Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέκλεισε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό
  • [02] "Ανυπακοή και σκληρή πάλη"
  • [03] "Αδιέξοδη πολιτική"

  • [01] Απέκλεισε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ερωτηθείς δε περί ανασχηματισμού τόνισε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για τους βουλευτές της ΝΔ που διαφοροποιούνται από τις κυβερνητικές θέσεις, τόνισε πως ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά υπάρχει και η δέσμευση στη στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος. Απο κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση έχει λάβει εδώ και έναν χρόνο ξεκάθαρη και δυνατή εντολή από τον ελληνικό λαό και έχει μπροστά της πολύ δουλειά.

    Ειδικότερα,σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, απάντησε πως δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από την τελευταία ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, όπως σημείωσε, έδωσαν ξεκάθαρη, νέα και ισχυρή εντολή. «Οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή στις εκλογές δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα αντέξει η κυβέρνηση με την πλειοψηφία των 152 εδρών που διαθέτει, με δεδομένο ότι στελέχη ασκούν έντονη κριτική, απάντησε ότι υπάρχει ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική που με όλες του τις δυνάμεις προωθεί.

    Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα στη γνώμη του και την έκφρασή της.

    «Όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην τήρηση προγράμματος συγκεκριμένης πολιτικής. Από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες τους», επεσήμανε.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα διαγράψει τον Π. Τατούλη και αν αποτελεί κόκκινη γραμμή η καταψήφιση από κυβερνητικό βουλευτή ενός νομοσχεδίου και άρα έτσι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, δήλωσε ότι έχει απαντήσει και δεν έχει να προσθέσει τίποτα.

    Κληθείς να σχολιάσει, μετά από άλλη ερώτηση, τοποθετήσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη, επανέλαβε ότι έχει απαντήσει και δεν έχει να προσθέσει τίποτα άλλο.

    Ερωτηθείς ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος του, απάντησε πως η μόνη γόνιμη και παραγωγική κριτική που μπορεί να αποδεχθεί είναι από εκείνους που λένε «πηγαίνετε πιο γρήγορα, πιο θαρραλέα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

    Είπε ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπήρξαν καθυστερήσεις και σημείωσε ότι αυτή η κριτική είναι η ισχυρότερη κινητροδότηση, «ο πιο ούριος άνεμος στα πανιά της κυβέρνησης, που είναι στο δρόμο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

    Σε ερώτηση για τα σενάρια που κυκλοφορούν για ίδρυση κόμματος επιχειρηματιών,ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης έγινε σημαντικό, καίριο, έργο, τόνισε ότι «την ώρα που εφαρμόζεις πολιτική, πού παίρνεις αποφάσεις, που δεν είναι κατβανάγκην δημοφιλείς, που έχεις φρέσκια ακόμα τη λαϊκή εντολή, που υπάρχει διεθνής κρίση, το χειρότερο κριτήριο που μπορεί να κατευθύνει τις επιλογές θα ήταν πόσο δημοφιλής είσαι».

    «Μακριά από μένα», συμπλήρωσε και ανέφερε πως «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διερμηνεύσει τα αισθήματα, τις προσδοκίες, τις αγωνίες και κυρίως την προοπτική των πολιτών, σε ελεύθερη χώρα ζούμε, σε Δημοκρατία ζούμε, μπορεί να το πει, να το εκφράσει και να κατέβει και στον πολιτικό στίβο».

    Σε άλλη ερώτηση πως πιστεύει ότι θα πετύχει η πολιτική του με 152 βουλευτές, είπε πως είναι κοινή βούληση να προωθηθεί αυτό το πρόγραμμα.

    «Η αίσθηση καθήκοντος που αισθάνομαι. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών»,συμπλήρωσε και είπε ότι οι πολίτες ακόμα και αν πρόσκαιρα είναι δυσαρεστημένοι καταλαβαίνουν ποια πολιτική είναι προς το συμφέρον του συνόλου.

    «Αν είχα, αν έχω, να διαλέξω ανάμεσα στη σωστή πολιτική και σε μια τετραετία περισσότερο,το πρώτο θα διάλεγα»,τόνισε.

    Γιά ανασχηματισμό

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ερωτηθείς στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό απάντησε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Για τα περί νοθείας

    Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για νοθεία σε ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απάντησε ότι «είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό το κόμμα που συνειδητά υπονόμευσε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, να καταφεύγει σε φτηνά τεχνάσματα, να μιλά για δήθεν νοθεία σε μια διαδικασία που από τη φύση της δεν μπορεί να νοθευτεί».

    Είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας η εγκυρότητα είναι δεδομένη και συμπλήρωσε πως «τέτοιου είδους γκάφες δεν δικαιολογούνται ούτε από πολιτική αδυναμία, ούτε από ανυπαρξία θέσεων και προτάσεων».

