Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης για τις ΟΑ
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας"

  • [01] Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης για τις ΟΑ

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξέτασε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Για "μια μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση της κυβέρνησης" στο ζήτημα της Ο.Α. που "λύνει οριστικά ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια" έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η νέα εταιρεία "θα είναι αποκρατικοποιημένη και θα υπάρχει απόλυτη καλυψη των εργαζομένων" τόνισε ο υπουργός.

    Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο της εταιρείας με παράλληλη έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση νέας εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές.

    Η νέα εταιρεία θα "κληρονομήσει" το σήμα και το όνομα της Ολυμπιακής και τις πολύτιμες χρονοθυρίδες της στα ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

    Το σχέδιο του Υπουργείου "σέβεται τους εργαζόμενους, εξασφαλίζει τις πτήσεις στις άγονες γραμμές και ταυτόχρονα βοηθά στο να μπορέσει η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κλίμα είναι βαρύ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "ανεξαρτήτως κλίματος, η ΝΔ έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, όπως την εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός".

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της Ο.Α. στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι έγινε συστηματική, πολλή και καλή δουλειά με την Κομισιόν, η οποία οδηγεί σε σημαντική λύση, που βοηθά την Ολυμπιακή Αεροπορία, σέβεται τους εργαζόμενους και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την εξεύρεση επενδυτή.

    Σε ερώτηση αν η λύση θα είναι δεσμευτική και για την επόμενη κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ χρόνο" και υπογράμμισε ότι "η λύση αυτή συζητήθηκε με συστηματικό τρόπο με την Κομισιόν". Ανέφερε δε, ότι "τα πράγματα όδευσαν στο καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ολυμπιακή, τους εργαζόμενους και την εξεύρεση επενδυτή" και τόνισε πως οι συζητήσεις ήταν με την Κομισιόν.

    ΕΕ: Εγκρίθηκε το σχέδιο για την Ολυμπιακή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν ομαδικά. Όπως σημειώνει η Επιτροπή το σχέδιο δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση υπό τον όρο φυσικά ότι θα τηρηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις που έδωσαν στην Επιτροπή οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα έλαβε συνεπώς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Ειδικότερα στην απόφασή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπως υποβλήθηκε από την Ελλάδα, δεν θα ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση. Από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα προκύψουν, όπως σημειώνει η Επιτροπή, τρεις οντότητες: μία αεροπορική εταιρεία, που θα αποκτήσει το 65% της μεταφορικής ικανότητας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης του εμπορικής ονομασίας και του λογότυπου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, και δύο άλλες εταιρείες που θα ασχολούνται αντιστοίχως με την επίγεια εξυπηρέτηση και τη συντήρηση. Τα εναπομένοντα τμήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση.

    Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κοινοποιηθείσες διαδικασίες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από οιαδήποτε άλλη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων βάσει των όρων που ισχύουν στην αγορά, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών περιστάσεων της προκειμένης υπόθεσης και των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του κλάδου των αερομεταφορών, των ρυθμιστικών περιορισμών και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς.

    Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η Επιτροπή, επιδιώκεται λύση παρόμοια με την εκκαθάριση της Sabena και τη δημιουργία της εταιρείας που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Brussels Airlines.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επιβλέπει ανεξάρτητος επίτροπος παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απόφαση και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις. Ο επίτροπος παρακολούθησης θα υποβάλλει στην Επιτροπή τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και τα ληφθέντα μέτρα. Εάν η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με οιεσδήποτε πτυχές της διαδικασίας, μπορεί να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση.

    Η Επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση μετά την ιδιωτικοποίηση, οι νέες εταιρείες θα αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου των νέων ιδιοκτητών σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Η Επιτροπή παρατηρεί τέλος ότι με τη σημερινή απόφαση διασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με την εκτέλεση των ζωτικής σημασίας αεροπορικών δρομολογίων στα ελληνικά νησιά.

