Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων
  • [02] " Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής"
  • [03] "Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού"
  • [04] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία
  • [05] "Εκτός μέτρου δηλώσεις"
  • [06] Νέα αεροπορική τραγωδία
  • [07] Έπεσε η αυλαία
  • [08] Αγαλμα του Μπομπ Μάρλεϊ

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

    Κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εν όψει της μεταβάσεώς του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί διαδοχικά με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ (10:30) - στη συνάντηση θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά- του ΣΕΒ (12:00), της ΕΣΕΕ (18:00) και της ΓΣΕΒΕΕ (19:30) - στις συναντήσεις θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

    Συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε, την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Γεωργία, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας, μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ν. Οσετία, ανέφερε: "Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα προσπαθεί να υπάρχει μονίμως ένας δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου για να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν".

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ντόπινγκ, ο υπουργός είπε ότι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, ομοσπονδίες, πολιτεία, να βοηθήσουμε ουσιαστικά να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς επί της ουσίας, ώστε να επιλυθεί.

    Είναι κρίμα, ανέφερε ο κ.Μεϊμαράκης για τον ελληνικό αθλητισμό και για τους αθλητές, οι οποίοι εν τέλει είναι τα θύματα, διότι αφοσιώνονται σε αυτό, το αγαπούν, κάνουν πολλές θυσίες, εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους και τους παράγοντες των ομοσπονδιών και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη.

    Ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που οι Έλληνες αθλητές εμπιστεύονται, να αξίζουν απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ.Παυλίδης από βουλευτής, για να διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κ.Μεϊμαράκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη, σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη, δεν έκανε σχόλιο, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου, σημείωσε πως "το θέμα της Μονής Εσφιγμένου υπάρχει με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, πράγματι, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η μοναστική κοινότητα έχει η ίδια θέσει τους όρους με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις".

    [02] " Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής"

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Τσιόκας και ο Γραμματέας του Τομέα, Φώτης Χατζημιχάλης, θα δώσουν σήμερα στις 13.00 μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου, για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Ο Γ.Παπανδρέου στην Ηλεία

    "Το μήνυμα από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Ευβοίας τις οποίες επισκέφτηκα ήταν: Μην μας ξεχάσετε όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα λέμε δεν σας ξεχάσαμε και είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας και το χρέος μας" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την διάρκεια της οποίας παραδόθηκε επιταγή ύψους 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ στο Νομάρχη Ηλείας, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από το κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πράξη ευθύνης και συνέπειας, η οποία επενδύει στην αναγέννηση της ελπίδας και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε υποτροφίες σπουδών για τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν ανάγκη, σε πρότυπες δράσεις για το περιβάλλον με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και πρότυπα πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τρίτον, στις προοπτικές με στοιχεία οραματικά και ρεαλιστικά που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των περιοχών που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ φορέας ο οποίος θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση της πρότασης του κινήματος για την ανασυγκρότηση των περιοχών, με την κινητοποίηση επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

    "Θα γυρίσουμε σελίδα στην Ηλεία και την Ελλάδα γιατί ο λόγος μας είναι λόγος τιμής" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Την επιταγή του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στον Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφίρα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά

    Για "μίζερη αντίδραση" από την κυβέρνηση, στην επίδοση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην περιοχή.

    "Περιμέναμε ότι θα υπήρχε η ελάχιστη αναγνώριση μιας συμβολικής πράξης ενός κόμματος. Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά από τους πολίτες της περιοχής για τις παραλείψεις της και νομίζω ότι κρίνεται εξίσου αυστηρά από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό, που ισοδυναμεί με το 1/3 της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατεθεί για υποτροφίες σε παιδιά πυρόπληκτων περιοχών, για πρότυπες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κατόπιν συνεννοήσεως με την Νομαρχία Ηλείας και με το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο θα υποστηριχθεί από μελέτη που θα προκηρυχθεί και την οποία θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ "όταν θα έλθει στην κυβέρνηση".

    Απαντώντας στην ερώτηση πού βρήκε το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα αυτά,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πράγματι αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και έχει χρέος, όμως αποφάσισε από τα χρήματα που έχει και από αυτά που δεν έχει να κάνει αυτήν την κίνηση".