    Σημείωσε, επίσης, ότι «επαναλαμβανόμενες, άκριτες, επιθέσεις κατά των θεσμών, είτε πρόκειται για το κοινοβούλιο, είτε για τη Δικαιοσύνη,στις οποίες δυστυχώς διαρκώς επιδίδεται η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι φαινόμενο ανεύθυνο και επικίνδυνο».

    Για τις ευρωεκλογές:

    Ερωτηθείς για το χαρακτήρα που έχουν για τη ΝΔ οι ευρωεκλογές, για τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απάντησε ότι πρόκειται για ευρωεκλογές και αυτό το περιεχόμενο έχουν.

    Σημείωσε ότι είναι σημαντικές για την πορεία της Ευρώπης και τη δική μας ευρωπαϊκή τροχιά και ότι έχουν πολιτικό περιεχόμενο.

    «Ούτε κυβέρνηση εκλέγουν, ούτε τις πολιτικές εξελίξεις καθοριστικά επηρεάζουν»,επεσήμανε.

    Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι δεν έβαλε τον πήχη ούτε ψηλά,ούτε χαμηλά, αλλά εκεί που πραγματικά είναι.

    Για το ενδεχόμενο συνεργασιών

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, απάντησε πως δεν έχει αλλάξει η γνωστή του θέση.

    «Ούτε με τα άκρα συνεργαζόμαστε, ούτε υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στη σημερινή πολιτική σκηνή»,τόνισε και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ή θα βοηθούσαν τον τόπο τέτοιου είδους κυβερνήσεις.

    Σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης αν ο ίδιος θα οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές με τον νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε, απάντησε ότι δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του δικαιώματός του για πρόωρη συνταξιοδότηση.

    Για τον Γ. Βουλγαράκη

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Γ. Βουλγαράκη και αν συνάδουν με το μήνυμα του για σεμνότητα και ταπεινότητα, απάντησε πως επιχειρείται σύγχυση.

    Ανέφερε πως είναι άλλο πράγμα οι παράνομες δραστηριότητες και άλλο η κατακριτέα προσπάθεια για φοροδιαφυγή.

    «Όταν πρόκειται για νόμιμες δραστηριότητες που δηλώνονται επί πολλά χρόνια στο πόθεν έσχες, χωρίς να έχουν εγερθεί ερωτήματα, είναι πασιφανές ότι δεν αναφερόμαστε σε παράνομες, ανήθικες, αθέμιτες πράξεις», τόνισε και πρόσθεσε πως για τον τρόπο ζωής υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο.

    «Δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς. Η θέση μου είναι γνωστή και ισχύει»,συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση για υπουργούς που έχουν, κατά το δημοσιογράφο που ρώτησε, πλουτήσει,ο κ. Καραμανλής είπε ότι σέβεται τις αξιολογικές κρίσεις του δημοσιογράφου και πρόσθεσε πως απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία, όπως τόνισε, έχει δώσει περιεκτικές και ουσιαστικές απαντήσεις.

    Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν υπάρχει ασυμβίβαστο για τη σύζυγο του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου και τις επιχειρηματικές της δράσεις, απάντησε ότι θεωρεί τέτοιες απόψεις αναχρονιστικές, μεσαιωνικές για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και την επαγγελματική δραστηριότητα.

    «Λυπάμαι που ένα κόμμα που θέλει να αυτοαποκαλείται προοδευτικό, στον πανικό του και στην έλλειψη πολιτικών θέσεων, διολισθαίνει στην υιοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων», συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν είναι τεκμήριο διαπλοκής η αύξηση της περιουσίας του κ. Ρουσόπουλου μέσω των εισοδημάτων της συζύγου του, είπε πως επί της ουσίας έχει απαντήσει και πρόσθεσε πως «αν υπάρχει κανείς να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο, χειροπιαστό να το συζητήσουμε. Να αποφεύγουμε τοποθετήσεις που σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων».

    Ερωτηθείς για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε πως γίνεται σήμερα θέμα μια υπόθεση, η επίλυση της οποίας ξεκινά από το 1999 με γνωμοδοτικές αποφάσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ.

    «Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν αναλυτικά στο προσεχές μέλλον στη Βουλή στην απάντηση σχετικής ερώτησης που έχει υποβληθεί», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Παυλίδη, ο Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ απάντησε πως καμιά καταγγελία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν διερευνηθεί πρώτα από τη Δικαιοσύνη.

    «Για τη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία αναφερθήκατε, ο ίδιος, πρώτος, με δική του πρωτοβουλία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η οποία διερευνά την υπόθεση», ανέφερε.

    Σε άλλη ερώτηση αν κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά (με βάση την υπόθεση Πολύζου) ο κ. Καραμανλής απάντησε πως ο δημοσιογράφος που ρώτησε σύγκρινε βουλευτή, με εν ενεργεία υπουργό.

