Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"
  • [02] "Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής"
  • [03] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [04] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία
  • [05] «Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν»
  • [06] Τον Μπάιντεν επέλεξε ο Ομπάμα
  • [07] Τρίτο χρυσό και τρίτο ρεκόρ
  • [08] Βαδίζοντας στη Βάλια Κάλντα

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"

    Συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Γεωργία, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας, μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ν. Οσετία, ανέφερε: "Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα προσπαθεί να υπάρχει μονίμως ένας δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου για να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν".

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ντόπινγκ, ο υπουργός είπε ότι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, ομοσπονδίες, πολιτεία, να βοηθήσουμε ουσιαστικά να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς επί της ουσίας, ώστε να επιλυθεί.

    Είναι κρίμα, ανέφερε ο κ.Μεϊμαράκης για τον ελληνικό αθλητισμό και για τους αθλητές, οι οποίοι εν τέλει είναι τα θύματα, διότι αφοσιώνονται σε αυτό, το αγαπούν, κάνουν πολλές θυσίες, εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους και τους παράγοντες των ομοσπονδιών και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη.

    Ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που οι Έλληνες αθλητές εμπιστεύονται, να αξίζουν απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ.Παυλίδης από βουλευτής, για να διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κ.Μεϊμαράκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη, σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη, δεν έκανε σχόλιο, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου, σημείωσε πως "το θέμα της Μονής Εσφιγμένου υπάρχει με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, πράγματι, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η μοναστική κοινότητα έχει η ίδια θέσει τους όρους με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις".

    [02] "Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής"

    "Το μήνυμα από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Ευβοίας τις οποίες επισκέφτηκα ήταν: Μην μας ξεχάσετε όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα λέμε δεν σας ξεχάσαμε και είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας και το χρέος μας" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την διάρκεια της οποίας παραδόθηκε επιταγή ύψους 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ στο Νομάρχη Ηλείας, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από το κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πράξη ευθύνης και συνέπειας, η οποία επενδύει στην αναγέννηση της ελπίδας και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε υποτροφίες σπουδών για τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν ανάγκη, σε πρότυπες δράσεις για το περιβάλλον με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και πρότυπα πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τρίτον, στις προοπτικές με στοιχεία οραματικά και ρεαλιστικά που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των περιοχών που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ φορέας ο οποίος θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση της πρότασης του κινήματος για την ανασυγκρότηση των περιοχών, με την κινητοποίηση επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

    "Θα γυρίσουμε σελίδα στην Ηλεία και την Ελλάδα γιατί ο λόγος μας είναι λόγος τιμής" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Την επιταγή του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στον Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφίρα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά

    Για "μίζερη αντίδραση" από την κυβέρνηση, στην επίδοση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην περιοχή.

    "Περιμέναμε ότι θα υπήρχε η ελάχιστη αναγνώριση μιας συμβολικής πράξης ενός κόμματος. Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά από τους πολίτες της περιοχής για τις παραλείψεις της και νομίζω ότι κρίνεται εξίσου αυστηρά από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό, που ισοδυναμεί με το 1/3 της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατεθεί για υποτροφίες σε παιδιά πυρόπληκτων περιοχών, για πρότυπες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κατόπιν συνεννοήσεως με την Νομαρχία Ηλείας και με το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο θα υποστηριχθεί από μελέτη που θα προκηρυχθεί και την οποία θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ "όταν θα έλθει στην κυβέρνηση".

    Απαντώντας στην ερώτηση πού βρήκε το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα αυτά,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πράγματι αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και έχει χρέος, όμως αποφάσισε από τα χρήματα που έχει και από αυτά που δεν έχει να κάνει αυτήν την κίνηση".

    "Θα σας παραπέμψω σ' ένα από τα βασικά μαθήματα του χριστιανισμού: Δίνεις από αυτά που δεν έχεις και εμείς δώσαμε, "κόβοντας" στην ουσία από χρήματα σημαντικά για εμάς για άλλες δράσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για το έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί και έναντι της κρατικής ενίσχυσης πέραν του τρέχοντος έτους", προσθέτοντας ότι "σύντομα τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια".

