Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας
  • [02] Νέα παραγγελία Σανιδά
  • [03] Ευρωπαϊκή Τρίτη για ΠΑΟ, ΟΣΦΠ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

    Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των θεσμών απέναντι στις σύγχρονες απειλές επεσήμαναν στη Βουλή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, κατά την ειδική συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι η Δημοκρατία είναι ιδεώδες, παγκόσμια αναγνωρισμένο αλλά και διαρκώς ζητούμενο.

    «Η εμπέδωση, η εμβάθυνση, η ποιοτική αναβάθμισή της ήταν και είναι μια διαρκής και ακατάπαυστη αναζήτηση, μια ατέρμονη και εξελικτική διαδικασία», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ευθύνη για την εξέλιξη της αφορά όλους και όλες».

    «Η Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση στατική αλλά εξόχως δυναμική, αφορά όλους τους πολίτες και δεν αρκείται σε κάποια κεκτημένα από το παρελθόν. Αξιώνει δράσεις, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου και διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε:

    «Η Δημοκρατία εγείρει πριν από όλα, αιτήματα που αναπτύσσονται μέσα από τη μετάλλαξη των απειλών, των κινδύνων, των πιέσεων που δέχεται. Αιτήματα όπως αυτά που αναδεικνύονται σήμερα, ακόμα και στις πιο προχωρημένες, στις πιο στέρεες Δημοκρατίες, εξαιτίας της πίεσης των εξωθεσμικών συμφερόντων, ιδίως μάλιστα, εκείνων που, συγκεντρώνοντας οικονομική δύναμη, αποκτούν δυνατότητα καθοριστικού επηρεασμού της κοινής γνώμης. Και αυτό είναι πράγματι ένα από τα πιο σοβαρά, τα πιο καίρια αιτήματα της Δημοκρατίας στη νέα εποχή».

    «Η Δημοκρατία, ως κατεξοχήν συμμετοχική λειτουργία, προϋποθέτει την ύπαρξη αντιπροσωπευτικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Απαιτεί λογοδοσία, διαφάνεια, υπευθυνότητα, από εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Αλλά και σεβασμό στις αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

    «Η Δημοκρατία δεν αντέχει τη φίμωση, ούτε την ασυδοσία. Δεν συμβιβάζεται με ακρότητες, βιαιότητες, πιέσεις. Δεν ωφελείται μέσα από τη στείρα αντίδραση, την ισοπέδωση, το μηδενισμό. Αξιώνει τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών, τη σύνθεση, τη συνεννόηση, τη συνένωση δυνάμεων και την εναρμόνιση στο μέτρο και τη μετριοπάθεια».

    Ο Κώστας Καραμανλής αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια με αυστηρότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα όπως είπε, κατέληξε λέγοντας:

    «Οφείλουμε και μάλιστα καθημερινά να υπηρετούμε έμπρακτα την ουσία της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

    Προσεγγίζοντας τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, να δίνουμε λύσεις, να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να προάγουμε την πλήρη και ομαλή κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, να υπερασπίζουμε όλα τα δικαιώματα, των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών».

    Γ. Παπανδρέου

    Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σύγχρονη Δημοκρατία επισήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού τόνισε πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπήρξε αυτονόητη αλλά κατακτήθηκε ενάντια σε διωγμούς, φακελώματα, και νοθείες, τόνισε πως σήμερα έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και μοιάζει μην κινδυνεύει.