    Κατά την παρουσίαση των αποφάσεων της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές, δήλωσε:

    «Οι υποθέσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών αποτέλεσαν πηγή διενέξεων μεταξύ της Επιτροπής και της Ελλάδας από το 1994. Ακόμη και σήμερα, με τη μερική περάτωση συμπληρωματικής έρευνας, διαπιστώσαμε ότι είχε χορηγηθεί επιπλέον κρατική ενίσχυση 850 εκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρείες αυτές. Ελπίζω ειλικρινά ότι με τη σημερινή έγκριση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης από την Επιτροπή στέλνουμε το μήνυμα ότι επιθυμούμε οριστική ρήξη με το παρελθόν. Είμαι πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα αγορά αερομεταφορών, χωρίς στρεβλώσεις από κρατικές ενισχύσεις. Η πείρα από προηγούμενες υποθέσεις με αεροπορικές εταιρείες που αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις μάς έχει αποδείξει ότι οι εταιρείες αυτές κατορθώνουν όχι μόνο να αναπτυχθούν αλλά και να ανταγωνιστούν με επιτυχία σε μια αγορά χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που εγκρίθηκαν σήμερα, αποτέλεσμα μακρών, επίπονων αλλά πάντοτε γόνιμων συζητήσεων μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, προσφέρουν μια λύση που θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, του ανταγωνισμού και των επιβατών.

    Η απόφαση αυτή έπεται χωριστής αλλά συναφούς αποφάσεως που έλαβε η Επιτροπή για τη μερική περάτωση της επίσημης διαδικασίας έρευνας κρατικών ενισχύσεων, την οποία κίνησε στις 19 Δεκεμβρίου του 2007, αναφορικά με κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι, από την τελευταία της απόφαση του 2005, σχετικά με τον ελληνικό εθνικό αερομεταφορέα, η Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έλαβαν κρατική ενίσχυση εκτιμώμενη σε ποσό άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Στην εν λόγω απόφαση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι η ενίσχυση αυτή δεν είναι συμβιβάσιμη με το κοινοτικό δίκαιο».

    Έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ

    Κάτω από το κλίμα που δημιουργούν οι σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής, πραγματοποιείται το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ, προκειμένου οι εργαζόμενοι στον Εθνικό μας Αερομεταφορέα να καθορίσουν τη στάση τους, ενόψει και της νέας πραγματικότητας που δημιουργείται από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που εγκρίθηκε σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ κ. Μανώλης Πατέστος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για το μέλλον της Ολυμπιακής και των εργαζομένων, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζοντας ότι συνειδητά υπονόμευσαν την εταιρία, προκειμένου να απαξιωθεί και να περάσει σε ιδιωτικά χέρια προς όφελος του ανταγωνισμού. Ο κ. Πατέστος αμφισβήτησε τις δηλώσεις του υπουργού μεταφορών ότι η Ολυμπιακή έχει ζημιά 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν και αυτή τη μάχη για να παράσχουν στο επιβατικό κοινό την ευκαιρία να πετάξουν φθηνά και πάνω απ΄ όλα με ασφάλεια.

    Πλήρη στήριξη της ΟΣΠΑ παρέσχε η ΓΣΕΕ δια του προέδρου της κ. Παναγόπουλου, που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε σαφείς αιχμές κατά του σημερινού υπουργού Μεταφορών, ότι είχε εκφράσει την αντιπάθειά του για την Ολυμπιακή από τη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται γίνονται απορρυθμίσεις και ανακοίνωσε ότι η Συνομοσπονδία θα διοργανώσει εκδηλώσεις σε κάθε αεροδρόμιο της χώρας.

    Στο Συνέδριο χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Αντιδράσεις από τα κόμματα

    «Πρέπει να απορριφθεί συνολικά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. τονίζει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ γιατί «ο έλεγχος των αερομεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από 2-3 μονοπώλια, που στοχεύει η ΕΕ, θα έχει δραματικές συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά και τεράστιο κόστος στις τιμές των εισιτηρίων, στην ποιότητα και στην ασφάλεια των πτήσεων».