    Πρόσθεσε ότι δέχεται να υπάρχουν καταγγελίες, έρευνα, χειροπιαστά αποτελέσματα, εάν και εφόσον υπάρξουν αλλά δεν δέχεται την εύκολη, αφοριστική, ισοπέδωση των πάντων.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την υπόθεση της siemens στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, απάντησε πως για αυτό το θέμα διεξάγεται μεγάλης έκτασης δικαστική έρευνα με τη δικαστική συνδρομή άλλων χωρών.

    «Πιστεύω ότι θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Έχω δεσμευτεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας θα επιληφθεί του θέματος και η Βουλή. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με άλλα κόμματα. Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο θέμα αυτό», τόνισε.

    Για τα φορολογικά μέτρα

    Σε ερώτηση αν δεσμεύεται ότι δεν θα ληφθούν και άλλα φορολογικά μέτρα, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απάντησε πως η κυβέρνηση έχει πολιτική μείωσης των φόρων και το απέδειξε σε δύσκολες συνθήκες, όταν με 7,5% έλλειμμα μείωσε τους φόρους, ενώ και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει νέα μείωση των συντελεστών φορολόγησης.

    «Αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν έχει αιφνιδιασμούς. Δεν αποσκοπούμε να πάρουμε νέα φορολογικά μέτρα»,τόνισε και ανέφερε ότι μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

    Σε άλλη ερώτηση για τα τεκμήρια και αν θα επιβληθούν άλλοι φόροι μέχρι το τέλος του 2009, είπε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρη.

    Ανέφερε ότι είχε γίνει συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ, κάτι που ο ίδιος είχε αποκλείσει και προεκλογικά και μετεκλογικά αλλά εξακολουθεί να γράφεται.

    «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», τόνισε και πρόσθεσε πως το μόνο ζήτημα είναι στην συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο για τη φοροδιαφυγή να βρεθεί τρόπος να περιοριστεί «το κοινωνικά απαράδεκτο αυτό φαινόμενο».

    Για το μέτρο φορολόγησης των δελτίων παροχής υπηρεσιών, είπε πως όταν έρθει η ώρα να πάρεις δύσκολες αποφάσεις καλείσαι να επιλέξεις τον προσφορότερο τρόπο πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και σημείωσε ότι δεν γίνεται πολιτική μείωσης των φόρων με μεγάλη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων.

    Είπε επίσης πως δεν μπορεί κάποιοι με εισόδημα 30.000 ευρώ να δηλώνουν 4000 ή 5000 ευρώ.

    «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με φορολογικά μέτρα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, που η Πολιτεία πρέπει να το κάνει, με όσο γίνεται δικαιότερο κοινωνικά τρόπο», συμπλήρωσε.

    Για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι του δίνεται η δυνατότητα να πει πως για έναν άνθρωπος, με μια άτυχη, τραγική, προσωπική ιστορία, εξυφάνθηκε σχεδόν επί τρίμηνο μια απίστευτη σε ένταση δημοσιότητας ιστορία περί τεράστιων σκανδάλων.

    «Που είναι το πολιτικό, που είναι το οικονομικό σκάνδαλο; Πουθενά δεν είναι», συνέχισε και ανέφερε πως όπου υπάρχει βάση σε καταγγελία να διερευνηθεί, να διαπιστωθεί, να αποκεφαλιστεί ο οποιοσδήποτε πραγματικά ένοχος αλλά όχι με εύκολες κουβέντες και ψιθύρους.

    Τέλος ερωτηθείς για την αντιπαράθεση, κατά το δημοσιογράφο που ρώτησε, Σουφλιά - Δήμα, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής απάντησε πως ο καθένας από τη σκοπιά του κάνει καλά τη δουλειά του.

    «Ο κ. Σουφλιάς είναι στέλεχος της κυβέρνησης και ο κ. Δήμας αυτή την ώρα τουλάχιστον, είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

    Για την ΠΓΔΜ

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι δεν διαπιστώνει διάθεση εκ μέρους των Σκοπίων για εξεύρεση σύντομα λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Ερωτηθείς επ αυτού στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ επανέλαβε την «απόλυτα σαφή» θέση της Αθήνας για μια διεθνή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και πρόσθεσε:

    «Η συμπεριφορά και τα λεγόμενα από την κυβέρνηση των Σκοπίων, σ' αυτή τη φάση δεν με κάνουν αισιόδοξο. Δεν βλέπω μετακίνηση θέσεων, ούτε καν διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία».

    Ο Κώστας Καραμανλής, πάντως, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και της ΠΓΔΜ, «εφόσον λυθεί το θέμα με τον τρόπο που προανέφερα».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει «καθαρή, σθεναρή και σαφή θέση» από την οποία δεν έχει υποχωρήσει.

