Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Να απολογηθεί ο πρωθυπουργός"
  • [02] "Μονόδρομος η πάλη"
  • [03] "Αλλη πορεία για τη χώρα"
  • [04] Το εθνικό πρακτορείο στη ΔΕΘ
  • [05] Το μεγαλύτερο πείραμα
  • [06] Φαβορί για τη νίκη

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Να απολογηθεί ο πρωθυπουργός"

    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, θα συμμετάσχει σήμερα στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

    ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του πρωθυπουργού ση ΔΕΘ

    «Αυτό που περιμένει να ακούσει ο ελληνικός λαός από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ είναι μια απολογία για το χαμένο του εισόδημα, τις χαμένες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας κι εξηγήσεις γιβ αυτά που βλέπει εμβρόντητος κάθε βράδυ στα κανάλια και αφορούν υπουργούς του, βουλευτές και μείζονα ζητηματα σκανδάλων και διαφθοράς, που αυτή η κυβέρνηση κουκουλώνει εδώ και καιρό».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «εσπευσμένη και μέσα στη νύχτα» μετάβαση του κ. Κ. Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, καθώς «έτσι έκριναν οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα «αποκαλύψει, ένα 24ωρο πριν, τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του πρωθυπουργού» και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «θα δηλώσει αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες, θα κηρύξει τον πόλεμο στις συντεχνίες και τα ρετιρέ, επιχειρώντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, θα εξαγγείλει για πέμπτη φορά το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, έναν δεύτερο "Καποδίστρια", για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα και για δεύτερη φορά το Ταμείο κατά της Φτώχειας».

    Ειδικά για το τελευταίο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν «έχει προχωρήσει καθόλου και κανένας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ», ενώ αναφερόμενος και σε τυχόν εξαγγελία του πρωθυπουργού για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ανέφερε ότι θα μας εξαγγείλει «το γνωστό χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου».

    Πιθανολογώντας ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το επίδομα θέρμανσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

    «Για να τα "δέσει" όλα αυτά ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τα περί μηδενικής ανοχής στην διαφθορά και ότι η "σεμνότητα και ταπεινότητα" παραμένει σημαία αυτής της παράταξης», ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά θα ακούσουμε. Και το φως και την ελπίδα που περιμένει να δει ο ελληνικός λαός δεν θα τα δει αυτό το Σαββατοκύριακο».

    Συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου

    Για πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη αναφερομένη στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και, όπως είπε η κα Κατσέλη, "το συμπέρασμα είναι πως οι επιπτώσεις οι ίδιες είναι σχετικά μικρές και δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για την οικονομία".

    Το δεύτερο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν "οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας", όπου, όπως ανέφερε, "υπήρχε συναντίληψη ότι το θέμα αφορά την παραγωγική ικανότητα της χώρας, η οποία πρέπει να αυξηθεί όπως και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το ζήτημα του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του πιθανού κινδύνου που έχουν να αντιμετωπίσουν από την εξάπλωσή του σε όλες τις γειτονικές μας χώρες, μερικές, εκ των οποίων, δεν είναι στην ζώνη του ευρώ.

    Ένα τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν εκείνο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν, καθώς ορισμένες αρμοδιότητες έχουν φύγει από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέτει στο Διοικητή τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και πως αυτά μπορούν να ανακουφιστούν από την υπερχρέωση.

    Επίσης, η κα Κατσέλη ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου έθεσε στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το ζήτημα της δυνατότητας εισαγωγής στην Ελλάδα του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά και ένα γενικότερο ζήτημα για "το τι θα μπορούσε να κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τον υπερδανεισμό και την υπερχρέωση".

    "Υπήρξε μια πολύ ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο", πρόσθεσε η Λούκα Κατσέλη.

    [02] "Μονόδρομος η πάλη"

    "Η απόφαση των λαϊκών στρωμάτων για πιο ισχυρή ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ θα εκφραστεί πιο δυναμικά στις ευρωεκλογές", υποστηρίζει η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην "Ελευθεροτυπία".