    "Θα σας παραπέμψω σ' ένα από τα βασικά μαθήματα του χριστιανισμού: Δίνεις από αυτά που δεν έχεις και εμείς δώσαμε, "κόβοντας" στην ουσία από χρήματα σημαντικά για εμάς για άλλες δράσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για το έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί και έναντι της κρατικής ενίσχυσης πέραν του τρέχοντος έτους", προσθέτοντας ότι "σύντομα τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια".

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση "αν το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ είναι να δανείζεται από επόμενα έτη για να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα δαπανούν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ειδικά σε περίοδο εκλογών και άλλα κόμματα έχουν έλλειμμα στο ταμείο τους, όμως η κατηγορία αυτή πρέπει να επιστραφεί ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε καταχρεώσει την χώρα. Αν κάποιος έχει να απολογηθεί για το πώς χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού, αυτός είναι η ΝΔ".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για δημόσιο χρέος

    "Η περίοδος κατά την οποία η χώρα φορτώθηκε χρέος για πρώτη φορά ήταν η περίοδος '90-'93. Τότε που το δημόσιο χρέος παραλήφθηκε στο 70% του ΑΕΠ και εκτοξεύθηκε στο 110%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια ακριβώς πρακτική: Στην πενταετία διακυβέρνησής της εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από τα 180 δισ. ευρώ το 2003 στα 250 δισ. ευρώ σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι κάθε Ελληνας χρεώθηκε αυτά τα χρόνια 7.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτήν την στιγμή το χρέος, στο εξάμηνο, έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού και αυτό όταν η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία είπε ότι έχει την δυνατότητα κάθε χρόνο να κάνει νοικοκύρεμα της οικονομίας κατά 10 δισ. ευρώ".

    "Αντί να κάνει αυτό το νοικοκύρεμα "φορτώνει" την ελληνική οικονομία γύρω στα 14 δισ. κάθε χρόνο. Αυτή είναι η διαχείριση της ΝΔ", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Γ.Παπακωνσταντίνου για υπόθεση Παυλίδη

    "Δεν θυμάμαι να υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατάσταση στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης, με τους μισούς υπουργούς, μέσω διαρροών και ανώνυμων δηλώσεων, να ζητούν από ένα βουλευτή να ανεξαρτητοποιηθεί και η υπόλοιπη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κρύβεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτή η πρακτική του πρωθυπουργού δεν είναι σημερινή. Το ίδιο έκανε με τις υποκλοπές, τους "γαλάζιους" κουμπάρους, τα ομόλογα, την υπόθεση Ζαχόπουλου".

    Και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να παίρνει θέση. Και για ένα τέτοιο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη επί εβδομάδες δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να παραμένει αμέτοχος".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Σοβαρότατη διαστρέβλωση της αλήθειας", επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντού, για υποτροφίες σε παιδιά αγροτών, μέσω περικοπής επιχορηγήσεων σε αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις.

    "Αυτό που περικόπτεται είναι οι εισφορές αγροτών που παρακρατούνται κατά την διακίνηση των προϊόντων τους", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "αν ο κ. Κοντός θέλει να δώσει υποτροφίες, κάτι πολύ σωστό, ας βρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "πολιτικό παιχνίδι του υπουργού γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα" και "προσπάθεια της κυβέρνησης να χωρίσει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες και να ενοχοποιήσει την συλλογική τους εκπροσώπηση".

