Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [03] Παραδόθηκε το πόρισμα για ΒΑΕ
  • [04] Αρωμα...Ιταλίας στη ΔΕΘ
  • [05] Και επίσημα το χρίσμα στον Μακέιν

  • [01] Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Το φορολογικό νομοσχέδιο και ζητήματα αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος , που συνέρχεται το μεσημέρι.

    Τσίπρας για την Ολυμπιακή

    Την Τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο "Ελ.Βενιζέλος", επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Δημ. Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για Εργατικής Πολιτικής, Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ, και Σωτ. Σιώκο, υπεύθυνο Τμήματος Εργατικής Πολιτικής.

    «Είμαστε πεπεισμένοι, και αγωνιζόμαστε για αυτό με κάθε τρόπο στην Βουλή και στα κινήματα, για μια Ο.Α. ενιαία και δημόσια» δήλωσε ο κ.Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζόμενων, όπου παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης της δημόσιας Ο.Α.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι «τα ελλείμματα αναπτύσσονται και διογκώνονται από την ίδια την κυβερνητική πολιτική που ασκείται στην εταιρεία» και σημείωσε πως «το κυρίαρχο στοιχείο, τόσο στις αερομεταφορές, όσο και στο σιδηρόδρομο, είναι η ανθρώπινη ζωή».

    «Αυτό το αγαθό, δεν μετριέται με δείκτες, νούμερα και κόστη που κάθε μέρα μας αραδιάζει αδιάκοπα και ατεκμηρίωτα ο κ. Χατζηδάκης. Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν ενδιαφέρεται για την Ολυμπιακή. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ξεμπερδεύει το γρηγορότερο με τον δημόσιο αερομεταφορέα προκειμένου να αφήσει χώρο στους ιδιώτες και στη προσπάθειά του να παρακάμψει τις αντιδράσεις λαϊκίζει ασύστολα» είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και σε συμμαχία με τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να ανατραπούν πο σχεδιασμοί της κυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "απαξίωση, λεηλασία, πλήρη αποδόμηση, οικονομική διαπλοκή και αδιαφάνεια" για πάνω από 15 χρόνια στην Ο.Α., μίλησε για "μισθώσεις αεροσκαφών με υπέρογκα ποσά" και είπε πως ο υπουργός πρέπει να απαντήσει «για το ποιος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση του θερινού προγράμματος που είχε ως αποτέλεσμα 6000 ακυρωμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού» και «πώς εκπονήθηκε ένα θερινό πρόγραμμα πτήσεων για 41 αεροσκάφη, τη στιγμή που η εταιρία είχε διαθέσιμα μόλις 35», με αποτέλεσμα «την απώλεια ιστορικών σλότς - χρονοθυρίδων προς την κεντρική Ευρώπη».

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ "για μια βιώσιμη, αναπτυσσόμενη, δημόσια Ο.Α." «βάζουν τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο στο κέντρο της πολιτικής» τόνισε ο κ.Τσίπρας και ανέφερε τι πρέπει να γίνει σήμερα στην Ο.Α.:

    1) Να εκπονηθεί άμεσα εναλλακτικό επιχειρησιακό σχέδιο πλήρους οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης του Ομίλου, με χρονικό βάθος πενταετίας.

    2) Να καλυφθούν άμεσα με πλήρως διαφανείς και συμφέρουσες για την εταιρεία διαδικασίες, οι ανάγκες σε μονάδες του στόλου.

    3) Να νομοθετηθεί η λειτουργική και διοικητική αυτοτέλεια των ΔΕΚΟ.

    4) Να συναφθούν ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς στρατηγικές συμμαχίες με αεροπορικές εταιρίες που θα διασφαλίζει παρουσία της εταιρείας στις 5 ηπείρους.

    5) Να γίνει σύμπραξη με τον ΕΟΤ για τον εισερχόμενο τουρισμό.

    6) Να δρομολογηθούν τώρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες με αεροπορικές εταιρίες, για βαριά και ελαφριά συντήρηση αεροσκαφών, με παράλληλη σύναψη ανταποδοτικών οικονομικών συμφωνιών.

    7) Να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πολυτιμότερο κεφαλαίο της εταιρίας, με ορθολογικό καταμερισμό.

    8) Να αρχίσει άμεσα εθνικός διάλογος, που θα καταλήξει σε ειδική νομοθέτηση στην Βουλή, με στόχο να υπάρξει πλήρης, καταγεγραμμένη οικονομική, επιχειρησιακή στρατηγική για την εταιρεία και ανάλογη τοποθέτηση Διοίκησης.