    «Δεν κινδυνεύει από τανκ, αλλά κινδυνεύει από την απαξίωση των θεσμών και την διολίσθηση σε μια δημοκρατία των τύπων, χωρίς συμμετοχή. Σήμερα κίνδυνος είναι η έκπτωση των αξιών και της εφαρμογή των νόμων» είπε και πρόσθεσε πως η στέρηση των δικαιωμάτων αγανακτούν τον πολίτη και τον οδηγούν στην εσωστρέφεια. Τα νέα δεδομένα - όπως τόνισε - που υπονομεύουν τους θεσμούς είναι σήμερα φαινόμενα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με κυρίαρχα τα φαινόμενα συγκέντρωσης τεράστιου πλούτου σε λίγους και ισχυρούς και συγκέντρωση των ΜΜΕ».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την «ανάγκη αντίδρασης στα φαινόμενα αυτά» αναφέροντας πως για να αντιδράσουμε πρέπει να ξαναδούμε την έννοια της δημοκρατίας. «Και δημοκρατία - όπως είπε - σημαίνει πολιτική και νομική ισότητα, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους, σημαίνει κράτος δικαίου, διάκριση εξουσιών στην πράξη, σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα, ότι στηρίζει και δίνει ευκαιρίες, σημαίνει κοινωνική απελευθέρωσης από το καθεστώς ανασφάλειας της καθημερινότητας, σημαίνει διάλογος και παρρησία, να λες ελεύθερα την άποψη σου και να ψηφίζεις, αν συζητάμε ανοιχτά, θαρραλέα, να καταθέτουμε προτάσεις, σημαίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε στο τι σημαίνει Δημοκρατία αναφέροντας χαρακτηριστικά «για μας Δημοκρατία σημαίνει αυτονομία πολιτικής, των κομμάτων για την γνήσια έκφραση των πολιτών, αυτονομία από τον σφιχτό εναγκαλισμό από τα κεφάλαια και τα ΜΜΕ, με καθαρές και διαφανείς σχέσεις, με διάκριση των εξουσιών, με αποκέντρωση αποφάσεων , ξαναφέρνοντας τον πολίτη στο προσκήνιο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε η καθιέρωση της ημέρας να μην καταστεί άλλοθι για τους δημοκράτες, αλλά μέρα στοχασμού και πρόσθεσε την αναγκαιότητα να ασκούνται με πίστη οι νόμοι και οι κανόνες, αλλά και οι άγραφοι νόμοι. Τόνισε πως οι γραπτοί νόμοι υπάρχουν στο Σύνταγμα, οι άγραφοι νόμοι δεν γράφτηκαν ποτέ γιατί δεν καθορίζονται από λέξεις, άλλα περιγράφονται από συμπεριφορές. «Άγραφοι νόμοι δεν είναι να διαιρούμε τον λαό, σε κομματικούς φίλους ή μη αλλά να τον ενώνουμε. Άγραφοι νόμοι είναι αυτοί που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ του τι είναι νόμιμο και τι ηθικό. Και η ποινή κατά τον Περικλή είναι η ντροπή. Παραβίαση των άγραφων νόμων είναι όταν η ντροπή είναι ανύπαρκτη και η ασυδοσία οργιάζει» είπε ο κ. Παπανδρέου, καταλήγοντας πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πίστη των πολιτών στις λειτουργίες της Δημοκρατίας.

    Αλ. Παπαρήγα

    Τον αγώνα για την Δημοκρατία ως πολιτική πρόταση του κόμματός της πρόταξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της, εκφράζοντας την θέση πως η σύγχρονη δημοκρατία στην Ευρώπη δεν αποτελεί βάση και για την ειρήνη και τον σεβασμό του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του.

    Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ τόνισε πως ο αγώνας για την Δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού στο εθνικό επίπεδο και στις διεθνείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως όσο δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική βία σε εθνικό επίπεδο, τόσο δυναμώνει ο πόλεμος και η βία στις διεθνείς σχέσεις.

    Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα δήλωσε την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει το ξέσπασμα της κρίσης σε μια σειρά χώρες και στην Ελλάδα, στον τομέα των συνδικαλιστικών και γενικότερων δημοκρατικών ελευθεριών. Επικεντρώνοντας την προσοχή της στα «μέτωπα της πάλης», στα οποία το ΚΚΕ, προσδίδει ιδιαίτερο βάρος, η κυρία Παπαρήγα καθόρισε τα σημεία:

    - Την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων στην Ελλάδα και στην ΕΕ

    - Την εναντίωση στην θεσμική κατοχύρωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την συγκρότηση κοινών στρατιωτικών δυνάμεων που βαθαίνει την στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε.

    - Την εναντίωση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς με την βοήθεια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος κατά της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ και των συμμάχων της, να εξισώσουν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό με τα αντιδραστικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού.

