Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για την Ολυμπιακή
  • [02] Απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [03] Ενας αιώνας Ελληνισμού
  • [04] "Η Μόσχα έτοιμη για συνομιλίες"

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για την Ολυμπιακή

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζόμενων στην Τεχνική βάση της Ο.Α. στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης της Δημόσιας Ο.Α.

    Επίσης, το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στην Υπουργό Απασχόλησης (Σταδίου 29) για το "προωθούμενο σάρωμα των βαρειών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων" και εν συνεχεία στο Υπουργείο Οικονομίας (στην πλατεία Συντάγματος) για το "βαρύ φορολογικό πλήγμα για εργαζόμενους με μπλοκάκι στον ιδιωτικό τομέα".

    Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ

    Την εκτίμηση ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του Συναπισμού πρέπει να έχει ορίζοντα τις ευρωεκλογές διατύπωσαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου και έκαναν λόγο για "μείζονος πολιτικής σημασίας" εκλογική αναμέτρηση του επόμενου έτους.

    Η ΠΓ υπογράμμισε ότι το κύριο βάρος, σε αυτή την περίοδο, θα δoθεί στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων που είναι αναγκαία για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, η παιδεία και το περιβάλλον.

    "Ο ΣΥΝ θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η «υποδοχή» του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να είναι αντίστοιχη της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των εργαζομένων και της νεολαίας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει μια πολιτική που βυθίζει στην ανέχεια και την οικονομική ασφυξία εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου", υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Η επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ να γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, 27 και 28 του μηνός, με θέματα την οργάνωση της πολιτικής δουλειάς του κόμματος, το επόμενο διάστημα, και τον προσδιορισμό των βασικών προγραμματικών αξόνων.

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    Σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για τα προβλήματα της περιοχής Μαλίων θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο Εθνικό όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε από τα Μάλια όπου τα επισκέφθηκε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και βουλευτής Ηρακλείου κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος μετά από σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο Μαλίων με το δήμαρχο κ. Λαγουδάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή και παράλληλα ο ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης θα φέρει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα τον τρόπο διαφήμισης και προβολής των Μαλίων στο εξωτερικό.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος θα γίνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τρεις άμεσες ενέργειες:

    - Θα φέρουμε, είπε, μέσω του κ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα με το οποίο διαφημίζεται ο αλκοτουρισμός στα Μάλια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

    - Ανέφερε ότι από την πλευρά του θα επιδιωχθεί μια συνάντηση με το βρετανό πρεσβευτή για το όλο θέμα και τέλος

    - θα καταβληθεί προσπάθεια να σταματήσουν να κυκλοφορούν οι τετράτροχες "γουρούνες".

    "Ένας ευλογημένος τόπος", είπε ο κ. Αλαβάνος, "όπως είναι τα Μάλια που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο τουριστικής δραστηριότητας σήμερα έχει μια σειρά προβλημάτων", τα οποία απέδωσε σε έλλειψη σχεδιασμού.

    Ακόμη ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε την Κοινότητα Βραχασίου εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για τον Καποδίστρια 2. Έχει νόημα, είπε, η ευρύτερη ενοποίηση υπό προϋποθέσεις και μίλησε για λύσεις συναινετικών διαδικασιών και για λύσεις των οικονομικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.

    [02] Απευθείας διαπραγματεύσεις

    Ανοίγει σήμερα στη Λευκωσία η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν «όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την πικρία από την απόφαση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης.

    Ο μεγάλος στόχος, είπε, είναι η λύση, γι' αυτό «δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Η πρώτη συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

    Δύσκολη χαρακτήρισε τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και εξέφρασε την πεποίθηση πως «εάν βάλουμε κάτω και οι δύο πλευρές ως κοινό στόχο και κριτήριο το όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων, και όχι ξένων δυνάμεων, θα μπορέσει να επιτευχθεί η λύση».

    «Σίγουρα, τα τελευταία γεγονότα δεν συνέβαλαν στη δημιουργία του καλού κλίματος, αλλά να μην μείνουμε σε αυτά. Αύριο γίνεται μια νέα αρχή και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτήν», είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψής του στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα, ανοικτά ζητήματα, ζητήματα με διαφορετικές απόψεις και διάσταση απόψεων στις θέσεις των δύο πλευρών».-

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή της Λευκωσίας.

    Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η συνάντηση θα αναλωθεί στον καθορισμό των διαδικασιών, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει στη συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αποχώρησης του Γιώργου Ιακώβου.

    Οπως είπε ο Χασάν Ερτσακιτζά, η αποχώρηση του κ. Ιακώβου οφειλόταν στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση ενός θέματος, εκτός ημερησίας διάταξης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή, εισηγείται συχνές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θέμα, πρόσθεσε, το οποίο θα συζητηθεί.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη, ο Χασάν Ερτσακιτζά χαρακτήρισε περιττές τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πύργου, αφού όπως είπε, η λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάμα τελείται από το 2004 με καθορισμένο τρόπο.

    [03] Ενας αιώνας Ελληνισμού

    Στη Νότια Αφρική, στη χώρα που συχνά αναφέρεται ως Έθνος Ουράνιο Τόξο- όρος που επινοήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον τέως πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία της ιδεολογίας του απαρτχάιντ- μια κοινότητα Ελλήνων έκλεισε φέτος έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για την Ελληνική Κοινότητα της Πρετόρια, που συνεχίζει να κρατά ζωντανή τη "φλόγα" του Ελληνισμού.

    Το "στοίχημα" σήμερα για τον ελληνισμό της Πρετόρια είναι αφενός μεν να κρατήσει κοντά του όσο περισσότερο μπορεί τη νέα γενιά, που πολλές φορές επιλέγει το δρόμο της "ξενιτιάς", με κύριο προορισμό την Αυστραλία, αλλά και να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, όχι μόνο στους Έλληνες της δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και σε όσους αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Πρετόρια Νίκος Ευθυμιάδης.

    Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος με το παρόν του ελληνισμού στην περιοχή, χωρίς να κρύβει την αισιοδοξία του και για το μέλλον.

    Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, όπως ο Παύλος Βουτσάς, ο οποίος, με αφορμή τα "γενέθλια" της κοινότητας πριν από μερικά χρόνια, είχε γράψει: "Είμαι Έλληνας, αλλά και Πρετοριανός, αφού γεννήθηκα εδώ. Η Ελληνική Κοινότητα θα ανθίσει στη νέα χιλιετία, όπως έκανε και στο παρελθόν".

    Από καταγραφές στα αρχεία των ελληνικών κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής προκύπτει ότι Έλληνες μετανάστες καταφτάνουν στις νότιες ακτές της αφρικανικής ηπείρου, στην περιοχή που σήμερα αποτελεί το κράτος της Νοτίου Αφρικής κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, κατοικώντας κατ' αρχήν την περιοχή του Κέιπ Τάουν, ενώ καθώς ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται, μετακινήθηκαν προς άλλους προορισμούς, όπως το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια.

    Στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν αρχίσει ήδη να σχηματίζονται οι πρώτες ομάδες Ελλήνων στις πόλεις αυτές- χωρίς ωστόσο να έχουν επίσημη μορφή- που αριθμούν μερικές εκατοντάδες άτομα έκαστη.

    Καθώς περνούσε ο καιρός, η ανάγκη για διαφύλαξη της θρησκευτικής, γλωσσικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας, έκανε τους Έλληνες της Νότιας Αφρικής να αισθάνονται επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης σε κοινότητες.

    Από μια τέτοια ανάγκη "γεννήθηκε" και η αιωνόβια πλέον Ελληνική Κοινότητα της Πρετόρια. Το 1906, οι Έλληνες της Πρετόρια αριθμούσαν 120 "ψυχές", που συγκροτούσαν δύο μικρές κοινότητες, με τις ονομασίες "Ελληνισμός" και "Πανελλήνια Φιλανθρωπική Κοινωνία". Η τελευταία σύντομα διαλύθηκε και επανιδρύθηκε με την επωνυμία "Ερμής".

