Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας
  • [02] Ενιαία κάρτα υγείας για τους ασφαλισμένους
  • [03] "Ελλειψη πολιτικής για πυρκαγιές"
  • [04] "Καλοδεχούμενες οι εκλογές"
  • [05] "Εναλλακτική διέξοδος"

  • [01] Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

    Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εορτάζεται σήμερα, με την καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλιας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Μήνυμα Κ.Καραμανλή

    "Η Ελλάδα σήμερα έχει τις δυνατότητες να στοχεύσει ακόμη πιο ψηλά, να πάει πιο μπροστά. Τις δημιουργήσαμε τα χρόνια που πέρασαν, όλες και όλοι μαζί με σκληρή προσπάθεια και θυσίες αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα. Σήμερα και τα χρόνια που έρχονται συνεχίζουμε στο δρόμο που μαζί ανοίξαμε και σταθερά ακολουθούμε. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας.Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Το δρόμο της προοπτικής, του μέλλοντος.Το δρόμο που οδηγεί αποδεδειγμένα στην Ελλάδα των κοινών οραμάτων μας".

    Τις ανωτέρω επισημάνσεις κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την 34η επέτειο από την αποκάτασταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παράλληλα δε τονίζει πως πρέπει να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού και ακόμη να εργαζόμαστε "συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απβ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

    Στο μηνυμά του ο Κώστας Καραμανλής τονίζει:

    "Η 24η Ιουλίου, όπως κάθε ιστορική επέτειος, είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος.

    Τιμούμε σήμερα τους πολλούς γνωστούς και τους πολύ περισσότερους αφανείς αγωνιστές του αντιδιδακτορικού αγώνα. Τους πολίτες του κόσμου που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στα δύσκολα χρόνια. Τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης. Θυμόμαστε πάντα και τιμούμε τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας. Υπογραμμίζουμε ότι σταθερός στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου και το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους κατοίκους της.

    Τον Ιούλιο του β74, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σήκωνε στους ώμους του τις προσδοκίες των Ελλήνων και τις προκλήσεις των καιρών, η χαώδης εσωτερική κατάσταση καθιστούσε τις δυνατότητες της Ελλάδας ουσιαστικά ανύπαρκτες. Όλες και όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, με εθνική υπευθυνότητα και πολιτική ωριμότητα, με πίστη στις δυνατότητές μας και εμπιστοσύνη μεταξύ μας, με συλλογική προσπάθεια, τα καταφέραμε. Αποκαταστήσαμε τη Δημοκρατία. Χτίσαμε στέρεες θεσμικές βάσεις, που την καθιστούν ακλόνητη και διασφαλίζουν πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Συγκροτήσαμε μια σύγχρονη συντεταγμένη και ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Βγάλαμε την χώρα από την διεθνή απομόνωση και την καταστήσαμε ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε χώρα - υπόδειγμα για όλους τους γείτονές της σε παράγοντα ειρήνης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

    Σήμερα, με βάση και εφαλτήριό μας το πολύτιμο κεκτημένο των 34 χρόνων δημοκρατικού βίου, σε μια συγκυρία δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο, σε μια κρίσιμη καμπή για τον Τόπο και την ελληνική κοινωνία, καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τη βούλησή μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Να παραμερίσουμε οτιδήποτε δημιουργεί προσκόμματα στην κοινή μας πορεία. Να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες,διαχειριστές της πολύτιμης παρακαταθήκης που μας κατέλιπαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας, γνωρίζουμε ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες αμφισβήτησης των θεσμών και ισοπέδωσης των πάντων, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού, μόνον κινδύνους επιφυλάσσουν.

    Η ιστορική μνήμη και διδαχή μας προτρέπουν να προκρίνουμε πάντα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Να εργαζόμαστε, συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απβ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

    Μήνυμα Δ.Σιούφα

    "Κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινή υποχρέωση είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Πανβ απβ όλα, να δώσουμε στη νέα γενιά τα εφόδια που χρειάζεται για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα".

    Αυτά τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Στο μήνυμά του ο Δ. Σιούφας επισημαίνει:

    "Η 24η Ιουλίου είναι Ημέρα της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους πεσόντες στις μάχες της Κύπρου.