    [02] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στο κυπριακό θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία της κ.Ντόρας Μπακογιάννη.

    Η σύγκληση του ΕΣΕΠ πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, οι οποίοι συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 11 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια εξέρευσης λύσης για το κυπριακό.

    Στις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών που θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, «ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρέσβη κ. Βασιλάκη της Ελλάδας και τον πρέσβη κ. Ντιμιτρόφ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός θα είναι η συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με το θέμα της ονομασίας».

    Στην σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους δυο εκπροσώπους ή αν θα υπάρξει κοινή συνάντηση.

    [03] Παραδόθηκε το πόρισμα για ΒΑΕ

    Το πόρισμα για την επαναξιολόγηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στη χώρα παρέλαβε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλη - Πετραλιά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτη Μπεχράκη και τα μέλη αυτής.

    Σε δηλώσεις τη κα Πετραλιά είπε ότι το πόρισμα που παρέλαβε είναι το πρώτο μέρος και αφορά τα επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά, διότι, όπως είπε, η επιτροπή, που συστήθηκε πριν ένα χρόνο, είχε ως αντικείμενο την επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

    Ανέφερε ακόμη ότι είναι το πρώτο πόρισμα που γίνεται ύστερα από 45 χρόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να λάβουν μέρος σε μια νέα επιτροπή, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες και θα ασχοληθεί με τα νέα επαγγέλματα.

    Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε η κα Πετραλιά, θα μελετήσει το πόρισμα στο σύνολό του με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την άρση των αδικιών, ώστε, όπως είπε, «να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο μέλλον».

    Ο κ. Μπεχράκης είπε ότι η επιτροπή εργάστηκε με αίσθημα ευθύνης, δικαίου και με αγάπη προ κάθε εργαζόμενο.

    «Καταλήξαμε σ' αυτήν την πρόταση που περιλαμβάνει μια καθαρή επιστημονική προσέγγιση του θέματος», τόνισε και πρόσθεσε ότι βασικοί άξονες του πορίσματος είναι η καθιέρωση κριτηρίων ένταξης, καθιέρωση κλίμακας βαρύτητας τεσσάρων επιπέδων, ενώ η επιτροπή, όπως είπε, αποφάσισε να ασχοληθεί και να κρίνει μόνο τα παλιά επαγγέλματα.

    Παράλληλα είπε ότι τα συμπεράσματα του πορίσματος δεν αποτελούν θέσφατο και η επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της λίστας κάθε πέντε χρόνια, λαμβάνοντας κάθε φορά υπ' όψιν τις επικρατούσες συνθήκες και τις εξελίξεις στους χώρους εργασίας.

    Το πόρισμα αποτελείται από το κυρίως σώμα, 65 σελίδων, χωρισμένο σε Γενικό και Ειδικό Μέρος και συνοδεύεται από τέσσερα παραρτήματα που περιλαμβάνουν τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων από τον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ. Ακόμη περιλαμβάνει τη γνωμοδότηση για τη νομική έννοια των βαρέων και ανθυγιεινών του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Γεωργίου Λεβέντη καθώς και δύο πορίσματα αντίστοιχων προηγούμενων επιτροπών.

    Στο δεύτερο κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του πορίσματος περιλαμβάνεται ο αναθεωρημένος πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως προτείνεται από την επιτροπή.

    Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά τα στοιχεία του πίνακα από το οποίο προκύπτει ότι από τους 103 χώρους εργασίας και τις 124 υποομάδες ειδικοτήτων που εργάζονται σ' αυτούς, οι 60 χώροι και οι 63 ομάδες ή υποομάδες ειδικοτήτων παραμένουν (μερικών ή ολικώς) σε διάφορες καλίμακες βαρύτητας, ενώ 43 χώροι και 61 ειδικότητες εξαιρούνται.

    Από τις 70 ομάδες ειδικότητες που κρίθηκαν ανεξαρτήτως χώρων εργασίας οι 29 παραμένουν και κατατάσσονται σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ προτείνονται για εξαίρεση 41.

    Επιστολή ΓΣΕΕ

    Επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απέστειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία τονίζει για "χιλιοστή" φορά την ριζική διαφωνία της Συνομοσπονδίας στο πόρισμα της Επιτροπής για τα Β.Α.Ε. και την επιχειρούμενη ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ. Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ενωτικά δυναμικά και απεργιακά τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Β.Α.Ε. που αποτελεί μέγιστο ζήτημα για τους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "η ειδική επιτροπή κάνει προσπάθεια να αποτυπώσει ποία επαγγέλματα είναι πράγματι βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στη χώρα μας είναι περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες".