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά για τη νέα γενιά την οποία χαρακτηρίζει "ευρώπληκτη" γενιά, το μεγάλο θύμα της ΕΕ, της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Οι νέοι, αναφέρει, είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν τις αντιδραστικές αναπροσαρμογές, τις συνέπειες απο την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος , του αθλητισμού.

    Απευθυνόμαστε, τονίζει η κ.Παπαρήγα, με εμπιστοσύνη στους νέους. Τους σεβόμαστε και δεν τους προσεγγίζουμε με όρους lifestyle, δεν τους κολακεύουμε.

    Αναφερόμενη στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, δηλώνει ότι "στηρίζουν την υψηλή κερδοφορία σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων" και σημειώνει ότι "τα δεινά των εργαζομένων θα μεγαλώσουν, όσο δεν αλλάζει δραστικά ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας".

    Η κ.Παπαρήγα καλεί τους εργαζόμενους να μην "παζαρέψουν τα δικαιώματά τους με αντάλλαγμα επιδόματα ελεημοσύνης. Είναι μονόδρομος η συμμαχία τους και η πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Σχόλιο του ΚΚΕ

    "Το μεγάλο σκάνδαλο για το λαό είναι οι μισθοί και οι συντάξεις φτώχειας, οι περιορισμένοι κρατικοί παιδικοί σταθμοί και τα απαράδεκτα τροφεία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.α. Είναι η πολιτική που υπηρετεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους "να μην παγιδευτούν και να μηναποπροσανατολιστούν από το νέο κύμα σκανδαλολογίας, σεναριολογίας".

    "Η αντιλαϊκή πολιτική και η διαφθορά δεν αντιμετωπίζονται με αλλαγές υπουργών και κυβερνήσεων. Οι μηχανορραφίες, οι διαγκωνισμοί, που γίνονται στις κορυφές των αστικών κομμάτων και στους ισχυρούς κύκλους του κεφαλαίου, σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το ποιος θα έχει την κυβερνητική εξουσία και το μεγαλύτερο όφελος από την κλοπή του λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει και να το πάρει απόφαση ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν γίνεται ανθρώπινο και «καθαρό». Ο λαός πρέπει να αλλάξει επιλογή, έχει τη δύναμη και μπορεί να επιβάλει το δίκιο του με τη δική του εξουσία".

    [03] "Αλλη πορεία για τη χώρα"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα τη Θεσσαλονίκη όπου θα συμμετάσχει στο πανεργατικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 6 μ.μ.

    "Βιώνουμε μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και μια βαθιά απαξίωση της πολιτικής, του πολιτικού μας συστήματος που πραγματικά νομίζω ότι δημιουργεί μια κατάσταση αστάθειας, ρευστότητας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις", δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ CITY.

    O πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε ότι "η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές οπως ο διάβολος το λιβάνι" και ανέφερε ότι "εμείς ευελπιστούμε να γίνουν το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα της χώρας, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, να έχουμε νέους συσχετισμούς και να διαμορφωθούν οι προοπτικές για μια άλλη πορεία της χώρας μέσα από μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς".

    ΣΥΝ για κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

    Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους και την νεολαία "να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, συμμετέχοντας στη διαδήλωση στη ΔΕΘ.Η αγωνιστική παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στην ανάλγητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    "Ο αγώνας για την ακύρωση της φορολογικής επιδρομής των μέτρων του κ. Αλογοσκούφη, η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών επιχειρήσεων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν σήμερα τα κορυφαία μέτωπα πάλης από τα οποία εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον και η ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών", τονίζει ο ΣΥΝ.

