Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων
  • [02] "Στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος και η υγεία"
  • [03] "Σκηνικό δικομματικού ντέρμπι"
  • [04] "Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης"

  • [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Με τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, θα συναντηθεί στις 12.30 ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει σε ημερίδα για τη Ναυτιλία.

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Φώλιας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα καύσιμα σήμερα μεγάλη ομάδα ελεγκτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ελέγχουν τα πρατήρια για τις τιμές αγοράς και πώλησης

    Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι θα συνεχιστούν αυτοί οι έλεγχοι για να καταγραφεί ενδεχόμενη στρέβλωση στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα καταθέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα πορίσματα που θα προκύψουν από τον ευρύτατο διάλογο που έχει ανοίξει και ολοκληρώνεται, και οι προτάσεις θα εξεταστούν και στη συνέχεια θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

    Ζητούμε και παίρνουμε τόνισε ο κ. Φώλιας, κοστολογικά στοιχεία από το διϋλιστήριο μέχρι και την κατανάλωση για να παρακολουθήσουμε τη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε "με σύνεση και νηφιαλιότητα διαμορφώνουμε μια στρατηγική καθώς τα πυροσβεστικά μέτρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, με στόχο τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος. Σύντομα, είπε ο κ. Φώλιας, θα αναθέσουμε σε έναν διεθνή μελετητικό οίκο να καταγράψει την πορεία διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων στην ελληνική αγορά σε συνάρτηση και σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ".

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς ενώ πέφτει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς στην Ελλάδα, οι καταναλωτές πληρώνουν σε υψηλές τιμές τη βενζίνη, ο κ. Φώλιας είπε αυτό που πιστεύει όλος ο λαός το πιστεύω και εγώ, αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στην πετρελαιοπηγή και η τιμή που πληρώνουμε στη βενζίνη πληρώνεται στο βενζινάδικο.

    Ο χρόνος που χρειάζεται από την πετρελαιοπηγή μέχρι το βενζινάδικο δεν είναι λίγος και είμαι βέβαιος, ότι σύντομα θα έχουμε αποκλιμάκωση και στις τιμές των βενζινάδικων.

    Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κερδοσκοπία, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και αυτήν θέλουμε να εντοπίσουμε. Το να μιλάμε θεωρητικά είναι ένα θέμα. Το ζητούμενο όμως είναι να την εντοπίσουμε και να την τιμωρήσουμε.

    Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης για τις ΟΑ

    Το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξέτασε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Για "μια μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση της κυβέρνησης" στο ζήτημα της Ο.Α. που "λύνει οριστικά ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια" έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η νέα εταιρεία "θα είναι αποκρατικοποιημένη και θα υπάρχει απόλυτη καλυψη των εργαζομένων" τόνισε ο υπουργός.

    Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο της εταιρείας με παράλληλη έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση νέας εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές.

    Η νέα εταιρεία θα "κληρονομήσει" το σήμα και το όνομα της Ολυμπιακής και τις πολύτιμες χρονοθυρίδες της στα ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

    Το σχέδιο του Υπουργείου "σέβεται τους εργαζόμενους, εξασφαλίζει τις πτήσεις στις άγονες γραμμές και ταυτόχρονα βοηθά στο να μπορέσει η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κλίμα είναι βαρύ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "ανεξαρτήτως κλίματος, η ΝΔ έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, όπως την εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός".

    [02] "Στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος και η υγεία"

    Τα νοσοκομεία Παίδων, "Αγλαΐα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου και συνομίλησε με παιδιά που περέμεναν να εξεταστούν.

    «Επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο άνθρωπος και η υγεία» τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του ΕΣΥ. «Υπάρχει ανάγκη απαραίτητης υποδομής για παιδιά με καρκίνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις ελλείψεις σε βασικά μηχανήματα για την θεραπεία παιδιών με καρκίνο που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του "Αγλαΐα Κυριακού".

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Το βράδυ παρέθεσε δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Γ΄Θερινού Τμήματος της Βουλής.

    Συνέντευξη Τύπου υπευθύνων τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ για Ολυμπιακή

    Δριμύτατη κριτική στις εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το θέμα της Ολυμπιακής άσκησαν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κύριοι Σιφουνάκης και Τσιόκας, στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου του παραχώρησαν.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004, με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση της εταιρείας με τελικό στόχο τη συρρίκνωση και εν τέλει την οριστική της διάλυση και την παράδοσης του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στους ανταγωνιστές της.

    Κατηγόρησαν τον κ. Χατζηδάκη, για τον οποίο τόνισαν ότι θα μείνει στην ιστορία, ως ο νεκροθάφτης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ότι προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς ενημέρωση του Κοινοβουλίου, χωρίς καμία συζήτηση με τους εργαζόμενους, υπογράφοντας το πιστοποιητικό θανάτου της εταιρίας.

    Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν ότι με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση:

    - Συρρικνώνεται το πτητικό έργο της στο 65%, ήδη όμως βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο κάτω από αυτό το όριο και εκποιείται άνευ ανταλλάγματος το 1/3.

