Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες για την ονομασία

  • [01] Συνομιλίες για την ονομασία

    Όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις αύριο, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

    Η συνάντηση με την πλευρά της FYROM θα πραγματοποιηθεί το πρωί.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται απο τον Μαρτίν Προτουγκέρ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

    Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα μετέχει ο κύριος διαπραγματευτής της Ελλάδος πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

    Προκλήσεις από τον Ν. Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή στον μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζητά από αυτόν, να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και "ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων "Νντέβνικ".

    Η εφημερίδα, που δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα αυτό, προβάλλει αποσπάσματα της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    "Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία- και έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας", αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή αυτή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.

    "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Νντέβνικ", αιτιολογώντας στον κ. Νίμιτς για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, αναφέρει ότι "δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα, μεταξύ εκκλησίας και κράτους".

    "Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για τηνμακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ΄ ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα κάθε χώρας να διαμορφώνει αυτή τη λειτουργία του εσωτερικού της συστήματος. Μόνο στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ, να αντιληφθείτε την έγερση του ιδιαιτέρως ευαίσθητου και πολύ σημαντικού, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτού ζητήματος", αναφέρει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Εκτός αυτού, ο κ. Γκρούεφσκι, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον κ. Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    "Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονας μας , χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου'' Μέγας Αλέξανδρος'', να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Εκτός της εφημερίδας "Ντνέβνικ" στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς, αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1", ο οποίος μετέδωσε ακόμη ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, ζητά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη".

    Πέραν αυτής της επιστολής, ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Ντνέβνικ", απέστειλε και νέα επιστολή στον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , με την οποία "τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες".

    Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες στον τύπο της ΠΓΔΜ για νέες επιστολές του πρωθυπουργού της γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον προσωπικό του απεσταλμένο για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

    «Γραφικότητες...».

    Δήλωση Μ. Καρακλιούμη

    "Αστεία", χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη όσα ζητά με την επιστολή προς το Μ.Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Το μόνο θέμα προς συζήτηση με την γείτονα χώρα είναι το θέμα του ονόματος. Εμείς λέμε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, λέμε όχι σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας, επανέλαβε η Μαρία Καρακλιούμη.

    Η κα Καρακλιούμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται και σε αυτό το ζήτημα με βάση το εθνικό συμφέρον κι υπενθύμισε την στάση του κ. Παπανδρέου πριν την Σύνοδο του Βουκουρεστίου, καθώς και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πεί ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να απαντήσει στην επιστολή που του είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, διότι "αν απαντούσε θα αποδεχόταν ότι στο τραπέζι του διαλόγου, εκτός από το θέμα της ονομασίας, υπάρχουν κι άλλα θέματα".

    Η κα Καρακλιούμη είπε ότι δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε Κυριακάτικη εφημερίδα, όπου, μεταξύ άλλων ο Α. Μιλόσοσκι είπε ότι "για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε διάλογο σε θέματα εκτός της ονομασίας".

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ως θέση πως "η Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να φύγει από το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ".

    Εξ άλλου, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, η Μ. Καρακλιούμη είπε ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμος να εκφράσει την άποψη του ΠΑΣΟΚ με γνώμονα το εθνικό καλό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 18:30:13 UTC