Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»
  • [02] Σύγκρουση τρένων

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με την οποία "επαναλαμβάνοντας γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων κλπ επιχειρεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας".

    Η επιστολή αυτή, τονίζει ο εκπρόσωπος, προστίθεται "σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων" και επισημαίνει πως "η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο".

    "Τα Σκόπια, αντί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και τακτικισμούς που σπρώχνουν σε αδιέξοδο την διαπραγματευτική προσπάθεια πολλών ετών, θα πρέπει να πείσουν με έργα ότι επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μια γειτονική τους χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεσμών στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ" τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος σημειώνει πως η Ελλάδα "δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα" και αναφέρει ότι ο κ.Καραμανλής θα στείλει απάντηση στην επιστολή Γκρούεφσκι εντός της εβδομάδος.

  • ** Αύριο στις 11:00 το πρωί θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, για θέματα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

    «Η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας "Ενωσης για τη Μεσόγειο"», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στην "Ενωση για τη Μεσόγειο".

    «Η Ελλάδα έχει ήδη συμβάλλει ενεργά σε όλα τα στάδια μέχρι την ίδρυση της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" και θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα«, τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Η Σύνοδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενέκρινε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν: την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία, την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να καταστεί κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσώπων και αγαθών μέσω της διασύνδεσης λιμένων.

    Ενδιαφερόμαστε επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή.

    Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να επανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως ανέφερε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά σε μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεσογειακών εταίρων, αλλά και μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις και προβλήματα που μας αφορούν όλους.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Μεσόγειο έχει μια προστιθέμενη αξία που συνίσταται στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα προσπορίσουν άμεσο και απτό όφελος στους λαούς της Μεσογείου και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε για τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του.

  • ** Σήμερα, ο κ.Καραμανλής παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση που έγινε στο Παρίσι για τους Αρχηγούς Κρατών-Κυβερνήσεων και τους Υπουργούς των Εξωτερικών με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας και στη συνέχεια παρεκάθισε σε γεύμα παρατιθέμενο από τον Γάλλο Πρόεδρο και τη σύζυγό του προς τους Αρχηγούς Κρατών-Κυβερνήσεων μετά των συζύγων τους.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης τον πρωθυπουργό συνόδευσε στο ταξίδι του η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εισήγηση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο

    Εισήγηση για τον καλύτερο συντονισμό των χωρών που συμμετέχουν στην "Ένωση για τη Μεσόγειο" στα θέματα της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνόδου που γίνεται στο Παρίσι.

    Η προστασία του Περιβάλλοντος, η Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τομέων που αφορούν έντονα προβλήματα όλων των λαών της Μεσογείου και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αφορά ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον, αλλά σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. Οι προσπάθειες που θα αναληφθούν θα πρέπει να αποσκοπούν σε όσο γίνεται πιο ασφαλείς διαδρομές στη Μεσόγειο, σε πλήρη συμβατότητα με τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα για τις θαλάσσιες λεωφόρους και έχει παρουσιάσει και πρόταση που εντάσσεται στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τη σημαντική θέση που κατέχει στην ανατολική Μεσόγειο και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή.

    Επιθυμούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τη στενή συνεργασία με όσες χώρες ενδιαφέρονται ώστε μέσω της επέκτασης του οδικού διευρωπαϊκού δικτύου και της διασύνδεσης λιμένων να διευκολυνθούν οι εμπορευματικές συναλλαγές και η μεταφορά προσώπων και αγαθών. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, κρίνουμε χρήσιμη την εγκατάσταση παρατηρητηρίου στην ανατολική Μεσόγειο για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών. Η Ελλάδα προτείνει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και τη σύγκληση συνόδου σε υπουργικό επίπεδο, στην Αθήνα το 2009.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απορρύπανση της Μεσογείου για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Μεσόγειος, είπε ο πρωθυπουργός, απειλείται ιδιαίτερα από τις κλιματικές αλλαγές, ενώ παράλληλα προσφέρεται για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού ο ήλιος και ο αέρας είναι διαχρονικά συνδεδεμένα μαζί της.

    Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική προστασία ανέφερε ότι όλες οι χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αδυσώπητα φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ανυπεράσπιστοι, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στην ΕΕ στις οποίες η Ελλάδα έχει έντονα αναμιχθεί και οι οποίες πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύψουν και τη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Με την ίδρυση σήμερα της "Ένωσης για τη Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της και για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    [02] Σύγκρουση τρένων

    Δέκα έξι είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι μικροτραυματίες -επιβάτες, δύο μηχανοδηγοί και δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ- από τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική, που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς, λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες. Βαρύτερα τραυματισμένος είναι ο μηχανοδηγός Παναγιώτης Λιάσκος, που φέρει κατάγματα στην κνήμη και στον αγκώνα, καθώς και δύο επιβάτες, που φέρουν επίσης σοβαρά θλαστικά τραύματα εισήχθησαν στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων, όλα εξελίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Είκοσι λεπτά πριν τις 4 τα ξημερώματα, η επιβατική αμαξοστοιχία 605, προερχόμενη από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, που κατευθύνονταν προς την Αθήνα, έφτασε στο σταθμό της Αρπίνης, έναν παλιό παροπλισμένο σταθμό, που χρησιμοποιείται μόνο για διασταυρώσεις στα τρένα.

    Εκεί, οι μηχανοδηγοί διαπίστωσαν ότι το τρένο δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του, καθώς σε αντίθετη κατεύθυνση κινείτο από την Αθήνα προς το Λιανοκλάδι, εμπορική αμαξοστοιχία με 34 βαγόνια και πέντε μηχανές συνολικού μήκους 1000 περίπου μέτρων.

