών διέκοψαν τις εισαγωγές κινεζικού γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων που είναι πιθανόν να περιέχουν γάλα: το Μπανγκλαντές, η Βιρμανία, το Μπρουνέι, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Τανζανία.

    Παράλληλα, ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική Marudai Food, η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας Yili, μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

    Η μελαμίνη, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία πλαστικών, κόλλας και ρητίνης, έχει εντοπισθεί σε ευρύ φάσμα προϊόντων.

    Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι το δηλητήριο εντοπίσθηκε σε απλές καραμέλες της γνωστής κινεζικής μάρκας "Lapin Blanc".

    Η Σιγκαπούρη έχει διακόψει από την Παρασκευή και την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων έπειτα από την ανίχνευση μελαμίνης στο γάλα, στο γιαούρτι, στα παγωτά, στα μπισκότα και στη σοκολάτα.

    Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί γάλα με προέλευση από την Κίνα στην Ευρώπη και υπενθύμισε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας και Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

    "Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί γάλα από την Κίνα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο υπουργός Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε εξάλλου στις 12 Σεπτεμβρίου ότι δεν γίνονται εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η Γαλλία υπενθυμίζει επίσης ότι η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα απαγορεύεται από το 2002 και η απαγόρευση αυτή συμπεριλαμβάνει και το βρεφικό γάλα.

    Λαμβάνοντας πλανητικές διαστάσεις το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια μια δόλια πρακτική η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες: την προσθήκη μελαμίνης σε τρόφιμα για να εμφανίζεται πλασματικά μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες.

    Το 2007 χιλιάδες γάτες και σκύλοι στη βόρεια Αμερική έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής. Γλουτένη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές, και η οποία είχε εισαχθεί από την Κίνα, είχε μολυνθεί με μελαμίνη. Δεκάδες χιλιάδες ζώα εκτροφής στη βόρεια Αμερική είχαν επίσης τραφεί με πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής από την Κίνα, μολυσμένα με μελαμίνη.

    Η Κίνα κατηγορείται συστηματικά για την κακή ποιότητα και την τοξικότητα των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες αναγκάσθηκαν να ανακαλέσουν παιγνίδια που είχαν υποστεί επεξεργασία με χρώματα που περιείχαν μόλυβδο. Στις αρχές του έτους δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από μολυσμένη ηπαρίνη κινεζικής παρασκευής. Το αντιθρομβωτικό είχε μολυνθεί από υπερθειωμένη χονδροϊτίνη, μια χημική ουσία που παρασκευάζεται με βάση την βλέννα των εντοσθίων του χοίρου, η οποία μιμείται την ηπαρίνη, αλλά είναι φθηνότερη.

    Χθες, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει δράση: "Θέλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, όχι μόνον ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ως προς όλα τα προϊόντα διατροφής". Ωστόσο οι κεντρικές αρχές της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν αλυσίδες παραγωγής που είναι δύσκολο να διαλυθούν.

    Στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, ο συναγερμός σήμανε από τον Αύγουστο από την εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Fonterra, εταίρο της κινεζικής Sanlu, τα μολυσμένα με μελαμίνη γαλακτοκομικά προϊόντα της οποίας ήταν τα πρώτα που εντοπίσθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2008 - 12:30:27 UTC