Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποτυχημένη οικονομική πολιτική"

  • [01] "Αποτυχημένη οικονομική πολιτική"

    "Κυβέρνηση των φόρων" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στην Βουλή, γίνεται "εμφανές με τον πιο καθαρό τρόπο το "Βατερλό" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης".

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλύσει στους πολίτες τα δικά της αδιέξοδα και να τους πείσει ότι αυτοί φταίνε και αυτοί θα πληρώσουν μια αποτυχημένη πενταετή οικονομική πολιτική" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κίνδυνος επιτήρησης της οικονομίας είναι πραγματικός γιατί "από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού του περασμένου έτους και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (το έλλειμμά του) θα είναι πάνω από 3%, ενώ είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους".

    "Αν συνεπώς η Eurostat καταλήξει ότι επί δύο συνεχή έτη το δημόσιο έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει έκθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει την σχετική διαδικασία. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι η "Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αμφισβητεί στοιχεία που της έχει δώσει η κυβέρνηση για πολλά έτη".

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά "οδηγούν σε πρόωρες εκλογές" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θα μπει σε εκλογολογία" και πρόσθεσε ότι "αυτό που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, καθώς και το "μπάχαλο" που επικρατεί στην ΝΔ".

    "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "τέσσερα ψέματα του κ. Αλογοσκούφη" αναφέροντας ως πρώτο την "διεθνή κρίση" και λέγοντας ότι αυτό αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης και προσθέτοντας ότι "παρότι υπάρχει διεθνής κρίση σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν παρθεί παρόμοια μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν φταίει η διεθνής κρίση για τα αδιέξοδα της οικονομίας αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης.

    Ως "δεύτερο ψέμα" ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την αποστροφή ότι "η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις" και είπε ότι "όποιον δείκτη και αν πάρει κανένας θα δει ότι το 2008 είναι πολύ χειρότερο από το 2004".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχουν καταρρεύσει οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται σε καθοδική τάση, ενώ αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι παρότι ο "δείκτης της υποτίθεται ότι έχει βελτιωθεί" και επικαλούμενος την "οικονομική του παιδεία" πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση κράτους στο οποίο να συρρικνώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και ταυτοχρόνως να πέφτει η ανεργία".

    "Η ανεργία πέφτει γιατί οι άνεργοι είναι απελπισμένοι και δεν εγγράφονται κάν" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το "τρίτο ψέμμα του κ. Αλογοσκούφη είναι ότι το νομοσχέδιο αφορά την φορολογική δικαιοσύνη" και είπε πως "είναι απορίας άξιο πως αυτό συνάδει με το γεγονός ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, απολύτως νόμιμος, ο οποίος έβγαλε κατά την διάρκεια μιας χρονιάς 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο, του χρόνου θα πληρώνει 1000 ευρώ φόρο".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας και την κυβέρνηση ότι επί πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για την φοροδιαφυγή, ενώ αντίθετα την έχουν ευνοήσει και "έρχονται σήμερα να φορολογήσουν επί δικαίων και αδίκων".

    "Ερχονται να επαναφέρουν ρυθμίσεις και περαιώσεις που γνωρίζουν ότι είναι λάθος διότι δημιουργούν λανθασμένες συμπεριφορές και λανθασμένα κίνητρα στον πολίτη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ως "τέταρτο ψέμμα του κ. Αλογοσκούφη" ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την αποστροφή ότι "τα μέτρα δεν αγγίζουν τους μισθωτούς", λέγοντας ότι "είναι προφανές για τον κ. Αλογοσκούφη ότι οι μισθωτοί δεν έχουν αυτοκίνητο, γιατί αν καταλάβαμε καλά έχουμε αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%".

    "Οι μισθωτοί σε αυτήν την χώρα το 2004 πλήρωναν το 43% των φορολογικών εσόδων με τους εργοδότες να πληρώνουν το 44% και το 2007 οι μισθωτοί πληρώνουν πάνω από 50% και το μερίδιο των εργοδοτών έχει πέσει στο 36%, αυτή είναι η δικαιοσύνη της φορολογικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Σε ότι αφορά την φορολογία του δικαιώματος προαίρεσης μετοχών (stock options) ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι κάτι που το έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ και η πρόνοια φορολόγησης μερισμάτων και η φορολογία υπεραξίας μετοχών για τις οποίες όπως ανέφερε "γίνονται λανθασμένα".

    "Εμείς έχουμε ζητήσει η φορολογία των stock options να ενταχθεί στην κλίμακα φυσικών προσώπων και όχι να φορολογούνται αυτοτελώς όπως λέει η κυβέρνηση και στον φόρο υπεραξίας μετοχών έχουμε ζητήσει να συμψηφίζονται τα κέρδη και οι ζημίες γιατί έτσι επιβάλλει η δικαιοσύνη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για "εισπρακτική λογική" υπό το κράτος πανικού.

    Αναφερόμενος στην πρόνοια του νομοσχεδίου για τους ειδικούς λογαριασμούς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι πάγια θέση του Κινήματος η κατάργησή τους και κάλεσε την κυβέρνηση στην δημιουργία προγραμματικών προϋπολογισμών κατά υπουργείο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος λέγοντας πως "είναι απορίας άξιο γιατί αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν δεν γίνονται επενδύσεις και Ολυμπιακοί Αγώνες" και πρόσθεσε ότι "επί ΠΑΣΟΚ οι όποιες αυξήσεις του δημοσίου χρέους είχαν να κάνουν με ότι η χώρα έκανε επενδύσεις και Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Σε ότι αφορά την πρόνοια δημιουργίας διϋπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των ελλειμμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή αποτελεί "την πιο ξεκάθαρη ομολογία για τα κρυφά χρέη που δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά" και επέκρινε την κυβέρνηση για "μη χρηστή δημοσιονομική πολιτική".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "τα μέτρα ήταν αναμενόμενα στον βαθμό που η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη για ελάχιστη διαχείριση" και πρόσθεσε ότι "είτε δεν γνωρίζει να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά της είτε παραπλανά τους πολίτες".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνηση της χώρας θα επικαλεστεί το επιχείρημα της "καμένης γής" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όταν αναλαμβάνουμε την διακυβέρνηση της χώρας δεν επικαλούμαστε ποτέ ότι παραλάβαμε καμένη γή, σηκώνουμε τα μανίκια και κάνουμε την δουλειά μας. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη μέρα των επόμενων εκλογών όταν θα αναλάβουμε κυβέρνηση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στην πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται η "επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφική αναφορά για "δήλωση συναίνεσης του προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλου με τα μέτρα" ο κ Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι δεν έχει διαβάσει την σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι "είμαι σίγουρος, όμως, ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που υποβάλλει μια τίμια δήλωση και θα πληρώσει 1000 ευρώ τουλάχιστον περισσότερο από ότι πέρσι θα διαφωνήσει με αυτό που επικαλείστε και εγώ δεν έχω διαβάσει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 2008 - 18:30:19 UTC