    [04] Το εθνικό πρακτορείο στη ΔΕΘ

    Την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες του, παρουσιάζει στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σε ειδικές οθόνες υψηλής ευκρίνειας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας συμμετέχει με αυτόνομο περίπτερο στο χώρο της HELEXPO, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ, απ' όπου καλύπτει με δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο καθημερινά, όλες τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, μεταδίδοντας τηλεοπτικά απευθείας μέσω του κόμβου του στο Internet, τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκειά της, όπως την τελετή των εγκαινίων, την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς και τις ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Επίσης, καλύπτει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ενώ στο περίπτερό του, όπου υπάρχει ειδικό studio, θα φιλοξενηθούν και φορείς του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας σε συνεντεύξεις που θα προβληθούν απευθείας μέσω του Διαδικτύου.

    [05] Το μεγαλύτερο πείραμα

    Είναι πια γεγονός. Μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία προετοιμασιών και την επένδυση 6 δισ. ευρώ, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει την πρώτη φάση της λειτουργίας του το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη, μια υπόγεια κατασκευή σε κυκλικό τούνελ βάθους 50 - 175 μέτρων, μήκους 27 χιλιομέτρων και διαμέτρου 3,8 μέτρων κάτω και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων.

    Είκοσι χώρες μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από το 1954 ως ιδρυτικό μέλος) συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ιστορική και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το CERN (webcast.cern.ch), ενώ η εικόνα θα διανεμηθεί και μέσα από το δίκτυο της Eurovision.

    Το πρώτο τεστ συγχρονισμού των επιμέρους τμημάτων του Επιταχυντή έγινε στις 9 Αυγούστου 2008 και ακολούθησαν και άλλα τις επόμενες εβδομάδες. Η πρώτη ακτίνα σωματιδίων που θα κυκλοφορήσει στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου, θα έχει αρχική ενέργεια 450 GeV ή 0,45 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV).

    Στο εσωτερικό του επιταχυντή, όπου η θερμοκρασία έχει πλέον πέσει μόλις στους 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν (-271 βαθμοί), δηλαδή χαμηλότερα και τη θερμοκρασία στο εξώτερο διάστημα, θα αρχίσουν να εκπέμπονται οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων, να κυκλοφορούν και να συγκρούονται τα πρώτα πρωτόνια, με ενέργεια επτά φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν.

    Μέσα στο 2008 οι ακτίνες που θα κυκλοφορούν εντός του LHC, θα έχουν σταθεροποιηθεί, οπότε πλέον η ισχύς των σωματιδίων προβλέπεται να έχει αυξηθεί μέχρι τα 5 TeV. Όταν θα αρχίσει η ολοκληρωμένη φάση λειτουργίας του, πιθανότατα το 2010, η ενέργεια σύγκρουσης των σωματιδίων θα ξεπεράσει κατά 30 περίπου φορές οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, πρόκειται για το μεγαλύτερο -και πολυαναμενόμενο από την επιστημονική κοινότητα- βήμα στη σωματιδιακή φυσική εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη στη φυσική των υποατομικών σωματιδίων ήταν η εύρεση των λεγόμενων μποσονίων W και Ζ το 1983.

    Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτός και οι κυρίαρχες θεωρίες αποδειχτούν τελικά λανθασμένες, η επόμενη μεγάλη στιγμή θα είναι η ανακάλυψη του μποσονίου του Χιγκς, μιας -προς το παρόν- θεωρητικής κατασκευής που απαιτείται για να προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη. Λογικά, χάρη στον LHC, η ανακάλυψή του θα γίνει γρήγορα - αν όχι, τότε οι φυσικοί θα βρεθούν σε μεγάλη αμηχανία...