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση "αν το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ είναι να δανείζεται από επόμενα έτη για να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα δαπανούν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ειδικά σε περίοδο εκλογών και άλλα κόμματα έχουν έλλειμμα στο ταμείο τους, όμως η κατηγορία αυτή πρέπει να επιστραφεί ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε καταχρεώσει την χώρα. Αν κάποιος έχει να απολογηθεί για το πώς χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού, αυτός είναι η ΝΔ".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για δημόσιο χρέος

    "Η περίοδος κατά την οποία η χώρα φορτώθηκε χρέος για πρώτη φορά ήταν η περίοδος '90-'93. Τότε που το δημόσιο χρέος παραλήφθηκε στο 70% του ΑΕΠ και εκτοξεύθηκε στο 110%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια ακριβώς πρακτική: Στην πενταετία διακυβέρνησής της εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από τα 180 δισ. ευρώ το 2003 στα 250 δισ. ευρώ σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι κάθε Ελληνας χρεώθηκε αυτά τα χρόνια 7.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτήν την στιγμή το χρέος, στο εξάμηνο, έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού και αυτό όταν η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία είπε ότι έχει την δυνατότητα κάθε χρόνο να κάνει νοικοκύρεμα της οικονομίας κατά 10 δισ. ευρώ".

    "Αντί να κάνει αυτό το νοικοκύρεμα "φορτώνει" την ελληνική οικονομία γύρω στα 14 δισ. κάθε χρόνο. Αυτή είναι η διαχείριση της ΝΔ", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Γ.Παπακωνσταντίνου για υπόθεση Παυλίδη

    "Δεν θυμάμαι να υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατάσταση στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης, με τους μισούς υπουργούς, μέσω διαρροών και ανώνυμων δηλώσεων, να ζητούν από ένα βουλευτή να ανεξαρτητοποιηθεί και η υπόλοιπη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κρύβεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αυτή η πρακτική του πρωθυπουργού δεν είναι σημερινή. Το ίδιο έκανε με τις υποκλοπές, τους "γαλάζιους" κουμπάρους, τα ομόλογα, την υπόθεση Ζαχόπουλου".

    Και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να παίρνει θέση. Και για ένα τέτοιο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη επί εβδομάδες δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να παραμένει αμέτοχος".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Σοβαρότατη διαστρέβλωση της αλήθειας", επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντού, για υποτροφίες σε παιδιά αγροτών, μέσω περικοπής επιχορηγήσεων σε αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις.

    "Αυτό που περικόπτεται είναι οι εισφορές αγροτών που παρακρατούνται κατά την διακίνηση των προϊόντων τους", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "αν ο κ. Κοντός θέλει να δώσει υποτροφίες, κάτι πολύ σωστό, ας βρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "πολιτικό παιχνίδι του υπουργού γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα" και "προσπάθεια της κυβέρνησης να χωρίσει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες και να ενοχοποιήσει την συλλογική τους εκπροσώπηση".

    "Εμείς δεν θα το δεχθούμε αυτό και δεν θα το δεχθούν οι ίδιες οι οργανώσεις. Ξεκάθαρα πρόκειται για απάτη, πρόκειται για μια χρήση πόρων που ανήκουν στους ίδιους τους αγρότες", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Εκδηλώσεις μνήμης

    Κορυφώνονται αύριο, Κυριακή 24 Αυγούστου με τη μεγάλη πορεία στο Γ' νεκροταφείο, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες στις 17 Αυγούστου του '44 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, από τους ναζί κατακτητές.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 10 το πρωί,στην πλατεία της Κοκκινιάς.

    Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς-ΔΣΕ και καλούν το λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή.

    [04] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία

    Τον Νομό Ηλείας,επισκέπτεται την Δευτέρα,ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος, στις 11.00 το πρωί θα επισκεφθεί το χωριό Πανόπουλο του Δήμου Λασιώνος και ακολούθως τα χωριά Γούμερο και Αγία Άννα του Δήμου Ωλένης.

