Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο φορολογικό

  • [01] Αλλαγές στο φορολογικό

    Τη διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τη «γενιά των 700 ευρώ» καθώς και για τους τρίτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα προανήγγειλε μέτρα για την απόσυρση των ρυπογόνων οχημάτων αλλά και την δέσμευση των «ακίνητων» τραπεζικών λογαριασμών από το Δημόσιο.

    Μέσω υπουργικής απόφασης, που θα προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, οι ελευθεροεπαγγελματίες που αμείβονται από έναν εργοδότη θα μπορούν να δηλώνουν στη ΔΟΥ, ότι εργάζονται εκτελώντας τις ίδιες εργασίες με τους μισθωτούς στην επιχείρηση, και έτσι να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, που σημείωσε ότι η απασχόληση με αυτό τον τρόπο δεικνύει ένα ζήτημα παρανομίας των εργοδοτών τους, τόνισε ότι, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε τη «γενιά των 700 ευρώ» η ρύθμιση για το συντελεστή 10%. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει περιοριστικά ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, αρχιτέκτονες μηχανικοί κοκ). Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το εισόδημα τους θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν το αφορολόγητο των 10.500, ενώ στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δώσουμε τη δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών είπε επίσης το αφορολόγητο θα διατηρηθεί και για τους επαγγελματίες με τρία παιδιά και πάνω. Δεσμεύομαι ότι θα φέρουμε τροποποίηση εντός των επομένων ημερών, που θα εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρία ή περισσότερα παιδιά από την κατάργηση του αφορολόγητου. «Θα διατηρήσουν το αφορολόγητό τους αλλά και το οικογενειακό αφορολόγητο» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Εξετάζεται η λήψη μέτρων απόσυρσης των ρυπογόνων οχημάτων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει ένα νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας, που δεν θα κοιτάζει μόνο τα κυβικά εκατοστά των οχημάτων αλλά και τις εκπομπές ρύπων, και «παράλληλα εξετάζουμε την εισαγωγή κινήτρων απόσυρσης για τα παλιά οχήματα που είναι πλέον ρυπογόνα».

    Σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Μανώλη να δεσμεύονται από το Δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο νόμου για τον τραπεζικό τομέα, που θα ρυθμίζει θέματα «Τειρεσία», πλειστηριασμών κοκ, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, και σε αυτό το σχέδιο νόμου, είναι στις προθέσεις μας να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των ακίνητων λογαριασμών, που μετά από ένα διάστημα τα ποσά τους περιέρχονται στις ίδιες τράπεζες, να περιέρχονται στο Δημόσιο. «Η πρόταση για ενίσχυση του ταμείου φτώχειας είναι πολύ θετική και θα την εξετάσουμε».

    Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας να χαμηλώσουμε περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές και να πληρώνουν όλοι αυτά που τους αναλογούν δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

    "Ουδείς υπουργός Οικονομικών είναι ευτυχής όταν συζητά για φόρους, ωστόσο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι οι δικαιότερες δυνατές στα πλαίσια ενός φορολογικού συστήματος που χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά" είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Η κυβέρνηση, τόνισε, ανταποκρίνεται με ευθύνη στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών, και έλαβε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, που είναι κυρίως τα μέτρα της περαίωσης και της ρύθμιση των χρεών. Η ρύθμιση αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, από το να επιβαρύνουμε με άλλους φόρους τους πολίτες είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι η μη φορολόγηση εισοδημάτων συνιστά μείζονα κοινωνική πρόκληση: «Είναι αδιανόητο για μια κοινωνία δικαίου να υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που έχουν ετήσιες δαπάνες διαβίωσης 30 και 40 χιλιάδες ευρώ ενώ δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5, 6 ή 7 χιλιάδες ευρώ και δεν πληρώνουν κανέναν φόρο».