    - Την εναντίωση στην ένταξη στην κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών, θεσμοθετούνται κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος των κρατών μελών.

    - Την εισαγωγή της έννοιας της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης» και την υιοθέτηση της δράσης ενάντια στον «ριζοσπαστισμό» και τις «νέες ακραίες ιδεολογίες».

    «Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με την επίκληση του πλαστού επιχειρήματος του λεγόμενου «αυτοπροσδιορισμού», ως όχημα για την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων και την δημιουργία κρατών προτεκτοράτων» πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα.

    Καταληκτικά επίσης ανέφερε ότι οι συζητήσεις, αναζητήσεις και προβληματισμοί για την αποκαλούμενη «αναμόρφωση του ΟΗΕ» για νέα «συστήματα ασφαλείας» στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προπέτασμα καπνού στα μάτια των λαών και μέσο για την συγκάλυψη του χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού και της υποκριτικής προσπάθειας για τον δήθεν εξανθρωπισμό του.

    Αλ. Αλαβάνος

    Έμφαση στην εμβάθυνση της κοινωνικής δημοκρατίας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

    «Δημοκρατία σημαίνει ισονομία. Πως οι νόμοι εφαρμόζονται στη πράξη και οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν χωρίς φόβο το πρόβλημα τους για τον προϊστάμενο τους, το μισθό τους για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση για όλους. Δημοκρατία σημαίνει να λειτουργεί το κράτος πέρα από διακρίσεις, σημαίνει ισονομία πολιτών χωρίς παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς ρατσιστικές νοοτροπίες», τόνισε ο κ Αλαβάνος ενώ πρόσθεσε:

    «Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ισοπολιτεία όταν έχουμε πολίτες που ζουν κάτω από άθλιες οικονομικές, ή οικολογικές συνθήκες. Είναι ανάγκη μιας πλήρους στροφής με σειρά ριζοσπαστικών μέτρων»,

    Ακόμα, ο κ Αλαβάνος μίλησε για ανάγκη πλήρους ανατροπής του καθεστώτος προσέγγισης κράτους και εκκλησίας και, για δημοκρατία που δεν θα σταματά έξω από κάποιες πόρτες ώστε να μην υπάρχουν «νησίδες χούντας».

    Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο εκπαιδευτικό σύστημα επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για δημόσιο και ποιοτικό πανεπιστήμιο και κάλεσε τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ αλλά και την γενιά του άρθρου 16 να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

    Τέλος ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

    «Δεν μπορεί ορισμένοι που είναι μέσα στο Κοινοβούλιο να είναι πιο ίσοι. Και η Βουλή πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μην υπάρχει το δικαίωμα παραγραφής για τυχόν ατασθαλίες πολιτικών. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τα μέτρα κατά της διαφθοράς στο σκέλος που αφορά την κατάργηση των εξαιρέσεων πολιτικών», συμπλήρωσε ο κ Αλαβάνος.

    Γ. Καρατζαφέρης

    «Ο κόσμος σήμερα, τον 21ο αιώνα, κυβερνάται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θεσπίστηκε από τους αρχαίους θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Το μάνατζμεντ είναι ακριβώς το ίδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνοντας ταυτόχρονα:

    «Η Δημοκρατία όμως εκείνης της εποχής διαφέρει σε πολλά σημεία από την Δημοκρατία του σήμερα. Τότε ήταν άμεση, σήμερα δεν είναι ακριβώς έτσι και σε πολλά πράγματα είναι ελεγχόμενη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα την αδυναμία σήμερα να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στις τρεις εξουσίες και πρόσθεσε:

    «Δεν θα επιτύχουμε, όσο η Δημοκρατία η οποία βιώνουμε σήμερα έχει τέτοιου είδους ατέλειες. Όταν δηλαδή η Εκτελεστική Εξουσία επιβάλλει την θέληση της στην Νομοθετική και την Δικαστική εξουσία να καθυποτάσσεται στην Εκτελεστική εξουσία εφόσον η τελευταία έχει κρατήσει το προνόμιο της επιλογής των επικεφαλής προσώπων της Δικαστικής εξουσίας και τοιουτρόπως σε στιγμές κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε να υπάρχει αυτή η δυσαναλογία του εύρους της ασκήσεως της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στις άλλες δύο εξουσίες. Αυτή δεν είναι μια καθαρή Δημοκρατία».