    Στην πραγματικότητα οι φυσικοί δεν επένδυσαν τόσα χρήματα στο "τέρας" της Γενεύης, για να βρουν απλώς ένα σωματίδιο που, ούτως ή άλλως, προβλέπουν οι εξισώσεις τους. Αυτό που ελπίζουν, είναι να εισέλθουν σε μια άγνωστη επικράτεια της ύλης. Μέχρι στιγμής το κυρίαρχο θεωρητικό μοντέλο (το λεγόμενο "Βασικό Μοντέλο") περιλαμβάνει 16 ανακαλυφθέντα υποατομικά σωματίδια με γνωστά ονόματα (ηλεκτρόνια, φωτόνια) ή πιο εξωτικά (μουόνια, γκλουόνια κ.α.) κι ένα 17ο στοιχείο του οποίου εκκρεμεί η επιβεβαίωση (το μποσόνιο Χιγκς).

    Σε αναζήτηση των σωματιδίων της βαρύτητας και της υπερσυμμετρίας

    Τα γκλουόνια παρέχουν την ισχυρή πυρηνική δύναμη, τα μποσόνια W και Ζ την ασθενή πυρηνική δύναμη, ενώ τα φωτόνια την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Δυστυχώς στο κυρίαρχο μοντέλο δεν υπάρχει θέση για τη βαρύτητα, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα το ανάλογο σωματίδιο. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που ο LHC θα ψάξει, μετά το μποσόνιο του Χιγκς, θα είναι μήπως καταφέρει να βρει το συνεχώς διαφεύγον "βαρυτόνιο" ή "γκραβιτόνιο" (graviton), το οποίο - εκτός και οι φυσικοί έχουν πέσει τελείως έξω - υποτίθεται ότι μεταφέρει τη δύναμη της βαρύτητας με τον ίδιο τρόπο που τα υπόλοιπα υποατομικά σωματίδια είναι φορείς των υπόλοιπων δυνάμεων (πυρηνικής, ηλεκτρομαγνητικής).

    Αν όντως βρεθεί το βαρυτόνιο, θα είναι μια ιστορική στιγμή στην επιστήμη, γιατί επιτέλους θα γεφυρωθεί το χρόνιο και οδυνηρό χάσμα στη φυσική ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες θεωρίες της: την κβαντομηχανική (που περιγράφει τον κόσμο των ηλεκτρονίων, κβάντων κλπ. και η οποία οδήγησε στο "Βασικό Μοντέλο") και τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν (που ουσιαστικά είναι η θεωρία της βαρύτητας σε σχέση με τη μεταβολή του χωρόχρονου).

    Μια άλλη σημαντική συνεισφορά του LHC, που θα φώτιζε περαιτέρω την επικράτεια του αγνώστου, θα ήταν η τυχόν ανακάλυψη των σωματιδίων που αποκαλούνται νετραλίνα (neutralinos), κάτι που θα επιβεβαίωνε την ισχύ της -υποθετικής προς το παρόν- θεωρίας της υπερσυμμετρίας. Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα σωματίδια του "Βασικού Μοντέλου" έχουν ένα -μη ανακαλυφθέντα ακόμα- "σύντροφο", που βοηθά ώστε να εξισορροπεί τις ιδιότητές τους με μαθηματικά αρμονικό τρόπο. Αν και η υπερσυμμετρία διπλασιάζει τα σωματίδια (κάνοντας έτσι το σύμπαν πιο πολύπλοκο), αρέσει σε πολλούς φυσικούς, γιατί θεωρούν ότι τελικά απλουστεύει τα πράγματα με τις μαθηματικές συμμετρίες που εισάγει.