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για "διαχρονικό έγκλημα" σε βάρος της Ολυμπιακής, το οποίο «δεν είναι ζήτημα ανικανότητας ή λάθος επιλογών, αλλά συνειδητή επιλογή». «Το πρόβλημα της Ολυμπιακής δεν είναι πρωτίστως οικονομικό ή νομικό, όπως το παρουσιάζουν, αλλά πολιτικό. Τεράστιες ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξε και υλοποίησε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα των αερομεταφορών» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στην ίδια ανακοίνωση, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "μεγάλο ψέμα" τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, τους οποίους καλεί «να συσπειρωθούν με όλους τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο απειθαρχίας και ανυπακοής προς την ΕΕ» και καταλήγει:

    «Για ασφαλείς πτήσεις, φθηνό εισιτήριο για το λαό, απρόσκοπτη σύνδεση με τα νησιά και τις λεγόμενες άγονες γραμμές, για εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, κατάργηση των ιδιωτικών εταιριών και ένταξη στον ενιαίο φορέα των εργαζομένων σε αυτές».

    «Ταφόπλακα για τον εθνικό αερομεταφορέα αποτελεί το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και εισηγήθηκε προς την Κομισιόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει το ρόλο του τελικού νεκροθάφτη της Ο.Α.» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνει ότι το σχέδιο «στοχεύει στην εδραίωση ενός παντοδύναμου καρτέλ στις αερομεταφορές στη χώρα μας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων στην Ο.Α.». και τονίζει ότι «όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την ασφάλεια των αερομεταφορών».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στις διοικήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ο.Α. τις τελευταίες δεκαετίες και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί στο πλευρό των εργαζομένων «ενάντια στην καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».

    Για "ξεπούλημα του Εθνικού Αερομεταφορέα" κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του.

    Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη

    Το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα εταιρία, το οποίο είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε μια νέα ανταγωνιστική εταιρία μέσα από μια λύση που έχει δύο σκέλη. Πρώτον το σχέδιο αποκρατικοποίησης και δεύτερο το σχέδιο εξασφάλισης όλων των εργαζομένων.

    Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει πέντε στάδια. Ειδικότερα θα ιδρυθούν υπό την "Πάνθεον" τρεις εταιρίες, μία για το πτητικό έργο, μία για την επίγεια εξυπηρέτηση και μία για την τεχνική βάση. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η επιλογή ιδιωτών επενδυτών με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, μέχρι τέλος του έτους, ύστερα από απόφαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

    Η νέα πτητική εταιρία ξεκινά με το 65% του σημερινού όγκου της Ολυμπιακής, ενώ οι νέες εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης ξεκινούν με αριθμό εργαζομένων που δεν ξεπερνά τον σημερινό σε αντίστοιχες δραστηριότητες της ΟΑ -Υπηρεσίες.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών στόχος είναι η εξεύρεση ενός σοβαρού και αξιόπιστου επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να επιδιώξει και να επιτύχει την ανάπτυξη της εταιρίας, να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

    Σε πρώτη φάση θα υπάρξει κοινή απόκτηση μετοχών της ΟΑ, της ΟΑ-Υπηρεσίες και της τεχνικής βάσης από την "Πάνθεον" ύψους 51%, ενώ το 49% θα έχει ο επενδυτής. Δηλαδή δημιουργείται μία σχέση ομίλου μεταξύ της Ολυμπιακής και της Πάνθεον, ενώ ο επενδυτής δεν θα έχει δικαίωμα υπαναχώρησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σταδιακή μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων εντός ομίλου. Το σχήμα αυτό θα λειτουργήσει για μερικούς μήνες, ώσπου ο ιδιώτης επενδυτής να απορροφήσει το 100% της Ολυμπιακής. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για την προετοιμασία της πλήρους λειτουργίας των νέων εταιριών δεν θα υπάρξει κανένα κενό στην παροχή πτητικού έργου.

    Όπως διευκρίνησε ο κ. Χατζηδάκης στη φάση αυτή το ελληνικό κράτος θα διαθέσει στη νέα εταιρία τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται η τεχνική βάση, το πτητικό έργο, η επίγεια εξυπηρέτηση και τα σημαντικότερα slots, ενώ ο επενδυτής θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα με μετρητά. "Δεν πουλάμε το σήμα αλλά δίνουμε άδεια χρήσης στον ιδιώτη επενδυτή" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

    Ιδιαίτερη μέριμνα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, έχει ληφθεί για το μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Μόλις οι εταιρίες τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης θα ισχύσουν τα μέτρα για την κάλυψη των 4.593 τακτικών υπαλλήλων της εταιρίας.