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογράμμισε:

    «Επειδή τις τελευταίες μέρες έγινε πολύ κουβέντα για το «νόμιμο και ηθικό» πρέπει να σας πω ότι δεν συμβαδίζουν πάντα το νόμιμο και το ηθικό. Μας το διδάσκει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη την οποία τοποθετεί να πράττει το ηθικό και όχι το νόμιμο. Πολύ φοβούμαι λοιπόν ότι σήμερα, δεν ακολουθούμε τον Σοφοκλή και καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε σε ορισμένα πράγματα τις διδασκαλίες της κλασσικής παιδείας για να ωφεληθούμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι πολίτες μας από τα παραδείγματα της».

    Δ. Σιούφας

    Την ευθύνη όλων στην ενίσχυση της ποιότητας της Δημοκρατίας, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλή είναι ο χώρος άσκησης, αλλά και ελέγχου της πολιτικής, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο της πολιτικής. «Έχουμε, λοιπόν, όλοι ευθύνη στην ποιότητα της Δημοκρατίας. Ευθύνη να ασκείται η πολιτική, εδώ: Στο εθνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «Η Βουλή των Ελλήνων, πυρήνας της Δημοκρατικής Πολιτείας, έκφραση της ίδιας της Κοινωνίας, χώρος διαλεκτικής αντιπαράθεσης, αλλά και σύνθεσης απόψεων και ιδεών, τιμά με περηφάνια την ημέρα αυτή. Αλλά και με βαθύτατη αίσθηση ευθύνης, την οποία επιμεριζόμαστε όλοι, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Όλοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Η Βουλή, άλλωστε, είναι η καρδιά της Δημοκρατίας».

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη πως ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος γιατί «είναι η Πατρίδα μας, που δημιούργησε το πιο αντιπροσωπευτικό, απλό και αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης. Σύστημα, που αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότεροι λαοί. Σύστημα, που βασίζεται στη συμμετοχή, την ελευθερία, την ισότητα».

    Εξήγησε πως θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας είναι ο Κοινοβουλευτισμός: Θεσμός αρχέγονος, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα, εξελίχθηκε στη Ρώμη, κυριάρχησε στη Δύση, εξαπλώθηκε και εξαπλώνεται, (τις τελευταίες δεκαετίες) σε όλη την ανθρωπότητα. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούμε, για την εθνική αντιπροσωπεία, (όπως από τα πανάρχαια χρόνια) τον όρο «Βουλή». Είναι παγκόσμια ο ισχυρότερος προσδιορισμός κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι η έννοια που αποδίδει στην εθνική αντιπροσωπεία, τον ουσιαστικό ρόλο της. Υπογραμμίζουμε έτσι (χρησιμοποιώντας για την εθνική μας αντιπροσωπεία τον όρο Βουλή) τη βαθύτερη σημασία της Δημοκρατίας, που είναι η έκφραση της βούλησης του λαού.

    Φτάνοντας στην σημερινή εποχή, ο κ. Σιούφας είπε πως οι αρχές της Δημοκρατίας αποτελούν το μόνο τρόπο για να προχωρήσει η ανθρωπότητα, με βήματα ασφαλή, με συνεργασία και συνεννόηση, με ειρήνη και ανάπτυξη, σβ ένα καλύτερο αύριο και καταληκτικά επισήμανε ότι η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και διαφορές με τρόπο ειρηνικό, ασφαλή και αποτελεσματικό, είναι το μόνο πολίτευμα που συνθέτει απόψεις, ενώνει τους πολίτες και οδηγεί τον τόπο μπροστά.

