Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων
  • [02] Συνελήφθη ο Κάρατζιτς
  • [03] "Να βγουν όλα στα φως"
  • [04] Οχι στην τροπολογία

  • [01] Αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

    Την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ενέκρινε ομοφώνως η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις και πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το περιβάλλον θα προστατευτεί και το κοινωνικό σύνολο.

    Στόχος είναι να κλείσουν 3.000 χωματερές και να περάσουμε στην εποχή της επεξεργασίας των σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 35.000 στρέμματα για άλλες χρήσεις, ακόμη και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τόνισε ότι θα διαμορφωθούν φορείς που θα διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα από τους ΟΤΑ, είτε ως σύνδεσμοι, είτε ως ΑΕ και δίνεται η δυνατότητα για συμβάσεις παραχώρησης ή ακόμη και ΣΔΙΤ.

    Μέχρι το τέλος του 2008, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι να έχει προχωρήσει το θέμα ώστε να μην είμαστε ούτε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα στην Κερατέα και το Γραμματικό ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην στρωθούν καν σκουπίδια, καθώς τα επόμενα δύο χρόνια δίνεται η δυνατότητα και υπάρχει σχεδιο για εργοστασιακή λύση.

    Για λίγα χρόνια, δηλαδή, θα δημιουργηθούν ΧΥΤΑ και στη συνέχεια θα μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ενώ σχεδιάζονται και κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα υπολείμματα να μην θάβονται.

    Πρέπει μέχρι το 2020 να έχει λυθεί το θέμα εντελώς, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος ανέφερε ότι το κλείσιμο των χωματερών σημαίνει και το άνοιγμα νόμιμων χώρων για τους ΧΥΤΑ, υπολογίζονται δε ότι μεχρι το τέλος του 2008 θα έχουν κλείσει 2.500 και θα απομένουν 490.

    Με αυτή τη μεγάλη πρόοδο, είπε ο κ. Νάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα έχουμε επιχειρήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην επιβληθούν πρόστιμα.

    Ο Π. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για το απαισιόδοξο σενάριο, καθώς ο στόχος είναι να κλείσουν και οι υπόλοιπες 490 χωματερές.

    Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόοδος και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του θέματος τότε δεν είναι υποχρεωτικό να επιβληθούν πρόστιμα ή να χαθούν και πόροι.

    Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι περνάμε σε άλλη εποχή για τη χώρα μας, καθώς ελήφθη απόφαση να προχωρήσουμε σε σύγχρονες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων και να δημιουργηθούν σύντομα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

    Οι εγκαταστάσεις κι όλη η διαδικασία στηρίζονται στη μελέτη που εκπονήθηκε επί σειρά μηνών και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, είπε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι προχωρούμε αμέσως στην κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων και θα συνεχίσουμε με άλλα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.

    [02] Συνελήφθη ο Κάρατζιτς

    Η διαδικασία για την παράδοση του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο δικαστήριο της Χάγης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Η προκαταρκτική ανάκριση του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας ολοκληρώθηκε στις 3:00 τα ξημερώματα και ξεκίνησε η διαδικασία εξακρίβωσης της ταυτότητάς του με τη μέθοδο του DNA, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995, θα μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συμφώνως προς τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ο σέρβος εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.

    "Ο ανακριτής, καθ' όσα γνωρίζω, έχει ήδη λάβει μια απόφαση (...) οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά του υπάρχουν" σύμφωνα με το νόμο για τη συνεργασία με το ΔΠΔ, δήλωσε ο Βούκτσεβιτς.

    Σύμφωνα με το σερβικό δίκαιο, η προκαταρκτική ακρόαση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία που οδηγεί στην έκδοση του υπόπτου προς το ΔΠΔ.

    Ο δικαστής πρέπει στη συνέχεια, μέσα σε προθεσμία τριών ημερών, να αποφασίσει αν ο κατηγορούμενος εκπληρώνει ή όχι τις προϋποθέσεις για να προσαχθεί στο δικαστήριο της Χάγης. Ο Κάρατζιτς μπορεί, μέσα σε τρεις ημέρες, να καταθέσει προσφυγή εναντίον αυτής της απόφασης. Μια επιτροπή δικαστών για τα εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι έχει από την πλευρά της προθεσμία τριών ημερών για να αποφανθεί αναφορικά με ένα τέτοιο αίτημα. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος δεν έχει καμιά άλλη προσφυγή στη διάθεσή του και το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί τότε να πάρει την απόφαση για την μεταφορά του τελευταίου στο ΔΠΔ.

    Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης των σερβικών δικαστικών αρχών.

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, συνελήφθη χθες στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόριτς Τάντιτς επισήμως.

    Ωστόσο, ο συνήγορος του Κάρατζιτς είπε ότι ο πελάτης του δήλωσε ότι "συνελήφθη την Παρασκευή σε ένα λεωφορείο" στο Βελιγράδι και έκτοτε τον κρατούσαν "σε ένα κελί". Ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε "φάρσα" την όλη υπόθεση και έκανε χρήση του δικαιώματός του να μη μιλήσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Ο Βούγιακιτς είπε εξάλλου ότι ο 63χρονος Κάρατζιτς, ο οποίος εξετάστηκε από γιατρό, "ήταν ήρεμος και αξιοπρεπής" κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε μια ειδική μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου που εξετάζει εγκλήματα πολέμου εν αναμονή της παράδοσής του στη Χάγη.

