Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνησε η Γεωργία στο ειρηνευτικό σχέδιο

  • [01] Σύμφωνησε η Γεωργία στο ειρηνευτικό σχέδιο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την περιοχή της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία ανταποκρινόμενος στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που κόμισε ο Σαρκοζί, ο οποίος έφθασε στη Γεωργία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα.

    " Είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Είναι μια συμφωνία αρχών.... και εκτιμώ ότι έχουμε μια σύμπτωση αρχών", δήλωσε ο Σαακασβίλι στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

    Οι αλλαγές που έγιναν εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και σ' αυτές περιλαμβάνονται η απάλειψη της αναφοράς στις συζητήσεις του μέλλοντος του καθεστώτος της Νότιας Οσετίας, δήλωσαν από κοινού Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    Στο μεταξύ στο Τμπιλίσι βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "η εποχή της κυριαρχίας της Ρωσίας στη Γεωργία έχει περάσει".

    Τέλος ανώτατος γεωργιανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας ότι "αυτοί ξεκίνησαν τις τρομερές σφαγές" σε βάρος των Γεωργιανών σε περιοχές της Γεωργίας.

    Την απόφασή του να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Γεωργία ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. "Με βάση τον απολογισμό, πήρα την απόφαση να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να εξαναγκάσουν την γεωργιανή κυβέρνηση σε ειρήνη",επισήμανε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σεντιούκοφ."Ο στόχος της επιχείρησης επετεύχθη", πρόσθεσε."Η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε", κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Επιτελείου Στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν την διαταγή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία.

    Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε προς την ΕΕ ότι διέταξε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία,ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν γεωργιανά χωριά, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η γεωργιανή προεδρία.

    "Τρία χωριά βομβαρδίζονται", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Νάτο Παρτσχαλάτζε.

    Πρόκειται για τα χωριά Ρουίσι, Σακόρσικο και Αγκάρα, όπου επλήγη ένα ασθενοφόρο, διευκρίνισε.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εκτιμήσει την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γεωργία και αρνήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική υποστήριξη προς το Τμπιλίσι.

    "Είδαμε να αναφέρεται αυτό και την ανακοίνωση του (ρώσου προέδρου) Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τι σημαίνει αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φρέϊτο, αρνούμενος να διευκρινίσει εάν η Ουάσινγκτον εξετάζει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Γεωργία.

    Στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε την διακοπή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γεωργία "σημαντική αλλά μη επαρκή "εξέλιξη, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια στις 6 Αυγούστου.

    Εξ άλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στη Μόσχα ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών που ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποτελεί ένα "καλό νέο" και απηύθυνε έκκληση για την "εφαρμογή εκεχειρίας".

    "Ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους Ρώσους είναι ένα νέο που περιμέναμε", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την έναρξη των συνομιλιών του με το ρώσο πρόεδρο.

    "Μού είχες μιλήσει γι΄αυτό. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο που μάς επιβεβαιώνεις",τόνισε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος στον Μενβέντεφ.

    "Πρέπει να καταρτίσουμε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα ώστε η κάθε πλευρά να επιστρέψει στις θέσεις στις οποίες βρισκόταν πριν από την κρίση", υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

    Επίσης ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "φυσιολογικό" το να θέλει η Ρωσία "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ρωσοφώνων" εκτός των συνόρων της, όμως επανέλαβε πως είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική "ακεραιότητα" της Γεωργίας.

    "Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει η Ρωσία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και αυτά των Ρώσων στη Ρωσία και των ρωσοφώνων έξω από τη Ρωσία", δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο.

    "Είναι επίσης φυσιολογικό η διεθνής κοινότητα να θέλει να εγγυηθεί την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γεωργίας", πρόσθεσε.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Νικολά Σαρκοζί εκαναν έκκληση για "διεθνείς διαβουλεύσεις" σχετικά με το "μελλοντικό καθεστώς" των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Ο γάλλος πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του παρουσίασαν ένα σχέδιο από έξι σημεία για την επίλυση της ρωσογεωργιανής σύγκρουσης που προβλέπει την επιστροφή των εμπολέμων στις θέσεις που κατείχαν πριν να ξεσπάσει η κρίση.

    Τα ενεχόμενα μέρη πρέπει να δεσμευτούν ότι "δεν θα προσφύγουν στη βία", "θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες οριστικά", θα διαβεβαιώσουν "την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας", οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν " στις θέσεις όπου συνήθως σταθμεύουν", ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν "στις γραμμές που κατείχαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε ο κ. Σαρκοζί στην κοινή με τον κ. Μεντβέντεφ συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα.