    «Στους καιρούς μας το αίτημα της στερέωσης, της εμβάθυνσης, της διαρκούς ποιοτικής αναβάθμισης της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινο. Η Δημοκρατία (το πλέον ανθρώπινο από τα πολιτεύματα) είναι συνεχής κατάκτηση», επισήμανε ο κ. Σιούφας και κατέληξε: «Έχουμε ευθύνη στη διατήρηση και τη διάδοση του πνεύματός της. Έχουμε χρέος να συμπράττουμε στην αναβάθμισή της. Έχουμε και το δικαίωμα να γιορτάζουμε περισσότερο, από κάθε άλλο λαό. Πάντοτε με ισχυρή και ακλόνητη την πεποίθηση ότι μόνο η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός εγγυώνται, στις σύγχρονες κοινωνίες, την ειρήνη, τη συνοχή, την ανάπτυξη. Αλλά και τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση, τη σύμπραξη μπροστά σε κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες».

    [02] Νέα παραγγελία Σανιδά

    Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, με συμπληρωματική του παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γεώργιο Κολιοκώστα, ζητά τη δέσμευση "των ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή Βατοπαιδίου και των χρημάτων, τα οποία εισέπραξε η ίδια Μονή από την πώληση ακινήτων, που περιήλθαν σε αυτήν από την ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακό ακίνητο".

    Παράλληλα, με άλλη, τρίτη κατά σειρά, παραγγελία του προς τον κ. Κολιοκώστα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβιβάζει:

    1. Αντίγραφα πιστοποιητικών του υποθηκοφυλακείου Ξάνθης από τα οποία προκύπτει ότι στις 19/11/2002 μετεγράφηκε η υπ΄αρθμ. 1064538/5928/Α0010/2002 απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με την οποία αναγνωριζόταν η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί εκτάσεως 25.000 παραλίμνιων εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα, συνεπεία της οποίας μεταγραφής περιήλθε έκτοτε, ήτοι από 19/11/2002, στη Μονή Βατοπεδίου η κυριότητα της εκτάσεως αυτής.

    2. Αντίγραφο της από 4 Απριλίου 2003 αγωγής της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου και της υπ΄αριθμ. 1/2203 αποφάσεως της Επιτροπής Απολλοτριώσεων. Από την αγωγή προκύπτει ότι η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων νομού Ξάνθης αρνήθηκε να παραδώσει στη Μονή Βατοπεδίου τις ζητούμενες εκτάσεις.

    3. Έγγραφα του δικαστικού γραφείου Κομοτηνής του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

    4. Γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη και Θ.Ρουσόπουλου

    Μετά το πάγωμα των διαδικασιών ανταλλαγής των κτημάτων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ανάκληση της αποδοχής των επίμαχων γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν γίνει από τους υφυπουργούς κ. Δρυ και Φωτιάδη, καθώς και η επανεξέταση της υπόθεσης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου δημοσίων κτημάτων, αφού ληφθούν υπόψη τα επίμαχα θέματα.

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από την εκκλησία, δήλωσε ότι η εκκλησία της Ελλάδος έχει υποβάλει δήλωση Ε9, την οποία δεν έχουν υποβάλει οι μονές του Αγίου Ορους και τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποβολή της και από τις μονές και την καταβολή του φόρου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε πως υπάρχει έρευνα της Δικαιοσύνης σε εξέλιξη.

    Σε ερώτηση σχετικώς με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης".

    "Σε εικοτολογικά σενάρια δε θα απαντήσω", είπε όταν ρωτήθηκε αν ασκήθηκαν πιέσεις σε υπουργούς, αλλά και για την κατάθεση χρημάτων από τη Μονή, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

    Αναφερόμενος στην δήλωση του κ. Αλογοσκούφη για «ανάκληση της αποδοχής των επίμαχων αιτήσεων, που είχαν γίνει από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ» για την Μονή Βατοπαιδίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «είναι απορίας άξιο αν ο κ. Αλογοσκούφης δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί η προσπαθεί να παραπλανήσει».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε συνέχεια αρχικών θετικών γνωμοδοτήσεων, ο κ. Φωτιάδης ανέπεμψε το 2003 την γνωμοδότηση γιατί ανέκυψαν σοβαρές αμφιβολίες για την κυριότητα των εκτάσεων αυτών από την Μονή Βατοπαιδίου, η οποία στη συνέχεια πήγε στα δικαστήρια. Το ελληνικό δημόσιο θα κέρδιζε την υπόθεση, αλλά η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να φύγει από την διαδικασία και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Μονής».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ανταλλαγή των εκτάσεων και για «απίθανες αξιολογήσεις, μέχρι και 100 φορές κάτω από την πραγματική εμπορική τους αξία». «Αυτή η υπόθεση έχει σχεδιασμό, εμπνευστές και εκτελεστές και όλοι αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και τη Βουλή», είπε.

    Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τον οποίο είπε: "Έχουμε μια υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο στην οποία οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες και αντί να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για αυτό, επιχειρεί να «ξεπλύνει» τους πάντες και τα πάντα με μια Εξεταστική που πάει 15 χρόνια πίσω. Είναι απορίας άξιο, ποια είναι τα κίνητρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θέλουμε η υπόθεση αυτή να έλθει στην Βουλή, θέλουμε να έλθουν όλα στο φως, αλλά δεν θέλουμε μικροκομματικά παιχνίδια από κόμματα που αυτή την στιγμή βλέπουν προβλήματα στο εσωτερικό τους και στην αποδοχή τους από την κοινωνία και επιχειρούν να τα χρεώσουν αλλού».

    Τέλος ανέφερε ότι υπάρχει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακράτηση των συμβολαίων της Μονής Βατοπαιδίου από το υπουργείο Οικονομικών.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συμπληρωματική παραγγελία του κ. Γ. Σανιδά, αναφέρει:

    "Από το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας προκύπτει ότι πρόκειται για «ιερά Siemens», για ένα δικομματικό σκάνδαλο, που σε πρώτη φάση το ΠΑΣΟΚ παραχώρησε την ιδιοκτησία δημοσίων εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου και στη δεύτερη φάση, η Ν.Δ. προχώρησε σε ανταλλαγές ανεκτίμητης και πολλαπλάσιας αξίας άλλων εκτάσεων του Δημοσίου".

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    Λόγο για "εμπαιγμό του ελληνικού λαού" με την "Αντιπαράθεση που διεξάγεται μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα υποτιθέμενα μέτρα της κυβέρνησης για το σταμάτημα της διαδικασίας εκχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου" κάνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ακόμα ότι: "Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενες από ΜΜΕ, συγκαλύπτουν την ουσία του εγκληματικού πολιτικού και νομικού καθεστώτος, που παραδίδει το δασικό και φυσικό πλούτο στην κερδοσκοπία από μοναστήρια, επιχειρηματικούς ομίλους και δεκάδες υποτιθέμενες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις".

    "Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι οι σκανδαλώδεις εκχωρήσεις στη Μονή Βατοπαιδίου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Μόνο στην περιοχή της Χαλκιδικής τα μοναστήρια διεκδικούν πάνω από 80.000 στρέμματα. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία εκχώρησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, βρίσκονται στο έλεος των καταπατητών και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός)" αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση που συμπληρώνει:

    "Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το κύριο είναι να επιστραφούν εδώ και τώρα όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία, που με διάφορα προσχήματα έχει εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που μαζί οικοδόμησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να αφαιρεθεί κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα στα δάση, στους ορεινούς όγκους, παραλίες και βιότοπους από μοναστήρια και επιχειρηματικούς ομίλους.

    Το ΚΚΕ, που εδώ και καιρό έχει αναδείξει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, μέσα και έξω από τη βουλή, έχει αντιπαλέψει όλες τις εκχωρήσεις δημοσίου πλούτου, θα κλιμακώσει τη δράση και την πάλη του για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Καταθέτει τα χρήματα η Μονή

    "Εντός της προσεχούς εβδομάδας, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονή Βατοπαιδίου και προσθέτει ότι "θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν από τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας".

    "Οι τίτλοι θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη", προσθέτει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι έτσι "παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας ακόμα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας".

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

    Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυσης του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

    Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

    Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επιλήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ'επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

    Εχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

    Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

    Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα".

