Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος και η υγεία»
  • [02] Ενίσχυση ρευστότητας

  • [01] «Στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ ο άνθρωπος και η υγεία»

    Τα νοσοκομεία Παίδων, "Αγλαΐα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", επισκέφτηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου και συνομίλησε με παιδιά που περέμεναν να εξεταστούν.

    «Επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο άνθρωπος και η υγεία» τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του ΕΣΥ. «Υπάρχει ανάγκη απαραίτητης υποδομής για παιδιά με καρκίνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Γ΄Θερινού Τμήματος της Βουλής.

    "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας"

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Τσιόκας, και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Φώτης Χατζημιχάλης, θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, με θέμα την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    «Πρώτη φορά ακούσαμε υπουργό της κυβέρνησης να επιχαίρει για μια λύση στην οποία θα υπάρχει κοινοτικός επίτροπος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο είπε ότι ανακοινώνοντας το «τέλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας» μίλησε «όχι ως υπουργός της κυβέρνησης, αλλά ως κοινοτικός επίτροπος».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την Ολυμπιακή Αεροπορία ως το «χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα», ενώ ερωτηθείς αν «πίσω από την κυβερνητική επιλογή κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε ότι «εξ αντικειμένου η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί συμφέροντα. Εμείς κατά κανένα τρόπο δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο των αερομεταφορών. Εμείς δεν θέλουμε ούτε ιδιωτικό, ούτε κρατικό μονοπώλιο, θέλουμε μια υγιή και βιώσιμη Ολυμπιακή που να πείθει τους πελάτες της. Αυτό που πάει να χαθεί αυτή τη στιγμή είναι η δυνατότητα του πολίτη να κάνει επιλογές».

    «Όλοι ξέρουμε πως η Ολυμπιακή χρειάζεται καινούργιο πλαίσιο για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, όλοι γνωρίζουμε πως έχει προβλήματα χρόνια και πως χρειάζεται μια νέα βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και με στρατηγικές συμμαχίες» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για επίδειξη «για άλλη μια φορά της περιφρόνησής της στις δημόσιες υπηρεσίες και την περιουσία των πολιτών», και την κατηγόρησε για αδυναμία διαπραγμάτευσης και υποτέλεια.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών ότι «επί ένα χρόνο απαξιώνει και δυσφημεί την Ολυμπιακή Αεροπορία» καθώς και για «παραπλάνηση» και «παρωπίδες» όταν λέει ότι «το κράτος δεν μπορεί να επενδύει λόγω της αρχής του ιδιώτη επενδυτή».

    «Στο Κοινοτικό Δίκαιο η έννοια του ιδιώτη επενδυτή είναι ότι το κράτος μπορεί να επενδύει, αλλά με τους ίδιους όρους που θα το έκανε ένας ιδιώτης» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τι σημαίνει αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σημαίνει πως αυτή την στιγμή και εδώ και αρκετά χρόνια η Ολυμπιακή χάνει πελατεία γιατί δεν έχουν γίνει οι στοιχειώδεις επενδύσεις εκσυγχρονισμού του στόλου της και των υπηρεσιών της και άρα οι επιβάτες επιλέγουν αλλού. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο το δημόσιο έχει δυνατότητες να κάνει επενδύσεις παραγωγικού χαρακτήρα, όχι με την μορφή επιδοτήσεων αλλά μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αφού επέκρινε τον κ. Χατζηδάκη για «παράδοση» μαθημάτων Κοινοτικού Δικαίου, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς και το ότι όλες οι χώρες μέσα στο πλαίσιο αυτό αγωνίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δικά τους συμφέροντα».

    «Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, καθώς ο κ. Χατζηδάκης επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Sabena. Η χώρα μας έχει νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, (άρα) έχει δυνατότητες να διεκδικήσει διαφορετικά πράγματα σε μια διαδικασία εύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ολυμπιακή Αεροπορία» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως θα καταλήξει η απόφαση προτού πούμε με ευθύνη τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς λέμε πως το 2003 είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία εξυγίανσης που κατέληγε σε μια νέα εταιρεία απαλλαγμένη από τα βάρη, η οποία με τραγικά λάθη της σημερινής κυβέρνησης απεμπολήθη».