    Τον καιρό εκείνο, ο κοινός πόθος των Ελλήνων της Πρετόρια ήταν να αναγείρουν μια εκκλησία και να καλέσουν Έλληνες ορθόδοξους ιερείς προκειμένου να μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

    Η Ελληνική Κοινότητα της Πρετόρια ιδρύθηκε τελικά την 1η Ιουλίου του 1908, με πρώτο πρόεδρο τον Γιώργο Γκολφινόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε δυο χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Μπαλτατζής. Η νεοϊδρυθείσα κοινότητα έθεσε τρεις άμεσους στόχους: την οικονομική ανάπτυξή της, την ανέγερση εκκλησίας και την αναζωογόνηση του ελληνικού εθνικού πνεύματος. Λέγεται, μάλιστα, πως ήταν η έμπνευση και το όραμα του Γιώργου Γκολφινόπουλου που κατέστησε εξαρχής επιτυχημένη την Ελληνική Κοινότητα της Πρετόρια.

    Ο διακαής πόθος των Ελλήνων της Πρετόρια να αποκτήσουν έναν "πνευματικό πατέρα" έλαβε "σάρκα και οστά" στις 10 Ιανουαρίου του 1911, με την άφιξη του αρχιμανδρίτη Αναστάσιου Νικολόπουλου, ο οποίος και ανέλαβε το λειτούργημα του ιερέα της κοινότητας.

    Σχεδόν ενάμισι χρόνο αργότερα αγοράστηκε από την κοινότητα μια τοποθεσία στην οδό Proes, όπου επρόκειτο να οικοδομηθεί το κέντρο της κοινότητας. Το Νοέμβριο του 1913, ξεκίνησε η κατασκευή της εκκλησίας της κοινότητας, στη ίδια οδό, που αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Έως ότου ολοκληρωθεί το έργο, ο αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Νικολόπουλος τελούσε τη θεία λειτουργία και όλα τα υπόλοιπα θρησκευτικά μυστήρια στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, με την άδεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Νότιας Αφρικής.

    Με την αποπεράτωση του ελληνορθόδοξου ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ξεκίνησαν και οι εργασίες για την οικοδόμηση, στον ίδιο χώρο, δίπλα στην εκκλησία ενός κτιρίου που θα στέγαζε το Ελληνικό Σχολείο, τα γραφεία της κοινότητας καθώς και μια αίθουσα εκδηλώσεων.

    Το 1967, το Συμβούλιο της Κοινότητας προέβη σε ακόμη μια αγορά γης για τη δημιουργία ενός κοινωνικού και αθλητικού κέντρου για τα μέλη της κοινότητας, ενώ έναν χρόνο αργότερα, η κοινότητα πούλησε ό,τι είχε αγοράσει στην οδό Proes για να μεταφέρει το κέντρο των δραστηριοτήτων της σε κάποια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης.

    Επελέγη τότε η περιοχή του πανεπιστημίου της Πρετόρια, στην περιοχή του Μπρούκλυν, όπου άρχισε να οικοδομείται το νέο κέντρο της κοινότητας, η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε με την ανέγερση της νέας εκκλησίας- επίσης αφιερωμένης στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

    Στις 29 Αυγούστου του 1969, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της νέας εκκλησίας, ενώ τον Μάρτιο του 1982, το Συμβούλιο της Κοινότητας προχώρησε στην ανέγερση κτιρίου, δίπλα στην εκκλησία, όπου στεγάστηκαν τα γραφεία της κοινότητας, το ελληνικό σχολείο, μια αίθουσα εκδηλώσεων κλπ.

    Περίπου δυο χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας, όπου μέχρι σήμερα φιλοξενούνται πολλές από τις δραστηριότητες της ελληνικής παροικίας. Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική? Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του "οικοδομήματος" της ελληνικής παρουσίας στην Πρετόρια είναι η παιδεία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τον λίθο αυτό έβαλε πρώτη μια νεαρή γυναίκα από τη Μυτιλήνη, η Ελευθερία Βουτσά. Η κ. Βουτσά έφτασε στη Νότια Αφρική στις αρχές του 1920, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Είχε σπουδάσει παιδαγωγική στην Ελλάδα και αμέσως ανέλαβε να διδάξει την ελληνική γλώσσα στα μέλη της κοινότητας, εγκαινιάζοντας έτσι τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Πρετόρια. Αρχικά, το σχολείο είχε μόλις οχτώ μαθητές, αλλά με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τις σπουδές στο ελληνικό σχολείο.

