Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους"
  • [02] Αεροπορική τραγωδία

  • [01] "Αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους"

    Το πολιτικό όραμα του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική βάση πάνω στην οποία αυτό θα στηριχτεί, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, ως προγραμματική που ήταν, δεν είχε εκτεταμένες αναφορές στην κυβέρνηση και καμία αναφορά στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, η σύντομη έστω κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική ήταν σκληρή, με αποκορύφωμα τη φράση "ενώ η Ελλάδα χρεοκοπεί, ενώ οι Ελληνες φτωχαίνουν, οι υπουργοί πλουτίζουν".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια βαθιά κρίση που μας συνθλίβει όλους, μας απογοητεύει και μας αγανακτεί.

    Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο και με παράθεση επιχειρημάτων το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ότι τα δεινά της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στη διεθνή κρίση. Η αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, οι δύσκολες στιγμές για την υγεία μας, η γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα που βιώνουμε καθημερινά, η δημοσιονομική εκτροπή και η κακοδιαχείριση, καθώς και το όργιο σπατάλης στο Δημόσιο δεν οφείλονται στη διεθνή κρίση, ούτε είναι λάθος ούτε ανικανότητα, είπε.

    Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε επιλογή συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των λίγων, την εκποίηση με αδιαφανείς διαδικασίες κερδοφόρων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την αποδόμηση του ΕΣΥ, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και τη διαίρεση των Ελλήνων "σε δικούς μας και άλλους".

    Το μεγάλο βάρος στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου το έδωσε στην οικονομία, παρουσιάζοντας τις βασικές επιλογές που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν και όταν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με κοινή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά και παρουσίασε εκτός από τις προτάσεις του κόμματός του και τον τρόπο με τον οποίον θα χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές που προτείνει, αλλά και με ποιον τρόπο οι Ελληνες θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και θα πιστέψουν ότι θα εφαρμόσει αυτά που εξαγγέλλει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, το πρώτο βήμα οφείλει να το κάνει η Πολιτεία, η οποία πρέπει να δώσει και το παράδειγμα.

    Το όραμα του ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να εγγυηθεί το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

    Οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε ρητή δέσμευση είναι:

    - η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος

    -η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους

    -η ανάπτυξη για τον άνθρωπο (η πράσινη ανάπτυξη)

    -το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος

    Η αρχή για την εφαρμογή όλων αυτών θα γίνει από τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη μέσω της μείωσης του φορολογικού βάρους, της στήριξης του εισοδήματος και της καταπολέμησης της ακρίβειας.

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και κυρίως για τη "γενιά των 700 ευρώ".

    Η φορολογική δικαιοσύνη και αναδιανομή θα στηριχθεί, όπως είπε, σε 7 συγκεκριμένα μέτρα:

    1. Ολα τα εισοδήματα από εργασία, μερίσματα, ενοίκια, υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση ενιαία φορολογική κλίμακα.

    2. Θα υπάρχει αφορολόγητο όριο κοινό για όλους και θα επαναφερθεί το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    3. Οι φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται τιμαριθμικά κάθε χρόνο.

    4. Θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών που επανεπενδύονται και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    5. Τα μερίσματα από μετοχές θα φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

    6. Θα φορολογηθούν τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    7. Θα καταργηθεί ο νόμος της ΝΔ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και θα επανέλθει η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Από τη φορολογία αυτή δεν θα εξαιρεθεί ούτε η εκκλησιαστική περιουσία, η οποία αξιοποιείται οικονομικά, ούτε οποιοσδήποτε άλλος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι όσο διαρκεί η κρίση, θα ενισχύονται τα εισοδήματα με μέτρα στήριξης, όπως έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα, το οποίο θα θεσμοθετηθεί. Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών θα γίνει από τα επιπλέον έσοδα του κράτους, από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η αξία των χρημάτων του πολίτη με την πάταξη της ακρίβειας, η οποία θα γίνει καταρχήν με μειώσεις τιμών ειδικότερα στα κρατικά τιμολόγια. Παράλληλα, θα χτυπηθούν τα μεγάλα και μικρά καρτέλ, θα ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ θα δημιουργηθεί νέα ανεξάρτητη υπηρεσία αντιμετώπισης των καρτέλ.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα της πολίτες από την υπερχρέωση.