    Αν λοιπόν σήμερα επιμένουμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί και η φοροδιαφυγή να ελεγχθεί, είναι γιατί αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης: Το θέμα της εισφοροδιαφυγής δεν είναι ατομικό πρόβλημα αλλά κοινωνικό, και δεν αντιμετωπίζεται με στενή νομική προσέγγιση, αλλά με κοινωνικές προσεγγίσεις, και αυτό κάνουμε με το σχέδιο νόμου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης που από πέρυσι είχαμε εξαγγείλει. Επανέλαβε μάλιστα τη φράση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι «να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τον τόπο, ανεξάρτητα από το βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος».

    Για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που «έχει φέρει σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά και οδηγεί τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες» μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευστ. Κουτμερίδης: «Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης με το αντι-αναπτυξιακό και φοροεισπρακτικό πρότυπό της, αποτυπώνεται στην απεγνωσμένη φοροεπιδρομή του Σ/Ν, επί δικαίων και αδίκων, επί φοροφυγάδων και μη, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, με μόνο στόχο την κάλυψη των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων του Προϋπολογισμού» είπε ο κ. Κουτμερίδης.

    Ειδικότερα για την κατάργηση του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 10% είπε ότι «η ρύθμιση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «ο θάνατος του Εμποράκου», με την κατασυκοφάντηση του μικρομεσαίου επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία». Αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κρίση είναι εισαγόμενη είπε ότι «είναι εσωτερικής παραγωγής και ευθύνης» και ότι το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της «θωρακισμένης» οικονομίας καταρρέει. Το ΠΑΣΟΚ κατέληξε, μπορεί να προτείνει ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Η. Καλλιώρας είπε ότι, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έσπρωχνε τα δημοσιονομικά θέματα κάτω από το χαλί, η σημερινή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα διότι επιδιώκει να είναι χρήσιμη για την οικονομία και για τη χώρα. Τα μέτρα που λαμβάνουμε αποτελούν μονόδρομο διότι «θεωρούμε ευτελισμό να μπούμε ξανά στη διαδικασία της επιτήρησης» είπε ο κ. Καλλιώρας προσθέτοντας ότι θα ήταν εθνική ντροπή και διασυρμός, εάν άφηνε η κυβέρνηση να μπούμε σε επιτήρηση, και να ξαναλένε την Ελλάδα «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Καλλιώρας την προηγούμενη επιτήρηση την είχαν «πληρώσει» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ο κ. Καλλιώρας, που παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διευρύνει τη φορολογική βάση και διαψεύδει όσους μίλαγαν για αύξηση του ΦΠΑ. Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν επίθεση στην εργατική τάξη και στα φτωχά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου ενώ χαρακτήρισε άσφαιρη, αδιέξοδη και ανέξοδη την αντιπολιτευτική κριτική που δεν αμφισβητεί τον «ευρωμονόδρομο της ανταγωνιστικότητας». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησε για κεφαλικό φόρο σε βάρος των μικρο-επαγγελματιών, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης όλων των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

    Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για φορολογικό κανιβαλισμό, ύψους πλέον των πέντε δισεκ. ευρώ, σε βάρος των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, για εξόντωση των μικρότερων επιχειρήσεων και για επιβολή «κεφαλικού φόρου» στους μικρο-επιτηδευματίες. Μίλησε επίσης για πολιτική ρατσισμού σε βάρος της νεολαίας που αμείβεται με 400-700 ευρώ «με το μεσαιωνικό» δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματική αρχή της ισότητας στη φορολογική μεταχείριση των πολιτών.

    Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαία τα φορολογικά μέτρα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ εξελέγη για να μειώσει τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες και όχι για το αντίθετο. «Χτυπάτε αυτούς που παράγουν το εθνικό προϊόν» και θεωρείτε ότι το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών είναι φοροκλέπτες. «Που ξέρετε ότι ο καθένας από αυτούς είναι φοροκλέπτης» ρώτησε ο κ. Βορίδης ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση ονομάζει δικαιοσύνη «την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 September 2008 - 18:30:19 UTC