    Μερικά από τα προτεινόμενα υπερσυμμετρικά σωματίδια προβλέπεται να είναι βαριά και με βραχύβια ζωή. Όμως άλλα νετραλίνα πιστεύεται ότι "ζουν" απεριόριστα. Ένα νετραλίνο -που δεν είναι ακριβώς ένα "κατοπτρικό" σωματίδιο σε σχέση με ένα σωματίδιο του "Βασικού Μοντέλου", αλλά ένα μίγμα από αρκετά συμμετρικά σωματίδια- έχει μια κρίσιμη ιδιότητα: είναι σκοτεινό.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η ορατή ύλη (που βλέπουμε με τα διάφορα τηλεσκόπια) υπολογίζεται ότι είναι μόλις το 4% του σύμπαντος και ότι το 22% αποτελείται από "σκοτεινή ύλη" (που ανιχνεύεται λόγω των βαρυτικών επιδράσεών της, αλλά είναι αόρατη) και το υπόλοιπο 74% (δηλαδή τα τρία τέταρτα!) από την ακόμα πιο μυστηριώδη και επίσης αόρατη "σκοτεινή ενέργεια" (που τεκμαίρεται από την παρατηρούμενη συνεχή διεύρυνση του σύμπαντος, η οποία υπερ-αντισταθμίζει την αντίθετη δύναμη της βαρύτητας), τότε γίνεται αντιληπτή η σημασία της τυχόν ανακάλυψης ενός "σκοτεινού" σωματιδίου.

    Πολλοί φυσικοί υποπτεύονται ότι πολλή -αν όχι όλη- η σκοτεινή ύλη αποτελείται από νετραλίνα. Θα ήταν ευκολότερο να βεβαιωθούν γι΄ αυτό, αν πρώτα επιβεβαίωναν ότι όντως υπάρχουν τα υπερσυμμετρικά σωματίδια κι αν επιπλέον ήξεραν κάτι περισσότερο για τις πραγματικές ιδιότητές τους, αντί να περιορίζονται, όπως τώρα, σε μαθηματικές υποθέσεις. Αν ο LHC βοηθήσει επ΄ αυτού, η συνεισφορά του θα είναι καθοριστική για την κατανόηση του σύμπαντος.

    Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία -που χρειάζεται επιβεβαίωση- οι γαλαξίες που βλέπουμε με τα τηλεσκόπια (τα άστρα και τα αέρια), δεν είναι παρά το κέντρο μιας ευρύτερης δομής, καθώς περιβάλλονται από μια μεγάλη ζώνη αόρατης σκοτεινής ύλης που τους συγκρατεί για να μη διαλυθούν, καθώς περιστρέφονται. Από μια άποψη, η σκοτεινή ύλη είναι ένα είδος "σκαλωσιάς" πάνω στην οποία "τακτοποιείται" η ορατή ύλη.

    Σκοτεινή ενέργεια, χορδές και μαύρες τρύπες

    Τα πράγματα όμως είναι πιο ακατανόητα σε σχέση με τη σκοτεινή ενέργεια. Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία, η ενέργεια αυτή πρέπει να υπάρχει γιατί οι μετρήσεις που συγκρίνουν την αναμενόμενη φωτεινότητα των αρχαίων σούπερ-νόβα (υπερκαινοφανών υπέρλαμπρων αστέρων) με αυτήν που πραγματικά συλλαμβάνουν τα τηλεσκόπια, υποδεικνύουν ότι κάτι σπρώχνει τα πάντα στο σύμπαν να απομακρυνθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη ταχύτητα επέκτασης του διαστήματος μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη" (το "Μπιγκ-Μπανγκ" που έδωσε την εναρκτήρια ώθηση στο σύμπαν). Αυτό το "κάτι" πρέπει να είναι μια μορφή ενέργειας και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, αφού συνιστά το 74% του σύμπαντος. Κανείς όμως δεν ξέρει από τι αποτελείται αυτή η ενέργεια, αν και ελπίζεται ότι η ανακάλυψη του μποσονίου του Χιγκς ίσως ρίξει κάποιο φως στη φύση της.

    Ένα άλλο μυστήριο, το οποίο ο LHC μπορεί να λύσει, είναι η αληθινή φύση της λεγόμενης "θεωρίας του παντός", που η Φυσική προσδοκά κάποτε να αναπτύξει. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε συναίνεση των φυσικών ότι θα επρόκειτο για μια μορφή της "θεωρίας των χορδών", η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι το σύμπαν έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 11 διαστάσεις. Στη θεωρία αυτή τα σωματίδια γίνονται αντιληπτά ως δονούμενες πολυδιάστατες "χορδές". Ο τρόπος δόνησής τους καθορίζει και τη φύση κάθε σωματιδίου.