    - Οδηγείται στη μείωση του προσωπικού της που φτάνει στην τεχνική βάση και παραμένει μόλις το 15%.

    - Προχωρεί στην πώληση όλων των δράσεων της εταιρείας στο 100% πτητικής, επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

    Διερωτήθηκαν επίσης τι θα γίνει αν δεν βρεθεί επενδυτής, όπως αναμένει η κυβέρνηση. Θα μπει οριστικό λουκέτο στην εταιρία; Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τους εργαζόμενους έκαναν λόγο για μεσαιωνική συμφωνία.

    Οι κύριοι Σηφουνάκης και Τσιόκας αμφισβήτησαν ευθέως τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης για την κατάσταση που βρίσκεται η Ολυμπιακή και για να αποδείξουν ότι η εταιρία εγκαταλείφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση σημείωσαν ότι φέτος μόνο το 1ο πεντάμηνο του 2008 λόγω έλλειψης προσωπικού και 10 λιγότερα αεροσκάφη, ακυρώθηκαν 6.050 πτήσεις, χάθηκαν 140.985 επιβάτες και η εταιρεία ζημιώθηκε το πεντάμηνο με 180 εκ. ευρώ. Παράλληλα επανέλαβαν ότι η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση μέχρι το 2004 κατήγγειλε στις Βρυξέλες τις παράνομες υποτίθεται επιδοτήσεις προς την εταιρεία. Είναι αυτό που έπραττε όμως αυτή.

    [03] "Σκηνικό δικομματικού ντέρμπι"

    Το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει στην εκτίναξη της δράσης του λαϊκού κινήματος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, αλλά το σύνολο των εργαζομένων.

    Η Ολυμπιακή, είπε η κ. Παπαρήγα, πωλείται για τον ίδιο λόγο που ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο για τα ελλείμματα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε, ότι επί σειρά ετών υπήρξε προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε τη θέση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, ενώ ειδικότερα για τις αερομεταφορές τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών γραμμών από την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων, γιατί όπως είπε, οι ιδιώτες, όπως συμβαίνει παντού, προτάσσουν το κέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροσκάφη.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις αρχής και αυτές καθορίζουν την πολιτική του κόμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, είπε ότι είναι άνευ σημασίας οι ρήσεις του κ. Πάγκαλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου από το 2002.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να "πλήξουν" και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προέβλεψε δε ότι ετοιμάζεται ένα σκηνικό δικομματικού ντέρμπι, τονίζοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν διεργασίες στο λαό, οι οποίες δεν πρέπει να ανασταλούν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

    Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ

    Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» άνοιξαν οι πύλες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ομιλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Αντιπροσωπείες από 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις Κομμουνιστικής Νεολαίας από 35 χώρες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.

    Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σήμερα, θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που θα γίνει το Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενώ το Σάββατο το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι συζητήσεις στο χώρο της Διεθνούπολης με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών.

    [04] "Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης"

    Στο Μάλμο της Σουηδίας θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Μετά την πρωτοφανή εμπειρία της διοργάνωσης του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα (Μάιος 2006), η παρουσία του ΣΥΝ στο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού των κοινωνικών κινημάτων έχει αυτή τη φορά ως βασικό στόχο την αμεσότερη επαφή και την ανταλλαγή εμπειριών με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Σκανδιναβικής Αριστεράς, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Στο περιθώριο των διαδικασιών του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα παραβρεθεί σε διμερείς συναντήσεις με ηγέτες αριστερών και οικολογικών κομμάτων από τη Σκανδιναβία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη ενώ το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο κέντρο της πόλης του Μάλμο.

    «Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση αναδεικνύει τα αδιέξοδα ενός μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης προσανατολισμένου στην αύξηση της κερδοφορίας δίχως όρια, δίχως έλεγχο, σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη να προσανατολιστούμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης με στόχο απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της λεγόμενης "πράσινης κατανάλωσης".

    «Το ευχάριστο είναι ότι εντείνονται και οι κινητοποιήσεις στα κινήματα των πολιτών που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτών των κινημάτων και θα αναλάβει «το πολιτικό κόστος προτάσεων και θέσεων, που μπορεί να βρίσκονται κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα» αλλά όμως «είναι σε σωστή κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην χώρα μας».

    ΣΥΡΙΖΑ για Ο.Α.

    «Ταφόπλακα για τον εθνικό αερομεταφορέα αποτελεί το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και εισηγήθηκε προς την Κομισιόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει το ρόλο του τελικού νεκροθάφτη της Ο.Α.» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνει ότι το σχέδιο «στοχεύει στην εδραίωση ενός παντοδύναμου καρτέλ στις αερομεταφορές στη χώρα μας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων στην Ο.Α.». και τονίζει ότι «όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την ασφάλεια των αερομεταφορών».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στις διοικήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ο.Α. τις τελευταίες δεκαετίες και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί στο πλευρό των εργαζομένων «ενάντια στην καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 4:30:24 UTC