    Ανανεώνουμε, ταυτόχρονα, τη δέσμευσή μας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο, διαρκή ενδυνάμωση της εθνικής συνεννόησης, της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας.

    Στα 34 χρόνια που πέρασαν, η Ελλάδα πέτυχε την ένταξή της στην τότε Ε.Ο.Κ., την ένταξή της στην Ο.Ν.Ε., τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, τη σφυρηλάτηση της εθνικής συμφιλίωσης.

    Στο διάστημα που διανύουμε κοινή υποχρέωση είναι η συνένωση των δυνάμεών μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών, την προστασία του περιβάλλοντος.

    Κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινή υποχρέωση είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Πανβ απβ όλα, να δώσουμε στη νέα γενιά τα εφόδια που χρειάζεται για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

    Η ιστορική εμπειρία καταδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε.

    Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου. Μήνυμα Δημοκρατίας. Μήνυμα συμπόρευσης για το εθνικό, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον. Μήνυμα ενότητας γύρω από αρχές, αξίες και ιδανικά".

    Μήνυμα ΚΚΕ

    Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό να τιμάται η πτώση της χούντας, όταν στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν ανάμεσα σε άλλα: Κηρύσσονται παράνομες εννέα απεργίες στις δέκα. Βασιλεύει η τρομοκρατία που ασκούν η εργοδοσία και το κράτος στους τόπους δουλειάς. Έχει καταργηθεί κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα και έχει αντικατασταθεί με τον όρο ευκαιρία. Θωρακίζονται συνεχώς οι κρατικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής. Οξύνεται ο αντικομμουνισμός, τονίζει το ΚΚΕ.

    Το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα είναι άμεση. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών, κόντρα στη διαχείριση και το μασκάρεμα του πολιτικού συστήματος, αναφέρει.

    Μήνυμα Γ.Καρατζαφέρη

    "Όχι ξανά άλλοθι, για ένα ενδεχόμενο νέο εξοβελισμό της Δημοκρατίας από ξένους και ενδεχομένως ημέτερους σφετεριστές,όχι ένστολους αυτή τη φορά", τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στο μηνυμά του ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει:

    "Είναι σίγουρο ότι όσοι, 34 χρόνια πριν, τέτοια ημέρα, έβγαιναν στους δρόμους, με αναμμένα κεριά να υποδεχτούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και λίγο αργότερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν περίμεναν 34 χρόνια μετά, ο πολιτικός κόσμος να έχει περιπέσει σε τόσο μεγάλη ηθική κατάπτωση, που μοιραίως και δυστυχώς, αντανακλάται στη Δημοκρατία.

    Είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα των Νέων πολιτικών και των Νέων κομμάτων, να αποδράσουν από το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον και με συντονισμένες προσπάθειες, να απαλλάξουν την πολιτική ζωή από παρασιτικές πράξεις και να αναλάβουν την υψίστη τιμή της Ανελίξεως της Δημοκρατίας, στο βαθμό τουλάχιστον, που είχαμε οραματιστεί όλοι ή σχεδόν όλοι, εκείνο το ΜΕΓΑΛΟ βράδυ, των ΜΕΓΑΛΩΝ Προσδοκιών της 23ης προς 24ης Ιουλίου 1974.

    Όχι ξανά άλλοθι, για ένα ενδεχόμενο νέο εξοβελισμό της Δημοκρατίας από ξένους και ενδεχομένως ημέτερους σφετεριστές, όχι ένστολους αυτή τη φορά".

    [02] Ενιαία κάρτα υγείας για τους ασφαλισμένους

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών κ.Κ.Χατζηδάκη έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν ο υπουργός θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το χάρτη συχνοτήτων για την πλήρη (οριστική) ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος και το χάρτη συχνοτήτων αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο,δεδομένου ότι για το θέμα αυτό ο Κ.Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος θα αναφερθούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι υπουργοί συναντώνται τακτικά και έχουν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημερώνουν για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

    Ενιαία κάρτα υγείας

    Συνεργασία με τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για την κάρτα ασφάλισης και υγείας που προωθείται.