    Εσχάτως όμως η θεωρία των χορδών έχει βρει έναν ανταγωνιστή στο πρόσωπο της θεωρίας της "κβαντικής βαρύτητας βρόχων" (loop quantum gravity), η οποία υποστηρίζει ότι τα σωματίδια δεν είναι ξεχωριστά από το χώρο και το χρόνο, αλλά μάλλον ο χώρος και ο χρόνος αποτελούνται από "λωρίδες" σε σχήμα θηλιάς (βρόχου), οι οποίες, όταν διαπλέκονται με ορισμένους τρόπους, γίνονται αντιληπτές ως σωματίδια.

    Τέλος, ο LHC της Γενεύης δεν αποκλείεται να κάνει το θαύμα του και να δημιουργήσει μικρές "μαύρες τρύπες", οι οποίες πάντως δεν πρόκειται να καταπιούν τη Γη - όπως καθησύχασαν οι επιστήμονες τους ανησυχούντες! Απλώς δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ, ώστε να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι να διαλυθούν γρήγορα στη λεγόμενη "ακτινοβολία Χόκινγκ", μια θεωρία του διάσημου φυσικού, που αν όντως επιβεβαιωθεί από τα πειράματα του LHC, θα του δώσει πιθανότατα το επόμενο βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

    [06] Φαβορί για τη νίκη

    Στην πρεμιέρα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010 θα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, καθώς σήμερα τα εθνικά συγκροτήματα της «γηραιάς ηπείρου» μπαίνουν στην διεκδίκηση των εισιτηρίων για την τελική φάση που θα διεξαχθεί στην Νότια Αφρική.

    Η προσπάθεια της εθνικής Ελλάδας, αρχίζει με εκτός έδρας αγώνα στο Λουξεμβούργο και οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την νίκη. Ο Γερμανός τεχνικός, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς με εξαίρεση τον τραυματία Αμανατίδη και τον αμφίβολο Δέλλα, έχει όλους όσους επέλεξε στην διάθεση του.

    Ο κεντρικός αμυντικός της Ανόρθωσης ταλαιπωρείται από διάταση συνδέσμων και εφόσον δεν είναι απόλυτα έτοιμος, θα τον αντικαταστήσει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Στους άλλους αγώνες του 2ου ομίλου, το Ισραήλ υποδέχεται την Ελβετία στο ντέρμπι της αγωνιστικής και η Μολδαβία την Λετονία, σε μία ανοικτή αναμέτρηση.

    Έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία έγινε στο Λουξεμβούργο στις 12/10/1993, και πάλι στο πλαίσιο Παγκοσμίου Κυπέλλου (του 1994) και η οποία είχε λήξει με νίκη 3-1 για τα ελληνικά «χρώματα».

    Η προϊστορία των δυο συγκροτημάτων είναι εξαιρετικά ευμενής για την Ελλάδα, αφού στις έξι προηγούμενες αναμετρήσεις μετράει μόνο νίκες. Στην έδρα των Λουξεμβούργιων, η «γαλανόλευκη» έχει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες με 7-1 τέρματα.

    Διαιτητής του αγώνα ορίσθηκε ο Δανός Αντερς Χέρμανσεν, ο οποίος δεν έχει «σφυρίξει» στο παρελθόν σε αγώνα ελληνικής ομάδας.

    Από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις, ξεχωρίζει ο αγώνας της Κύπρου με την Ιταλία, της Πολωνίας με την Σλοβενία και της Αυστρίας με την Γαλλία, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία θα έχει εύκολο έργο υποδεχόμενη την Βοσνία, όπως και η Γερμανία που φιλοξενείται από το Λιχτενστάιν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 September 2008 - 6:30:23 UTC