Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμετακίνητη η θέση μας

  • [01] Αμετακίνητη η θέση μας

    Συνάντηση με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο Παρίσι, στο περιθώριο της επίσκεψής της στην γαλλική πρωτεύουσα.

    Η Ελληνίδα υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε: "Να είμαι σαφής. Δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ συνομιλούν και έχω δηλώσει ότι είμαι ανοιχτή. Η Ελλάδα είναι παρούσα και συζητά με καλή πίστη και ξεκάθαρη βούληση".

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η ουσία πάντως είναι ότι οι δύο χώρες προσέρχονται σε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση μέσα στα γνωστά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών". Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια στις τελευταίες ιδέες Νίμιτς. "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης", συμπλήρωσε και αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ήταν μια ανοιχτή και καλή συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα.

    "Η Ελλάδα έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με καλή πίστη, αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής θέσης: "ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις", κατέληξε η υπουργός.

    Ο ομόλογός της κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Προς το συμφέρον όμως και των δύο πλευρών, της Μακεδονίας και της Ελλάδας, αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Και για το λόγο διεξήχθη αυτή η συνάντηση σήμερα μετά από δική μου πρωτοβουλία.

    Στη Νέα Υόρκη υπάρχει πιθανότητα οι επικεφαλής των δύο αποστολών να βρουν τον κατάλληλο χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Σε ό,τι αφορά εμάς, ο διάλογος για το όνομα παραμένει στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που προϋπήρχε, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η θέση της Μακεδονίας είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το σεβασμό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, το σεβασμό του έθνους και της γλώσσας. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της διαδικασίας για την επίλυση του θέματος".

    Συνάντηση με Μ.Κουσνέρ

    Πρόβλημα, το οποίο έχει χρονίσει και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατό συντομότερα, χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Παρίσι.

    Ο κ. Κουσνέρ υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα διαφωνίας» και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα της ΠΓΔΜ" το οποίο, όπως είπε, είναι θέμα, που αφορά όλους.

    Στο ερώτημα πώς τοποθετείται ο ίδιος επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε :

    "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επβ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος".

    Η συνάντηση με την κα Μπακογιάννη ήταν σχετικά μακρά, διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συνοδεύοντάς την στην έξοδο, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε "μεγάλη χαρά" για τη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι συναντιώνται "συχνά, άλλα όχι αρκετά".

    Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις κοινές τους θέσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και σε άλλα που πρόκειται να τους απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της Γεωργίας ως "θέμα με δυσκολίες" και εξήγησε ότι συζήτησε αναλυτικά με την κα Μπακογιάννη τί πρέπει να κάνει η ΕΕ "ως τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας, που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε διεξοδικά με την κα Μπακογιάννη "για ό,τι είναι δυνατό να γίνει αλλά και ό,τι διευκρινίζεται με τη συμφωνία των 6 σημείων", που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ, Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    "Αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά και είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί, Γαλλία και Ελλάδα, διότι ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μάς δεν υπάρχει, προφανώς, ούτε ένα σημείο διαφωνίας».

    Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός εξέφρασε και τη δική της χαρά για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, "έναν υπουργό που έχει, βεβαίως, φέτος την Προεδρία της ΕΕ, αλλά και που εκπροσωπεί τη Γαλλία, μια χώρα, που σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για τη διεθνή σκηνή, έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες".

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό της για το Κυπριακό, για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά και για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως και ο ίδιος σας είπε, έχουν κοινές θέσεις και για μας, αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 20:30:20 UTC