    Δηλώσεις για τη νέα λίστα των Β.Α.Ε. έκανε η πολιτική εκπρόσωπος απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι: "Η λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να στηρίζεται σε ένα σαθρό πόρισμα, αλλά σε τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση και κοινωνικό διάλογο". Σε άλλα σημεία των δηλώσεών της η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στον εκσυγχρονισμό της λίστας αυτής, αλλά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση και στη μη επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση".

    [04] Αρωμα...Ιταλίας στη ΔΕΘ

    Χρώμα και άρωμα... Ιταλίας θα υπάρχει στη Θεσσαλονίκη για ένα 10ήμερo (από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου), στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, η οποία τιμά φέτος τη γειτονική χώρα για τη συνεχόμενη δυναμική παρουσία της στα επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

    Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις εμπορικές εκθέσεις ιταλικών επιχειρήσεων και ομίλων, θα πραγματοποιηθεί παράλληλο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στους χώρους της ΔΕΘ, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Σημαιοφόροι της Τοσκάνης, ενδεδυμένοι με τις μεσαιωνικές παραδοσιακές τους στολές, θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και θα δώσουν δύο φολκλορικές παραστάσεις στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικά νούμερα με σημαίες.

    Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα γεμίσει από βενετσιάνικες γόνδολες, που στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην πλατεία Αριστοτέλους και στο Λευκό Πύργο, ενώ ταυτόχρονα ερμηνευτές του Σωματείου Ιστορικών Αναδρομών της Βενετίας θα κάνουν επιδείξεις και αναδρομές στην ιστορία και τις παραδόσεις της Βενετίας, φορώντας παραδοσιακά κοστούμια.

    Εντός του χώρου της ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο περίπτερο 15 η αεροναυπηγική εταιρεία Telespazio θα προβάλλει εικόνες από το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης διαχείρισης υδάτινων πόρων, του φαινομένου της ερημοποίησης και της μετακίνησης των πληθυσμών.

    Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» για τη συμβολή των τεχνικών μέσων στην πρόληψη και επιτήρηση δυσμενών περιβαλλοντικών αλλαγών και την περιβαλλοντική ασφάλεια.

    Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει το πρώτο ελληνο-ιταλικό φεστιβάλ μουσικής με δύο συναυλίες, στις 9 και στις 10 Σεπτεμβρίου (στο χώρο της έκθεσης), με μουσικές από τη Σαρδηνία και τη Νάπολη.

    Στο πλαίσιο του Fashion Forward, θα διοργανωθεί στο Παλέ ντε Σπορ έκθεση των μεγαλύτερων Ιταλών σχεδιαστών στην 50χρονη ιστορία της ιταλικής μόδας, ενώ τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επίδειξη.

    Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Καυταντζόγλειο στάδιο, θα πραγματοποιηθεί αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα σε βετεράνους του Ηρακλή και της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982. Παρόντες θα είναι σημαντικοί Ιταλοί παίκτες όπως οι Αντονιόνι, Αλτομπέλι, Ριτζιτέλι κ.ά.

    Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί επίσης στο Ολύμπιον από 5-10 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο θα προβληθούν διάσημες ιταλικές ταινίες, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή τη συμμετοχή της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας στην φετινή ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Helexpo, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυναμική παρουσία της σε επιχειρηματικό επίπεδο.

    Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Τζιανπάολο Σκαράντε, δήλωσε ότι η Ιταλία αποτελεί τον δεύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, μετά τη Γερμανία, με διμερείς εμπορικές συναλλαγές ετησίως στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για περαιτέρω συνεργασία τον ενεργειακό τομέα.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι την τελευταία πενταετία επενδύθηκαν κατά μέσο όρο 850 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να τριπλασιαστεί κατά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, από το 2009.

    Ο κ.Σκαράντε τόνισε ότι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στη χώρα μας εταιρείες από τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και ναυπηγικό τομέα.

    [05] Και επίσημα το χρίσμα στον Μακέιν

    Εγκρίθηκαν και επίσημα οι υποψηφιότητες των Τζον ΜακΚέιν, 72 ετών και Σάρα Πέιλιν, 44 ετών, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που πραγματοποιείται στο Εξέλ Σέντερ στο Σεντ Πολ της Μινεζότα.

    Η υποψήφια αντιπρόεδρος Πέιλιν αυτοπαρουσιάστηκε ως μια "μετριοπαθής" προσωπικότητα, "εκτός πολιτικού κατεστημένου", πριν επιτεθεί με σφοδρότητα στον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα, που "έχει γράψει δυο αυτοβιογραφίες αλλά δεν έχει να παρουσιάσει ούτε μια μεταρρύθμιση".