    Η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο κάθε πολίτης έχει υποχρεωτικά τον ''μοναδικό αριθμό'' για την κοινωνική του ασφάλιση και με τη συνεργασία που θα υπάρξει με το υπουργείο Υγείας αυτός ο αριθμός και η κάρτα των ασφαλισμένων θα μετατραπούν σε μια κάρτα ασφάλισης και υγείας.

    Πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο ανέφερε η κ. Πετραλιά που θα οδηγήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό του συστήματος και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους Ελληνες πολίτες.

    Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι Ελληνες πολίτες θα συνοδεύονται από το ξεκίνημα της ζωής του από μια ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες .

    Το έργο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και ήδη έχουμε αναθέσει ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος στους συνεργάτες μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρειες.

    Η ατομική ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ασφάλισης θα έχει, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη λειτουργία και του ασφαλιστικού και του υγειονομικού συστήματος, αφού θα τελειώσουν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις και οι άσκοπες ιατρικές πράξεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ο κ. Αβραμόπουλος υπολόγισε ότι μετά από δυο μήνες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι κλείνουν τα χειρουργεία στα νοσοκομεία το καλοκαίρι, ανέφερε ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες οι οποίες επαναλήφθηκαν και σήμερα το πρωί μετά από μακρά σύσκεψη, ώστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να μην προκύψει πρόβλημα.

    Πρέπει όμως, πρόσθεσε, με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουμε στην κάλυψη όλων των ανοιχτών υποθέσεων και κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα αλλά είμαστε σε διαρκή εγρήγορση είπε χαρακτηριστικα ο υπουργός Υγείας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια από τον κ. Αλογοσκούφη για τις προσλήψεις, ο κ. Αβραμόπουλος ότι τα τελευταία δυο χρόνια προχωρήσαμε στην πρόσληψη 6.500 νοσηλευτών, αλλα απομένουν ακόμη πολλές προσλήψεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει ήδη οι διαδικασίες.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο Αττικό νοσοκομείο, σημείωσε ότι είναι απορίας άξιο γιατί ηγέρθη ζήτημα αφού πριν από δυο χρόνια εργάζονταν εκεί 560 άτομα και ήδη έχουν φτάσει τα 1.300.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ που θα θέσει τα θεμέλια για το νέο ΕΣΥ. Δουλεύουμε είπε πολύ σκληρά γι αυτό, σημειώνοντας ότι έπρεπε να καλυφθούν πολλές από τις ανάγκες που κληροδοτήθηκαν στην κυβέρνηση αυτή και προσθέτοντας πως χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός για να υλοποιηθεί η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί.

    [03] "Ελλειψη πολιτικής για πυρκαγιές"

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις πυρκαγιές και επικαλούμενος,ταυτόχρονα, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων καθώς και έλλειψη δασοπροστασίας και παρατηρητηρίων στα δάση δήλωσε ότι "θα ακούσουμε και φέτος τις περσινές ανοησίες περί ασύμμετρων απειλών".

    "Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε πολιτική πρόληψης,ούτε πολιτική καταστολής των πυρκαγιών,ούτε αποκατάστασης των καμένων περιοχών", πρόσθεσε και επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση για αναβολή προληπτικής αποστολής πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατός ο έγκαιρος έλεγχος της πυρκαγιάς στην Ρόδο.

    "Τεράστιο σκάνδαλο" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ "τον περιορισμό δυνατοτήτων οικογενειών να εντάσσουν τα παιδιά τους στις προνοιακές δομές των δήμων".

    Αναφερόμενος σε θέματα Υγείας,ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,καθώς και στα "κλειστά" κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να "δουν σοβαρά τις ελλείψεις" και να προχωρήσουν σε "σοβαρή χρηματοδότηση της Υγείας".

    Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "φέτος 70.000 άτομα που το ελάμβαναν κανονικά, θα χάσουν το επίδομα γιατί η κυβέρνηση, πολύ πιθανόν σκόπιμα,αρνείται να αναπροσαρμόσει τα κλιμάκια ΕΚΑΣ".

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου κάλεσε σε άμεση αναπροσαρμογή των κλιμακίων και υπενθύμισε ότι το "ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές θα διευρύνει τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ".

    "Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να κάνει τη δουλειά του για να κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση που έρχεται και, αυτό θα το κάνει,μιλώντας για τα προβλήματα του πολίτη, εκθέτοντας τις απόψεις του και τις προγραμματικές του προτάσεις, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται".