    Μεταξύ των μέτρων, ανέφερε ότι δεν θα γίνεται κατάσχεση πρώτης κατοικίας, θα διπλασιαστεί το όριο πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται κατάσχεση και δεν θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα με αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

    Αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία και υπογράμμισε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού και τα πανεπιστήμια, θα είναι τα νέα μεγάλα έργα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα.

    Για τα εργασιακά, είπε ότι η δέσμευση είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους.

    Οι νέοι, πρόσθεσε, θα βοηθηθούν να βρουν πρώτη δουλειά και το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη τμηματικά των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι τα 4 πρώτα χρόνια της εργασίας τους.

    Επίσης, δεσμεύτηκε για τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους και ταυτόχρονα για την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, το γνωστό μπλοκάκι στο Δημόσιο, για να τεθεί τέρμα στην ομηρία χιλιάδων νέων. Επίσης, καταργούνται Stage στο Δημόσιο και αυξάνεται το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού. Ακόμα, θα μπει τέρμα στις απλήρωτες υπερωρίες.

    Για την Υγεία η δέσμευση του κ. Παπανδρέου αφορά τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ και την αποκατάσταση της τάξης στο χώρο της υγείας.

    Παράλληλα, ανέλαβε δέσμευση για τη εφαρμογή ενός δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα. Θα καθιερωθεί, είπε, βασική σύνταξη, θα αναμορφωθεί ο θεσμός του ΕΚΑΣ που θα επεκταθεί για να καλύψει άλλους 300.000 συνταξιούχους.

    Επίσης, θα θεσπιστεί πόρος από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ταμείου ελεύθερων επαγγελματιών κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ. Ακόμα, θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αναφερόμενος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεσμεύτηκε ότι δεν θα εφαρμόσει λίστα η οποία δεν θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και μετρήσεις.

    Στο ερώτημα που τίθεται για το πού θα βρεθούν οι πόροι για όλα αυτά, απάντησε καταρχήν γενικά, ότι στην πολιτική πάντα υπάρχουν επιλογές. Χρήματα υπάρχουν και τη μάχη για την εξεύρεση των πόρων θα τη δώσουμε σε όλα τα μέτωπα, πρόσθεσε και ανέφερε συγκεκριμένους τρόπους και πηγές εξεύρεσης πόρων ως εξής:

    -αποτελεσματική φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά υπάρχει (υπεράκτιες εταιρίες, μερίσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία κλπ)

    -εξάντληση των τεράστιων περιθωρίων εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών και έλεγχος των καταναλωτικών δαπανών και σπαταλών του Δημοσίου

    -εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας εξοικονόμησης πόρων από τις αμυντικές δαπάνες

    -αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό θα γίνει με καθιέρωση λογιστικού προσδιορισμού εσόδων για όλες τις επιχειρήσεις και με δειγματοληπτικούς ελέγχους και διασταύρωση όλων των πληροφοριών για τις συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό

    -αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

    -καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που λιμνάζουν.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι θα διατεθεί με εθνικό σχεδιασμό το 7% του προϋπολογισμού για την Παιδεία και την Ερευνα και δεσμεύτηκε ότι ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί από την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευση.

    Ανέλαβε επίσης δέσμευση για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 5% του ΑΕΠ και επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

    Επίσης, τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ τα δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας είναι εθνική υποδομή. Δεν εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας, δεν παραχωρούνται σε ξένους κολοσσούς και διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, είπε.

    Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

    Είπε ότι οι εξελίξεις στον Καύκασο συνδέονται με θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος, όπως με το θέμα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

    Αναφορικά με την Τουρκία, έκανε μνεία για την ανοικτή πληγή της Κύπρου, στην οποία, όπως είπε, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται το όραμα του κ. Χριστόφια για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο με διασφάλιση των συμφερόντων και της ευημερίας όλων των κατοίκων της.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά το νέο πακέτο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές αποτελούν δυσάρεστη εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διολίσθηση στις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις του κ. Νίμιτς, ο οποίος πρόσθεσε και άλλα θέματα δίπλα στο θέμα της ονομασίας, καλώντας τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν τις ιδέες του ως πακέτο.

    Το πακέτο Νίμιτς πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "απαιτούμε, η κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα την επαναφορά του διαπραγματευτικού πλαισίου στο μοναδικό θέμα που προβλέπει η εντολή προς τον ΟΗΕ: την εξεύρεση νέου ονόματος για τη γειτονική χώρα και τίποτα άλλο".