    "Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζούσε εδώ και αρκετό καιρό στο Νέο Βελιγράδι, δεν κρυβόταν και συνεργαζόταν σε ιατρείο εναλλακτικής ιατρικής", δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, στο Βελιγράδι, ο γενικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Βλάντιμιρ Βουκτσέβιτς και ο επικεφαλής της επιτροπής για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρασίμ Λιάγιτς.

    Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι ο Κάρατζιτς χρησιμοποιούσε το όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς.

    Ο γενικός εισαγγελέας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία πρόσφατη που Κάρατζιτς, στην οποία ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας είναι εμφανώς αδυνατισμένος, φέρει γένια και φυσιογνωμικά δεν θυμίζει τον Κάρατζιτς της περιόδου του πολέμου στη Βοσνία.

    Ο Βούκτσεβιτς δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμμετοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Κάρατζιτς.

    Οι υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας λειτούργησαν σε απόλυτη μυστικότητα, παρακολουθώντας τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη εδώ και αρκετές εβδομάδες, ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

    Ο Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική και αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική το 1989 όταν εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά την διάρκεια του πολέμου ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Κάρατζιτς κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Αντιδράσεις στο Βελιγράδι

    Δεκάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα έξω από το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και κατά του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου απώθησαν τους διαδηλωτές χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου όταν διαδηλωτές αντιδρώντας στη σύλληψη του Κάρατζιτς επιτέθηκαν φραστικά σε αστυνομικούς. Δέκα άτομα συνελήφθησαν.

    Από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) που χαρακτήρισε "ειδεχθή" την είδηση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς. Ο γενικός Γραμματέας του Ριζοσπαστικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τον Κάρατζιτς "σύμβολο του πατριωτισμού" και δήλωσε ότι "η σύλληψη του οδηγεί στον αφανισμό της Σερβίας".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε σήμερα το πρωί, από τις Βρυξέλλες, ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς αποτελεί απόδειξη ότι η Σερβία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ευρωπαϊκό της μέλλον.

    "Με τη σύλληψη του Κάρατζιτς έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση", αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς

    Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

    Σε ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (το κόμμα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει σεβαστό τόσο η εθνική όσο και η διεθνής νομοθεσία, ωστόσο σημειώνει ότι το κόμμα εξακολουθεί να αντιτίθεται στην έκδοση Σέρβων πολιτών, παρά το γεγονός ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι μεταξύ των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ωστόσο, πως "οι μεταρρυθμίσεις στους νόμους και οι συνταγματικές λύσεις που δόθηκαν από το 2000 έως σήμερα, έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις για εκδόσεις (πολιτών)".

    Σημειώνεται δε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας θα εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη ο Κάρατζιτς και θα ζητήσει να πληροφορηθεί και ο σερβικός λαός τόσο για την ίδια τη σύλληψη όσο και για τις συνθήκες της παραμονής του στη Σερβία υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

    Έκπληκτος από τη σύλληψη του Κάρατζιτς δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος "Νέα Σερβία", Βέλιμιρ Ίλιτς.

    Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη Σερβία ένα βήμα εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο κ. Ίλιτς, ο οποίος αναρωτήθηκε, ωστόσο, "τι θα φέρει σε εμάς η Ε.Ε.". Σύμφωνα με τον κ. Ίλιτς, "η τελευταία επαναστατική ενέργεια της Σερβίας ήταν το να κρύψει τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς. Αναρωτήθηκε δε "γιατί οι (διεθνείς) υποχρεώσεις απέναντι στη Σερβία δεν εκπληρώνονται, όταν οι σερβικές αρχές εκπληρώνουν τις δικές τους".

    Στον αντίποδα, την είδηση της σύλληψης του Κάρατζιτς χαιρέτισε το Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται- μεταξύ άλλων- ότι αυτός είναι "ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια και να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα των πολιτών της Σερβίας".

    Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η Σερβία, σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "Οι πολίτες της Σερβίας υπήρξαν επί χρόνια όμηροι της πολιτικής του Μιλόσεβιτς και των καταζητούμενων από τη Χάγη, που διαφεύγοντας τη σύλληψη διακύβευαν τα συμφέροντα του σερβικού λαού".

    Διεθνείς αντιδράσεις

    "Η Σερβία σταθερά κλείνει το κεφάλαιο του προβληματικού παρελθόντος και μπαίνει με μια νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή της πορεία. Και αυτό κατά την άποψή μας είναι ιδιαίτερα θετικό. Η Ελλάδα όπως ξέρετε, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις αυτή την πορεία της Σερβίας", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη σύλληψη Κάρατζιτς.