    Στις 14:00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Νομαρχία Ηλείας και θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Ηλείας καθώς και με φορείς του Νομού.

    Και στις 15:30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Νομαρχίας Ηλείας.

    [05] «Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν»

    Σε απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές προχώρησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβυς κος Πέτρος Μολυβιάτης.

    "Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί, όλα τα σπίτια που κάηκαν. Και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο.

    Όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν. Είναι γνωστό ότι η Πολιτεία έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 400 εκ.ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυροπλήκτων. Και τα 200 εκ. από αυτά έχουν διατεθεί -και ορθώς- στο νομό Ηλείας.

    Είναι επίσης γνωστό ότι η Πολιτεία έχει ανακοινώσει προγράμματα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

    Όσο για την κοινωνία, πιστεύω ότι ήταν συγκινητική - και ουσιαστική - η συμπαράστασή της.

    Περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 196.152.267 ευρώ.

    Χάρη στη γενναιοδωρία αυτή της κοινωνίας, σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με δωρεάν χρηματοδότηση από το Ταμείο. Και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται όχι με δάνεια, αλλά δωρεάν.

    Το σύνολο των σπιτιών που κατεστράφησαν ολικώς ή μερικώς είναι 1.488. Μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Και αυτό δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία αλλά στο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικίσει πριν από πολλά χρόνια.

    Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών και να υποβάλλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους.

    Στη διάθεσή τους υπάρχουν άλλωστε και 15 σχέδια προτύπων κατοικιών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό που έκανε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με το Σύνδεσμο Ελληνικών γραφείων Μελετών. Οποιος επιλέξει τα σχέδια αυτά θα έχει δωρεάν και την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη.

    Θα ήθελα, εξάλλου, να ενημερώσω την κοινή γνώμη για την κίνηση του λογαριασμού του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οπως ανέφερα το σύνολο των δωρεών είναι 196.152.267, ποσό που με τους τόκους ανήλθε σε 200.571.742,07 ευρώ.

    Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 29.575.667,53 (λεπτομερής πίνακας υπάρχει στην ιστοσελίδα www.etaea.gr).

    Το υπόλοιπο του λογαρισμού σήμερα είναι 170.996.074,54.

    Θα ήθελα, τέλος, με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω και πάλι τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου σε όλους τους δωρητές.

    [06] Τον Μπάιντεν επέλεξε ο Ομπάμα

    Ο 65χρονος Τζόζεφ Μπάιντεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μπάρακ Ομπάμα ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του. Το επιτελείο του δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τον Μπάιντεν.

    Ο Μπάιντεν, ένας καθολικός που κατάγεται από την Πενσιλβάνια αλλά εκλέγεται στο Ντελαουέρ, θα προσδώσει στο συνδυασμό του Δημοκρατικού Κόμματος όχι μόνο εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, αλλά και ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη, κάτι που χρειάζεται ιδιαιτέρως ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα θα εμφανιστεί αργότερα σήμερα με με τον συνυποψήφιό του σε συγκέντρωση στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι, απ'όπου και ξεκίνησε πέρυσι την εκστρατεία του.

    [07] Τρίτο χρυσό και τρίτο ρεκόρ

    Το τρίτο χρυσό μετάλλιο και το τρίτο παγκόσμιο ρεκόρ του Ουσέιν Μπολτ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου έγινε πραγματικότητα. Η ομάδα της Τζαμάικα, αποτελούμενη από τους Νέστα Κάρτερ, Μάικλ Φράτερ, Ουσέιν Μπολτ και Ασάφα Πάουελ, κατέκτησε πανηγυρικά το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100μ. και με χρόνο 37.10 πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το 37.40 που είχαν πετύχει δύο φορές οι ΗΠΑ (στις 8 Αυγούστου 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελόνης και στις 21 Αυγούστου 1993 στη Στουτγκάρδη). Σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πίσω (38.06) τερμάτισε το δεύτερο Τρίνινταντ & Τομπάγκο, με τους Κέστον Μπλέντμαν, Μαρκ Μπερνς, Εμάνουελ Κάλεντερ και Ρίτσαρντ Τόμπσον. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Ιαπωνία, με τους Ναόκι Τσουκαχάρα, Σίνγκο Σουετσούγκου, Σίντζι Τακαχίρα και Νομπουχάρου Ασαχάρα να κάνουν χρόνο 38.15.