    Συγκεκριμένα όσοι συμπλήρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση ενώ για τους 2.745 μπορούν να επιλέξουν πλήρη σύνταξη ή αύξηση ενσήμων κατά 50%. Για όλους θα υπάρξει ειδική μέριμνα με δυνατότητα μεταφοράς τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στήριξη του εισοδήματος μέχρι την εργασιακή αποκατάσταση και συγκεκριμένα ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών ενώ θα επιδοτούνται οι εργοδότες που θα προσλάβουν υπαλλήλους από την Ολυμπιακή με 25 ευρώ την ημέρα για τρία χρόνια και την υποχρέωση να τους κρατήσουν για έναν ακόμη χρόνο. Επίσης θα έχουν εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ, καθώς και δυνατότητα πρόσληψης στις νέες εταιρίες.Πάντως ο υπουργός διευκρίνησε ότι στις συζητήσεις για την πρόσληψη προσωπικού στις εταιρίες που θα αναλάβουν ιδιώτες το κράτος δεν θα έχει συμμετοχή και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ των εργαζομένων και των ιδιωτών.

    Ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 14.317 θέσεις σε επιχειρήσεις του δημοσιου τομέα που μπορούν να μεταταχθούν τόσο οι τακτικοί όσο και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υπάρχουν θέσεις για 700 εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ειδικό γραφείο στο υπουργείο Μεταφορών.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος του σχεδίου κοινωνικής ενίσχυσης των εργαζομένων στην Ολυμπιακή ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Μεταφορών στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές, μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ιδρυθεί οι τρεις νέες εταιρίες, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων:

    -Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν επενδυτές, καθώς η νέα εταιρία δεν φέρει τα "βαρίδια" του παρελθόντος, η λύση είναι σύννομη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει τη δυνατότητα να υπογράφει νέες συμβάσεις εργασίας.

    -Στις νέες προσλήψεις δεν θα έχει συμμετοχή το κράτος. Η διαπραγμάτευση θα γίνει αποκλειστικά μεταξύ των εργαζομένων και των επενδυτών.

    -Θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη μετάβαση της Ολυμπιακής στο νέο σχήμα.

    -Ο αριθμός των εργαζομένων στη νέα εταιρία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τους επενδυτές.

    -Θα γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους επί περίπου τρεις εβδομάδες, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο σχήμα.

    -Δεν υπήρξε θέμα κακοδιαχείρισης. Υπάρχει δομικό πρόβλημα στην εταιρία. Επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες διερεύνηση της αγοράς για την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει αν έχουν βρεθεί επενδυτές.

    -Θα γίνει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008 ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα ληφθεί σύντομα.

    -Θα γίνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής από ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές.

    -Από την πλευρά του δημοσίου επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν οριστεί οι Λαζάρντ, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και η Αλφα Μπανκ.

    -Οι νέες εταιρίες υποχρεούνται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις λεγόμενες άγονες γραμμές. Στο διαγωνισμό αυτό μπορεί να συμμετάσχει και η AEGEAN, αλλά όπως διευκρίνησε ο υπουργός υπάρχει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφευχθεί το μονοπώλιο.

    Στην αρχή της παρουσίασής του ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ολυμπιακή σε δομικό πρόβλημα της εταιρίας, καθώς είναι η μόνη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη που ανήκει 100% στο κράτος και η μόνη που είναι τόσο ζημιογόνα σε σχέση με το μέγεθός της.

    Παράλληλα ανέφερε έντεκα συγκεκριμένους λόγους, προκειμένου, όπως είπε, να αποδείξει τους μύθους και την πραγματικότητα για την Ολυμπιακή.

