Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
  • [02] Σαρώνει ο τυφώνας Γουστάβος

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου και οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις της Μόσχας με τη διεθνή κοινότητα. Στη σύνοδο θα μετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο εκπρόσωπος του ΥπΕξ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Η κρίση στον Καύκασο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη.

    Συνάντηση Καραμανλή-Χατζηδάκη

    Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΟΣΕ και γενικότερα θέματα του υπουργείου Μεταφορών, συζήτησαν, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκεται η λύση για την εταιρία, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα υπάρχει μία άλλη Ολυμπιακή, χωρίς τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος, η οποία, όμως, θα διατηρήσει το όνομα και το σήμα της εταιρίας και θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ισχύουν όσα έχει πει στο παρελθόν για το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία καθαρή και βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ολυμπιακής υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες. Τώρα πια δεν μπορούμε απλά να το παρατηρούμε, ούτε και να περιμένουμε μεταφυσικές λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη του έργου της εταιρίας.

    Σημείωσε ακόμη ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν κυρίως δύο θέματα: Το ένα είναι το πρόγραμμα για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και, εν προκειμένω, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις απο τον Υπουργό Οικονομίας.

    Το δεύτερο θέμα είναι η προώθηση του προγράμματος για τις οπτικές ίνες νέας γενιάς.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να κατασκευαστεί αεροδρόμιο στη Βοιωτία, ο Κώστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι απο τη σύμβαση για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" υπάρχουν προβλέψεις για χιλιομετρικές αποστάσεις, που θα πρέπει να τηρούνται.

    Επίσης ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, καθώς και για τον διαχωρισμό των ταχυμεταφορών.

    [02] Σαρώνει ο τυφώνας Γουστάβος

    Η νότια Πολιτεία της Λουιζιάνας στις ΗΠΑ έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, ο οποίος εισήλθε στον Κόλπο του Μεξικού, αφού απομακρύνθηκε αργά το βράδυ τοπική ώρα το Σάββατο από την Κούβα.

    Ο Γκούσταβ υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία 3 της επικινδυνότητας των τυφώνων, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι, ωστόσο προειδοποιεί πως ο τυφώνας ενδέχεται να ενισχυθεί εκ νέου και να ανέλθει κατά μία βαθμίδα

    «Οι συνεχείς ριπές του ανέμου μειώθηκαν σχεδόν στα 205 χλμ/ώρα (έναντι 240 χλμ/ώρα προηγουμένως) με εξάρσεις μεγαλύτερες από αυτά τα επίπεδα. Ο Γκουστάβ είναι τυφώνας κατηγορίας 3 στην 5βαθμη κλίμακα Σαφίρ -Σίμπσον», τονίζεται στο ανακοινωθέν του Κέντρου.

    Οι πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες λειτουργούν στον Κόλπο του Μεξικού και στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών διέκοψαν το 96% της παραγωγής τους στον Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της έλευσης του τυφώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εταιρίες, εκτιμάται ότι περίπου το 96% της παραγωγής στον Κόλπο έχει διακοπεί", ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    "Το προσωπικό εγκατέλειψε 518 από τις 717 συνολικά εξέδρες παραγωγής ή ποσοστό 72,3% επί του συνόλου των εξεδρών όπου εργάζονται άνθρωποι στον Κόλπο του Μεξικού", πρόσθεσε η υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών Πόρων (MMS).

    "Εκτιμάται επίσης πως περίπου το 82% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο έχει διακοπεί", πρόσθεσε η MMS.

    Ο κόλπος του Μεξικού συγκεντρώνει το 26% της συνολικής παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, πρώτης χώρας στον κόσμο στην κατανάλωση πετρελαίου, και το 11% της παραγωγής φυσικού αερίου.

    Ο τυφώνας Γκούσταβ στο πέρασμα του από την Κούβα έπληξε τις περιοχές Καραγουάο στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρϊο, γειτονική επαρχία με αυτήν της Αβάνας, με ανέμους ταχύτητας που ξεπερνούσε τα 230 χιλιόμετα την ώρα, την Κυριακή βρισκόταν στον κόλπο του Μεξικού και σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Λουιζιάνα του Τέξας (νότια τμήμα των ΗΠΑ).

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νέιγκιν διέταξε την "αναγκαστική" εκκένωση τμημάτων της πόλης από το πρωί της Κυριακής. "Θέλουμε να φύγει όλος ο κόσμος", είπε ο Νέιγκιν σε συνέντευξη Τύπου, "θέλουμε 100% εκκένωση" της περιοχής. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Τέξας σήμερα Δευτέρα για να επισκεφθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων το οποίο συντονίζει τις προσπάθειες απόκρισης του κράτους στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Γκούσταβ και προειδοποίησε ότι η καταιγίδα είναι "επικίνδυνη".

    Ο Μπους είπε πως υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών" από τον τυφώνα Γκούσταβ και συμβούλευσε τους κατοίκους να ακούν τις οδηγίες των τοπικών και άλλων αξιωματούχων. Εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί τη Λουιζιάνα "μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν".

    Ο Μπους μιλούσε σε δημοσιογράφους έπειτα από μία επίσκεψη στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ακύρωσε τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αλλά θα απευθυνθεί στη συγκέντρωση μέσω δορυφόρου, έτσι ώστε να επιβλέψει την ομοσπονδιακή απόκριση στον τυφώνα Γκούσταβ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αποφάσισαν να μην μεταβούν στη Μινεσότα εξαιτίας του τυφώνα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο. "Επεξεργαζόμαστε εναλλακτικά σχέδια". Η Περίνο δήλωσε πως η "πρώτη κυρία" Λόρα Μπους θα παραστεί στο συνέδριο.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη 85 πολίτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα στην Καραιβική, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στη Τζαμάικα, όπου οι καταστροφές είναι απίστευτα μεγάλες και τώρα απειλεί σοβαρά και τη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής από τον τυφώνα Κατρίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 August 2008 - 22:30:17 UTC