    Τι σημαίνει, όμως, για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας το σχολείο; Την απάντηση δίνει σε μια έκθεσή της μια μικρή μαθήτρια: "Το Ελληνικό Σχολείο είναι το μέρος όπου μαθαίνεις να μιλάς, να διαβάζεις και να γράφεις ελληνικά. Αλλά πιο σημαντικό είναι ίσως το γεγονός ότι είναι το μέρος όπου μαθαίνεις την ελληνική κληρονομιά". Ας κρατήσουν οι χοροί?. Η διδασκαλία παραδοσιακών ελληνικών χορών στη Νότια Αφρική και ιδιαίτερα στην περιοχή της Πρετόρια είναι συνυφασμένη με το όνομα της Μαρίας Βασιλείου. Για περισσότερα από 40 χρόνια, η Μαρία Βασιλείου δίδαξε χορό και παράδοση στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής.

    Όταν έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ από την Ελλάδα, το 1956, άρχισε να διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής. Έστησε, επίσης, ένα ερασιτεχνικό ελληνικό θέατρο, έγραψε για πολλές ελληνικές εφημερίδες και διέθεσε τον περισσότερο χρόνο της στην προώθηση του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη Νότια Αφρική, ταξιδεύοντας από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας. Νους υγιής εν σώματι υγιεί Οι Έλληνες της Πρετόρια "ασκούν" όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και το σώμα τους, έχοντας δημιουργήσει- μεταξύ άλλων- ένα πολύ επιτυχημένο ποδοσφαιρικό κλαμπ. Σε μια χώρα, όπου το ράγκμπι είναι δημοφιλέστερο κατά γενική ομολογία έναντι του ποδοσφαίρου, χρειάστηκε να επενδυθεί αρκετός χρόνος και ενέργεια από τον Κώστα Μαστορούδη, στα τέλη της δεκαετίας του '60, προκειμένου να εμφυσήσει την αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα στους νέους της κοινότητας. Τον καιρό εκείνο, μάλιστα, ο ίδιος ήταν ο μοναδικός σπόνσορας της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας και κατέστη "πατρικό πρότυπο" στη συνέχεια για τους παίκτες της ομάδας.

    [04] "Η Μόσχα έτοιμη για συνομιλίες"

    Η Μόσχα δε θεωρεί πλέον πρόεδρο της Γεωργίας τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο αποκάλεσε "πολιτικό πτώμα" και κατηγόρησε για την έναρξη μιας επιθετικής ενέργειας "που απέβη σε πολλούς θανάτους".

    Σε συνέντευξή του λίγο πριν την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στη Γεωργία, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε εκ νέου την Ουάσινγκτον ότι βοήθησε το Τμπιλίσι να "κτίσει την πολεμική του μηχανή" και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα.

    "Για εμάς, το σημερινό καθεστώς στη Γεωργία έχει καταρρεύσει. Ο πρόεδρος Σαακασβίλι δεν υπάρχει. Είναι ένα πολιτικό πτώμα", είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

    Η Μόσχα, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι έτοιμη για συνομιλίες με την διεθνή κοινότητα για όλα τα θέματα, "περιλαμβανομένης της επίλυσης της κρίσης στην περιοχή" του Καυκάσου. Ωστόσο, τόνισε, "θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να θυμάται ποιος άρχισε την επίθεση και ποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους των ανθρώπων".

    Οι σκληρές δηλώσεις του ενοίκου του Κρεμλίνου έγιναν λίγο πριν την άφιξη του ισχυρού αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Γεωργία, σε μια ακόμη ένδειξη της σθεναρής στήριξης της Ουάσινγκτον στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ντικ Τσένυ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Τμπιλίσι μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών στη Νότια Οσετία, όταν η Ρωσία επενέβη για να σταματήσει μια "γενοκτονία" όπως εκείνη στο Κοσσυφοπέδιο, όπως υποστήριξε.

    Η επίσκεψη Τσένυ αναμένεται να συνοδευτεί από την ανακοίνωση της παροχής βοήθειας ύψους σχεδόν 1 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες.

    Η βοήθεια θα δοθεί στην διάρκεια αρκετών ετών, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Ρόιτερς. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ είπε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το πώς θα δοθεί η βοήθεια.

    Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, είχε καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων προς τη Γεωργία, πρόταση που υιοθέτησε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 2008 - 6:30:24 UTC