    Τα έξι σημεία προβλέπουν "την έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τους τρόπους διαρκούς ασφάλειας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", τις δύο δημοκρατίες που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.

    Ο κ. Σαρκοζί παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχει "λάβει την δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας, "ένα σημείο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης".

    Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι "ο δρόμος είναι ελεύθερος προς μια σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στη Νότια Οσετία" εκτιμώντας ότι "όλα εξαρτώνται από το Τμπιλίσι" όπου πρόκειται να πάει αργότερα σήμερα ο κ. Σαρκοζί -η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ- για να συνεχίσει τη μεσολάβησή του.

    Τέλος ο κ. Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι η Γεωργία ψεύδεται και δεν τήρησε την εκεχειρία που η ίδια είχε ανακοινώσει.

    Οι δύο όροι

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι να μετακινήσει η Γεωργία τα στρατεύματά της στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

    "Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα μιας οριστικής διευθέτησης αν εκπληρωθούν δύο όροι", δήλωσε ο Μεντβέντεφ πριν από τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    "Πρώτον, τα γεωργιανά στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και να αποστρατιωτικοποιηθούν εν μέρει. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν την προέλασή τους στη Γεωργία, κατόπιν διαταγής του προέδρου Μεντβέντεφ, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο γεωργιανός υπουργός Τεμούρ Γιακομπασβίλι δήλωσε επίσης σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν να προχωρούν μέσα στο γεωργιανό έδαφος, αλλά δεν αποσύρονται.

    Νωρίτερα ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίτζε είχε δηλώσει πως η Γεωργία χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πως θα παραμείνει "προετοιμασμένη για όλα" μέχρι η Μόσχα να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

    Στη Μόσχα, ένας υψηλόβαθμος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία είχε στόχο "να εξασθενήσει" το στρατιωτικό δυναμικό του Τμπιλίσι ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί στις αποσχισθείσες φιλορωσικές γεωργιανές επαρχίες.

    "Τα μέτρα διατήρησης της ειρήνης που η εφαρμογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν στόχο να εξασθενήσουν το στρατιωτικό δυναμικό του επιτιθέμενου μέχρις ένα επίπεδο που δεν θα του επιτρέπει να σκεφτεί να επαναλάβει τις απόπειρές του να καταλάβει" τη Νότια Οσετία, δήλωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη

    H συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Νότια Οσετία, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ταυτόχρονα δε επεσήμανε ότι η μη προσφυγή στη βία, ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός κι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών σε δήλωσή της μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού εκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο τόνισε:

    «Καλωσορίζουμε τη χθεσινή θετική εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια ουσιαστική προσπάθεια οριστικής διευθέτησης του προβλήματος, προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Όσον αφορά τη γενικότερη στάση της Ελλάδας, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής.

    Η περιοχή του Καυκάσου είναι μια πολύπλοκη, γεωπολιτικά πολύ σημαντική και ευπαθής περιοχή. Η σταθερότητά της είναι ζωτική όχι μόνον για την περιφερειακή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Γι' αυτό, κάθε χειρισμός εκεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σωφροσύνη. Η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Υπήρξαν εμφανώς εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι να μη συνεχιστεί. Επείγει λοιπόν η συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. Η μη προσφυγή στη βία ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Η στάση της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, καθώς και ως η επόμενη Προεδρία του ΟΑΣΕ, διαμορφώνεται στη βάση αυτών των αρχών και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των εξελίξεων σε κάθε τους παράμετρο, καθώς και σε συνεννόηση με εταίρους, φίλους και συμμάχους. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Ν. Σαρκοζί. Η άμεση και αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Γαλλίας αξίζει συγχαρητηρίων. Είναι προφανές ότι ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και είμαστε σε ετοιμότητα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η πρώτη αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα αεροσκάφος C-130. Αποφασίστηκε, επίσης, η διάθεση οικονομικής βοήθειας ύψους 100.000 ευρώ, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για την ανακούφιση των προσφύγων της Νοτίου Οσετίας που κατευθύνονται προς το Βορρά. Θέλω, τέλος, να προσθέσω ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών, προβαίνοντας άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες».

    Αποστολή ελληνικής βοήθειας

    Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 14:00 ώρα Ελλάδος, είχε προγραμματισθεί η αναχώρηση ελληνικού αεροσκάφους C-130 που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία.

    Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 August 2008 - 14:30:18 UTC