Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

  • [01] Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πορεία του Γ' ΚΠΣ, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του κλείνει φέτος. Κάποια προγράμματα θα ολοκληρωθούν το 2009, κυρίως εκείνα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές.

    "Χθες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπογράψαμε με την κ. Χούμπνερ συμφωνία για την εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας, που αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στα προγράμματα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών".

    "Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε ο υπουργός- διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Γενικά, και στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα πράγματα βαίνουν καλώς".

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή και αφορά πολύ σημαντικά θέματα, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό και τα δημόσια οικονομικά.

    "Επίσης, αφορά το μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας μας, που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάργηση ειδικών λογαριασμών, αλλά και με τη μεγαλύτερη πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", επισήμανε ο υπουργός.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κινήματος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΕΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ.Κυπριανού.

    "Ενα από τα θέματα αιχμής για μας είναι να μην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί, όχι μόνο για το φορολογικό. Eίμαστε κατά των αιφνιδιασμών όταν μάλιστα υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, (όταν) βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα για την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Κασιμάτης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Ένωση εξέτασε τις απόψεις της όχι μόνο για το φορολογικό αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα λιμάνια, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα βρουν έδαφος έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τον Ελληνα πολίτη και καταναλωτή στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία και να του παρέχουμε προστασία", κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

    "Οδηγούμαστε σε χρεοκοπία"

    Την εκτίμηση ότι εάν συνεχισθεί η ίδια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε διεύρυνση του δημοσιονομικού αλλά και του παραγωγικού ελλείμματος της χώρας, "θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όχι μόνον σε καθεστώς επιτήρησης αλλά και χρεοκοπίας", έκανε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τον Πολιτικό Εκπρόσωπο του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ΔΕΘ.

    Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι όλη η Ελλάδα "άκουσε εμβρόντητη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να τα ρίχνει όλα στη διεθνή κρίση και να μιλάει για ήπια προσαρμογή" ενώ η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διεθνής κρίση επιδεινώνει την κατάσταση. Η κ.Κατσέλη επισήμανε η χώρα μας βρέθηκε από την 5η θέση όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ στην 14η το 2007 ενώ η θέση της, όσον αφορά την κατάταξη με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχώρησε κατά 18 θέσεις την περίοδο 2006-2007.

    Αναφερόμενη στην ήπια προσαρμογή, η κ.Κατσέλη έθεσε το ερώτημα "το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ήπια προσαρμογή με την φοροεπιδρομή που έχει γίνει και πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα", ενώ επισήμανε ότι δεν προστατεύθηκε καθόλου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

    "Η πολιτική της κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, της δημιουργίας των ισχυρών καρτέλ, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της απουσίας ξεκάθαρης αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί". συμπλήρωσε.

    Ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε "σε 17 ανακρίβειες του πρωθυπουργού για την οικονομία" στην 73η ΔΕΘ, παρουσιάζοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών (Ε.Ε.-15) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1990 ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας (5ος υψηλότερος στην Ε.Ε.) ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 4%, με σταθερή διαχρονική διακύμανση μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2007 το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει το μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό του 14,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Για τις συμφωνίες κατασκευής αγωγών "που υπογράφονται και πολυδιαφημίζονται", ο κ.Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι "απλά χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως έδαφος διαμετακόμισης. Δεν εξασφαλίζουν ποσότητες του διαμετακομιζόμενου καυσίμου για τη χώρα μας, δεν μεταβάλουν προς το καλύτερο το εθνικό ενεργειακό μίγμα, δεν βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Ο κ.Χρυσοχοιδης ανέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ότι η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων επιφέρει τη συσσώρευση εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ, μακράν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-13 (δεύτερη η Πορτογαλία με περίπου 65% και τρίτη η Ισπανία με 48%). Πρακτικά, η χώρα χρεώνεται, δηλαδή πωλεί το μελλοντικό της κεφάλαιο, για να χρηματοδοτήσει μία κατανάλωση που ξεπερνά την παραγωγή της".

    Η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "οι μάχες και οι συγκρούσεις που είπε ο πρωθυπουργός ότι δίνει με συντεχνίες και συμφέροντα για την βελτίωση της οικονομίας είναι μάχες ενάντια σε 1,5 εκατ. ασφαλισμένους ακόμα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα". Τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί χάος στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους και δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά δεν έχει επισκεφθεί ούτε ένα χώρο εργασίας ούτε έχει πάρει υπόψη καμία μελέτη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωσταντίνου, αναφερόμενος, τέλος, στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κλίμα απογοήτευσης από την πολιτική της κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 10:30:20 UTC