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση "αν σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του να αναθεωρήσουν την εκτίμηση περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές,όπως ζήτησε ο κ. Βερελής".

    "Ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο ζήτημα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) επικρίνοντας ταυτόχρονα τον Υπουργό Παιδείας ότι "χρησιμοποιεί το υπουργείο του ως σωσίβιο για την κυβέρνηση".

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατίθεται μέσα σε ένα περιβάλλον υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχών παραχωρήσεων προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έπρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της δημόσιας τριτοβάθμιας - εν προκειμένω- εκπαίδευσης καθώς και επίλυση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης ζήτησε την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής αξιολόγησης και πιστοποίησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "ζητά να κλείσουν όσα ΚΕΣ δεν πληρούν τα πολύ αυστηρά κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε την κυβέρνηση για "συνέχιση της τακτικής εκποίησης του δημοσίου ελέγχου της διαχείρισης των λιμενικών υποδομών",επαναφέροντας, παράλληλα, το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για "άμεση κατάθεση στην Βουλή όλων των τεχνικών και οικονομικών προσφορών,ενστάσεων και πρακτικών για τους διαγωνισμούς ΟΛΠ και ΟΛΘ".

    Ερωτηθείς για τον ΟΣΕ,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η χώρα χρειάζεται σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρόμων,το οποίο δεν διαθέτει και δεν θα αποκτήσει με την σημερινή κυβέρνηση λόγω της πολιτικής της,ενώ θα το αποκτήσει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε,επίσης,ότι η χρόνια κακοδιαχείριση του ΟΣΕ και η εκτίναξη του χρέους του τα τελευταία χρόνια "με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί απολύσεις".

    Συνέντευξη Τύπου για προνοιακές δομές των δήμων

    Για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένα των προνοιακών δομών της Αυτοδιοίκησης κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση, σε συνέντευξή τους, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέμα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης και η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Οπως ανέφεραν τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Απασχόλησης, αμφισβητούνται πλήρως ως προς τη λειτουργία και την αποστολή τους ισχυρές δομές κοινωνικής μέριμνας που διαμόρφωσε μέχρι το 2004 το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το δίκτυο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικής μέριμνας, για την υποστήριξη της γυναίκας, του παιδιού και των ηλικιωμένων.

    Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζει όλο το σύστημα διαχείρισης των προνοιακών δομών (βρεφικοί ή παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" κ.α.), μειώνει τις χρηματοδοτήσεις, αλλάζει το σύστημα προσδιορισμού των δικαιούχων και τελικά μειώνει τους χρήστες.

    Οπως υποστήριξε η κ. Χριστοφιλοπούλου "το πλήγμα στην πρόνοια θα έχει άμεση επίπτωση στην απασχόληση των γυναικών".

    [04] "Καλοδεχούμενες οι εκλογές"

    Διήμερη περιοδεία στο Κιλκίς πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς, ενώ στη συνέχεια θα κάνει αρέμβαση σε εκδήλωση της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ με θέμα: «Το πρόβλημα της διατροφής και οι λαϊκές ανάγκες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς.

    Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και τα εργοστάσια «ΦΑΙΔΩΝ» και «TORRE».Το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    "Καλοδεχούμενες οι εκλογές όποτε και αν γίνουν"

    Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της Ζήμενς στην Ελλάδα εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη σημερινή συνάντησή της με το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Εξ άλλου,απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών η κα Παπαρήγα είπε ότι είναι καλοδεχούμενες όποτε και αν γίνουν και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ "δεν πρόκειται να σοβατίσει το πολιτικό σύστημα", καθώς το σύστημα "έχει καλούς σοβατιστές,τον κ.Αλαβάνο,τον κ. Τσίπρα...".