    "Εμείς δεν θα το δεχθούμε αυτό και δεν θα το δεχθούν οι ίδιες οι οργανώσεις. Ξεκάθαρα πρόκειται για απάτη, πρόκειται για μια χρήση πόρων που ανήκουν στους ίδιους τους αγρότες", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] "Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού"

    Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων τους επόμενους μήνες προέβλεψε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της στη Νίκαια, όπου παραβρέθηκε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις της για του Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μιλώντας κατ΄αρχήν για το νόημα της σημερινής εκδήλωσης στη Νίκαια η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι ο λαός τιμώντας τα θύματα αυτής της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας, όλης της Ευρώπης, πρέπει να συνειδητοποιήσει ακόμα καλύτερα ότι δεν πιάνει τόπο ένας αγώνας που έχει γενικά και αφηρημένα συνθήματα "όχι στον πόλεμο" και "ναι στην ειρήνη". Αυτά είναι λόγια των ιμπεριαλιστών, είναι λόγια αυτών που προκαλούν τους πολέμους για να μοιράζονται και να διανέμουν μεταξύ τους τις αγορές, για να ληστεύουν τον κόπο των λαών, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι "ο αγώνας σήμερα για την υπεράσπιση της ειρήνης μια κατεύθυνση πρέπει να έχει: Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. Και σε τελευταία ανάλυση, όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου, ο πόλεμος, είτε με τη μορφή του επιθετικού πολέμου, είτε με τη μορφή του αμυντικού θα είναι πανταχού παρών".

    Αναφερόμενη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η φτώχεια, η ανεργία, η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η εργοδοτική βία και τρομοκρατία δεν έχουν ούτε ηλικία, ούτε καθορίζονται από τις εποχές. Με αυτή την έννοια ο Σεπτέμβρης θα είναι χειρότερος, όπως θα είναι χειρότερος ο Δεκέμβρης, ο επόμενος Φλεβάρης και ο επόμενος Ιούνης".

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει "είναι κοροϊδία 100%", γιατί όπως εξήγησε, τα μέτρα αυτά "δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων. Δεν μπορούν να τους ανακουφίσουν ούτε για 20 ημέρες. Είναι μέτρα παραπλάνησης."

    Επικρίσεις διατύπωσε η κ. Παπαρήγα και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι "το ίδιο ισχύει δυστυχώς και για την αντιπολίτευση που συνολικά κάνει άμιλλα με την κυβέρνηση σε μέτρα για την ακραία φτώχεια, ξέροντας όμως ότι η ακραία φτώχεια είναι μια μορφή εκδήλωσης της γενικότερης επιδείνωσης της θέσης του λαού. Για τη στάση του ΚΚΕ τόνισε ότι "εμείς διεκδικούμε σήμερα ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο. Προμετωπίδα μας είναι: "Διεκδικούμε τα πάντα". Όταν διεκδικείς τα πάντα τότε μπορείς να κατακτήσεις όσο γίνεται περισσότερα".

    Αναφερόμενη τέλος στις υποθέσεις ντόπινγκ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι "το θέμα είναι ότι τέλειωσε ο ρόλος και η όποια αξία κρατούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες" και πρότεινε "να αποδεσμευτούμε από αυτό το θεσμό". Δεύτερον, είπε η κ. Παπαρήγα ο πρωταθλητισμός που καλλιεργείται από τις τράπεζες και από τις βιομηχανίες και από το εμπόριο πρέπει να καταργηθεί, να χάσει κάθε ίχνος κύρους στη συνείδηση του λαού και κατέληξε:

    "Πρωταθλητισμός, άμιλλα μόνο όταν αναπτυχθεί ο δωρεάν μαζικός λαϊκός αθλητισμός, που αυτό που έχει σαν κριτήριο είναι πριν απ' όλα η υγεία και η φυσική αγωγή και από εκεί και πέρα τα ρεκόρ και τα μετάλλια".-

    [04] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία

    Τον Νομό Ηλείας,επισκέπτεται αύριο Δευτέρα,ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος, στις 11.00 το πρωί θα επισκεφθεί το χωριό Πανόπουλο του Δήμου Λασιώνος και ακολούθως τα χωριά Γούμερο και Αγία Άννα του Δήμου Ωλένης.

    Στις 14:00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Νομαρχία Ηλείας και θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Ηλείας καθώς και με φορείς του Νομού.

    Και στις 15:30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Νομαρχίας Ηλείας.

    [05] "Εκτός μέτρου δηλώσεις"

    «Εκτός μέτρου» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και προκλητικότητας του κ. Γκρούεφσκι είναι εκτός κάθε μέτρου. Επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση στην οποία ο ίδιος επέλεξε να περιέλθει».