    Σε άλλη ερώτηση αν η Αθήνα σχεδιάζει να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ζυγίζουμε όλα τα δεδομένα» και πως «αυτή την στιγμή δεν συντρέχει λόγος να αλλάξουμε την πολιτική μας στο θέμα αυτό».

    Τέλος προανήγγειλε κι άλλες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων και την συνεργασία με τις αραβικές χώρες.

    Ομιλία στη ΔΕΘ

    «Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στους εκπροσώπους των παραγωγικών ομάδων στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του δημόσιου τομέα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει.

    «Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά επισπεύδεται», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως η διεθνής οικονομική κρίση είναι βαθειά και η διάρκειά της απρόβλεπτη.

    Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση υπολογίζει τα νέα δεδομένα, πορεύεται χωρίς αυταπάτες και χωρίς ωραιοποιήσεις.

    [02] "Ανυπακοή και σκληρή πάλη"

    Ο Μάκης Μαϊλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο".

    "Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν μπροστά το δικό τους: Ανυπακοή, σκληρή πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, για την ανατροπή σε μιά πορεία του ευρωμονόδρομου", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η η ομιλία του πρωθυπουργού στην 73η ΔΕΘ σηματοδοτεί την "κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων", και κάνει λόγο για αποσιώπηση και παραποίηση των συνεπειών "της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

    "Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που σήκωσαν τα βάρη για να διασφαλιστεί ο υψηλός ρυθμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σύμφωνα με τους όρους του «ευρωμονόδρομου» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

    Στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιταχύνεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΣΕ και την «Ολυμπιακή». Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Με τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα επιταχυνθεί και θα βαθύνει η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος.

    Την ίδια στιγμή δρομολογείται νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και πολύμορφη ενίσχυσή του μέσα από τις ΣΔΙΤ, τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με γνώμονα τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων.

    Αποτελεί πρόκληση για το λαό να χαρακτηρίζονται σαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα επιδόματα ελεημοσύνης που θα δοθούν σε εξαθλιωμένες ομάδες. Όχι μόνο είναι ψίχουλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα, αλλά και αυτά δίνονται από την αφαίμαξη του εισοδήματος των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων που θα εξανεμιστούν από το κύμα ακρίβειας.

    Η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τη συσσώρευση του κεφαλαίου είναι οδυνηρή για το λαό με όποια μορφή διαχείρισης κι αν ασκείται".

    Και η ανακοίνωση καταλήγει:

    "Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» δεν έχουν λύσεις για το λαό, παρά μόνο μέτρα επιδείνωσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Ο μόνος δρόμος να τα διεκδικήσουν και να τα κατακτήσουν είναι να κλιμακώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους, να δυναμώσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να παλέψουν για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου», για την Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία".

    [03] "Αδιέξοδη πολιτική"

    "Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο κ. πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο. Δεν πήρε το μήνυμα των χθεσινών μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας ότι δεν πάει άλλο αυτή η πολιτική. Η προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον κ. πρωθυπουργό και η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησής του θα πάρουν την απάντηση που τις αξίζουν. Του υποσχόμαστε έναν πολύ θερμό χειμώνα".

    Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής:

    "Όποιος άκουσε τον πρωθυπουργό σήμερα δεν μπορεί παρά να εξοργίστηκε από την εμμονή του σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα σε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, οι εργασιακές σχέσεις, η παιδεία, ο δημόσιος τομέας. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που πυροδοτείται πέρα από την πολιτική που εφαρμόζει και από τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Πρωθυπουργός πέρασε από τη μηδενική ανοχή στην διαφθορά και τη διαπλοκή στην απεριόριστη ανοχή. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εντείνουν τους αγώνες ώστε να μπει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική και να αλλάξει ριζικά πορεία ο τόπος".

    Επίσης σε ανακοίνωση του ΣΥΝ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τονίζεται:

    "Ο κ. Καραμανλής έκανε τον κόπο να ανέβει στη ΔΕΘ για να μας πει ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και ότι τα προβλήματά μας δεν είναι τόσο δραματικά όσο τα βιώνουμε και επιπλέον ότι δεν οφείλονται στην πολιτική που ακολουθεί αλλά αποκλειστικά στη διεθνή οικονομική κρίση. Είχαμε καιρό να δούμε Πρωθυπουργό σε τόσο δεινή θέση, ώστε να κλείνει τα μάτια του στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί" συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και καταλήγει: "Ευτυχώς που υπάρχουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι οποίοι αγωνίζονται για να αλλάξει πορεία ο τόπος, γιατί κάποιος πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Σάββατο τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στο πανεργατικό πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΓΕΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 September 2008 - 16:30:21 UTC