    Σχετικά με τη Ζήμενς η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλες τις θέσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Siemens στην Ελλάδα,κατ' αρχήν στη Θεσσαλονίκη,όπου εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία για τους δικούς της προγραμματικούς στρατηγικούς σκοπούς έχει αποφασίσει να το κλείσει, ένα σύγχρονο εργοστάσιο με εργαζόμενους υψηλής τεχνογνωσίας".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται και τις θέσεις εργασίας των υπολοίπων εργαζομένων στις διάφορες επιχειρήσεις του κλάδου,βλέποντας ότι αυτή την περίοδο με το πολιτικό παιχνίδι που παίζουν τα άλλα κόμματα, όπου στο όνομα των σκανδάλων υψώνουν ορισμένους περίεργους τόνους, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων και κυρίως για το δικαίωμα στη δουλειά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη ως θεσμός. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι δικαστές και δέχομαι ότι υπάρχουν δικαστές οι οποίοι λειτουργούν, εν πάση περιπτώσει, χωρίς να δέχονται τις πιέσεις της εξουσίας, αλλά η δικαιοσύνη λειτουργεί μέσα σε ένα αντιλαϊκό αντεργατικό πλαίσιο και κάτω από πιέσεις και με ιδεολογικά κριτήρια".

    Στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε:

    "Υπάρχουν δυο πεδία.Το ένα πεδίο είναι οι αλλαγές που θέλουν ορισμένα κόμματα στην πρόσοψη του συστήματος και του δικομματικού πολιτικού συστήματος και γενικότερα αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να αλλάξει μόνο η πρόσοψη.Κυρίως μας ενδιαφέρει να δεχτεί πλήγματα,ρήγματα,αυτό το πολιτικό σύστημα. Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει πριν απ' όλα η αναδιοργάνωση, η ανασύνταξη και η δύναμη του κινήματος. Οι εκλογές, καλοδεχούμενες είναι όποτε έρθουν. Σημασία έχει με τι κριτήρια θα ψηφίσει ο λαός. Εμείς δεν πρόκειται να σοβατίσουμε το πολιτικό σύστημα. Έχει καλούς σοβατιστές, τον κ. Αλαβάνο, τον κ. Τσίπρα?"

    [05] "Εναλλακτική διέξοδος"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας μαζί με τους Στ. Παπά και Κ. Ήσυχο, μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, αποτελούμενη από τους Νταρίο Βίβας, βουλευτή και μέλος της ηγεσίας του κόμματος και τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Ροντρίγκο Τσάβες.

    "Οργανώνουμε στη χώρα μας, ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 12 Οκτώβρη, μια συνάντηση αριστερών κομμάτων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ανιχνεύοντας δρόμους, εναλλακτικές διεξόδους και συζητώντας για την ανάγκη βαθιών αλλαγών και μετασχηματισμών στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στον 21ο αιώνα. Για μας, αυτές οι συναντήσεις αλλά και η παρακολούθηση των εξελίξεων είναι κάτι πολύ σημαντικό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανιχνεύσουμε εναλλακτική διέξοδο στην κρίση που περνάει σήμερα η χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Να βγουν όλα στο φως"

    Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την υποθεση Siemens και να βγουν όλα στα φως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της Siemens.

    "Η Siemens δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρη απέναντι στους εργαζόμενους της όσο γενναιόδωρη φάνηκε τουλάχιστον απέναντι στην εξουσία και τα πολιτικά της στελέχη", είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι σήμερα κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες στη Siemens και κινδυνεύουν γιατί η μητρική εταιρία έχει αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση και να μειώσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη χώρα μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ωστόσο είπε, έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανη να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και που πηγαίνει στην καμμένη Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να κάνει φιέστες νεολαίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε, ότι ο κ. Αλογοσκούφης αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες και δοκιμασμένες συνταγές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι η κοινωνική κρίση θα μετατραπεί αργά ή γρήγορα σε έκρηξη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης του πραξικοπηματία Δημήτρη Ιωαννίδη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Η δημοκρατία έχει το μεγαλείο να συγχωρεί, όχι όμως να λησμονεί, όχι να ξεχνά. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά δεν ξεχνάμε ούτε τους υπαίτιους, ούτε τις αιτίες για τόσους θανάτους. Σήμερα, βεβαίως, κανείς από αυτούς δεν είναι επικίνδυνος. Η δημοκρατία έχει θωρακιστεί, έχει όμως άλλου είδους απειλές και πρέπει να φροντίζουμε προκειμένου να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μη διαβρώνεται η δημοκρατία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 July 2008 - 8:30:23 UTC