    «Να είστε σίγουροι ότι θα διασφαλίσουμε αυτά που πρέπει να διασφαλιστούν» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία που να διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας, ενώ απαντώντας και σε σχετική ερώτηση επανέλαβε πως «η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι δεδομένη για όσους είναι σήμερα και ανάλογα με το πώς θα είναι το νέο σχήμα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με αυτούς που «δεν θέλουν να πληρώνουν την ΟΑ» είπε ότι «δεν αναφέρθηκα καθόλου στην λέξη «εθνική υπερηφάνεια», δεν ξεκινούμε από νοσταλγία για τους «πέντε κύκλους», ξεκινούμε από την πραγματικότητα, ώστε να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να κάνει επιλογές και λέμε ότι μπορεί να τις κάνει χωρίς να πληρώνει και χωρίς να έχει τις μεγάλες επιδοτήσεις που έχει σήμερα η ΟΑ, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και επιχειρησιακό σχέδιο».

    Τέλος ερωτηθείς για το αν «αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της ΟΑ», ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε σε ομιλία του κ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ το 2005 όπου είπε «ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς επιχειρήσαμε να βρούμε λύσεις, η ΝΔ ξεκίνησε από την ιδεοληψία ότι δεν μπορεί να υπάρχει αερομεταφορέας στην Ελλάδα όπου να έχει έλεγχο ή μερίδιο το κράτος και καταλήξαμε στην σημερινή κατάσταση».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει αν ο κ. Παπανδρέου έχει πρόθεση να επαναφέρει τον κ. Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σημίτης θα συνέβαλε στο στόχο που είναι να αλλάξει πορεία αυτή η χώρα. Από εκεί και πέρα στο ζήτημα έχει απαντήσει ο κ. Παπανδρέου».

    Σε επόμενη διευκρινιστική ερώτηση επί του ιδίου θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο».

    «Δεν υπάρχει ζήτημα ικανοποίησης, δεν είναι προσωπικό θέμα, δεν έχει να κάνει με την κ. Ζαχαρέα την οποία τιμούμε ως δημοσιογράφο, έχει να κάνει με την ασυμβατότητα ρόλων» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε που έγινε αντιληπτό ότι αυτή η ασυμβατότητα είναι μια πραγματικότητα».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ «ζητά την αποπομπή Ρουσόπουλου με αφορμή την υπόθεση Βατοπαιδίου», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ζητάμε να έλθει ο φάκελος Σανιδά στην Βουλή για να μελετήσουμε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί ένα σχέδιο ανταλλαγής εκτάσεων με τέτοια μαζικότητα και σε τόσο μικρό χρόνο δεν μπορεί παρά να έχει γίνει με ένα ιθύνοντα νου, με εκτελεστές και με υψηλή προστασία».

    «Επίσης ζητάμε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν αυτά που έχουν γίνει και να ακυρωθούν οι πράξεις παραχώρησης» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς «αν για το ΠΑΣΟΚ ο ιθύνων νους είναι ο κ. Ρουσόπουλος», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν θα μιλήσω ονομαστικά, για αυτό είναι η Βουλή».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά «με ανασχηματισμό αλλά και την εμπλοκή του κ. Τσιτουρίδη στην υπόθεση αυτή», απάντησε ότι «έχουμε κουραστεί από τις αντεγκλήσεις στελεχών της ΝΔ, η υπόθεση αφορά κυρίως την ΝΔ, αλλά αναμφίβολα προσθέτει στα αδιέξοδα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης «κάποια στιγμή οδηγούν σε εκλογές» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμο, καθώς «έχει ζητήσει εκλογές, αλλά χωρίς παραγραφή».

    Τέλος ερωτηθείς και πάλι για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η μόνη λύση για να αλλάξει πορεία η χώρα είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα έχουμε ανοίξει μια πρόταση διαλόγου με τις γύρω μας πολιτικές δυνάμεις. Αυτή την στιγμή ανταπόκριση δεν βρίσκουμε».

    [02] Ενίσχυση ρευστότητας

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά.

    Με στόχο την τόνωση της αγοράς που δέχεται πλήγμα από την πιστωτική κρίση, η Fed κατέληξε με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε συμφωνία εργασιών swap, οι οποίες επιτρέπουν στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμοιβαίο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ρευστού.

    Η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη διατραπεζική αγορά με κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων, τα οποία θα παρέχει η Fed μέσω ορίων συναλλαγών σε εργασίες swap.

    Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προσφέρει στο διατραπεζικό σύστημα κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπέγραψε συμφωνία swap με τη Fed για κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διοχετεύσει στο σύστημα, ενώ η Τράπεζα του Καναδά γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνία swap για κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων.

    Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε αυτή την ανάληψη συντονισμένης δράσης με στόχο την αντιμετώπιση του πανικού στις διεθνείς αγορές, ο οποίος προκλήθηκε από την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στη Γουόλ Στριτ Lehman Brothers το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ η Merrill Lynch & Co. συμφώνησε σε εξαγορά της από την Bank of America.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά ένα λεπτό φθάνοντας το 1,4279 έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ μικρή άνοδο έχουν αρχίσει να καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, .

    Ρεκόρ 9ετίας κατέγραψε ο ρυθμός ανόδου της τιμής του χρυσού, ενώ τα κέρδη για το ασήμι ήταν τα μεγαλύτερα από το... 1979, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου, όπως σε μετρητά και χρυσό. Η τιμή του χρυσού (συμβόλαια Δεκεμβρίου) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 70 δολάρια, στα 850,50 η ουγγιά, ενώ το ασήμι κατά 1.158 δολάρια, στα 11.675 δολάρια η ουγγιά.

    Αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής κρίσης είναι και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες είχαν υποχωρήσει σημαντικά.

    Κατά έξι δολάρια το βαρέλι ανέβηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν τα αποθέματα σε μαύρο χρυσό εξαιτίας των κυκλώνων που έπληξαν το τελευταίο διάστημα τον Κόλπο του Μεξικού και της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του Ευρώ.

    Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έρχεται μετά από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών για το μαύρο χρυσό, που αποδώθηκαν στην σοβαρή κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της οποίας πολλοί επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

    "Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν, αφού είχαν μειωθεί σημαντικά, κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές ανέβηκαν λόγω της μείωσης των αποθεμάτων και της προοτικής να μειωθούν περισσότερο τις προσεχείς εβδομάδες", δήλωσε ο Τομ Νάιτ, στέλεχος της εταιρίας Truman Arnold.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού ανέβηκαν κατά 6,10 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα 97,25 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε κατά 5,72 δολάρια και έφτασε στα 94,94 δολάρια το βαρέλι.

    Φόβοι για το τραπεζικό σύστημα

    "Οι φόβοι αυξάνονται για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος" εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας Calyon.

    Η βρετανική τράπεζα Lloyds TSB ανακοίνωσε πριν από λίγο την εξαγορά της αντίπαλης της HBOS (Halifax Bank of Scotland) έναντι του ποσού των 12,2 δισεκατομμυρίων στερλίνων (15,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι η Μόργκαν Στάνλεϊ ,που είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 50% την τελευταία εβδομάδα ,διαπραγματεύεται τη συγχώνευσή της με την τράπεζα Wachovia. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC πάντως,η Μόργκαν Στάνλει διαπραγματεύεται με την κινεζική τράπεζα CITIC.

    Εκτιμήσεις Ομπάμα για την κρίση

    Η διάσωση της ασφαλιστικής εταιρείας AIG από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) είναι η "τελική ετυμηγορία" για τις οικονομικές πολιτικές που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκτίμησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να λάβει αυτό το χωρίς προηγούμενο μέτρο με την American International Group είναι η τελική ετυμηγορία για τις αποτυχημένες οικονομικές φιλοσοφίες των οκτώ τελευταίων ετών", διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ο Ομπάμα.

    "Αυτή η κρίση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τις αποτυχίες του καπιταλισμού της παρέας και μιας οικονομικής φιλοσοφίας που θεωρεί κάθε κανονισμό ως ακατάλληλο και άχρηστο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η οικονομική φιλοσοφία των Ρεπουμπλικάνων συνίσταται "στο να αφήνουν τους λομπίστες της Ουάσινγκτον να σπάσουν τις προστασίες των καταναλωτών και να στρεβλώσουν την οικονομία μας με τέτοιον τρόπο ώστε να εργάζεται περισσότερο για ιδιωτικά συμφέροντα παρά για τους μισθωτούς".

    "Παρά τη μεταλλαγή της τελευταίας στιγμής και τη χρήση της γλώσσας των μεταρρυθμίσεων, ο γερουσιαστής Μακέιν προυπέγραφε αυτήν την φιλοσοφία επί 26 έτη", τόνισε ο Ομπάμα θέτοντας στο στόχαστρο τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2008 - 10:30:22 UTC