    "Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ - ΕΕ συνέλαβε και ετοιμάζεται να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στο παράνομο και ανυπόληπτο, όπως αποδείχτηκε όλη αυτή την περίοδο, δικαστήριο της Χάγης. Είναι το ίδιο δικαστήριο που έχει την ευθύνη για τον εγκλεισμό και θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς, επειδή τόλμησε να αντισταθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: "Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να ήταν ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ και οι τότε πρωθυπουργοί της ατλαντικής συμμαχίας, για τα μαζικά εγκλήματα σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, για την απόσχιση του Κοσόβου και την έξαρση του εθνικισμού και των απειλών για την ειρήνη που ζούμε σήμερα στη περιοχή".

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μου, χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή για τα θύματα" τη σύλληψη, το βράδυ της Δευτέρας, του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία στη Βοσνία.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη σύλληψη αυτή αποδίδεται σεβασμός στα θύματα των εγκλημάτων που έγιναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    "Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

    Η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς πρέπει να είναι "αμερόληπτη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. "Η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ρ. Κάρατζιτς αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση" της Σερβίας ... Ελπίζουμε ότι η έρευνα και η δίκη της περίπτωσης Κάρατζις θα έχουν αμερόληπτο χαρακτήρα", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Η Ολλανδία, μια χώρα που μπλοκάρει την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε απόψε το "πελώριο βήμα προς τα εμπρός" που έκανε το Βελιγράδι με τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε απόψε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και δήλωσε ότι η σύλληψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για "ένα καλύτερο μέλλον για τη Σερβία".

    Τέλος, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποφασίσει ότι η Σερβία "συνεργάζεται πλήρως" με τη διεθνή κοινότητα μετά τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, επιτρέποντας έτσι την απεμπλοκή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Πρέπει να μιλήσουμε τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα πει ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία", δήλωσε Χαβιέρ Σολάνα στις Βρυξέλλες.

    Η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά υπάρχουν και άλλοι εγκληματίες που διαφεύγουν", είπε ο Χαβιέρ Σολάνα.

    Η Σερβία υπέγραψε στο τέλος Απριλίου μια Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ, αλλά το κείμενό της δεν είχε τεθεί ακόμη σε ισχύ. Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά εάν το Βελιγράδι "συνεργασθεί πλήρως" με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εάν , κατά συνέπεια, ο εισαγγελέας Σερζ Μπραμέρτς θεωρήσει ότι υπάρχει "πλήρης συνεργασία", η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

    [03] "Να βγουν όλα στα φως"

    Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την υποθεση Siemens και να βγουν όλα στα φως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της Siemens.

    "Η Siemens δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρη απέναντι στους εργαζόμενους της όσο γενναιόδωρη φάνηκε τουλάχιστον απέναντι στην εξουσία και τα πολιτικά της στελέχη", είπε ο κ. Τσίπας και τόνισε ότι σήμερα κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες στη Siemens και κινδυνεύουν γιατί η μητρική εταιρία έχει αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση και να μειώσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη χώρα μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ωστόσο είπε, έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανη να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και που πηγαίνει στην καμμένη Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να κάνει φιέστες νεολαίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε, ότι ο κ. Αλογοσκούφης αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες και δοκιμασμένες συνταγές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι η κοινωνική κρίση θα μετατραπεί αργά ή γρήγορα σε έκρηξη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης του πραξικοπηματία Δημήτρη Ιωαννίδη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Η δημοκρατία έχει το μεγαλείο να συγχωρεί, όχι όμως να λησμονεί, όχι να ξεχνά. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά δεν ξεχνάμε ούτε τους υπαίτιους, ούτε τις αιτίες για τόσους θανάτους. Σήμερα, βεβαίως, κανείς από αυτούς δεν είναι επικίνδυνος. Η δημοκρατία έχει θωρακιστεί, έχει όμως άλλου είδους απειλές και πρέπει να φροντίζουμε προκειμένου να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μη διαβρώνεται η δημοκρατία".

    [04] Οχι στην τροπολογία

    Την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, ζήτησαν σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όλες οι δικαστικές ενώσεις και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Μαζαράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Κουσούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, η γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Μαραγκού.

    Ο κ. Παξινός εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης και διαμαρτυρήθηκε για την παντελή έλλειψη διαλόγου πριν την κατάθεσή της στη Βουλή.

    Ο κ. Μαζαράκης ανέφερε ότι όλοι οι δικαστές πληγώθηκαν από τις εκφράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι το σημερινό καθεστώς διοίκησης των δικαστηρίων εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις.

    Ο κ. Μπάγιας κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δουν το θέμα της τροπολογίας με υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει ανάγκη από όραμα, προοπτική και δημιουργία και όχι από κατάργηση θεσμών.

    Ο κ. Φαλτσέτος ανέφερε ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.

    Ο κ. Κουσούλης ανέφερε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας θα υπάρχει οπισθοδρόμηση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

    Η κ. Μαραγκού ανέφερε ότι με την τροπολογία γίνεται παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία και άρα ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 July 2008 - 12:30:21 UTC