    Μεταξύ αυτών ανέφερε ότι τελικά το δημόσιο δεν χρωστάει στην Ολυμπιακή αλλά η Ολυμπιακή στο δημόσιο, ότι όλα σχεδόν τα δρομολόγια εσωτερικού ακόμη και της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας είναι ζημιογόνα, παρά την πληρότητα εξ αιτίας του υψηλού κόστους συντήρησης και επίγειας εξυπηρέτησης. Οι μόνες κερδοφόρες γραμμές είναι οι άγονες καθώς επιδοτούνται. Μόνο το 10% του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα χρησιμοποιεί την Ολυμπιακή καθώς η πλειοψηφία των τουριστών έρχεται με τσάρτερς.

    Έξω από το υπουργείο Μεταφορών είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να μπουν στο υπουργείο, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας"

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Τσιόκας, και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Φώτης Χατζημιχάλης, θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, με θέμα την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    «Πρώτη φορά ακούσαμε υπουργό της κυβέρνησης να επιχαίρει για μια λύση στην οποία θα υπάρχει κοινοτικός επίτροπος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο είπε ότι ανακοινώνοντας το «τέλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας» μίλησε «όχι ως υπουργός της κυβέρνησης, αλλά ως κοινοτικός επίτροπος».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την Ολυμπιακή Αεροπορία ως το «χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα», ενώ ερωτηθείς αν «πίσω από την κυβερνητική επιλογή κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε ότι «εξ αντικειμένου η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί συμφέροντα. Εμείς κατά κανένα τρόπο δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο των αερομεταφορών. Εμείς δεν θέλουμε ούτε ιδιωτικό, ούτε κρατικό μονοπώλιο, θέλουμε μια υγιή και βιώσιμη Ολυμπιακή που να πείθει τους πελάτες της. Αυτό που πάει να χαθεί αυτή τη στιγμή είναι η δυνατότητα του πολίτη να κάνει επιλογές».

    «Όλοι ξέρουμε πως η Ολυμπιακή χρειάζεται καινούργιο πλαίσιο για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, όλοι γνωρίζουμε πως έχει προβλήματα χρόνια και πως χρειάζεται μια νέα βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και με στρατηγικές συμμαχίες» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για επίδειξη «για άλλη μια φορά της περιφρόνησής της στις δημόσιες υπηρεσίες και την περιουσία των πολιτών», και την κατηγόρησε για αδυναμία διαπραγμάτευσης και υποτέλεια.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών ότι «επί ένα χρόνο απαξιώνει και δυσφημεί την Ολυμπιακή Αεροπορία» καθώς και για «παραπλάνηση» και «παρωπίδες» όταν λέει ότι «το κράτος δεν μπορεί να επενδύει λόγω της αρχής του ιδιώτη επενδυτή».

    «Στο Κοινοτικό Δίκαιο η έννοια του ιδιώτη επενδυτή είναι ότι το κράτος μπορεί να επενδύει, αλλά με τους ίδιους όρους που θα το έκανε ένας ιδιώτης» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τι σημαίνει αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σημαίνει πως αυτή την στιγμή και εδώ και αρκετά χρόνια η Ολυμπιακή χάνει πελατεία γιατί δεν έχουν γίνει οι στοιχειώδεις επενδύσεις εκσυγχρονισμού του στόλου της και των υπηρεσιών της και άρα οι επιβάτες επιλέγουν αλλού. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο το δημόσιο έχει δυνατότητες να κάνει επενδύσεις παραγωγικού χαρακτήρα, όχι με την μορφή επιδοτήσεων αλλά μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αφού επέκρινε τον κ. Χατζηδάκη για «παράδοση» μαθημάτων Κοινοτικού Δικαίου, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς και το ότι όλες οι χώρες μέσα στο πλαίσιο αυτό αγωνίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δικά τους συμφέροντα».

    «Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, καθώς ο κ. Χατζηδάκης επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Sabena. Η χώρα μας έχει νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, (άρα) έχει δυνατότητες να διεκδικήσει διαφορετικά πράγματα σε μια διαδικασία εύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ολυμπιακή Αεροπορία» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως θα καταλήξει η απόφαση προτού πούμε με ευθύνη τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς λέμε πως το 2003 είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία εξυγίανσης που κατέληγε σε μια νέα εταιρεία απαλλαγμένη από τα βάρη, η οποία με τραγικά λάθη της σημερινής κυβέρνησης απεμπολήθη».

