Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

    Η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας "Ενωσης για τη Μεσόγειο", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στην "Ενωση για τη Μεσόγειο".

    Η Ελλάδα έχει ήδη συμβάλλει ενεργά σε όλα τα στάδια μέχρι την ίδρυση της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" και θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα.

    Η σημερινή Σύνοδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενέκρινε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν: την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία, την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να καταστεί κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσώπων και αγαθών μέσω της διασύνδεσης λιμένων.

    Ενδιαφερόμαστε επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή.

    Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να επανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως ανέφερε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά σε μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεσογειακών εταίρων, αλλά και μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις και προβλήματα που μας αφορούν όλους.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Μεσόγειο έχει μια προστιθέμενη αξία που συνίσταται στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα προσπορίσουν άμεσο και απτό όφελος στους λαούς της Μεσογείου και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει για τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του.

    Αύριο, θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

    Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εισήγηση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο

    Εισήγηση για τον καλύτερο συντονισμό των χωρών που συμμετέχουν στην "Ένωση για τη Μεσόγειο" στα θέματα της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνόδου που γίνεται στο Παρίσι.

    Η προστασία του Περιβάλλοντος, η Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τομέων που αφορούν έντονα προβλήματα όλων των λαών της Μεσογείου και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αφορά ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον, αλλά σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. Οι προσπάθειες που θα αναληφθούν θα πρέπει να αποσκοπούν σε όσο γίνεται πιο ασφαλείς διαδρομές στη Μεσόγειο, σε πλήρη συμβατότητα με τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα για τις θαλάσσιες λεωφόρους και έχει παρουσιάσει και πρόταση που εντάσσεται στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τη σημαντική θέση που κατέχει στην ανατολική Μεσόγειο και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή.

    Επιθυμούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τη στενή συνεργασία με όσες χώρες ενδιαφέρονται ώστε μέσω της επέκτασης του οδικού διευρωπαϊκού δικτύου και της διασύνδεσης λιμένων να διευκολυνθούν οι εμπορευματικές συναλλαγές και η μεταφορά προσώπων και αγαθών. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, κρίνουμε χρήσιμη την εγκατάσταση παρατηρητηρίου στην ανατολική Μεσόγειο για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών. Η Ελλάδα προτείνει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και τη σύγκληση συνόδου σε υπουργικό επίπεδο, στην Αθήνα το 2009.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απορρύπανση της Μεσογείου για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Μεσόγειος, είπε ο πρωθυπουργός, απειλείται ιδιαίτερα από τις κλιματικές αλλαγές, ενώ παράλληλα προσφέρεται για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού ο ήλιος και ο αέρας είναι διαχρονικά συνδεδεμένα μαζί της.

    Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική προστασία ανέφερε ότι όλες οι χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αδυσώπητα φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ανυπεράσπιστοι, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στην ΕΕ στις οποίες η Ελλάδα έχει έντονα αναμιχθεί και οι οποίες πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύψουν και τη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Με την ίδρυση σήμερα της "Ένωσης για τη Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της και για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 July 2008 - 18:30:14 UTC