    [03] Ευρωπαϊκή Τρίτη για ΠΑΟ, ΟΣΦΠ

    Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Champions League και την Τρίτη θέλει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή του ιστορία στο μεγάλο ραντεβού με την Ιντερ (21:45, NOVASPORTS), στην πρεμιέρα των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι "πράσινοι" υποδέχονται στο ΟΑΚΑ την πρωταθλήτρια Ιταλίας του Ζοζέ Μουρίνιο, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου, και θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

    Ο Χενκ Τεν Κάτε σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον Κλέιτον στο βασικό σχήμα της αναμέτρησης. Μπροστά του θα είναι ο Σόουζα, ενώ αριστερά ο Καραγκούνης, που επιστρέφει στην ενδεκάδα. Από την άλλη πλευρά, με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ Αντριάνο στην αποστολή θα παίξει η Ίντερ, ενώ δεν θα έχει στη διάθεση της τους τραυματίες Στάνκοβιτς, Κίβου και Χιμένες, τον τιμωρημένο Μπουρντίσο αλλά και τους εκτός λίστας UEFΑ, Ερνάν Κρέσπο, Σάμουελ, Ντακούρ και Ρίβας.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η λέξη νίκη δεν βγήκε ούτε μία φορά από το στόμα του Τεν Κάτε. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμικότητα της ιταλικής ομάδας, αλλά υποσχέθηκε στον κόσμο ότι οι παίκτες του θα τα δώσουν όλα αύριο το βράδυ με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    "Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, πόσο μάλλον όταν απέναντί μας βρίσκεται μία ομάδα σαν την Ιντερ. Φυσικά κι έχουμε ένα αγωνιστικό πλάνο και θέλουμε να πετύχει και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει. Το επίπεδο εδώ είναι πολύ υψηλό, δεν είναι κάτι σαν τσίρκο, έχουμε ένα σοβαρό πλάνο, αυτό είναι το Champions League", είπε ο Ολλανδός τεχνικός, ο οποίος αναφερόμενος στα σημεία κλειδιά εν όψει της συνάντησης είπε: "Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο μας ματς και η Ιντερ να κάνει ένα κακό ματς. Ενδεχομένως ένας παίκτης της Ιντερ να κοστίζει όσο όλο το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Θα παίξουμε με καρδιά, το ηθικό μας είναι ακμαίο. Δεν θα είναι εύκολο για μας, αλλά θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις".

    Σκορ-πρόκρισης το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό στη Δανία

    Με στόχο να αποσπάσει το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στους ομίλους του κυπέλλου UEFA, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται την Τρίτη (19:00) από την Νόρτζελαντ, στην πρώτη αναμέτρηση για τον Α` γύρο της διοργάνωσης.

    Οι Δανοί, που δεν πηγαίνουν καλά στο πρωτάθλημα, εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο κύπελλο UEFA, μέσω του "εύ αγωνίζεσθαι" και σίγουρα δεν διαθέτουν την ομάδα που θα δυσκολέψει τον Ολυμπιακό. Ωστόσο θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό στην έδρα τους και γιο΄ αυτό, οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να παρουσιασθούν σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Κάτι άλλωστε που έχει ζητήσει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τον καταρτισμό της 11αδας. Ο Ντιόγκο που δείχνει να προσαρμόσθηκε άμεσα, βρίσκεται στην αποστολή και κατά πάσα πιθανότητα θα αγωνισθεί από την αρχή.

    "Ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει τον αντίπαλο, αλλά εμείς ξέρουμε τα πάντα. Είναι πολύ καλή ομάδα, ειδικά στην έδρα της. Είναι ένα σύνολο που παίζει με ενθουσιασμό και πάθος και πρέπει να μοχθήσουμε για να φτάσουμε στη νίκη", είπε ο Βαλβέρδε, ο οποίος επεσήμανε ότι η λέξη φόβος δεν πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο των ποδοσφαιριστών. "Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να φοβάσαι. Πρέπει να βλέπεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώνεις. Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει την πολυτέλεια μιας κακίας βραδιάς στο πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα γιατί μία κακή βραδιά, μπορεί να σε θέσει εκτός συνέχειας, όπως συνέβη απέναντι στην Ανόρθωση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 20:30:28 UTC