    «Να είστε σίγουροι ότι θα διασφαλίσουμε αυτά που πρέπει να διασφαλιστούν» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία που να διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας, ενώ απαντώντας και σε σχετική ερώτηση επανέλαβε πως «η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι δεδομένη για όσους είναι σήμερα και ανάλογα με το πώς θα είναι το νέο σχήμα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με αυτούς που «δεν θέλουν να πληρώνουν την ΟΑ» είπε ότι «δεν αναφέρθηκα καθόλου στην λέξη «εθνική υπερηφάνεια», δεν ξεκινούμε από νοσταλγία για τους «πέντε κύκλους», ξεκινούμε από την πραγματικότητα, ώστε να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να κάνει επιλογές και λέμε ότι μπορεί να τις κάνει χωρίς να πληρώνει και χωρίς να έχει τις μεγάλες επιδοτήσεις που έχει σήμερα η ΟΑ, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και επιχειρησιακό σχέδιο».

    Τέλος ερωτηθείς για το αν «αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της ΟΑ», ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε σε ομιλία του κ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ το 2005 όπου είπε «ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς επιχειρήσαμε να βρούμε λύσεις, η ΝΔ ξεκίνησε από την ιδεοληψία ότι δεν μπορεί να υπάρχει αερομεταφορέας στην Ελλάδα όπου να έχει έλεγχο ή μερίδιο το κράτος και καταλήξαμε στην σημερινή κατάσταση».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει αν ο κ. Παπανδρέου έχει πρόθεση να επαναφέρει τον κ. Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σημίτης θα συνέβαλε στο στόχο που είναι να αλλάξει πορεία αυτή η χώρα. Από εκεί και πέρα στο ζήτημα έχει απαντήσει ο κ. Παπανδρέου».

    Σε επόμενη διευκρινιστική ερώτηση επί του ιδίου θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο».

    «Δεν υπάρχει ζήτημα ικανοποίησης, δεν είναι προσωπικό θέμα, δεν έχει να κάνει με την κ. Ζαχαρέα την οποία τιμούμε ως δημοσιογράφο, έχει να κάνει με την ασυμβατότητα ρόλων» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε που έγινε αντιληπτό ότι αυτή η ασυμβατότητα είναι μια πραγματικότητα».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ «ζητά την αποπομπή Ρουσόπουλου με αφορμή την υπόθεση Βατοπαιδίου», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ζητάμε να έλθει ο φάκελος Σανιδά στην Βουλή για να μελετήσουμε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί ένα σχέδιο ανταλλαγής εκτάσεων με τέτοια μαζικότητα και σε τόσο μικρό χρόνο δεν μπορεί παρά να έχει γίνει με ένα ιθύνοντα νου, με εκτελεστές και με υψηλή προστασία».

    «Επίσης ζητάμε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν αυτά που έχουν γίνει και να ακυρωθούν οι πράξεις παραχώρησης» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς «αν για το ΠΑΣΟΚ ο ιθύνων νους είναι ο κ. Ρουσόπουλος», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν θα μιλήσω ονομαστικά, για αυτό είναι η Βουλή».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά «με ανασχηματισμό αλλά και την εμπλοκή του κ. Τσιτουρίδη στην υπόθεση αυτή», απάντησε ότι «έχουμε κουραστεί από τις αντεγκλήσεις στελεχών της ΝΔ, η υπόθεση αφορά κυρίως την ΝΔ, αλλά αναμφίβολα προσθέτει στα αδιέξοδα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης «κάποια στιγμή οδηγούν σε εκλογές» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμο, καθώς «έχει ζητήσει εκλογές, αλλά χωρίς παραγραφή».

    Τέλος ερωτηθείς και πάλι για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η μόνη λύση για να αλλάξει πορεία η χώρα είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα έχουμε ανοίξει μια πρόταση διαλόγου με τις γύρω μας πολιτικές δυνάμεις. Αυτή την στιγμή ανταπόκριση δεν βρίσκουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2008 - 4:30:29 UTC