    Οι μηχανοδηγοί ανέμεναν στο σημείο έως ότου περάσει από τη δεύτερη γραμμή μέσα στο σταθμό, το εμπορικό τρένο. Λίγα λεπτά αργότερα έλαβαν σήμα να προχωρήσουν και άρχισαν ν' αναπτύσσουν ταχύτητα. Ωστόσο, πέντε χιλιόμετρα μετά το σταθμό, σε συνεχόμενη δεξιά στροφή, ύστερα από γέφυρα, στο 202 χλμ. της σιδηροδρομικής Αθηνών-Λαμίας, οι δύο μηχανοδηγοί της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ήρθαν αντιμέτωποι με βαγόνια, που είχαν "λυθεί" από τον εμπορικό συρμό.

    Επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το τρένο με "ακαριαία πέδηση", αλλά ήταν πλέον αργά. Το τρένο, που εκείνη τη στιγμή εκινείτο με 50 περίπου χιλιόμετρα, έπεσε πάνω στα βαγόνια που είχαν ακινητοποιηθεί στη μέση της γραμμής. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, βάρος περίπου 100 τόνων, βγήκε από τις γραμμές.

    Παράλληλα, το ένα από τα άδεια βαγόνια, με την πρόσκρουση της μηχανής πήρε ύψος και "καρφώθηκε" στο τμήμα της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκεται το χειριστήριο των μηχανοδηγών. Στα δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν της πρόσκρουσης, ο ένας από τους δύο μηχανοδηγούς πρόλαβε να απομακρυνθεί από τη θέση του. Ο συνάδερφός του, ωστόσο, εγκλωβίστηκε και παγιδεύτηκε στις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες.

    Σύμφωνα με εργαζόμενους του ΟΣΕ, από τη σύγκρουση και για 15 λεπτά μετά, η επιβατική αμαξοστοιχία "χάθηκε" από τον ειδικό πίνακα παρακολούθησης της διέλευσης των τρένων, στο Λιανοκλάδι. Από το κέντρο καλούσαν το συρμό, μέσω ραδιοτηλεφώνου και δεν έπαιρναν απάντηση. Η απόκριση ήρθε λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα, από τα κεντρικά γραφεία της Καρόλου στην Αθήνα, με τα οποία επικοινώνησε ένας εκ των δύο εργαζομένων του ΟΣΕ, που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

    Αμέσως, σήμανε συναγερμός. Το συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο, ήταν δυσπρόσιτο για τα σωστικά συνεργεία. Άνθρωποι της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να διανύσουν χιλιόμετρα μέσα στα βουνά για να φτάσουν στον πιο κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό, στο Ελευθεροχώρι, κι από εκεί πεζή, βαδίζοντας πάνω στις ράγες της γραμμής, για μια απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων, να φτάσουν στο σημείο του ατυχήματος.

    Παράλληλα, εργαζόμενοι του ΟΣΕ, που βρίσκονταν για τη συντήρηση της γραμμής πέντε χιλιόμετρα από το σημείο, έτρεξαν για παροχή βοήθειας. Εντέλει, λίγο πριν τις 06.30, υπάλληλοι του Οργανισμού κατάφεραν να αποκόψουν τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και με άλλη μηχανή, να μεταφέρουν τους επιβάτες στο σταθμό Λιανοκλαδίου, από όπου επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στους προορισμούς τους. Το ίδιο συνέβη και με τους επιβάτες άλλης αμαξοστοιχίας, που εκινείτο από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα και ακολουθούσε σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων.

    Παράλληλα, στις 06.00 αναχώρησε από το Λιανοκλάδι άλλο τρένο, το οποίο μετέφερε σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, για να φτάσει στο σημείο του ατυχήματος και να απεγκλωβίσει τον μηχανοδηγό. Οι διασώστες χρειάστηκαν περισσότερο από μιάμιση ώρα για κόψουν τις λαμαρίνες.

    Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών της αμαξοστοιχίας ήταν και γιατρός, ο οποίος βρέθηκε δίπλα στον εγκλωβισμένο μηχανοδηγό παρέχοντάς του τις πρώτες βοήθειες, αφού προηγουμένως είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ελαφρά τραυματισμένους συνεπιβάτες του.

    Ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες νοσηλείας έσπευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου για να παραλάβουν τους τραυματίες, τους οποίους μετέφεραν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

    Στις καταθέσεις τους, οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας δήλωσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν πως είχαν αποκοπεί 27 βαγόνια από το συρμό. Επιβεβαίωσαν ότι είχαν επικοινωνία με την τηλεδιοίκηση στο Λιανοκλάδι και ότι δήλωσαν "ακεραιότητα", όταν τους ζητήθηκε. Επιμένουν ότι τα όργανα, που είχαν στη διάθεσή τους δεν έδειξαν πρόβλημα.

    Ο ελεγκτής κυκλοφορίας των τρένων, Θανάσης Λεπίδας, στη δική του κατάθεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μίλησε δύο φορές από το ραδιοτηλέφωνο με τους μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αφού οι ενδείξεις που είχε στον ηλεκτρονικό πίνακα δεν ήταν αυτές, που θα έπρεπε".

    Όπως υπογράμμισε ο ελεγκτής κυκλοφορίας στην κατάθεσή του "ύστερα από δύο συνομιλίες με τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και μετά τις σαφείς απαντήσεις που πήρα, μόνο τότε χάραξα πορεία για να συνεχίσει η επιβατική αμαξοστοιχία προς την Αθήνα?".

    Οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας, πάντως, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 July 2008 - 14:30:19 UTC