    Η κατάταξη του τελικού:

    1. Τζαμάικα 37.10 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

    2. Τρίνινταντ & Τομπάγκο 38.06

    3. Ιαπωνία 38.15

    4. Βραζιλία 38.24

    5. Γερμανία 38.58

    6. Καναδάς 38.66

    7. Ολλανδία 45.81

    Κίνα ακυρώθηκε

    [08] Βαδίζοντας στη Βάλια Κάλντα

    Τα Γρεβενά όπως καταγράφονται σε κατάλογο πόλεων του Κων/νου Πορφυρογένητου ονόμαζονταν Γρίβανα, ενώ ο περιηγητής Πουκεβίλ που πέρασε από την περιοχή το 1806 την αναφέρει μία μικρή πόλη βόρεια του ποταμού Βενέτικου, με την ονομασία Guerebene.

    Η περιοχή εντός των ορίων του νομού Γρεβενών, όπως αναφέρουν στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών, καλύπτεται από δάσος σε ποσοστό άνω του 50%. Στα νοτιοδυτικά του νομού βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου με το βλάχικο τοπωνύμιο Βάλια Κάλντα που σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Η κοιλάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400μ. και περικλείεται από βουνά με υψόμετρο πάνω από 2.000μ. Την κοιλάδα διασχίζουν δύο ρέματα "Το ποταμάκι ζεστό" και το "Σαλιατούρας ρέμα" που μαζί σχηματίζουν το Αρκουδόρεμα. Ο Δρυμός θεσπίστηκε το 1966 με το ΒΔ 487 με σκοπό της προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας και ειδικότερα των αιωνόβιων ρόμπολων και μαυρόπευκων της περιοχής. Η έκταση της ζώνης είναι περίπου 35.500 στρέμματα και 33.500 ο πυρήνας. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς της χώρας. Θεωρείται παρθένος γιατί έχει παραμείνει ανεπηρέαστος από κάθε ανθρώπινη επέμβαση και η εξέλιξη και διαδοχή του εξαρτώνται μόνο από φυσικούς παράγοντες.

    Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι ένας από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και χώρος όπου καταφεύγουν για να ξεχειμωνιάσουν μερικά από τα πιο κυρίαρχα είδη της Ελληνικής πανίδας. Αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, μαζί με χρυσαετούς, μαυροπελαργούς, και πλήθος μικρότερων ειδών πτηνοπανίδας, εντόμων, αμφιβίων, ερπετών και σπάνιων ειδών μανιταριών δημιουργούν την ποικιλία και τη μοναδικότητα του Δρυμού. Σημαντική από επιστημονικής άποψης, η παρουσία περίπου εξήντα ατόμων κόκκινης πεύκης καθώς βρίσκονται στο πιο νότιο σημείο εξάπλωσης στην Ελλάδα.

    Το 2005 με κοινή υπουργική απόφαση αποφασίζεται η ενοποίηση των δύο Εθνικών Δρυμών της Πίνδου και του Βίκου Αώου ως Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου με κύριο σκοπό την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου που διακρίνετε για την μεγάλη βιολογική ,οικολογική, αισθητική , επιστημονική , γεωμορφολογική και παιδαγωγική του αξία και επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Κάθε χρόνο δεκάδες περιηγητές επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, κινούνται ανάμεσα στα πυκνά δάση της που αναπτύσσονται ανέγγιχτα στην πρωινή δροσιά, κάτω από τη σκιά και τις οξείες κραυγές των αρπακτικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 August 2008 - 6:30:24 UTC