    Επισήμανε μάλιστα ότι «έχουν προηγηθεί ενέργειες και δηλώσεις υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης ακόμα και μόλις πριν την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Νίμετς».

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «ο κ. Γκρουέφσκι διαπράττει μέγα σφάλμα. Η ευθύνη για την όποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και κατ' επέκταση στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».

    [06] Νέα αεροπορική τραγωδία

    Περίπου 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τα μέλη μίας εφηβικής ομάδας μπάσκετ, έχασαν τη ζωή τους όταν κιργιζικό αεροσκάφος συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Κιργιστάν.

    Κιργίζιοι αξιωματούχοι, που αρχικά είχαν κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροπλάνο, ανακοίνωσαν ότι η φωτιά που ξέσπασε ήταν τόσο σφοδρή που πολλά από τα θύματα είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

    "Όταν το αεροπλάνο τυλίχτηκε στις φλόγες, η μία από τις πόρτες μπλόκαρε και όλοι έσπευσαν στην άλλη πόρτα", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. "Οι επιβάτες ποδοπατήθηκαν και πολλά από τα θύματα θα αναγνωριστούν μόνο από αναλύσεις DNA, διότι απανθρακώθηκαν", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Το Μπόινγκ 737 ανήκε στην ιδιωτική εταιρία Itek-Air, αλλά είχε ναυλωθεί από μία ιρανική εταιρία και εκτελούσε πτήση προς την Τεχεράνη.

    "Απογειώθηκε και αμέσως ανέφερε τεχνικό πρόβλημα και προσπάθησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο", δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου Μανάς, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Μπισκέκ.

    Ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Τσουντίνοφ, που έσπευσε στο αεροδρόμιο και προήδρευσε σύσκεψης αρμόδιων αξιωματούχων, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παρατηρήθηκε ξαφνική απώλεια πίεσης στην καμπίνα, πράγμα που υποχρέωσε τον πιλότο να ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από τους 87 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα, μόνον 24 άνθρωποι διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του πληρώματος.

    Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας από τα συντρίμμια του αεροπλάνου βγήκαν ζωντανοί 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι Ιρανοί και οι 14 Κιργίζιοι.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης ορισμένοι Κινέζοι, Τούρκοι, Ιρανοί και Καναδοί, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφέρει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Νουρλάν Σουλεϊμάνοφ, δήλωσε ότι το αεροπλάνο, που ήταν μοντέλο του 1979, είχε περάσει από επιθεώρηση πριν από δύο μήνες και δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

    [07] Έπεσε η αυλαία

    Ο Ζακ Ρογκ χαρακτήρισε "πραγματικά εξαιρετικούς" τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, "εκπληκτικές" τις εγκαταστάσεις και η αυλαία έπεσε χθες στο Πεκίνο, με την τελετή λήξης. Οπως είθισται, η ομιλία του πρόεδρου της ΔΟΕ ("dream games" είχε πει στην Αθήνα πριν από 4 χρόνια), η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας και ο τρόπος με τον οποίο σβήνει ο βωμός, είναι τα σημεία που "μένουν" στις τελετές λήξης.

    Οσο για το σκηνοθετικό μέρος, αυτή τη φορά ο Ζαν Γινμού άφησε κατά μέρος την προβολή της ιστορίας και των επιτευγμάτων της Κίνας, στοιχεία τα όποια άλλωστε εξάντλησε στην τελετή έναρξης. Ενας σκηνοθέτης με παγκόσμια φήμη και έργα όπως το "Hero" και τα "Ιπτάμενα Στιλέτα", έστησε ένα φαντασμαγορικό πάρτι, με ήχο και φως, περίεργα οχήματα χορευτές, ακροβάτες, τυμπανιστές. Ολα συνυπήρχαν αρμονικά μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου και ο κόσμος το διασκέδασε.

    Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας στο Πεκίνο, ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Μπορεί την περίοδο που μεσουρανούσαν οι Led Zeppelin, να ήταν απαγορευμένο "είδος" στην Κίνα, αλλά οι εποχές έχουν αλλαξει. Κι ο Τζίμι Πέιτζ ξεσήκωσε τα πλήθη συνοδεύοντας με την κιθάρα του τη Λιόνα Λιούις στο θρυλικό "Whole lotta love". Εκεί, βέβαια, που οι Κινέζοι... τρελλάθηκαν, ήταν όταν αντίκρισαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του κόσμου, γεννηθείς σε προάστειο του Λονδίνου πριν από 33 χρόνια, ήταν μέλος της βρετανικής αποστολής και "μάγεψε" το πλήθος στέλνοντας μια μπάλα προς τους εθελοντές. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν είδε τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να παραλαμβάνει την Ολυμπιακή σημαία από τον Ζακ Ρογκ, παρουσία του Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    To σβήσιμο της φλόγας ήταν καθαρά... τηλεοπτικό και μακράν το χειρότερο των τελευταίων διοργανώσεων. Ελάχιστοι από τους 90.000 παρευρισκόμενους κατάλαβαν πότε έσβησε, ούτε και την αναπαράστασή της από 396 συντελεστές, στο κέντρο του γηπέδου και στον "πύργο των αναμνήσεων" που σχημάτισαν.

    Στη συνέχεια, το πάρτι μέσα στον αγωνιστικό χώρο της "Φωλιάς του Πουλιού" συνεχίστηκε, με τη συμμετοχή (εκτός των "εγχώριων" σταρ) και του Πλάθιντο Ντομίνγκο. Οι αθλητές γλεντούσαν, παρά τις τραγικές καιρικές συνθήκες με ζέστη και αφόρητη υγρασία. Ο καιρός έμοιαζε βροχερός από το πρωί, όμως φαίνεται πως οι Κινέζοι φρόντισαν και πάλι να μην πάει τίποτα στραβά, την ώρα που τα βλέματα όλου τού πλανήτη θα ήταν στραμμένα πάνω τους.

    Οι 29οι Ολυμπιακοι Αγώνες πέρασαν στην ιστορία, χωρίς να αφήσουν κακές αναμνήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο. Παράλληλα, αφησαν "κληρονομιά" τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς και του Ουσάιν Μπολτ και οι διοργανωτές απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους Δυτικούς. Προσπάθησαν πολύ, είναι η αλήθεια, να φτάσουν στο επίπεδο της Αθήνας και του Σίδνεϊ και στους περισσότερους τομείς τα κατάφεραν. Ισως γι΄αυτό, όμως, να μην παρουσίασαν τίποτα καινούριο, εκτός κι αν η καινοτομία τους είχε να κάνει με την παντοκρατορία των Κινέζων στον πίνακα μεταλλίων.

    [08] Αγαλμα του Μπομπ Μάρλεϊ

    Το άγαλμα του τζαμαϊκανού ειδώλου της ρέγγε, Μπομπ Μάρλεϊ αποκαλύφθηκε σε ένα μικρό σερβικό χωριό, στο Μπανάτσκι Σόκολατς.

    Το άγαλμα, έργο του Κροάτη καλλιτέχνη Νταβόρ Ντούκιτς, παρουσιάζει τον Μάρλεϊ με μία κιιθάρα και τη δεξιά γροθιά υψωμένη στον αέρα.

    Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε με την ολοκλήρωση του διήμερου φεστιβάλ ροκ μουσικής στην περιοχή. Το φεστιβάλ αυτό άρχισε το 2005, με στόχο να έλθει το χωριό Μπανάτσκι Σόλοτατς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φίλων της ροκ και να αναδειχτεί η περιοχή σε σημείο αναφοράς για τη μουσική σκηνή της Σερβίας.

    Το Μπανάτσκι Σόκολατς βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βελιγραδίου και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ούτε στους μεγάλους χάρτες της Σερβίας.

    Με αφορμή την αποκάλυψη του αγάλματος του Μπομπ Μάρλεϊ, το υπουργείο Πολιτισμού της Τζαμάικα έστειλε επιστολή στους διοργανωτές του ροκ φεστιβάλ, εκφράζοντας τη χαρά του για τη δημιουργία του αγάλματος "του πιο αγαπημένου παιδιού της Τζαμάικα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 August 2008 - 6:30:28 UTC