    "Στην πολιτική υπάρχουν υποψήφιοι που χρησιμοποιούν την αλλαγή για να προωθήσουν τις καριέρες τους. Κι υπάρχουν κι εκείνοι που, όπως ο Τζον ΜακΚέιν, χρησιμοποιούν τις καριέρες τους για να προωθήσουν την αλλαγή", συνέχισε.

    Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, η Σάρα Πέιλιν είπε στην διάρκεια της περίπου 30λεπτης ομιλίας της ότι "δεν θέλει να πάει στην Ουάσινγκτον για να γίνει αρεστή στα μέσα ενημέρωσης, αλλά για να υπηρετήσει τη χώρα της".

    Ο ΜακΚέιν έκανε μια απρογραμμάτιστη σύντομη εμφάνιση στο βήμα του Συνεδρίου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Πέιλιν και τα μέλη της οικογένειάς της που παρευρίσκονταν.

    Η Πέιλιν "αποτελεί εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς" πολιτικών, είπε, νωρίτερα, ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, υπεραμυνόμενος της υποψήφιάς της.

    Η Πέιλιν, κυβερνήτης της Αλάσκα, έχει γίνει στόχος μιας σειράς επικρίσεων από πολιτικούς σχολιαστές για την "απειρία" της, τις πολιτικές και κοινωνικές της τοποθετήσεις και την προσωπική της ζωή. Ακόμη, έγινε στόχος αρκετών ειρωνικών σχολίων σε χιουμοριστικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασηςΒ· το γεγονός παραλληλίστηκε από ορισμένους αναλυτές με την αντιμετώπιση της οποίας είχε τύχει η υποψηφιότητα του Νταν Κουέιλ ως αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους πατρός το 1988--τότε οι Ρεπουμπλικανοί είχαν καταγάγει μια άνετη νίκη.

    Δεν πείθει τις γυναίκες η Πέιλιν

    Η επιλογή της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία, δεν έχει πείσει τις γυναίκες εκλογείς να ψηφίσουν υπέρ του δίδυμου των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα για τη γυναικεία οργάνωση που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς "Emily's List".

    Το 52% των γυναικών εκλογέων που ρωτήθηκε απάντησε ότι τάσσεται υπέρ του δίδυμου Ομπάμα-Μπάιντεν και το 41% υπέρ του δίδυμου Μακέιν-Πέιλιν.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε σε 800 πολίτες στις 31/8 και 1/9 η επιλογή της κ. Πέιλιν είναι περισσότερο "φρένο παρά ταχύτητα για τους Ρεπουμπλικάνους".

    Για το 59% των γυναικών η επιλογή της κ. Πέιλιν είναι καρπός ενός "πολιτικού υπολογισμού" και δεν βασίζεται σε κριτήρια "πείρας και ικανοτήτων".

    Αντιθέτως, οι γυναίκες εκλογείς εκτιμούν σε ποσοστό 50% ότι η επιλογή του κ. Μπάιντεν ως υποψήφιου αντιπροέδρου από τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα βασίζεται αποκλειστικά στην πείρα του.

    Ακόμα και οι γυναίκες εκλογείς που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους ασπάζονται την ανωτέρω άποψη: το 39% σκέπτεται ότι η επιλογή της κ. Πέιλιν βασίστηκε στην "πείρα" και το 36% στους "πολιτικούς υπολογισμούς".

    Παράλληλα μόνο το 25% των γυναικών κρίνει εντυπωσιακή την επιλογή της κ. Πέιλιν, το 16% σκετικά εντυπωσιακή, το 17% λίγο σημαντική και το 32% ελάχιστα σημαντική.

    Το 55% των γυναικών που υποστήριξαν την Χίλαρι Κλίντον δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Μακέιν έναντι 9% που θα ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, λόγω της παρουσίας της κ. Πέιλιν στο πλευρό του.

    Αντιθέτως το 41% είπε ότι το προφίλ του Τζο Μπάιντεν είναι πολύ δελεαστικό για αυτές, ως πιθανού αντιπροέδρου.

    Στην τελική ερώτηση της σφυγμομέτρησης "ποιό είναι το δίδυμο που πιστεύετε ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα τα σημαντικά προβλήματα;" οι γυναίκες εκλογείς απάντησαν σε ποσοστό 53% το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν και σε ποσοστό 35% το δίδυμο Μακέιν-Πέιλιν, μια σημαντική διαφορά 18 μονάδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 6:30:22 UTC