Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για εξομάλυνση της αγοράς καυσίμων
  • [02] Π.Μολυβιάτης: Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν
  • [03] Συνομιλίες για την ονομασία

  • [01] Μέτρα για εξομάλυνση της αγοράς καυσίμων

    Συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας κ. Β.Μεϊμαράκη έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη.

    Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και συζήτησαν για τις επαφές που θα γίνουν με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις, καθώς και για την πορεία του θέματος των καυσίμων.

    «Παρακολουθούμε το θέμα των καυσίμων σοβαρά και καθημερινά κι η προσπάθεια που κάνουμε για το νοικοκύρεμα της αγοράς των καυσίμων είναι συνεχής και αδιάλλακτη», τόνισε ο κ. Φώλιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

    Ο υπουργός χαιρέτισε ως απόφαση ωριμότητας την απόφαση των βενζινοπωλών της Κρήτης να αναστείλουν τις όποιες κινητοποιήσεις τους, σημειώνοντας ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της αγοράς των καυσίμων.

    Σίγουρα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά με τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων θα βρούμε τη χρυσή τομή και θα κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση και κυρίως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον Ελληνα καταναλωτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Α. Παυλίδης, ο κ.Φώλιας παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες, όπως είπε, συμφωνεί.

    Δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου

    Η αξιοπιστία των λόγων του υπουργού Ανάπτυξης και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Υπουργείου του, για το μεγάλο θέμα της ακρίβειας, φαίνεται πολύ καθαρά στις τσέπες των καταναλωτών, τόνισε ο εκπρόσωπος Τϋπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ.Χρ. Φώλια, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    [02] Π.Μολυβιάτης: Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν

    Σε απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβυς κος Πέτρος Μολυβιάτης.

    "Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί, όλα τα σπίτια που κάηκαν. Και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο.

    Όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν. Είναι γνωστό ότι η Πολιτεία έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 400 εκ.ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυροπλήκτων. Και τα 200 εκ. από αυτά έχουν διατεθεί -και ορθώς- στο νομό Ηλείας.

    Είναι επίσης γνωστό ότι η Πολιτεία έχει ανακοινώσει προγράμματα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

    Όσο για την κοινωνία, πιστεύω ότι ήταν συγκινητική - και ουσιαστική - η συμπαράστασή της.

    Περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 196.152.267 ευρώ.

    Χάρη στη γενναιοδωρία αυτή της κοινωνίας, σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με δωρεάν χρηματοδότηση από το Ταμείο. Και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται όχι με δάνεια, αλλά δωρεάν.

    Το σύνολο των σπιτιών που κατεστράφησαν ολικώς ή μερικώς είναι 1.488. Μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Και αυτό δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία αλλά στο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικίσει πριν από πολλά χρόνια.

    Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών και να υποβάλλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους.

    Στη διάθεσή τους υπάρχουν άλλωστε και 15 σχέδια προτύπων κατοικιών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό που έκανε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με το Σύνδεσμο Ελληνικών γραφείων Μελετών. Οποιος επιλέξει τα σχέδια αυτά θα έχει δωρεάν και την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη.

    Θα ήθελα, εξάλλου, να ενημερώσω την κοινή γνώμη για την κίνηση του λογαριασμού του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οπως ανέφερα το σύνολο των δωρεών είναι 196.152.267, ποσό που με τους τόκους ανήλθε σε 200.571.742,07 ευρώ.

    Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 29.575.667,53 (λεπτομερής πίνακας υπάρχει στην ιστοσελίδα www.etaea.gr).

    Το υπόλοιπο του λογαρισμού σήμερα είναι 170.996.074,54.

    Θα ήθελα, τέλος, με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω και πάλι τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου σε όλους τους δωρητές.

    [03] Συνομιλίες για την ονομασία

    Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι αντίστοιχα, είχε στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

    "Είχαμε μια σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση επί ορισμένων ενδεχόμενων για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος" δήλωσε ο κ. Νίμιτς μετά τις συνομιλίες.

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" σημείωσε.

    "Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το πρωί είχε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 August 2008 - 8:30:20 UTC