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην κόκκινη γραμμή διαπραγμάτευσης και λέει "όχι" σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, εθνική αποφασιστικότητα χωρίς εθνικιστικές κραυγές. Πρόσθεσε ότι η φράση που μας οδηγεί είναι "η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στο ερώτημα "γιατί να μας πιστέψουν", τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες που ανέφερε προϋποθέτουν ένα διαφορετικό κράτος και για αυτό ο ίδιος δεσμεύεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι τα εξής:

    1ον: η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζωτική αρχή της λειτουργίας του κράτους

    2ον: αξιοκρατία παντού

    3ον: ο έλεγχος και η αξιολόγηση πρέπει να είναι εργαλείο στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία του από την εκμετάλλευση

    4ον: αξιολόγηση παντού με αρχή από τους υπουργούς και την κυβέρνηση

    5ον: αποκέντρωση με ισχυρό αλλά επιτελικό κράτος.

    Για όλα αυτά, δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο ίδιος που θα κάνει το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ένα κράτος δικαίου, μια πατρίδα ευνομούμενη μια κοινωνία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ποιότητας, μια ανθρώπινη κοινωνία.

    Κάλεσε όλους τους Ελληνες να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης αλλαγής, η οποία, όπως είπε, θα γίνει βήμα-βήμα με σκληρή δουλειά και κόπο, με σεβασμό του ενός προς τον άλλον, με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

    Πρέπει, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, να πιστέψουμε ότι το μέλλον μας το κρατάμε στα χέρια μας.

    [02] Αεροπορική τραγωδία

    Οι 88 επιβαίνοντες σε αεροσκάφος Boeing-737 της Aeroflot το οποίο εκτελούσε πτήση από την Μόσχα στο Περμ, στη Σιβηρία, και συνετρίβη κατά την διαδικασία της προσγείωσης είναι όλοι νεκροί, μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους.

    Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πυροσβέστες κατέσβεσαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο της συντριβής.

    "Βρήκαμε το αεροσκάφος. Συνετρίβη στα όρια της πόλης (του Περμ) ", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ιρίνα Αντριάνοβα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι το δυστύχημα οφείλεται σε δολιοφθορά ή τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε διότι στον αρχικό απολογισμό δεν είχε προσμετρηθεί ένα βρέφος που επέβαινε στο αεροσκάφος.

    Συνολικά εννέα παιδιά, περιλαμβανομένου του βρέφους, επέβαιναν στο αεροσκάφος, δήλωσε εκπρόσωπος της Αεροφλότ. Ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχει ουδείς ξένος, πρόσθεσε.

    Το Μπόινγκ έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή και δεν υπάρχουν θύματα στο έδαφος, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass.

    Το αεροσκάφος "έπιασε φωτιά κι εξερράγη. . . δεν υπάρχει καμμία ελπίδα να ανασυρθούν επιζώντες", σημείωσε το ίδιο πρακτορείο.

    Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ιρίνα Αντριάνοβα είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας ότι "το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο της Μόσχας στην 01:12 της Κυριακής τοπική ώρα (00:12 ώρα Ελλάδας) και ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, χάσαμε την επαφή μας μαζί του".

    Μια ομάδα ειδικών του υπουργείου Συγκοινωνιών της Ρωσίας που συνέστησε ο αρμόδιος υπουργός Ίγκορ Λεβίτιν θα αναχωρήσει από την Μόσχα για να συμβάλει στις έρευνες των τοπικών αρχών.

    Το 2007, τα 33 δυστυχήματα στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας στοίχισαν 318 θανάτους στη Ρωσία, αριθμό υπερεξαπλάσιο του 2005--γεγονός που ήγειρε πολλά ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών στη χώρα. Μια ειδική επιτροπή έρευνας των αερομεταφορών είχε σημειώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο χρόνος υπηρεσίας των αεροσκαφών που εκτελούν διεθνείς πτήσεις είναι κατά μέσον όρο τα 18 έτη, κι όσων εκτελούν πτήσεις εσωτερικού τα 30 έτη. Ακόμη, τόνισε την ανεπάρκεια αρκετών ρώσων πιλότων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 September 2008 - 4:30:21 UTC